От платформи към автомати

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

От платформи към автомати

Мнениеот Lucky Loser » Пон Яну 11, 2016 6:52 pm

Здравейте всички!

Първо, предварително благодаря, че ще отделите от времето си, за да напишете по някой ред по-долу.

Мисля, тази година да сменя иначе удобните(за мен) платформени педали с автомати. Причините са главно две:
    Общите добри впечатления на познати, а и каквото съм чел в статии
    Интереса към нещо ново и различно

Та от тук идва и въпросът и по-скоро, молбата ми. Ще се радвам, ако някой ми препоръча не особено скъп вариант(до около 50лв), за да видя и аз.. ко'и туй нещо :) Надявам се да ми хареса и бързо да свикна, но пък човек никога не знае, затова и не искам веднага да се набивам на нещо скъпо.

Благодаря отново!
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Рейтинг: 2000

Re: От платформи към автомати

Мнениеот Pileto » Пон Яну 11, 2016 7:41 pm

никога не съм карал автомати, но винаги съм заглеждал тези:
http://velosiped.bg/mtb-172/komponenti/ ... -m520.html
Pileto

Рейтинг: 1330

Мнениеот kobso1245 » Пон Яну 11, 2016 8:03 pm

Pileto написа:никога не съм карал автомати, но винаги съм заглеждал тези:
http://velosiped.bg/mtb-172/komponenti/ ... -m520.html

Подкрепям с 2 ръце и 2 крака!
Ползвам същите от повече от 2 години, преди това са карани от приятел година и нещо(спускане), като той ги е взел втора ръка.. И още не са мръднали.
За начало ще ти вършат работа.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот Любо » Пон Яну 11, 2016 8:45 pm

Аз пък ще те посъветвам за начало да се подготвиш психически за няколко падания :D Затова се учи някъде на мекичко и далече от погледите на хората :beer: Аз от около година карам шосейката с автомати и често ми се случва да забравя , че съм закопчан . А на байкът дори и не съм си помислял да сменям платформите с автомати - нямам кураж !
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот TheGeek » Пон Яну 11, 2016 9:58 pm

От има няма два месец карам със SPD, точно със тези M520. Да ти кажа лесно се свиква, нито един път не съм падал докато съм карал из града(освен на велоалея във Варна заради пешеходец, ама предполагам повечето сте гледали репортажа и знаете какво е положението), а на черно имам 3-4 падания заради това че съм закопчан, но все при много ниска скорост, по точно почти спрял заради някой камък. Просто психически трябва да се подготвиш, след седмица редовно каране вече става като рефлекс.
TheGeek

Рейтинг: 1227

Мнениеот kobso1245 » Пон Яну 11, 2016 11:40 pm

За свикването си е до човек. Аз свикнах след седмица, като през това време само веднъж щях да се претрепя при едно спиране на светофар(изключих, че съм закопчан :Д). Иначе самите педали могат да се настройват(натягането на пружината), та в началото може да е една идея по-отпусната, след което вече да се стегне след като свикнеш.
kobso1245

Мнениеот Lucky Loser » Вто Яну 12, 2016 1:05 am

Благодаря за предложението, идеално се вместват в бюджета ми, а и щом има мнение от първа ръка, идеалка!

Колкото до свикването, определено в началото ще гледам да не се изсилвам кат' бакшиш на червено, а по-скоро ще се возя като стар дядо на.. стар Балкан - бааавно и епИчно :)

По-скритите пътеки на Западен парк(до нас) мисля, че ще са идеални за целта.

И още нещо да попитам. В момента карам с Five Ten Raven, които отдолу си имат място за прикрепяне към автоматите, но самата чувия(не й знам името..:) ) която се слага на обувките предполагам отделно се купува?

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот Alexi » Вто Яну 12, 2016 7:54 am

идва с педалите
Аватар
Alexi

Мнениеот uBaH » Вто Яну 12, 2016 8:21 am

:offtopic:

Lucky Loser написа:... но самата чувия(не й знам името..:) ) която се слага на обувките ...

Чувията се нарича "парче" (не се шегувам). Терминът на англисйки е "cleat" ;)
Последна промяна uBaH на Вто Яну 12, 2016 8:22 am, променена общо 1 път
Аватар
uBaH

Мнениеот Lucky Loser » Вто Яну 12, 2016 4:07 pm

Харабия :) Предполагам и че не е голяма философия човек сам да си ги смени, а не трябва да ходя в сервиз например. Бих казал, че не съм с вързани 3 леви ръце :)

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот kobso1245 » Вто Яну 12, 2016 5:07 pm

Lucky Loser написа:Харабия :) Предполагам и че не е голяма философия човек сам да си ги смени, а не трябва да ходя в сервиз например. Бих казал, че не съм с вързани 3 леви ръце :)

По 2 болта на обувка, които са с шестогран. Малко тегавия си е докато уцелиш точното разположение(смисъл самото "парче" можеш да го мърдаш напред-назад по обувката), но не е голяма философия.
kobso1245

Мнениеот boi4ka » Чет Яну 14, 2016 9:43 pm

Здравей :D

От три седмици карам закопчан, като преди това десет години не съм и помислял за автомати... Бях предубеден.

Педалите които са ти посочили колегите са повече от добри за начало. Имам само един съвет: още като ги поръчаш ги отпусни докрай и после ги навий еднакво по няколко кликвания. Остави ги почти максимално отпуснати. Така, ако ти се наложи рязко да спираш и нямаш време да реагираш, или забравиш, че си закопчан, ще се откопчеят почти сами само от паниката :D :agree: При мен по-трудно беше обратното - да ги закопчавам и бързо да улучвам точно автомата, особено при тръгване на по-технични терени. Случвало се е да не успея да закопчея веднага, и, заради терена, да карам така известно време :dontknow: докато дойде по-равничкото за да ги щтракна. Ще свикнеш бързо :D Предимствата обаче са очевидни.

Успех :agree:
Аватар
boi4ka

Рейтинг: 1805

Мнениеот Admin » Съб Яну 16, 2016 3:28 am

Lucky Loser написа:Предполагам и че не е голяма философия човек сам да си ги смени, а не трябва да ходя в сервиз например.

Даже е по-добре сам, защото е важно да направиш някои проби и реглажи:
http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 72-tips010
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Lucky Loser » Съб Яну 16, 2016 7:30 pm

Да.. честно казано кръстих темата така, на името на статията от "27 Ноември 2005".

Погледнах и втората тема, но за момента физически не ми е останало време да я прочета обстойно. Така или иначе, Благодаря на всички за коментарите и съветите!!! Когато дойде времето на тестване, определено ще споделя първите впечатления. Важното за момента е, че съм положително настроен за тази.. промяна :)

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Назад към Продукти за крос-кънтри