Съвет за избор на висок клас XC

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвет за избор на висок клас XC

Мнениеот Bohorr » Пон Мар 14, 2016 7:45 pm

Здравейте,

Започвам поредната тема за нов велосипед, защото не намерих скорошна в търсачката подобна за ценовия клас който ме интересува.

Ще карам както в града, извън него и в планината (без да правя екстремни спускания). Смятам да участвам и на състезания с бъдещата придобивка. Тежа 64 kg, с височина 175 cm.

Досега съм карал един стоманен Drag Virus 26"
със заден амортисьор и последните няколко години Bulls Sharptail novice 26" HT
Пиша тази информация, защото съм се спрял твърдо на hardtail колело (No pun intended).

В последно време гледам няколко модела които определят и моя ценови таван - а именно 2600-2700 лв. но ми трябва малко помощ да сe спра на конкретно колело.

А ето ги и тях:
Scott Scale 940 2014 29"
RAM XC 1.1 2016 29"
Radon ZR Race 7.0 29"

Очевидно последната опция, Radon ZR Race ще трябва да се поръчва от Германия, което допълнително ще увеличи цената и ще представлява спънка с евентуално гаранционно обслужване. Няма да мога да го пробвам преди да го купя. Същото важи и за горепосочения Scott. Radon-a, обаче ми харесва като дизайн на рамката, а компонентите не отстъпват пред тези на другите колела (или аз така си втълпявам) и се чудя дали да не рискувам с него. Ще се радвам на всички полезни съвети от вас, включително и други модели.
Bohorr

Рейтинг: 1200

Re: Съвет за избор на висок клас XC

Мнениеот jungleraver » Пон Мар 14, 2016 7:55 pm

Колега, с тази височина не ти ли тромавее 29"? Карал ли си, че си сигурен че ще ти хареса? Ако не си, силно те съветвам да пробваш....
jungleraver

Рейтинг: 1725

Мнениеот Ивайло » Пон Мар 14, 2016 8:49 pm

Ето ти още две предложения за размисъл в тази категория:

http://www.bikecenter.bg/product/cube-ltd_race_29_black

https://www.canyon.com/en-bg/mtb/grand-canyon/grand-canyon-al-slx-7-9.html

Радона си е супер, но доставката до България е малко сложна.
Аватар
Ивайло

Рейтинг: 1482

Мнениеот nikant » Пон Мар 14, 2016 8:52 pm

Твоята височина съм и няколко месеца карах точно този модел - Scott Scale 940, размер М.
Препоръчвам го, още съжалявам че го продадох.

ПП
29" MTB е много добро решение за планината и по точно за ХС.
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
nikant

Рейтинг: 1340

Мнениеот jungleraver » Пон Мар 14, 2016 9:04 pm

http://www.crosscycle.com/bg/catalog/mtb-5/29-xtreme-132.html - да не съм офф.
@nikant - нито категоризирам, нито оспорвам кое е добро или лошо решение, просто споделям моя личен опит, че като се качих от 26 на 29 усещането никак не ми допадна, може пък на друг да му е дори по-удобно, въпрос на вкус. Затова просто съветвам човека да пробва дали ще му допадне прехода, ако случайно още не е.
jungleraver

Мнениеот Alexi » Пон Мар 14, 2016 9:08 pm

стига сте хранили тия вносители на немски колелета ,винаги са с по ниски монтажи от българските за еднакви пари .. има ли аналог аз бих взел българско колело ..
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ивайло » Пон Мар 14, 2016 9:21 pm

Alexi написа:стига сте хранили тия вносители на немски колелета ,винаги са с по ниски монтажи от българските за еднакви пари .. има ли аналог аз бих взел българско колело ..

Е, това е някак си голословно, отделно и че не е вярно. По-горе са дадени линкове към конкретни модели с цени. Всеки с глава на раменете може да гледа, да чете и да сравнява. Пък и темата е за избор на велосипед, а не за местен патриотизъм.
Аватар
Ивайло

Мнениеот jinsou420 » Пон Мар 14, 2016 10:13 pm

Първото велосипедче е по-старичко с две годинки...
Някой друг... може да коментира работата на фокс и реба,все пак и по състезания искаш да се пускаш и ще има значение.
Ако това ми се разясни,тогава щях да пристъпя по план(колкото и да е относително)
Избори много,пък и се предлагат в днешно време ...
супер колела:) втора ръка, на чудесни цени с топ компоненти
Kindzadza
Аватар
jinsou420

Рейтинг: 1397

Мнениеот nikant » Пон Мар 14, 2016 10:17 pm

jungleraver написа:@nikant - нито категоризирам, нито оспорвам кое е добро или лошо решение, просто споделям моя личен опит, че като се качих от 26 на 29 усещането никак не ми допадна, може пък на друг да му е дори по-удобно, въпрос на вкус. Затова просто съветвам човека да пробва дали ще му допадне прехода, ако случайно още не е.

Съгласен съм, затова съм уточнил, че 29" е по добро решение за планината, просто гази много по добре от 26". И на спускане с 29" колело съм много по стабилен. С 26" поне аз много буксувам по пътеките, особено при катерене. Не съм добър спускач и на спусканията с 26" не се чувствам толкова сигурен, колкото с 29".
Във всички други случаи за мен е по добре колелото да е 26" и сега дори карам МТБ 26".
Това е от моя опит. За да се прецени кое колело е най подходящо за даден човек, трябва самия човек да покара различните колела на различни терени, но това е малко нереалистично в повечето случаи.

Има доста теми за колела 26"/27.5"/29" и всеки тип колела си има своите фенове :)

Ще карам както в града, извън него и в планината (без да правя екстремни спускания). Смятам да участвам и на състезания с бъдещата придобивка. Тежа 64 kg, с височина 175 cm.

Ако смята да участва колегата с това колело на състезания, най добрия избор е 29". Има по ниски състезатели и състезателки на ХС състезания и те са с 29" колела. Състезатели с 26"/27.5" колела са доста по малко към днешна дата - говоря за тези, които са на първите места. Това е факт. Става въпрос за ХС състезания, мисля че за такива състезания става въпрос, а не за DH и ендуро - "без да правя екстремни спускания"
nikant

Мнениеот Alexi » Пон Мар 14, 2016 10:19 pm

Ивайло написа:
Alexi написа:стига сте хранили тия вносители на немски колелета ,винаги са с по ниски монтажи от българските за еднакви пари .. има ли аналог аз бих взел българско колело ..

Е, това е някак си голословно, отделно и че не е вярно. По-горе са дадени линкове към конкретни модели с цени. Всеки с глава на раменете може да гледа, да чете и да сравнява. Пък и темата е за избор на велосипед, а не за местен патриотизъм.

ок да погледнем кюба ( каньона е повече пари отделно имаме доставка ) какво предлага - деоре и СЛХ ,срещу цялостен ХТ монтаж .. разликата в парите между СЛХ и ХТ отива на двойна за някои компоненти макар и да няма съществена разлика в качеството
Аватар
Alexi

Мнениеот nikant » Пон Мар 14, 2016 10:37 pm

Alexi написа:ок да погледнем кюба ( каньона е повече пари отделно имаме доставка ) какво предлага - деоре и СЛХ ,срещу цялостен ХТ монтаж .. разликата в парите между СЛХ и ХТ отива на двойна за някои компоненти макар и да няма съществена разлика в качеството

Едно колело не е само монтаж и вилка, гледа се и рамката, каплите, главините, курбела.
По принцип се гледа първо рамката, има разлика между рамка за 100лв, рамка за 500лв, рамка за 1000лв и нагоре. Оттам идва разликата в цените - рамка, капли, главини и т.н.
nikant

Мнениеот Ивайло » Пон Мар 14, 2016 11:25 pm

Alexi написа:разликата в парите между СЛХ и ХТ отива на двойна за някои компоненти макар и да няма съществена разлика в качеството

Явно сравняваме Кюб-а с Крос Екстрийм. С риск да съм :offtopic: в тази тема, но да си кажа съображенията за българските производители на велосипеди. В определен клас велоспед винаги целта е да се вмести в някаква себестойност, иначе няма да е конкурентен. Това винаги е с цената на някакъв компромис с компонентите и тяхното комбиниране. Следователно, основното е окомплектовката да е хем балансирана, хем адекватна на класа, в който се позиционира съответният модел. Ето защо SLX деклашора, командите и спирачките на Кюба са този компромис. За сметка на него обаче - рамка със съвременен дизайн, която прави велосипеда да изглежда страхотно като силует, и най-важното - DT Swiss уилсета, който категорично оправдава компромиса с няколкото по-евтини компоненти. Ако трябва да смятаме, то няколкото SLX компонента струват общо с около 60 Евро по-малко от съответните XT компоненти. За разликата в цената на уилсетовете не се наемам да гадая. За теглото на Кроса и дума не се обелва, но според мен е с около 1 кг. по-тежък от Кюб-а.
Аватар
Ивайло

Мнениеот Alexi » Пон Мар 14, 2016 11:51 pm

разликата в компонентите не е 60 евро ,то само в спирачките е толкова .. отделно не виждам нищо съвременно и по различно в рамката на кюба с тази на кроса ,дори не е конусно челото личи си че е модел от преди 3-4 г
Аватар
Alexi

Мнениеот Ивайло » Вто Мар 15, 2016 12:04 am

Alexi написа:разликата в компонентите не е 60 евро ,то само в спирачките е толкова .. отделно не виждам нищо съвременно и по различно в рамката на кюба с тази на кроса ,дори не е конусно челото личи си че е модел от преди 3-4 г

Ок, 65 Евро е разликата: 5 евро в деклашора, 20 евро в командите и 40 евро в спирачките. Отваряш произволен добре зареден сайт за компоненти и проверяваш. И остава въпроса за разликата в нивото на уилсетовете и в теглото на велосипедите.
Аватар
Ивайло

Мнениеот carmo » Вто Мар 15, 2016 10:34 am

Хора, не обръщайте темата в спор родно /чуждо. Човека е сложил 3 предложения (1 от които е българско), така че едва ли е от тези които с добър бюджет се чувстват длъжни да карат западен байк. На 2 от линковете му в първия пост -като алтернативно предложение (отдолу) стои въпросният Екстрийм. Едва ли го е пропуснал, а защо не е във фокуса му, само той ще каже (ако иска). Може причината да е прозаична (все пак иска 29") или субективна, но е факт че Крос-а е на нивото на останалите (в някои аспекти и над) , при това без бранд и транспорт надценки + евентуални усложнения с гаранцията.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот nikant » Вто Мар 15, 2016 11:26 am

carmo написа:при това без бранд и транспорт надценки + евентуални усложнения с гаранцията.

За Scott Scale 940 се плаща за бранд, но няма транспорт надценки, имат и добро гаранционно обслужване от моя опит.
nikant

Мнениеот carmo » Вто Мар 15, 2016 11:47 am

Ако обслужването (както казваш) е читаво, тоя Scale 940 си струва, понеже е намален -просто е стар модел.
carmo

Мнениеот Bohorr » Вто Мар 15, 2016 3:26 pm

Ивайло написа:https://www.canyon.com/en-bg/mtb/grand-canyon/grand-canyon-al-slx-7-9.html
Радона си е супер, но доставката до България е малко сложна.

А при GRAND CANYON AL SLX 7.9 няма ли да стане пак сложно с доставката?

GRAND CANYON AL SLX 7.9 е страхотно колело с модерна лека рамка и много добра окомплектовка с доста прилични tubeless ready капли + гуми, въпреки че ми излиза над бюджета, както че и доставката е скъпа и сроковете за получаване са дълги. Сериозно ще трябва да обмисля дали да се спра на този модел. А предвид дългото чакане (доставка началото на Май, за рамка М) трябва да мисля и бързо.

jungleraver написа:http://www.crosscycle.com/bg/catalog/mtb-5/29-xtreme-132.html - да не съм офф.

Cross-a има хубави компоненти и е на прилична цена. Не мога да намеря никакво инфо за каплите, обаче, tubeless ready ли са? За Cross-a един приятел ме светна за тежината 13.5 кг, пишело го е тук. Аз все пак исках за 29" да e максмално около 12.5 kg (без педали).

Направи ми впечатление че никой не спомена и дума за Ram-a. Има ли някой инфо от първа ръка за XC 1.1 2016, обслужване и др.?

Може би в момента клоня повече към Cube-a или Scott-a, защото ще мога и на място да ги пробвам и ще имам по-лесен достъп до гаранционно обслужване.

Благодаря на тези които се включиха в темата.
Bohorr

Мнениеот Alexi » Вто Мар 15, 2016 4:21 pm

на каплите на Крос шините са доста тежки към 650 грама е едната .. аз пробвах неуспешно да ги направя тюблес - но с гуми за шосе 1.35 ,с широки може и да стане но според мен първия ъпгрейд трябва да е смяна на шини - в това отношение няма място за сравнение с DTSwiss на Кюба ..
Аватар
Alexi

Мнениеот victortrt » Вто Мар 15, 2016 5:26 pm

А може ли някой по-запознат да ме светне за по-качествени и леки от тези на Крос/ър/, но здрави шини за 29 и 27.5 цола, че съм намислил нещо.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот Boyan1984 » Вто Мар 15, 2016 5:29 pm

ZTR Alpine, Dt Swiss, Mavic избор голям. С хубави главини едни нови леки капли може да ти струват от 300 до....доколкото имаш пари :D
Без да правя реклама, ама колегата marsa продава едни бели ZTR с шимански главини, които по спомен тежаха около 1600 грама. Перфектен избор са!
Но пък те са 26" сори :)
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот emo_gp » Вто Мар 15, 2016 6:35 pm

victortrt написа:А може ли някой по-запознат да ме светне за по-качествени и леки от тези на Крос/ър/, но здрави шини за 29 и 27.5 цола, че съм намислил нещо.

Колега мислех да не се обаждам, но явно няма да е лошо да споделя нещо с теб! Ram Xc one 2015 мисля, че го даваха 10,9 кг. По тази логика очаквам и 2016 модела да е там някъде, ztr chrest шините с които е рама са перфектни за безкамерни, просто пазарувай веднъж е не да купиш велосипед и след това да упгрейдваш! Поздрави! И каньона само за инфо каца на вратата макс 10 дни!
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Рейтинг: 1450

Мнениеот Ивайло » Вто Мар 15, 2016 6:42 pm

Bohorr написа:А при GRAND CANYON AL SLX 7.9 няма ли да стане пак сложно с доставката?

Не би трябвало. Те доставят до България. Последните месеци имаха проблеми със забавени доставки, но мисля, че сега всичко е наред. А Радон не доставят цели велосипеди до България и трябва сам да си намериш транспорт, но и това не е голям проблем защото няколко фирми предлагат тази услуга. Откъм гаранционно обслужване имам преки впечатления от Радон. Възникна ми малък проблем с едната команда, написах им имейл, отговориха ми да пратя частта за тяхна сметка и че ще ми пратят нова. С Каньон не съм опирал до гаранцията. :)
Аватар
Ивайло

Мнениеот carmo » Сря Мар 16, 2016 11:50 am

Здравей Bohorr. За Екстрийм-а знам от този материал http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... 2016-cross , а относно моделите на Крос -вярвам на инфото тук: http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... v-mat.html За сега е качена само 27.5" версията, вероятно щото 29" още не е в продажба, но не вярвам тя да е много по-тежка. Едва ли ще е над 12.5 кг, щом по-малката е 12.1 кг, но кога ще излезе :dontknow: Теглото посочено в БГБАЙК ми се струва нереално високо, да не говорим че е еднакво за двата цолажа велосипеди :crazy: https://kadenas.bg/Velosipedi/MTB/CROSS-XTREME-27, а и снимките са еднакви.
carmo

Мнениеот jungleraver » Сря Мар 16, 2016 3:00 pm

Аз на български сайтове (дори на самия производител), за тегло изобщо не вярвам, да не говорим че и производителите на компоненти лъжат за теглата като за световно, вярно, че в общия случай е до 10% ама това всъщност никак не е малко.
Купувам ли от магазин, първо стоката минава през кантара.
jungleraver

Мнениеот 2WBGST » Сря Мар 16, 2016 3:04 pm

Абсолютно ПРАВИЛНО! Щом рамката и монтажа са ОК значи това е колелото което ти трябва. Пък и добре е на всеки 5-6 години който има средства да си подменя поне колелото.
2-Wheels-BG-STreet
2WBGST

Рейтинг: 1255

Мнениеот Любо » Сря Мар 16, 2016 4:56 pm

jungleraver написа:Аз на български сайтове (дори на самия производител), за тегло изобщо не вярвам, да не говорим че и производителите на компоненти лъжат за теглата като за световно, вярно, че в общия случай е до 10% ама това всъщност никак не е малко.
Купувам ли от магазин, първо стоката минава през кантара.

Сигурно за сирене става въпрос :rofl:
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот Bohorr » Сря Мар 16, 2016 8:58 pm

carmo написа:Здравей Bohorr. За Екстрийм-а знам от този материал http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... 2016-cross , а относно моделите на Крос -вярвам на инфото тук: http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... v-mat.html За сега е качена само 27.5" версията, вероятно щото 29" още не е в продажба, но не вярвам тя да е много по-тежка. Едва ли ще е над 12.5 кг, щом по-малката е 12.1 кг, но кога ще излезе :dontknow:

Благодаря за проверката и за статията, беше ми доста от полза!
Bohorr

Мнениеот Bohorr » Сря Мар 16, 2016 9:01 pm

Ивайло написа:
Bohorr написа:А при GRAND CANYON AL SLX 7.9 няма ли да стане пак сложно с доставката?

Не би трябвало. Те доставят до България. Последните месеци имаха проблеми със забавени доставки, но мисля, че сега всичко е наред.

Все пак изписва от сайта им че ако направя днес поръчка за Grand Canyon AL SLX 7.9 червен модел ще е готов да бъде пратен за БГ чак началото на Май месец. Това не ми се струва нормално :dontknow: Ще им драсна един емайл най-добре.
Bohorr

Мнениеот emo_gp » Сря Мар 16, 2016 10:20 pm

Колега имам увството, че се застраховат нещо от canyon! Моя когато го поръчвах поръчвах ми пишеше, че ще е наличен след месец и половина, но още щом платих и на другия ден (по спомен) ми пратиха на имейл-а проследяващия номер!
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Рейтинг: 1450

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри