Пукане от две места

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Пукане от две места

Мнениеот Faustus » Вто Фев 02, 2016 11:33 pm

Привет на всички!

Колелото е Cross GRX8, ето линк към модела и окомплектовката:
http://koleloto.bg/product/1103/cross-2 ... -2015.html

Проблемите са ми два.

1. Когато съм в спряло положение и държа спирачките, при прилагане на усилие напред или назад се чува силно и отчетливо изпукване откъм задното колело/спирачка... имате ли някакви идеи?

2. Отново в спряло положение, левия курбел е в предно хоризонтално положение. Когато кракът ми е върху педала и започна да се движа назад съответно курбелът се завърта назад. Малко преди да достигне хоризонтално положение се чува по-тихо от първото изпукване и сякаш поддава съвсем малко.
Колелото е на има-няма 100-150км, не можем да говорим за износване и т.н. Ще се свържа с Крос, но исках да чуя и мнението на опитни колеги. Съжалявам ако не съм обяснил добре. :beer:

Деян
Faustus

Рейтинг: 1200

Re: Пукане от две места

Мнениеот floydogi » Сря Фев 03, 2016 5:44 am

Напълно нормално е ново колело след 100-200 километра да трябва да се позатегне и донастрои. Би трябвало да са ти го казали в магазина. Първото пукане най-вероятно е от накладките. Второто е от педала или курбела. Притегни ги хубаво и ще спре да пука. А най-добре отиди в магазина, откъдето си го купил да ти го постегнат.
floydogi

Рейтинг: 1260

Мнениеот Faustus » Сря Фев 03, 2016 8:58 am

Благодаря, колега!

Вероятно ще мина през магазина тези дни. :beer:
Faustus

Рейтинг: 1200

Мнениеот chessko » Чет Фев 04, 2016 1:07 pm

Аз се научих да си "лекувам" всички пукащи и щракащи звуци по колелото. В повечето случаи идват от педалите, средното или колчето на седалката. Лека е отваряне почистване и смазване където е необходимо. Пукането спира на 99% до следващото каране в кал или измиване с водоструйка.
Аватар
chessko

Рейтинг: 1220

Мнениеот evin » Чет Фев 04, 2016 1:26 pm

Колчето на седалката най-често пука и гадното е, че не си личи, че е то. Лесно се диагностицира, като педалираш прав.
Почисти колчето и седалковата тръба отвътре с изопропилов алкохол, трябва да са абсолютно сухи. И не затягай скобата прекалено силно.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот Brave » Чет Фев 04, 2016 3:07 pm

Друго любимо място за пукане е от захвата между колчето и седалката. Лека е разглобяване, почистване и много тънко гресиране на контакта между релсите на седалката и скобата на колчето. Обаче, ако се кара в мокро и кално, особено без калници, процедурата се налага да се прави често.
Brave

Рейтинг: 2000

Мнениеот chessko » Чет Фев 04, 2016 3:34 pm

Не си спомням дали тук във форума прочетох за един "хак". Омотах две парчета гума (изрязани от вътрешна) на релсите на седалката там където се закрепват с колчето и пукане там не съм усещал последните месеци. За сега моята болежка е пукане в челото само това не знам как да го излекувам. При рязко натискане на предната спирачкa се чува доста осезаемо пукане. От чашките не е, рамката също съм я оглеждал за вероятни пукнатини в челото и най-вероятно проблема е във вилката (Fox 32 Talas RL, 120-150mm)
Аватар
chessko

Рейтинг: 1220

Мнениеот ivcho3 » Чет Фев 04, 2016 4:43 pm

Най- вероятно и в двата случая пукането е от разхлабена (и) спица (и). На нов велосипед след пробег от няколкостотин километра е нормално да се разхлабят. След затягане и центроване на каплата няма повече да се налага реглаж.
ivcho3

Рейтинг: 1260

Мнениеот Admin » Чет Фев 04, 2016 6:32 pm

chessko написа:При рязко натискане на предната спирачкa се чува доста осезаемо пукане.

При някои вилки, особено на възраст, е възможно да се появи пукане от сглобката между короната и горните тръби. Рядкост е, но съм чувал за такива случаи. Проблемът обикновено е на микроскопично ниво и не заплашва по никакъв начин здравината или целостта на вилката, но може да ти скъса нервите и да те притесни излишно.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Вто Фев 09, 2016 2:44 pm

Провери си задния, а най - добре също и предния qr. Ако е разхлабен, не само че пука отзад или отпред, но може да ти изпадне и каплата.
Имал съм такъв проблем с пукане и разхлабен qr. Много е коварно. Пробвах всичко - спирачки, накладки, гледах рамката да не е спукана, а то се оказа пустия му qr. Ако е той, като го натегнеш го следи. Ако пак се разхлаби, взимай нови qr-и. Най - хубави са на шимано xt.

За пукането в курбела, може да е същото и да не е в курбела, а само така да се чува. Иначе е добре да се проверят болтовете на плочите и тези, които стягат лявата част на курбела.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Назад към Веломеханик