Разлика между MTB и Trekking сериите на Shimano

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Разлика между MTB и Trekking сериите на Shimano

Мнениеот airman135 » Нед Фев 21, 2016 8:59 pm

Здравейте,
Някой може ли да ми каже каква е разликата между MTB и Trekking сериите на Shimano?
По-конкретно между Deore за MTB и Deore за Trekking?
Доста търсих информация но така и не намерих.
Благодаря предварително.
airman135

Рейтинг: 1200

Re: Разлика между MTB и Trekking сериите на Shimano

Мнениеот jinsou420 » Нед Фев 21, 2016 9:13 pm

Външен вид,предавки и функционалност
Kindzadza
Аватар
jinsou420

Рейтинг: 1397

Мнениеот airman135 » Нед Фев 21, 2016 11:03 pm

Какво имаш в предвид функционалност? Точно това искам да разбера- коя серия е по-здрава, по-лека, с по-добри команди, бързина на смяна на скорости???
Как никъде не намерих описание в никой сайт, включително и на Шимано предимства и недостатъци?!?
airman135

Мнениеот marsa » Пон Фев 22, 2016 12:00 am

Ако сравняваш еднакъв клас трекинг и планиснка група (примерно Deore T и Deore M, LX и SLX, XT T и XT M), качеството им е еднакво, разбира се. Разликите между планинската и трекинг групата е, че втората включва някои части, които не са типично планиснки - вибрейк спирачки и съответните механични лостчета, динамо главини, главини без възможност за диск. Също така вариантите им на дисковите спирачки са с по-дълъг лост, курбелите са с по-големи плочи и предпазител.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот airman135 » Пон Фев 22, 2016 10:59 am

Значи между дерайлорите RD-T610-SGS и RD-M610-SGS няма разлика? Аз не мисля така.
Задавам толкова въпроси само заради това ,че ми предстои упгейд на колелото и до скоро карах повече планинско но в последно време ми се осладиха по-дълги преходи с дисаги ,палатки и др. но все още ми се кара из горите от време на време.
Дилемата е дали трекинг серията би ми дала все пак удоволствието от карането по горски пътеки понякога?
airman135

Мнениеот jinsou420 » Пон Фев 22, 2016 12:01 pm

Какво ти пречи... да носиш багажи на планинско колело,има куп решения.
Скъпите подобрения ...може и да не доведат до желаната промяна
Kindzadza
Аватар
jinsou420

Мнениеот airman135 » Пон Фев 22, 2016 12:23 pm

Ако си карал повече от 100 км на ден в продължение на няколко поредни дни изненадващо ще забележиш,че малките неща стават големи. Това се дължи на многобройните повторяеми движения и то в комбинация с няколко килограма в повече. Тогава усещаш ,че гумите ти не са подходящи, че предавките не са ти нещо таман, че стойката ти не е удобна ,замисляш се дали рамката е твоя размер (за задника да не говорим ;) ).
Затова искам да разбера разликата и дали ще мога да оборудвам колелото си за трекинг но от време на време да карам офроуд или по-добрия вариант да си купя ново само за трекинг (което разбира се е по-скъпия вариант)?
airman135

Мнениеот jinsou420 » Пон Фев 22, 2016 1:34 pm

Това малко невероятно,дано имаш успех.
Kindzadza
Аватар
jinsou420

Мнениеот carmo » Пон Фев 22, 2016 4:59 pm

Мисля че интуитивно вече знаеш че като сложиш сликови гуми на един джип, няма да го направиш пригоден за магистралата, нито ще става отново за оф-роуд. Всички негативи които си споменал се лекуват не само с "по-бързи" предни венци и по-тънки гуми, а най-вече с друга геометрия на рамката. За шосейни преходи с багаж ти трябва трекинг, а негова спортно ориентирана оф-роуд разновидност е крос тип байкът, или както му викат "хибрид". Пак става за черни пътища, а по асфалта е достатъчно бърз и малко по-лек от МТВ. Винаги при нужда може да му монтираш багажник (когато ти се налага).
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот airman135 » Пон Фев 22, 2016 9:20 pm

Благодаря Carmo, ще попрочета какво препоръчват колегите за такъв тип колело. До сега не знаех как се води точно този тип байк ;)
airman135

Мнениеот jinsou420 » Пон Фев 22, 2016 10:22 pm

Най-добре е да имаш два чифта капли с различни гуми и дебелина... според карането :) и да си ги сменяш,и при двата вида каране се лишаваш от някой неща за сметка на други,хибридните велосипеди си имат определена геометрия ...и освен това са предвидени да поемат по-големи предни венци.
Най-достъпния избор от към финанси ...е да имаш гуми за два вида терен
Аз си мисля че с дисаги и монтиран багажник си е опасно да се кара горско
Kindzadza
Аватар
jinsou420

Мнениеот nikant » Вто Фев 23, 2016 1:52 am

Разлика между сериите за трекикинг колела и МТБ колела има.
За МТБ колело задния обтегач трябва да побира по големи венци 32-34-36..., за трекинг колело повече от 32 зъба за задния венец не е нужно в повечето случаи.
За МТБ колела трябва задния обтегач да може да работи на тежки терени (на вибрации, удари, кал и т.н.), да е максимално стабилизиран, да е максимално прибран към рамката. Трекинг колело не се кара в такива тежки условия и затова може да има повече компромиси съобразно горните условия на работа на обтегача. Желателно е теглото на задния обтегач на трекинг колелото да е по леко.
От гореизброените разлики идват и разликите между задните обтегачи за МТБ и трекинг колелa.

Курбела за трекинг колело обикновено е 48/38/28, 44/34/24 или близки по стойност комбинации. Комбинацията отпред 24÷28 зъба, отзад 32 зъба е добре да се запази поради това, че при по голям товар и баир трябва да има по мощна предавка. За шосе това е достатъчно мощна предавка.

По принцип трекинг колелата не са за каране по пътеките, по подходящи са хибридните колела с гуми за планински терен. За мен хибридните колела са два типа - такива като Drag Blade(с право кормило), Cross Spria и т.н и другия тип като Drag Grand Canyon, Cross Quest и т.н. Първата група не е за черни пътища и пътеки, вторите стават за черни пътища и леки пътеки, в зависимост от външните гуми. За хибридите не се предвижда да се монтира на тях багажници за дисаги, калници, протектори за веригата и т.н. с цел да бъдат по леки.

Моя съвет е, ако с едно колело трябва да се кара по пътеки и по шосе, това колело да бъде МТБ колело и само да се сменят външните гуми. Да има един комплект за планинско колоездене и един комплект за шосейно. Някои дори препоръчват да има два комплекта капли с външни гуми и да се сменят каплите, а не външните гуми, защото е по практично.

Ако се кара предимно по шосе и от време на време по планината по леки пътеки, най добре е това колело да е хибрид, доколкото знам на хибридите може да се монтира багажник (съответно и дисаги да се монтират) и да се превърне в трекинг колело (това за монтажа на багажника трябва да се провери, защото нямам опит с тези багажници).

ПП
Малко повторих Carmo и Jinsou420 и така има още едно подобно мнение :)
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
nikant

Рейтинг: 1340

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти