Избор на АМ колело

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Избор на АМ колело

Мнениеот largo_hs » Нед Окт 25, 2015 9:41 am

Някой може ли да каже какви дължини лапи са подходящи за траял байк? Знам, че са по-къси от на крос-кънтри байковете и по-дълги от на АМ байковете.
largo_hs

Рейтинг: 1125

Мнениеот demeus » Нед Окт 25, 2015 10:10 am

Мисля,че това е въпрос на личен избор и усещане.На мен и при ХС и при трейл байка винаги ми е било по-удобно с къса лапа
“ The more you Learn, The more you Earn ”
Аватар
demeus

Рейтинг: 1320

Мнениеот largo_hs » Нед Окт 25, 2015 10:14 am

demeus написа:Мисля,че това е въпрос на личен избор и усещане.На мен и при ХС и при трейл байка винаги ми е било по-удобно с къса лапа

От къде до къде се мери дължината на лапата?
largo_hs

Мнениеот kobso1245 » Нед Окт 25, 2015 12:38 pm

largo_hs написа:
demeus написа:Мисля,че това е въпрос на личен избор и усещане.На мен и при ХС и при трейл байка винаги ми е било по-удобно с къса лапа

От къде до къде се мери дължината на лапата?

Би трябвало да е от центъра на "дупката" за стержена до центъра на "дупката" за кормилото.
Сега пробно измерих 2, които имам в нас, и дължината съвпада.
Иначе да-въпрос на лични предпочитания. Аз си карам ХС с 60мм лапа и 720мм кормило заради спусканията, а на изкачвания също ми е супер.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот largo_hs » Нед Окт 25, 2015 6:18 pm

Премерих го, 80мм е, идва ми много напред, тялото ми е много приведено и измалявам, само изпитвам удобство при изкачване. Смятам да премина на 50мм.
largo_hs

Мнениеот banzai » Сря Ное 11, 2015 10:04 am

MacLeod написа:
largo_hs написа:При YT горе-долу за същите пари има карбон:
http://www.yt-industries.com/en/product ... omp-2?c=92

Да, но окачването е по - скапано. Има втулка долу при чейнстея, което не е добре. Аз толкова разбирам. Другите колеги могат да обяснят повече. По - нагоре в темата е обяснено де. Пък и аз бягам от карбон. Може би съм старомоден.

Аз карам YT (алумин) и проблеми с втулката нямам. Но ми е интересно кое не му е добре-то?
Аватар
banzai

Рейтинг: 1799

Мнениеот outfaced » Сря Ное 11, 2015 10:20 am

Читави втулки е много по добре от лагери за такъв тип натоварване.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Сря Ное 25, 2015 5:01 pm

Моята орбеа пристигна накрая и няма как да не кача една снимка просто :) Не знам дали темата е подходяща за снимки. Дано да е.

DSC_06451.JPG
(434.34 KiB) 375 пъти

Колчето така ми е добре, но въпреки че изглежда доста вдигнато има още доста мегдан. Цялостната му дължина е 430 мм.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Ное 25, 2015 5:31 pm

Красота :clap:

Височък си!
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот MacLeod » Сря Ное 25, 2015 6:22 pm

1.89 съм, това е Л рамка. Най - голямата. Точна ми е като размер според мен. Просто в днешно време ги правят с къси седалкови тръби. Но колa предвидливо го взех да е дълъг.
Интересно човек ако е над 1.95 как ще си намери ендуро рамка :)
Аватар
MacLeod

Мнениеот banzai » Сря Ное 25, 2015 6:46 pm

36-цата е лудница :peace:
Аватар
banzai

Рейтинг: 1799

Мнениеот MacLeod » Пет Ное 27, 2015 10:50 pm

Вече врътнах 1, 2 кръгчета на орбеата по улицата пред нас :) За планина, така че на човек да му е хубаво, за жалост времето не става.
Имам два може би тъпи въпроса, но не мога да намеря точен отговор в нета, затова ще си ги пусна тук. :)
1. За да направя 25% саг на задния шок с моето тегло около 89 кг трябваше да го напомпам на 300 psi ( около 20 ) бара, като максимума му го дават 350 psi. Нормално ли е да трябва да се помпа толкова много за моето тегло от 90 кила грубо ? Все пак не съм 120. :)

2. Окачването се държи доста странно. Може и да е нормално, тъй като аз до сега на мекица не съм се качвал и не мога да го сравня. Като седна на колелото, върху така напомпания шок на 300 psi, той веднага реализира 25% саг, но след това колкото и да скачам с колелото ( вдигам го с двете гуми във въздуха и го забивам в земята ) не мога да свия шока на повече от 50 до 60%. Това нормално ли е ? Не би ли трябвало да реализира целия си ход ? Може би това не го товари достатъчно. Все пак не съм го пускал по камънака на Витоша примерно..
Аватар
MacLeod

Мнениеот outfaced » Съб Ное 28, 2015 12:07 am

Сигурен ли си че помпата ти отчита вярно ?
Инак колелото е с относително линейно окачване. Затова му е сложен и доста прогресивен шок с малка камера. Сега тая работа е малко въпрос на вкус. Но това на мен ми се види малко рейсърски сетъп и има логика да не може да го сгънеше лесно.
Така или иначе трябва да си го направиш според собствения ти стил на каране. Сага е едно, но има значение и все пак какво караш и как си си настроил и вилката за да имаш едно добро цялостно усещане от окачването на байка.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот MacLeod » Съб Ное 28, 2015 12:37 am

Хич не съм сигурен, че помпата отчита вярно. Мерси за идеята. Тия дни ще питам един приятел да ми услужи с неговата да сверим. :)
Аватар
MacLeod

Мнениеот outfaced » Съб Ное 28, 2015 9:25 am

В тоя ред на мисли, имаме тука няколко случая на на хора карали дълго и добре твърдаци да не си използват първоначално окачването адекватно и да карат непропорционално мека вилка спрямо много твърд шок :D ... свикнали били да им друса и им било странно като вече не друса :lol:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот kyuubi » Съб Ное 28, 2015 10:12 am

Аз имах подобни драми :) Оказа се, че не съм мерил и помпал правилно. Значи помпата трябва да е добре завита така, че като я закачиш да отчете нещо без да си помпал - това е реално налягането в шока.

Аз се оказа, че не съм я навивал до край, помпал съм някъде си, показвало ми е некакви стойности, които нямат общо с истината. Аз съм горе-долу същите килограми с раница и т.н. и в момента съм на 160 ПСИ (fox float ctd 2014), като реално мисля следващия сезон живот и здраве да го пробвам на 140-150, защото и аз като свикнал с твърдак съм ок да ми друса хаха, но мисля, че бъркам.

Та - виж си помпата, научи се да работиш с нея. Отново - трябва да навиеш винтила до момент, в който не е на 0, а показва стойност... И тогава помпаш или спадаш. И още нещо - на моята помпа всяко навиване на винтила води до спад с 10 ПСИ (които запълват маркучето). На други помпи съм гледал, че може спада да е 5 ПСИ (предполагам по-късо маркуче) :)
kyuubi

Рейтинг: 1230

Мнениеот Yash » Съб Ное 28, 2015 10:34 am

Освен това при завиване и развиване на маркуча има оттечка на въздух. И това трябва да се взема под внимание.
Аватар
Yash

Рейтинг: 1980

Мнениеот outfaced » Съб Ное 28, 2015 10:40 am

Yash написа:Освен това при завиване и развиване на маркуча има оттечка на въздух. И това трябва да се взема под внимание.

Само при завиване. При развиване, ако помпата е хубава само излиза въздуха от маркуча. Не губиш налягане в шока.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот bio » Съб Ное 28, 2015 10:42 am

извинявам се, че се намесвам.
показанията на помпата в случая нямат нищо общо с поведението на шока, по-скоро са водещи всеки следващ път да си го помпаш до дадена стойност - гони се sag. според документацията на Орбеа sag-a трябва да ти е 27-33% в зависимост от стила ти на каране.
как е настроена компресията ?!?
http://www.ridefox.com/help.php?m=bike& ... iondamping
и какви са ти фабричните настройките на шока ?!?
относно второто - не, не трябва да реализира целия си ход иначе в планината винаги ще го "дъниш". но и 50% според мен е малко ... доста твърдичко.
според мен трябва да си настроиш шока ... откъм компресия.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот outfaced » Съб Ное 28, 2015 11:14 am

Извинен си :D :agree:

@MacLeod, онова синьото лостче на шока на каква позицията ти беше кат ги прави тия тестове ?
И това за правилното завиване на маркуча, къде го написаха горе също е важно. Иначе помпаш реално само въздуха в самия маркуч, а не в шока :D
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот MacLeod » Съб Ное 28, 2015 1:18 pm

Тези неща ги гледах.
1. Лостчето има 3 позиций. Нещо от рода на напълно отключено, смесено и заключено. При заключено пак има движение, но е по - твърдо. Аз карам при напълно отключено. Тоест шока най - лесно да се движи.

2. Няма как да съм помпал в маркуча. Това като го направя се усеща веднага. Помпам директно в шока и при 300 пси реализира 25% саг при напълно отключено с моето тегло от 90 кила, което ми е странно. Помпата ми е марка скот и е доста стара. Може и да не показва вярно. Мисля, че имам малко загуби и при вадене, но са не повече от 10тина пси.
Аватар
MacLeod

Мнениеот Inzagi » Съб Ное 28, 2015 6:13 pm

http://www.bikeradar.com/mtb/gear/article/the-best-mountain-bike-shock-pumps-45707/ в тази статия показват какви отклонения дават различни модели помпи
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Мнениеот MacLeod » Съб Ное 28, 2015 7:17 pm

Всъщност първият ми въпрос отпада. Явно шокът си се сгъва ок. Днес покарах в дъжда колелото градско по - дълго време и като погледнах, маркерчето на шока беше вече към 70% сгъване. Което за градско каране и пускане на 2, 3 стълбища ми се струва съвсем ок вече. Така, че изглежда си работи :)
Остава да разбера само защо шокът трябваше да го напомпам на 300 пси, за да даде около 25% саг. Ще пробвам и с друга помпа. Тези от линка са супер нови и модерни. Моята помпичка е от 2007-ма някъде и имам чувството, че скоро ще се разпадне. Може да показва грешно. Ще разбера.
Аватар
MacLeod

Мнениеот jinsou420 » Съб Ное 28, 2015 8:36 pm

https://youtu.be/Y9m97D8GNUc извинявам се,но това важи ли...като правило за помпане на шока??
Kindzadza
Аватар
jinsou420

Рейтинг: 1397

Мнениеот Inzagi » Съб Ное 28, 2015 9:05 pm

MacLeod написа: Тези от линка са супер нови и модерни

последната Fox e доста стар модел ,аз съм с такава от 2009 г
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Мнениеот bio » Съб Ное 28, 2015 10:04 pm

MacLeod написа:Остава да разбера само защо шокът трябваше да го напомпам на 300 пси, за да даде около 25% саг. Ще пробвам и с друга помпа. Тези от линка са супер нови и модерни. Моята помпичка е от 2007-ма някъде и имам чувството, че скоро ще се разпадне. Може да показва грешно. Ще разбера.

както казаха и преди мен, може накрайника на помпата да не натиска добре иглата и съответно да вдигаш много налягането в маркуча, а вътре в камерата да преминава много малко въздух. виж с друга помпа.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Admin » Сря Дек 02, 2015 12:29 pm

25% саг е препоръчителна и само ориентировъчна настройка, която няма как да важи за всяко окачване и всеки колоездач.
По мои наблюдения 25% в повечето случаи ми вършат добра работа единствено за ХС велосипеди, т.е. с по-къс ход на окачването (до 120 мм).
При АМ/ендуро велосипеди, може би защото съм лек, но винаги се чувствам много по-добре с около 30% саг. С 25% саг просто не мога да ползвам достатъчна част от хода и усещам окачването недостатъчно чувствително към дребни/средни неравности, с по-лошо сцепление и изобщо, по-грубо работещо, което на мен не ми допада. Има хора, които дори карат с 35% - и аз съм го правил, но само в отделни случаи - или с цел проба, или заради конкретни особености на окачването. Разбира се, най-добре е производителят да е казал колко точно да бъде, но също така е вярно, че най-често той също посочва диапазон, тъй като няма как една конкретна стойност да е абсолютно идеална за всеки.
Аз лично, тъй като обикновено карам с тежка раница (5-8 кг), която се явява значителен процент от собственото ми тегло (65 кг), най-често глася сага на 25% без раница, което автоматично става на 28-32% с раница. След това правя едно каране, като даже в града си имам 2-3 препятствия (прескачане на 5-6 стъпала с приземяване на равно), които добре натоварват окачването и по тях лесно преценявам дали го сгъвам докрай прекалено лесно или обратното, прекалено трудно, и ако трябва, правя леки корекции.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот outfaced » Сря Дек 02, 2015 8:50 pm

Вечната тема за сага :nuts: Много фактори оказват влияние на избора на сага ... най важния обаче е усещането за сцепление и стабилност. Числата са само за ориентир :D
Няма как да има универсално число при положение, че всеки шок и рамка имат различна крива.
Изображение

При почти един и съши саг на едната рамка и трябват почти 25% повече сила за ботъмаут. Ако едната рамка е с highvolume шок, а другата с стандартен разликата става още по драматична.
Отделно че има значение и компресията, compression tune и прочие. Повече саг с повече компресия накрая пак водят до един и същ ботъм аут като по малко саг и по малко компресия, но пък дават по различни динамични характеристики и малко по различна геометрия.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Предишна

Назад към All Mountain/Ендуро продукти