Проблем с резбата на рамката

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с резбата на рамката

Мнениеот street_rider » Вто Мар 01, 2016 7:42 pm

Здравейте, смазах лагерите на средното движение, но се появи някакъв проблем с резбата на рамката и не мога да монтирам курбела с оста обратно. Някъде правят ли нова резба? Какво да правя?
http://nissdlx.snimka.bg/hobby/pink.899376.36666319
street_rider

Рейтинг: 1200

Re: Проблем с резбата на рамката

Мнениеот Pileto » Вто Мар 01, 2016 8:26 pm

в правилната посока ли завиваш? там не е ли с обратна резба?
Pileto

Рейтинг: 1330

Мнениеот street_rider » Вто Мар 01, 2016 8:47 pm

Да, в правилна посока. От другата страна се завива добре.
street_rider

Мнениеот fu4ko » Вто Мар 01, 2016 8:52 pm

От другата страна е обратна резба.Може резбата на капачката да е повредена.Огледай хубаво и резбата в средното дали е наред.
Cross Sprinter
fu4ko

Рейтинг: 1344

Мнениеот street_rider » Вто Мар 01, 2016 8:59 pm

Проверих, резбата на капачката е добре, но резбата на рамката е повредена. Проблемът е в резбата на рамката, сигурен съм.
street_rider

Мнениеот jungleraver » Вто Мар 01, 2016 9:06 pm

Всеки по-читав сервиз трябва да разполага с метчик за тази резба, и ремонта трае минути, ако майстора знае какво прави. Читав стругар също може да ти свърши тази работа бързо и евтино. Не е рентабилно да си закупуваш метчик за един път, защото е доста скъп.
jungleraver

Рейтинг: 1725

Мнениеот fu4ko » Вто Мар 01, 2016 9:15 pm

Cross Sprinter
fu4ko

Рейтинг: 1344

Мнениеот street_rider » Вто Мар 01, 2016 9:21 pm

Въпросът е къде в София да намеря такъв сервиз, че да ми свършат тази работа. Цената на метчика посочен в по-горния пост е почти колкото на велосипеда ми.
street_rider

Мнениеот Kraken » Вто Мар 01, 2016 9:22 pm

Значи отиваш при стругар с рамката и средното да ги види,ако е "СТРУГАР" ще ти каже как се процедира.Понеже и аз съм стругар ще ти дам някой насоки какви са вариантите в случая.Ако е развалена резбата на чашката на средното(предполагам ще е само първата навивка от резбата) се хваща в патронника на струга и се прекарва с нож.Другият и по труден вариант ще е ако е развалена резбата на рамката.Единственият начин е да се прекара с метчик.Трудното ще е намирането на самият метчик,че резбата е голяма като диаметър и стъпката и е ситна(може и да е цолова,не съм я мерил което е още по сложно за намиране на метчик).И това при условие,че е развалена резбата само в началото.Ако е замазана (изсипана) цялата няма смисъл от пренарязването и с метчик понеже материала където трябва да е резбата го няма.Внимавай да не я прекарате с метчик накриво.Това е.Дано си ме разбрал!
Как еднорък готвач приготвя пълнени чушки???
Kraken

Рейтинг: 1218

Мнениеот street_rider » Вто Мар 01, 2016 9:32 pm

За съжаление ще е по трудният вариант с развалената резба на рамката, а и дано е развалена само в началото акто казваш. Ще потърся къде в София има сервиз и стругар. Това е въпросът?
street_rider

Мнениеот Ozzie » Вто Мар 01, 2016 9:43 pm

viewtopic.php?f=3&t=2647
viewtopic.php?f=3&t=71325

Някъде в двете теми ще намериш информация, която да ти бъде от полза, т.е. къде ще могат да ти прокарат отново резбата.
За две-три места се сещам в момента - магазина / сервиза на SCOTT, някой от магазините на Велозона, евентуално и в Индустриал.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Vorac » Сря Мар 02, 2016 3:56 pm

Бях си повредил същата резба някога (заключението тогава беше: никога не се навива с ключ стоманена резба в алуминиева - навиваш на ръка и като се понатегне, тогава напъваш с ключа).

Та понеже сам си я бях повредил и се виждаше, че са първите една-две навивки, пък и понеже усещах че след месец-два ще се счупи рамката по други причини, направих следната мизерийка. С пила под 45 градуса ъгъл премахнах повредените навивки на резбата. След това внимателно навих чашката в правилната посока, този път по метода, описан в предишния параграф. Стана.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот street_rider » Пет Мар 04, 2016 4:49 pm

Минах през много магазина и сервиза за велосипеди.Някъде ми казваха, че не прокарват резба, другаде че вече нищо не става от рамката и трябвало да си купя нова от тях и то за минимум 100лв или нов велосипед от тях, на друго място ми казаваха, че изобщо в България никой не правел тази услуга, да прокарва резба с матчик. Но най-накрая късметът ми се усмихна и намерих един сервиз за велосипеди, където правят тази услуга и ми прекараха нова резба и то работата стана за по-малко от 30 минути.
street_rider

Мнениеот krach » Пет Мар 04, 2016 4:56 pm

street_rider написа:Минах през много магазина и сервиза за велосипеди.Някъде ми казваха, че не прокарват резба, другаде че вече нищо не става от рамката и трябвало да си купя нова от тях и то за минимум 100лв или нов велосипед от тях, на друго място ми казаваха, че изобщо в България никой не правел тази услуга, да прокарва резба с матчик. Но най-накрая късметът ми се усмихна и намерих един сервиз за велосипеди, където правят тази услуга и ми прекараха нова резба и то работата стана за по-малко от 30 минути.

Дай координати :beer:
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот street_rider » Пет Мар 04, 2016 7:33 pm

street_rider

Назад към Веломеханик