съвместимост на рамка и вилка

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

съвместимост на рамка и вилка

Мнениеот Vesko » Пет Яну 08, 2016 11:24 am

Здравейте,

имам нужда от помощ за решаването на един казус. Карам твърдак (29-ка), но искам да го сменя за колело с окачване. Харесал съм си рамка с окачване (без шока) 29"със следните параметри:

Headtube diameter: Tapered 1 1/8" - 1 1/2" semi-integrated ZS44 - IS52
Bottom bracket housing: Pressfit 92mm
Disc brake mount rear: Postmount
Shock installation length: 200 mm / travel 51 mm
Bushings: 22 x 8 mm / 40 x 8 mm
Recommended Fork Travel: 120 mm
Dropout: Syntace X12 - 142 mm

Казусът е следния...челото на сегашната ми рамка не е "tapered", нито вилката (RockShox XC32 TK SoloAir 29"). Ако купя рамката, която съм си харесал, ще мога ли да й сложа вилката от твърдака ми при положение, че вилката не е "tapered", а челото на новата рамка ще е. Ако това е възможно, би ли се оказал проблемен ходът на вилката ми (100 мм), при положение че препоръчителния за тази с окачването е 120 мм.?

Не съм наясно с шоковете и техните спецификации, та се чудя този размер шок и ход удачен избор ли е за XC? Разглеждах шокове в нета, но този размер 200 mm/travel 51 mm ми се стори, че не е много разпространен...

Ще се радвам да чуя мнения по въпросите, които ме вълнуват, за да мога да реша ребуса :dontknow:

Поздрави!
Vesko

Рейтинг: 1200

Re: съвместимост на рамка и вилка

Мнениеот jungleraver » Пет Яну 08, 2016 12:22 pm

Здрасти, добре дошъл!
За вилката виж тази тема, на кратко може:
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=154364
За хода - до колкото виждам тази вилка може да се вдигне на 120, дай я за профилактика, и помоли да извадят спейсъра, за да стане 120 ход, ето ти тема:
http://forums.mtbr.com/general-discussion/rockshox-xc32-tk-solo-air-879839.html
Шока си е съвсем стандартен, това 51мм е хода на самия шок, най-вероятно хода на рамката е 120, но това зависи от самата кинематика, просто напиши в гугъл 200x51 и ще ти излязат хиляди шокове, препоръчвам да има заключване и платформа, щом караш XC.
Ако има друго, питай.

P.S. сега видях, че и стандартите за задна главина и средно движение са от "новите", така че не е лошо да кажеш какви са настоящите ти компоненти, ако имаш намерение да ползваш и тях освен вилката.
Последна промяна jungleraver на Пет Яну 08, 2016 12:26 pm, променена общо 1 път
jungleraver

Рейтинг: 1725

Мнениеот jinsou420 » Пет Яну 08, 2016 12:25 pm

Долната чашка трябва да е редуцираща,най-вероятно и crownrace-a
В Crc можеш да погледнеш,там има доста хора с идентичен проблем
Kindzadza
Аватар
jinsou420

Рейтинг: 1397

Мнениеот Friz » Пет Яну 08, 2016 1:06 pm

Здравей, не е никакъв проблем да сложиш старата вилка на новата рамка само ти трябват подходящите чашки. Аз карам така и нямам никакви проблеми. Относно хода на вилката също не е проблем, вече зависи как ще се промени геометрията на колелото и дали ще ти е удобно. Както ти е казал колегата повечето вилки на рокшок може да им се променя хода посредством спейсъри. Препоръчвам ти ако не ти е проблем да го занесеш в сервиз, за да си спестиш главоболия.
Аватар
Friz

Рейтинг: 1305

Мнениеот Vesko » Пет Яну 08, 2016 2:23 pm

Много ви благодаря за отговорите!

Главината и средното вероятно ще трябва да се сменят, тъй като сегашната ми рамка е със следните параметри:

Bottom bracket housing: Shimano BSA
Dropout: Standard quick release

Курбелите са кухи Deore, но не им знам каталожния номер....може би ще са съвместими със средно Pressfit 92mm.
Vesko

Рейтинг: 1200

Назад към Продукти за крос-кънтри