Здравейте!
От София съм. Пет години не бях карал колело и реших да се върна към любимото занимание. Става дума за каране предимно в града или по черни пътища, но не и екстремно каране. Решавайки да карам отново у мен изникват някои въпроси, които преди не си ги задавах в такава степен, или не ми бяха особено ясни.
1. Градски или планински велосипед
Прави впечатление, че в България много голям процент от колелата, независимо от целта на карането, са планински. Не съм сигурен, че причината е само в лошите пътища. При всички обстоятелства се чудя към какъв тип да се насоча за предимно градско каране. Ще издържи ли един градски велосипед на местната инфраструктура? По-бързият, но по-лабилен градски, или по-тромавият, но по-стабилен планински?
2. Ново и старо
2003 г. имах един Спринт Зенит. Нисък клас планински велосипед, за който не мога да намеря в момента дори снимка в мрежата. Но държеше. До 2010 го ползвах, когато го измъкнаха от мазето.
Та, чудя се, да дам повече пари за нов велосипед, на който разбира частите ще са нови и неизносени, и разбира се усещането и удовлетворението у мен ще са по-високи, но който има не малка вероятност да ми го откраднат, ИЛИ да си взема втора употреба за 200-300 лв, което после да не ме е толкова яд, че са го откраднали?
Забележка: Ако в България имаше услугата застраховка на велосипеди, каквато има в други държави, без проблем бих си взел ново. Но за съжаления няма.
3. Градска, велосипедна среда
Няма да дам нова информация, ако кажа, че в градовете условията не са пригодени за велосипедистите. Много малко алеи, обикновено калпаво направени (случаят във Варна беше показателен, но не е само там), лоша инфраструктура и по пътищата за МПС, закони които да кажем, че не стимулират особено карането на велосипед и т.н.
Чудех се за вашата позиция и мнения.
Благодаря!