Покупка на велосипед

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Покупка на велосипед

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Нед Фев 28, 2016 9:06 pm

Velosiped.bg е онлайн магазина на Крос, като гледам обаче описанието и снимките не съвпадат както доста често се случва така че е по добре да се обадиш или да им пишеш мейл, хората са точни.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот irgnet » Пон Фев 29, 2016 11:24 am

Този тракшън е модел от преди 2 или 3 години, за това и го няма на официалния сайта, но ще го намериш в старите им каталози.
Като модел е много добър, може и на по-ниска цена да го намериш ако се поразровиш по сайтовете /за някоя промо цена/
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот Alexi » Пон Фев 29, 2016 11:31 am

той е като моя ,само че 29ка .. аз го намерих преди половин година за 720 лв ,нов .. монтажа е изцяло ацера ,само задния дерайльор е деоре ,вилка XCR ,може да се каже че работи но е много тежка - за тия пари е приличен избор
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот ivanst » Пон Мар 07, 2016 6:54 pm

Здравейте.Искам да си закупя велосипед ... по принцип ще се кара в градски условия но и в планински месности черни пътища.Бюджета който мога да си позволя е около 350лв.Търся нещо с рамка 500-560мм и поне 26инча гуми.Мисля че е достатъчно ... висок съм 182см и предният велосипед беше с 26инчови гуми.
Благодаря!
ivanst

Рейтинг: 1200

Мнениеот L&R » Пон Мар 07, 2016 7:42 pm

ivanst написа:Здравейте.Искам да си закупя велосипед ... по принцип ще се кара в градски условия но и в планински месности черни пътища.Бюджета който мога да си позволя е около 350лв.Търся нещо с рамка 500-560мм и поне 26инча гуми.Мисля че е достатъчно ... висок съм 182см и предният велосипед беше с 26инчови гуми.
Благодаря!

втора ръка е твоя шанс :agree:
Аватар
L&R

Рейтинг: 1310

Мнениеот ivanst » Пон Мар 07, 2016 7:44 pm

Не не купувам втора ръка никога ... намерих нещо но дали е добро не знам - http://sportensklad.bg/velosiped-romero-26-520 както и това - http://bikesport.bg/bg/products/2316-велосипед-sprint-elite-ft-26_quot_-планински-велосипеди_
Като големина мисля че стават .....
ivanst

Рейтинг: 1200

Мнениеот carmo » Вто Мар 08, 2016 3:06 pm

Те и двете са МТВ-та стига да гледаш планината от черните пътища в подножието и. Ако е до там, а принципно се возиш градско и по шосета, не е ли по добре да се преориентираш към "хибридите". Нови струващи си, вероятно ще са над бюджета ти, но поне бива да се замислиш за по-подходящ тип, а и пазен байк на старо не винаги крие рискове. Нещо такова http://olx.bg/ad/aluminiev-velosiped-ri ... 19cfdbf4e9 ще върви по-лесно и бързо по асфалт, и по черни пътища няма да те предаде. Отделно с твоят ръст 26" ще малее под теб (ако това те притеснява де).
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот 2WBGST » Сря Мар 09, 2016 4:37 pm

За 300-400 лева няма MTB(ПЛАНИНСКИ байк). Всичките евтини нови колела са сходни по възможности и предназначение. За малко пари може ново градско колело, но с крайно икономични, твърде компромисни и неудовлетворителни компоненти. ХИБРИД-а е много по-добър вариант, но читавите са над 700 лв. Ако имаш възможност събери си сума и си вземи нещо надеждно, което да ползваш по дълго време без излишни ядове.
2-Wheels-BG-STreet
2WBGST

Рейтинг: 1255

Мнениеот Kraken » Сря Мар 09, 2016 10:49 pm

ivanst написа:Здравейте.Искам да си закупя велосипед ... по принцип ще се кара в градски условия но и в планински месности черни пътища.Бюджета който мога да си позволя е около 350лв.Търся нещо с рамка 500-560мм и поне 26инча гуми.Мисля че е достатъчно ... висок съм 182см и предният велосипед беше с 26инчови гуми.
Благодаря!

IMG_20160309_215034.jpg
(413.42 KiB) 183 пъти

До тук съм на около 450-500лв. а има още.И аз като теб мислих,че за 300лв. ще се наслаждавам на шосейни разходки но уви не е така.Ако искаш нещо надеждно и качествено или си го правиш сам или се бъркаш по надълбоко и взимаш готово.
Как еднорък готвач приготвя пълнени чушки???
Kraken

Рейтинг: 1218

Мнениеот carmo » Чет Мар 10, 2016 11:43 am

Подкрепям горните 2 мнения, а на питащия (ако още е в дилема) бих предложил този хибрид http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... n-mat.html или поне такъв "планински" http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... n-mat.html - мисля че ги даваха и на изплащане.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот 2WBGST » Чет Мар 10, 2016 2:47 pm

ПРИ БАЗОВ БЮДЖЕТ НАД 600 лв. (ако не може да се удвои или утрои) правиш избор между:
КАЧЕСТВЕНИ И НАДЕЖДНИ а) спирачки, команди, дерайльори; б) вилка и задвижване (курбел, венци и централно движение); в) рамка – Steel; Аl; Carbon; г) капли, главини, спици и гуми.
НАКРАТКО ПРИ ИЗБОР НА ВЕЛОСИПЕД трябва да се гледа за:
1. КОМАНДИ – минимум 8 speed(Acera SL M360; SL 310). След 2016 масово навлизат (Аltus, Acera, Alivio) 9 – speed – (вкл. некомбинирани команди; т.е спирачните лостчета са отделно). Избягвай комбинираните (Shift/Brake Lever) - Shimano Toutney - ST-EF51;
2. КАПЛИ. Производител(напр. Mach 1), размер(), брой отвори за спици и здравина на каплите(rims size). Ширина 21 mm > 19 mm >17 mm; отвори 36 бр > 32 бр. Здравината е посочена от производителя. Автомобилен вентил - Sharder по-практичен от Presta.
3. ВИЛКА. Твърда(за шосейка) или амортисьорна(МТБ и Хибриди). При ход над 100 mm - само с дискови спирачки.
4. СПИРАЧКИ.
V-BRAKE – много евтини с проста настройка и минимална поддръжка; доста неефективни при дъжд и сняг;
MECHANICAL DISK BRAKE: Avid BB7 (Moumtain or Road) – скъпи. Имат лесно обслужване, нo пък по-често трябва да се настройват. Предлагат много по-добра спирачна сила спрямо V-brake, както в сухо така и в мокро време. Удачни са за каране 70-80 % шосе и 20-30% черен път и леко XC.
HYDRAULIC DISK BRAKE: голям избор; много добра спирачна сила при по-скъпите (Deore BR 615). Изискват прецизна специализирана настройка и обезвъздушаване.
5. РАМКА. От качествен материал. Да е здрава, с плътни и цели заварки(при Al; Fe). Без ненужни процепи. Да е лека и да позвалява леснен монтаж на нови компоненти(вилки, курбели, централни движения; по-широки гуми и пр.).
6. КУРБЕЛ (според стила на каране). С три плочи при МТБ – max 44 зъба, при ХИБРИД - max 48 зъба. При ШОСЕЙКА две плочи – max- 50(52) зъба. Монтажа може да е е square; octalink; hollowtech.
7. ЗАДНИ ВЕНЦИ. 8, 9, 10 – колкото повече, толкова по-добро темпо в различните участъци (наравно, нагоре и надолу).
8. ЗАДНА ГЛАВИНА – на шлици. Производители - Shimano, Formula; JoyTech; Quando и пр. Главните за диск са по-тежки.
9. Заден дерайльор – от Acera, Alivio и т.н. нагоре.
2-Wheels-BG-STreet
2WBGST

Мнениеот jungleraver » Пет Мар 11, 2016 4:18 pm

@2WBGST:
Колега, извинявай ама четеш ли ги тия неща някъде, или си ги измисляш сам, щото си личи че не говориш от опит??
Ще напиша само за спирачките, щото нямам време за повече:
4. СПИРАЧКИ.
V-BRAKE – много евтини с проста настройка и минимална поддръжка; доста неефективни при дъжд и сняг;

- НЕ, със читави калодки (гумички, накладки) са си доста ефективни дори при сняг и лед, проверено нееднократно, на мокро са 1:1 като на сухо. Хубавите не са много евтини, само калодките на kool-stop са двайс и нещо лева за една спирачка, говорим само за гумичките, без обувките. И не изкарват особено дълго. При сериозно каране предната шина за един сезон вече е за смяна, дори от едно целодневно кално каране вече има видими белези от износване. Най-леки от изброените видове.

2WBGST написа:MECHANICAL DISK BRAKE: Avid BB7 (Moumtain or Road) – скъпи. Имат лесно обслужване, нo пък по-често трябва да се настройват. Предлагат много по-добра спирачна сила спрямо V-brake, както в сухо така и в мокро време. Удачни са за каране 70-80 % шосе и 20-30% черен път и леко XC.

- НЕ, спирачна сила почти равна на хубав v-brake. Посочената от теб BB7 няма нищо общо с " леко XC " не много отдавна доста от даунхилърите караха с такива. Голямо влияние оказват лостчетата, броните и жилата. Най-тежки от изброените видове.

2WBGST написа:HYDRAULIC DISK BRAKE: голям избор; много добра спирачна сила при по-скъпите (Deore BR 615). Изискват прецизна специализирана настройка и обезвъздушаване.

- НЕ, спирачна сила несъществено по-голяма от горния вид, не изискват никаква "прецизна специализирана настройка" (за разлика от механичните, които едва ли не след всяко сериозно каране трябва да се донагласят), просто обезвъздушаване от време на време. Не мислиш за брони, жила, мърсотии, износване и прочее тъпотии. Средно тегло.

За всички дискови огромно значение имат дисковете (не само размер, а и материал и шарка) и накладките.

Генерално и трите изброени вида, ако са висок клас и добре настроени, могат без проблем да те преметнат през кормилото при стискане на предната с 1-2 пръста без значение сухо ли е, или мокро.
jungleraver

Рейтинг: 1725

Мнениеот 2WBGST » Пет Мар 11, 2016 6:53 pm

jungleraver написа:@2WBGST:
Колега, извинявай ама четеш ли ги тия неща някъде, или си ги измисляш сам, щото си личи че не говориш от опит??
Ще напиша само за спирачките, щото нямам време за повече:

Това е неангажиращ, кратък списък, на какво най-общо да се обърне внимание.
Всеки сам избира, кои компоненти, кои велосипеди, на каква цена, при какви условия на каране, му вършат работа.
Детайлно с подробности всеки компонент за даден модел и тип велосипед се посочва от конкретния производител.
Лично аз държа на цената на колелото! Тя трябва да е съобразена с цените на отделните компоненти. Тоест да не е завишена заради бранда.
Когато една добра окомплектовката е над 1000 лева, смятам, че качеството е по-добро и велосипеда ще има повече възможности.
А темите за колела от 300 лева са по-скоро за продавач консултатни от някой железарски магазин.
P.S. Що се отнася до спирачките и т.н. с което не си съгласен - всичко това е всеизвестно и е описано от преди години и НИКОЙ НЕ ГО ОСПОРВА.
Имам 2 комплекта нови шини Mach 1 - понеже карам доста с V-brake. Съпоставял съм ги с механики и хидравлики на познати. Не препоръчвам V-brake в мокри условия и особено студени(-12 градуса по C) зимни дни. Затова всеки си преценя при какви условия, с какви компоненти и за какво ще ползва колелото.
2-Wheels-BG-STreet
2WBGST

Мнениеот 2WBGST » Вто Мар 15, 2016 12:41 pm

vencil написа: Естествено на Синтерото му смених педалите, седалката, роторите и стана перфектен.

То на снимката от електронния магазин Sprint Sintero Plus е без педали!!?? Та какви са му фабричните (някакви пластмаси; платформени или...)?
Предния ти ротор колко см е? Надеждно ли коват спирачките, шумят ли още?
Сменял ли си гумите? По-точно може ли твоят СПРИНТ да побере гуми 47-622 или 50-622?
2-Wheels-BG-STreet
2WBGST

Мнениеот vencil » Вто Мар 15, 2016 2:41 pm

Педалите бяха нещо такова http://www.velo-m.net/product/6957/pedali-force.html само че от 4-5лв. сигурно, в интерес на истината на ръка се въртяха нормално :D . Дори не съм и ги пробвал просто ги свалих и си сложих моите.
Ротора е 160мм. имах проблем с тях тук е писано viewtopic.php?f=4&t=174360#p1034598 вече спират прекрасно и не са шумни. Един приятел все ми оглеждаше колелото и преди две седмици ходихме до Казанлък да му купим едно Синтеро 676лв., въпреки че го бях подготвил че ще му сменяме роторите се оказа че при него няма такъв проблем :dontknow: .
Гуми май скоро ще трябва да сменям че задната почти остана без грайфер а съм минал само 2600км. :crap: , ще ми се някакви малко по-тънки и по-гладки ама още не съм решил :crazy: . Иначе със сигурност ще поеми по-големи гуми но не мога да преценя до колко.
Аватар
vencil

Рейтинг: 1265

Мнениеот 2WBGST » Вто Мар 15, 2016 8:46 pm

vencil написа: Иначе със сигурност ще поеми по-големи гуми но не мога да преценя до колко.

Измерва се разстоянието отляво и отдясно между гумата и вътрешната стена на стойката на седалката (горе – под напречната планка между стойките на седалката).
Примерно ако гумата е широка 42 mm, а измерените разстояния(left - right) са 2x9 mm = 18 mm, при луфт - 2x0,5 mm = 10 mm
(между гумата и рамката), ще има място за гуми широки (42 mm + 18 mm) – 10 mm = 60 mm – 10 mm = 50 mm.
P.S. Обикновено между стойките на веригата и централното движение е по-широко (ъгълът е по-голям).
2-Wheels-BG-STreet
2WBGST

Мнениеот Vorac » Чет Мар 17, 2016 2:01 pm

В тая сметка не си оставил място за mud clearance - нещо съществено за планинско колело.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот 2WBGST » Чет Мар 17, 2016 5:21 pm

Vorac написа:В тая сметка не си оставил място за mud clearance - нещо съществено за планинско колело.

Вече го разгледах подробно (което ме интересува съм го измерил). Велосипеда беше с калници, багажник (пълна окомплектовка) с рамка 48 см. Може да поеме гуми до 44 мм, но не е нужно. КОНКРЕТНО ТОЗ ХИБРИД ЗА МТБ НЕ СТАВА.
Това колело категорично е за ГРАДСКО КАРАНЕ И ИЗВЪНГРАДСКО ПО ШОСЕ. Изобщо не е за калотии, снегове и т.н. груби черни терени.
Проблем е, че се правят с малки размери - до 53 см(на сайта на Sprint липсва геометрия на което и да е колело).
При CROSS имат по-големи рамки - 56 см, 60 см. И освен това на сайта на CROSS е посочена геометрията на всеки един велосипед, както в таблична, така и в графична форма.
2-Wheels-BG-STreet
2WBGST

Предишна

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти