Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот marsa » Вто Ное 24, 2015 6:32 pm

Под пластмасовият капак с надписа имаш достъп до капака на резервоара, чрез който можеш да напълниш и обезвъздушиш спирачката по способа на старите Шиманота без блийд порт на лоста.

Нещата изглеждат ето така:
http://www.veloruf.de/bild2cache/veloze ... 2-3000.jpg

Болтовете (2) са тези, които отварят капачетата. Прочети инфо и гледай видео какво се при модели като 775 примерно. Обезателно свали накладките. Ако не си уверен по-добре си изчакай фунията.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот spirov92 » Вто Ное 24, 2015 9:43 pm

Аз моите XT-та след скъсяване все пак се наложи малко да ги блийдна. Уж си купих някакъв кит XLC, ама резбата на накрайника не пасна и в крайна сметка ползвах само спринцовката в комбинация с гумено уплътнение, завряно в пробката. Може и ти да успееш с подръчни материали – просто намери подходящ о-ринг, една 20мл спринцовка от аптеката и малко минерално масло. Пълниш спринцовката на 1/3, след това я уплътняваш с натиск към пробката и изтегляш въздуха. После вкарваш масло колкото влиза и затваряш.
spirov92

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Вто Ное 24, 2015 9:53 pm

https://www.youtube.com/watch?v=zckHR3-MMnY Принципа е еднакъв за всички спирачки с минерално масло, с ДОТ не знам.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот billclinton » Вто Ное 24, 2015 10:20 pm

ЧестоНеадвкватен написа:https://www.youtube.com/watch?v=zckHR3-MMnY Принципа е еднакъв за всички спирачки с минерално масло, с ДОТ не знам.

Мерси на всички за разясненията - още утре ще я допълня.Ако е успешно ще клъцна и втората :D
Само не знам за какво поръчах bleeding kit от Китай - според този линк който си дал не ти трябват нито спринцовки нито маркучи,абе странна работа
billclinton

Рейтинг: 1525

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Вто Ное 24, 2015 10:25 pm

billclinton написа:
ЧестоНеадвкватен написа:https://www.youtube.com/watch?v=zckHR3-MMnY Принципа е еднакъв за всички спирачки с минерално масло, с ДОТ не знам.

Мерси на всички за разясненията - още утре ще я допълня.Ако е успешно ще клъцна и втората :D
Само не знам за какво поръчах bleeding kit от Китай - според този линк който си дал не ти трябват нито спринцовки нито маркучи,абе странна работа

Това е само доливане, идеята на блиидването е да се смени течността без да се вкарва въздух в системата. Колкото и да са висок клас спирачките течността все се чапа и влошава качеството на работа. Доливането е само временно, редно е след година/две да блииднеш.
ЧестоНеадвкватен

Мнениеот Alexi » Вто Ное 24, 2015 10:30 pm

добре де така ако имаш въздух надолу към апарата как излиза .. метода е приложим само ако горе е глътнала въздух но е ценен да се знае
Аватар
Alexi

Мнениеот marsa » Вто Ное 24, 2015 10:57 pm

Alexi написа:добре де така ако имаш въздух надолу към апарата как излиза .. метода е приложим само ако горе е глътнала въздух но е ценен да се знае
Инфо:
https://static.bike-components.de/cache ... 5f8c2a.pdf
Аватар
marsa

Мнениеот SpartazoidBG » Сря Ное 25, 2015 4:40 pm

Предстои ми закупуване на нова задна хидравлика (Avid Code 5). Искам да попитам как да разбера за дефекти /въздух в системата, течове или нещо подобно/ и дали ще трябва да нося ротор/капла с мен? :peace:
Търся рамка Ns Bitch.
SpartazoidBG

Рейтинг: 1220

Мнениеот Ozzie » Сря Ное 25, 2015 4:59 pm

Носи нещо с дебелина ~ 2 мм., твърдо и чисто (за да не замърсиш накладките), което да пъхнеш между тях. Стискаш лоста силно и продължително, ако има течове, предполагам ще си проличи веднага.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот SpartazoidBG » Сря Ное 25, 2015 5:05 pm

Досега съм карал само един байк с хидравлики и лостчетата ми се струват меки дори и да няма въздух, та как да разбера?
Търся рамка Ns Bitch.
SpartazoidBG

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Сря Ное 25, 2015 5:34 pm

Ако има възух хода на лоста ще се увеличи, няма как да го сбъркаш. Всички тези проблеми можеш да си ги спестиш със Шимано.
ЧестоНеадвкватен

Мнениеот SpartazoidBG » Сря Ное 25, 2015 5:38 pm

Ех пак тази война на Авид vs. Shimano.. Защо никой не харесва авид ?
Търся рамка Ns Bitch.
SpartazoidBG

Мнениеот skulboy » Сря Ное 25, 2015 11:21 pm

SpartazoidBG написа:Ех пак тази война на Авид vs. Shimano.. Защо никой не харесва авид ?

Не го разбирай като война. Погледни го от гледна точка на сервизиране, което е песен със шиманските.
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Рейтинг: 1360

Мнениеот marsa » Сря Ное 25, 2015 11:49 pm

По отношение на сервизирането за Авид се предлагат всички части и уплътнения афтърмаркет, докато Шимано продават цели модули и само някои части - не тези, които подлежат на износване. Като цяло политиката на Шимано е против сервизирането.
Аватар
marsa

Мнениеот billclinton » Чет Ное 26, 2015 11:37 am

Някой знае ли какъв е размера на сепараторните лагери на тази главина
http://www.velo-m.net/product/6295/zadn ... rosti.html

И могат ли да се сложат капсуловани такива
billclinton

Рейтинг: 1525

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Чет Ное 26, 2015 11:56 am

marsa написа:По отношение на сервизирането за Авид се предлагат всички части и уплътнения афтърмаркет, докато Шимано продават цели модули и само някои части - не тези, които подлежат на износване. Като цяло политиката на Шимано е против сервизирането.

Може би защото не се износват за такова отрицателно време. Говоря за старите модели де. Гайд серията много ми харесва ма като цена не ми допада.

SpartazoidBG написа:Ех пак тази война на Авид vs. Shimano.. Защо никой не харесва авид ?

Личен избор, тествал съм и на двете компании спирачки и Шимано повече ми харесват като цена/качество. Авид действително си вдигнаха качеството със Гайд серията но цената все още остава висока(поне за мен) за това което предлагат. Пък и лошата слава си е лоша слава, макар и в миналото бих предпочел доказалият се качествен продукт пред този който е на по висока цена със съмнително качество. Не се ограничавам и не казвам че Авид са кофти даже много ми се иска проблемите с луфтовете и гълтането на въздух да са в миналото защото има и доста отношения в които Авид повече ми харесват от Шимано.
ЧестоНеадвкватен

Мнениеот Go_go » Чет Ное 26, 2015 12:12 pm

ЧестоНеадвкватен написа:Сглоби я и я занеси някъде да ти я блииднат, на повечето места го правят за 10тина лв не е болка за умиране. Това ако не ти се чака 999999дена де.

Къде обезвъздушават за 10лв. в София?
Че на мен на бул.Бъкстон в магазина ми взеха 25 :crazy: ???!!!
CROSS GRX8 27.5"
Go_go

Рейтинг: 1180

Мнениеот Alexi » Чет Ное 26, 2015 1:44 pm

наскоро паднах наляво :evil: и сега забелязвам ,че задния ми спирачен диск е малко крив .. с просто око почти не се забелязва и няма проблем със спирането ,но като карам се чува леко престъргване в накладките с оборотите на каплата .. може ли да се направи нещо ,освен смяна ..
Аватар
Alexi

Мнениеот heavymann » Чет Ное 26, 2015 1:51 pm

Alexi написа:наскоро паднах наляво :evil: и сега забелязвам ,че задния ми спирачен диск е малко крив .. с просто око почти не се забелязва и няма проблем със спирането ,но като карам се чува леко престъргване в накладките с оборотите на каплата .. може ли да се направи нещо ,освен смяна ..

Ако не е много крив си вдигни байка или го обърни и върти гумата бавно докато кривата част опре в накладките - така ще си сигурен къде е .После погледни през процепа между накладките и виж на коя страна опира и го бутни с пръст леко докато си дойде на място.после врътни силно гумата да провериш как е.Ако има нужда дай пак така.Важно е да се знае да не пипаш диска с мазен пръст за да няма проблеми със спирането, по-добре ползвай ръкавица или парцал.Другото нещо е като го изправяш в някоя посока не го прави докато е между накладките въпросното място ,а го запомни и го изкарай навън от апарата , така ще имаш повече място за огъване и няма да прибереш буталата ;)
Аватар
heavymann

Рейтинг: 1376

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Чет Ное 26, 2015 2:08 pm

Go_go написа:
ЧестоНеадвкватен написа:Сглоби я и я занеси някъде да ти я блииднат, на повечето места го правят за 10тина лв не е болка за умиране. Това ако не ти се чака 999999дена де.

Къде обезвъздушават за 10лв. в София?
Че на мен на бул.Бъкстон в магазина ми взеха 25 :crazy: ???!!!

http://industrial-bg.com/bg/products.ht ... egory_id=4

Не съм ходил защото предпочитам всичко аз да си правя. А и за 25 лева можеш да си вземеш кит(шимано) барабар с течност и ено кило рикия.
ЧестоНеадвкватен

Мнениеот fu4ko » Чет Ное 26, 2015 5:43 pm

Баси цените. Аз ги разплитам и наплитам за 6лв. Ама не съм в София. В северозападо работим ефтино и качествено с ефтини и качествени части. За последното не съм сигурен ама зависи и за каква част става въпрос.
Cross Sprinter
fu4ko

Рейтинг: 1344

Мнениеот Любо » Чет Ное 26, 2015 5:48 pm

У северозападо разбирачи ми преебаха оста на вилка за 1000 лв , така че по леко с ефтинията .
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Чет Ное 26, 2015 5:53 pm

От резервата само рикия баце. Иначе е факт че в най голямото село цените са по високи но товане е фактор за качеството.
ЧестоНеадвкватен

Мнениеот fu4ko » Чет Ное 26, 2015 5:58 pm

Зависи къде си ходил.Ми ела в Бяла Слатина и кажи на некой 20лв за наплитане и ако някой се съгласи аз щи подаря стенда си за центроване на капли пък ти го прави каквото щеш.За тия пари се продава нова капла.Е айде да бъда точен 22лв.
То за това един познат дойде при мен и ми каза че Му казали,че задният ми обтегач е за смяна.След малко по настоятелно занимаване направих скоростите с докачането и префъргаха.Не претендирам за най големия разбирач,но доста хора са доволни.Е има и недоволни,зависи от случая.
Cross Sprinter
fu4ko

Мнениеот Любо » Чет Ное 26, 2015 6:11 pm

А колелото имаше ли пластмасова касетка отзад :rofl:
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот fu4ko » Чет Ное 26, 2015 6:16 pm

Не нямаше,щот велосипеда беше на дете.Моето също няма.Те за това така му казали щот в големия град са големите разбирачи.

П.П И не е касетка,а Щайга. :rofl:
Cross Sprinter
fu4ko

Мнениеот skulboy » Чет Ное 26, 2015 7:19 pm

Сегашните ми накладки са на по-малко от половината си живот. Буталата са излезли с около 2мм за да може да компенсират износения материал. Ако блийдна спирачката (трябва да прибера и буталата естествено), после буталата сами ли ще си се нагласят в какво състояние да спрат да се прибират в зависимост от износените накладки?
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот SpartazoidBG » Чет Ное 26, 2015 8:00 pm

Добре можете ли тогава да препоръчате нещо равно по спирачна сила на шимано до около 60 лева? /ако има хора от тук да предлагат оферта/ :boggled:
Търся рамка Ns Bitch.
SpartazoidBG

Мнениеот SpartazoidBG » Чет Ное 26, 2015 10:19 pm

SpartazoidBG написа:Добре можете ли тогава да препоръчате нещо равно по спирачна сила на шимано до около 60 лева? /ако има хора от тук да предлагат оферта/ :boggled:

http://www.pinkbike.com/product/avid/Code-5/ caмо добри мнения има тук. :dontknow:
Търся рамка Ns Bitch.
SpartazoidBG

Мнениеот skulboy » Чет Ное 26, 2015 10:24 pm

SpartazoidBG написа:
SpartazoidBG написа:Добре можете ли тогава да препоръчате нещо равно по спирачна сила на шимано до около 60 лева? /ако има хора от тук да предлагат оферта/ :boggled:

http://www.pinkbike.com/product/avid/Code-5/ caмо добри мнения има тук. :dontknow:

Не се подвеждай по мненията, защото те са за нови спирачки, които са ползвани от първа ръка през 2009. На нашия пазар рядко се срещат запазени, но дори да са такива, самото време си казва думата. Е, зависи, може тези, които си харесал да са перфектни, но имай това в предвид ;)

Относно моя въпрос?
Сегашните ми накладки са на по-малко от половината си живот. Буталата са излезли с около 2мм за да може да компенсират износения материал. Ако блийдна спирачката (трябва да прибера и буталата естествено), после буталата сами ли ще си се нагласят в какво състояние да спрат да се прибират в зависимост от износените накладки?
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум