Няколко въпроса за карането на велосипед въобще

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Няколко въпроса за карането на велосипед въобще

Мнениеот Nakata2 » Съб Фев 20, 2016 6:45 pm

Здравейте!

От София съм. Пет години не бях карал колело и реших да се върна към любимото занимание. Става дума за каране предимно в града или по черни пътища, но не и екстремно каране. Решавайки да карам отново у мен изникват някои въпроси, които преди не си ги задавах в такава степен, или не ми бяха особено ясни.

1. Градски или планински велосипед

Прави впечатление, че в България много голям процент от колелата, независимо от целта на карането, са планински. Не съм сигурен, че причината е само в лошите пътища. При всички обстоятелства се чудя към какъв тип да се насоча за предимно градско каране. Ще издържи ли един градски велосипед на местната инфраструктура? По-бързият, но по-лабилен градски, или по-тромавият, но по-стабилен планински?

2. Ново и старо

2003 г. имах един Спринт Зенит. Нисък клас планински велосипед, за който не мога да намеря в момента дори снимка в мрежата. Но държеше. До 2010 го ползвах, когато го измъкнаха от мазето.

Та, чудя се, да дам повече пари за нов велосипед, на който разбира частите ще са нови и неизносени, и разбира се усещането и удовлетворението у мен ще са по-високи, но който има не малка вероятност да ми го откраднат, ИЛИ да си взема втора употреба за 200-300 лв, което после да не ме е толкова яд, че са го откраднали?

Забележка: Ако в България имаше услугата застраховка на велосипеди, каквато има в други държави, без проблем бих си взел ново. Но за съжаления няма.

3. Градска, велосипедна среда

Няма да дам нова информация, ако кажа, че в градовете условията не са пригодени за велосипедистите. Много малко алеи, обикновено калпаво направени (случаят във Варна беше показателен, но не е само там), лоша инфраструктура и по пътищата за МПС, закони които да кажем, че не стимулират особено карането на велосипед и т.н.

Чудех се за вашата позиция и мнения.

Благодаря!
Nakata2

Рейтинг: 1200

Re: Няколко въпроса за карането на велосипед въобще

Мнениеот half » Нед Фев 21, 2016 1:05 pm

Здравей,

1 Градски или планински ?
Щом ще караш и по пътеки мисля че от планинския ще извлечеш максимална полза, ако сложиш тънки и леки гуми и в града ще ти е удобно и бързо.

2 Според мен по-добрият варият е да си вземеш велосипед втора употреба понеже:
- можеш да намериш по-качесвен, на по-ниска цена от пазарната
- при евентуална нужда от някакви корекции или пък ако не ти хареса самия велосипед няма да си дал много пари

3 Евентуалният ти маршрут ако примерно ще ходиш на работа/учебно заведение също е важен фактор. Аз примерно (във Варна) имам 15 минути до работа и само 1/2 от пътя ми е по "велоалейте", минавам си бордюри, ако трябва да карам по-градско колело през някой места не бих минал с него.

4 Важно е (според мен) да определим какво наричаш ти планински велосипед понеже има една широко разпространена заблуда, че нови велосипеди около 200лв стават за планина. http://bikesport.bg/bg/products/2390-%D ... %BD%D0%B5_ (мале колко се измъчих докато намеря някакъв пример)
Планински велосипед от нисък-среден клас е http://bikesport.bg/bg/products/2448-%D ... %B4%D0%B8_
Градски ще рече http://bikesport.bg/bg/products/2155-%D ... %B4%D0%B8_
Така наречените хибриди също са варият http://bikesport.bg/bg/products/c/%D0%B ... 0%B8/b/all

Надявам се да съм помогнал ! :agree:

П.П. най-удобно ми беше от един сайт, не че правя реклама
"Доброто възпитание е умението да скрием колко високо мнение имаме за себе си и колко ниско мнение имаме за другите." - Марк Твен
Аватар
half

Рейтинг: 1293

Мнениеот Nakata2 » Нед Фев 21, 2016 8:58 pm

Благодаря за съветите. :agree:

Особено имаше полза от примерите колела, които представи.
Nakata2

Мнениеот Timshel » Пон Фев 22, 2016 8:37 am

Здравей Nakata,
Реших преди около година да започна да използвам велосипед като основно средство за предвижване из града. Питах се същите въпроси, които си посочил. За всеки човек истината е различна. При мен нещата стоят така:
1. Градски или планински велосипед – Моят модел велосипед определено е хибрид (урбан) – градски, удобен, бърз, стана и сравнително функцинален след като му добавих светлини и калници за зимното каране. Друг е въпросът, че новопостроените велоалеи в града (поздрави от Варна :D ) не ми позволяват да използвам истинските му възможности. Понеже още не съм овладял напълно „бънихоп“-а имам и едно „змийско ухапване“ на един бордюр. Така че изборът ми има и известни недостатъци.
Относно използването му по черни пътища – при мен е рядкост .... запаля ли се по това - ще сменя гумите с по-широки, доколкото ми позволява рамката и каплата. В момента върви една такава тема - viewtopic.php?f=15&t=180585

2. Ново или старо – Тука сега всеки си гледа от неговата камбанария. Не ми се рискуваше на старо. Мога лесно да бъда излъган поради незнанието си (има и такива като мен в този форум :D ), отделно имах парички дето няма да си ги нося в гроба, пък и хванах 25% -та промоция в магазина. Отделен е въпросът като вземеш нещо за 200-300 лева, колко още ще дадеш да го стегнеш. Тука се надявам, съмишлиниците ни с по-голям опит да дадат съвет. Видях, че в една друга тема Ozzie те е опътил по тази тема.
Относно посегателствата над велосипеди – крадат се такива за 100лв и онакива за 1100 лв. Приел съм го.

3. Градска, велосипедна среда – В точка 1 малко съм се отплеснал и съм писал вече за това. Но определено първо трябва да се появат велосипедистите и проблемите, които те пораждат (не смятам че съм проблем – просто израявам мнениетo на хората около мен, апропо, никой от познатите ми не кара колело) и чак тогава ще се наложи на власите да търсят решение за тях – инфраструктура, права и идващите с тях задължения.

Толкова от мен. Споделих моята позиция без да ти я натрапвам. Успех с избора ти ... и не забравяй да се похвалиш.Може и снимков материал.

... със здраве.
Timshel

Мнениеот Nakata2 » Пон Фев 22, 2016 9:41 am

Благодаря Тимшел. :agree:

Имам един въпрос: някои казват, че хибрид е същото като градски, други твърдят обратното. Кое е вярно последно, че се обърках? :dontknow:
Nakata2

Мнениеот victortrt » Пон Фев 22, 2016 10:29 am

Хибрид е колело със амортисьорна вилка или с твърда такава, без калници и багажник ето пример - http://bikesport.bg/bg/products/2367-%D ... %B4%D0%B8_ на хибрид по-близък до мтб
Това е хибрид по-близък до шосеен - http://bikesport.bg/bg/products/2207-%D ... %B4%D0%B8_
Градските са със калници, багажник и светлини, както и с по-високо разположено и по извито назад кормило - ето пример /с право кормило/ - http://bikesport.bg/bg/products/1330-fe ... %B4%D0%B8_
По принцип в този сайт малко са ги омешали.
Идеята на хибрида е бърз и лек универсален велосипед, който се кара по-спортно /по-наведен си, няма предпазители за веригата и калници/.
Градските са с по-къса рамка и се карат по-изправен, съответно са по-бавни.

1. Градски или планински велосипед Според мен за описаните от теб цели най-удачен е хибрид по-висок клас като посочения от мен по-горе.

2. Ново и старо -

3. Градска, велосипедна среда -

1. Според мен за описаните от теб цели най-удачен е хибрид по-висок клас като посочения от мен по-горе.
2. Всеки сам решава, само за града едно старо градско с нови части е добър вариант.
3. Ами това е положението, но има малки улици, ако няма велоалеи по булевардите или две жълти линии с 30 см между тях не те устройват. За София общо взето може да се кара за удоволствие по не много натоварени маршрути, велоалеи и паркове. Лесно може да направи кръгов маршрут Борисова градина, Ловен парк - Южен парк, алеята по Гоце Делчев и по Борис ІІІ
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот carmo » Пон Фев 22, 2016 12:30 pm

Виж тоя материал (докато се сетя къде съм го чел...): http://www.crosscycle.com/bg/news/news20.html Тук има представяне на различните типове (уводите към всяка от групите), където горе-долу е синтезирана основната същност на всеки от популярните типове.
Хибрид е размито понятие защото има различни видове. Първият пример на колегата е типичен крос тип, който се прави като от класическия трекинг се маха всичко излишно и се слагат гуми за микс покритие. Най често това наричат хибрид. Друга разновидност е когато на трекинга се оставят динамо главината и осветителния комплект,степенката, махне се багажника и се сменят калниците с по-спортни и къси -примерно това http://www.cube.eu/produkte/trekking/na ... grey-2016/
Вторият пример на колегата е всъщност фитнес тип. Прави се с рейсинг тип компоненти, като рамката е по-дълга от типичната за тези "шосейки" за да може да се сложи право кормило и торсът да е по-изправен. Други са и командите (по обясними причини).
Третият пример си е типичен трекинг с твърда вилка, става и за града, но "сити" колелетата са с вътрешни скорости и по-къси рамки + извити назад кормила -за да може тялото да е още по-изправено. Целта отново е повишен комфорт и подобрен обзор на случващото се наоколо.
Наистина трябва да си изясниш за какво и къде ще ползваш предимно байка си и тогава ще ти се изясни удачният за теб тип, понеже всичките са вид компромиси на едни спрямо други приоритетни критерии.
carmo

Рейтинг: 1930

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти