Sprint apolon 2016

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Sprint apolon 2016

Мнениеот 2WBGST » Съб Мар 19, 2016 11:40 pm

Andrei88 написа: осещане че не ми точно по мярка но не мога да предценя тайкато не съм карал колела кой знае колко ....
Иначе утре ще го покарам малко по сериозно днеска след работа направих една врътка из града а утре ако времето е добро ще го караме по парк кенана и вилните зони на града :) а може и някой лек офф роад :) .
Да вметна че оставам много доволен и от спирачната система разработва се доста добре и спира доста ефикасно на няколко пъти ми се наложи да спирам по рязко и си забива доста добре .

1. Пооправи правописа.
2. За размер и геометрия на рамките виж от CROSS: http://www.crosscycle.com/bg/catalog/mt ... 9-124.html (понеже от SPRINT са пълна мъгла). Ако знаеш чужд език, влез в някой вело сайт и се осведоми по-подробно.
3. За броя на зъбите на трите централни зъбни колела на курбела става въпрос. Преброй ги при тебе колко са на най-малкия, на средния и на големия венец?
Когато са повечко при еднакви обороти в минута(т.е. при еднакъв каданс) ще можеш по-бързо да караш, например с 48 зъба спрямо 40 зъба, но трябва да имаш съответно и по-тънки гуми. Също така трябва да имаш и подходяща задна венец-касета напр. за 8-скорости(т.е. 8 задни зъбчатки):
11-13-15-17-19-21-24-28
11-13-15-17-20-23-26-30 -
11-13-15-18-21-24-28-32
11-13-15-17-20-23-26-34
И така като комбинираш централните и задните зъбчатки се получава предавателно съотношение. Колкото е по-голямо по-бързо ще можеш да се движиш с колелото. Важното е да не усукваш много веригата! При осем скорости на всяка централна зъбна плоча от курбела, може да ползваш до 3(4) задни зъбчатки.
Напр. при 42(или 48 зъба курбел) - 11-13-15-18 задни венци; при 32(48 зъба) съответно 15-18-21-24 , и при 22(28) зъба на централните венци можеш да ползваш от задната касета(без да усукваш веригата) 21-24-28-32 зъбни колела.
В крайна сметка карй и се забавлявай. Превключвай бързо командите, дръж постоянно темпо без да се преуморяваш и спирай прецизно. Сменяй терените по който караш, а също и условията (може да покараш и в дъжд през лятото или в сняг през зимата). Това тука има доста хора с богат опит и познания има какво да ги питаш.
Бъди много внимателен както на градско каране(внезапно излизане на коли от паркинг, отваряне на врати, отнемане на предимство, преминаване през кръстовища), нямаш право да караш по тротоара, така и на извънградско! ЗА ВЕЛОСИПЕДИСТА ПРЕДИМСТВО В 90% НЯМА! Ако не познаваш правилника за движение по пътищата и закона за движение по пътищата непременно ги НАУЧИ(важно е за лична ориентация и безопасност в джунглата от пишман шофьори)!
2-Wheels-BG-STreet
2WBGST

Рейтинг: 1255

Мнениеот Andrei88 » Нед Мар 20, 2016 7:39 pm

Хаха междо другото и ти имаш правописна грешка :) .
Аз правя повече от обикновено като пиша от телефона , но и правописа не ми е силна страна признавам си :).
Днеска направих една много добра разходка мога да се похваля първото ми каране така по сериозно
https://www.facebook.com/andrei.delchev ... tif_t=like
това е албума има качене някой снимчици :)
Веднага му открих неща за донастройка на колелото веригата ми стържи от време на време като сменям скоростите и междо другото нормално ли е един път като сменям скорости да не разбирам смисал никакъв звук не издават а друг път едно гадно и механично прещракване аз не мисля че трябва да е така ама нямам база за сравнение ....
Andrei88

Рейтинг: 1200

Мнениеот half » Нед Мар 20, 2016 9:17 pm

2WBGST написа:
half написа: ЗА МЕН истината е че .... няма никакво значение какво ще се вземе (при сравнително еднакви цени), получаваш същите компоненти на различна рамка.

Рамкта е най-важното нещо! При SPRINT GTS 29" http://maxcombike.com/en/bikes/sprint/m ... t-GTS-29_- можеш да сложиш курбел 42-32-22; 44-32-22; 48-38-28 и дори 50-40-30! Също така на тази рамка може да и сложиш дебели или тънки гуми и въобще позволява добър user-friendly up-grade.
При Драг, Крос и т.н. не можеш да сложиш нищо ако, сметнеш, че ти е нужно. Просто трябва да купуваш допълнителен велосипед(напр. градски или хибрид).
Що се отнася до покупката на Андрей - байкът е много кефещ! Пробвах го (с 29"-гуми) в размер 52 и направо заспа!
Колелото позволява курбел 48-36-26T, на монтаж квадрат и с гуми - 1,75 ще припка по шосето.
.

:agree:
Аз просто не съм от тези хора който се интересуват точно от тези подробности по колелото, дали ще имам 2 зъба повече или по-малко не ме касае. Всичко опира до това какво е необходимо на колоездача (скорост по шосе; комфорт за лежерно каране; компоненти за по-агресивно каране по пътеките), и от там не съм се замислял за венци, предавателни числа, кадански и прочие.

Andrei88 написа:

Нормално е в началото да ти е странно, най-вероятно до сега не си карал истински велосипед с правилна геометрия и размер за теб. Но ако се навеждаш прекалено много за кормилото или пък стоиш изправен (все едно си седнал на стол) може да продължи дискомфорта. Оправя се със смяна на лапи, кормила, но това е за по-нататъка. Смяната на скоростите: Представи си задния дераильор когато смъква веригата към по малък венец той първо се връща към нормалното за пружината си положение и второ веригата по лесно минава към по-малък венец отлкокото по-голям. Предполагам са ти казали след известно време пак да минеш, за да проверят копмонентите нещо ако трябва да се затяга, настройва.
"Доброто възпитание е умението да скрием колко високо мнение имаме за себе си и колко ниско мнение имаме за другите." - Марк Твен
Аватар
half

Рейтинг: 1293

Мнениеот Andrei88 » Пон Мар 21, 2016 1:48 am

ами не нищо не са ми казали но намирам за доста страно този твърд и гаден звук като сменям скоростите моя приятел който кара с мен няма такива проблеми с неговите скорости хем са най ниския клас също веригата ми се търка от време на време в желязцето коет сменя предните скорости ако не бъркам но не винаги днеска по едното време го правеше после покарах малко и спря и не можах да разбера от каде стана това .
Така че утре ще го дам на профилактика да видим дали ще оправят проблема и тоз с скоростите също не е нормално според мен и моя приятел също каза че направо съм сподкочил като съм сменял скоростите по едното време .
Andrei88

Мнениеот L&R » Пон Мар 21, 2016 9:41 am

Трябва да се настроят скоростите, може сам, може и в сервиз.
Аватар
L&R

Рейтинг: 1310

Мнениеот carmo » Пон Мар 21, 2016 11:01 am

"...веригата ми се търка от време на време в желязцето коет сменя предните скорости..."
Не "кръстосвай" веригата да работи на 2-те най-големи или най-малки зъбчатки. Този ефект се получава защото скобата местеща веригата върху предния троен венец не е достатъчно широка. В смисъл така е проектирано за да може хода на предния дерайльор и командата му да е не по-голям от удобното движение на пръстите спрямо кинематиката на механизмите.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот Andrei88 » Пон Мар 21, 2016 1:00 pm

Да той магазинера днеска ми обясни ама демек да не го карам на птрва и 24 скорост така ли? Аз доста често си го карам на първа като ми стане много зор по нанагорнището , той днеска уж го регулира да видим дали ще прави пак така .
А моляти се за гумата ми каза да съм я бил резнел малко като не съм искал да допира........
Тя допира в същия механизъм в който и веригата .
Каза не мога да го реголирам повече тайкато няма да иска да сменя скоростите .
Аз си мислех че може нещо гумата да се измести ддз не смятам че е нормално гумата ми да опира кадето и да е било.
Andrei88

Мнениеот victortrt » Пон Мар 21, 2016 2:05 pm

Със сигурност не е нормално гумата ти да опира в декланшора, но тя /гумата/не може да се мести по хоризонтал, а и като цяло /заради дисковата спирачка и обтегача мястото й е фиксирано/. Може донякъде да се настрои самият декланшор, но от това може да пострада смяната на скоростите.
Май при всичките хвалби за рамката, от спринт не са изчислили размера на гумите с останалите компоненти.
Случвало се е и на други /при крос един от моделите им имаше същия проблем при 29 цоловите гуми и вместо с континентал, го пуснаха с кенда, защото само те не опираха/.
Иначе не знам на кое викаш 24-та скорост, но ще се опитам да систематизирам правилата за скоростите, при резервата, че аз съм с 27 скорости.
Елементарната логика е, че при най-малката плоча отпред трябва да караш на най-големите 3 венеца, може би 4 венеца отзад, но не и на по-малки.
На средната плоча можеш да караш със задните 4 венеца по средата /без най-крайните две от всяка страна/.
Съответно на най-голямата плоча отпред трябва да комбинираш с най-малките 3, най-много 4 венеца.
Всяка друга комбинация освен че усуква веригата и тя стърже тук - там, е и безсмислена, защото се дублира от позволена комбинация.
Най-малко отпред и най-малко отзад е неправилно и се дублира с позволената комбинация средна плоча отпред и нещо средно отзад, а и така се върти по-плавно.
Класиката за начинаещ колоездач с планински велосипед е в града да се кара на средна плоча и при нужда /когато изчерпиш позволените комбинации със задните венци/ да се сменя с по- малка или по- голяма.
Например караш си на средна плоча и 4-ти венец отзад, става ти трудно, слагаш на 3-ти /по - големия/, още ти е трудно и тогава вместо да даваш отзад на 2-ри или 1-ви венец, направо сменяш на най-малката плоча.
Ако имаш нужда от повече скорост по равно или по надолнище - обратното - сменяш отзад към по-малък венец докъдето може и после слагаш отпред на голяма плоча и евентуално връщаш един венец нагоре.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот carmo » Пон Мар 21, 2016 2:09 pm

Предполагам е огледал дали задната ос ляга добре в ушите на рамката и осигурява съосност на гума/джанта с вертикалната и хоризонталната плоскости на рамката. Понякога заради леко крива рамка или натрупана боя равнините на рамката и гумата се разминават. Ако е добре и пак грайферите леко опират, може равномерно да се охлабят ниплите на десните спици и с толкова да се натегнат тези на левите. Това ще измести джантата (и гумата) леко на ляво -ако има място. Зависи и с какъв размер балон ти е гумата: 29х2.?"
carmo

Мнениеот victortrt » Пон Мар 21, 2016 2:20 pm

Ако е вярно това, което пише - SCHWALBE, SMART SAM K-GUARD, 29x2.25.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот Andrei88 » Пон Мар 21, 2016 3:50 pm

Shwable smart sam пише . Незнам днеска пипна както казах по рано и уж го по оправи ама не съм тествал за да мога да кажа .
А това със скоростите направо ме бвърли в тъч винаги съм си мислел че мога ди ползвам всички скорости свободно .... вчера примерно карах на 3ти преден венец и на 8 заден демек 24 скорост и бая кофти звук ми изкара докато сменяше.
Днеска като покарам ще видя дали се оправил проблема
Andrei88

Мнениеот Vorac » Пон Мар 21, 2016 3:58 pm

Ако са ти правилно настроени скоростите:

1. трябва да можеш да превключиш и караш на всяка възможна комбинация
2. трябва въпреки това да избягваш да кръстосваш веригата. Т.е. големия венец отпред върви с малката половина на касетата. Средния въввив със всички търкала отзад. Малкия върви с горната половина на касетата. Това производителя си го съветва. Скивай: http://si.shimano.com/php/download.php? ... 00-ENG.pdf
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот Andrei88 » Пон Мар 21, 2016 9:53 pm

добре това го схванах благодаря значи препоръчително е да не го правя но все пак може ;) .
След днещтната намеса на моя техник или човека който ми продаде колелото нали имам затруднения да сменям на 2ра главна пък на 3та изобщо не се качва .... и пак гумата си стърже там сега аз не мога разбера фабричен ли е проблема или гумата ми е на криво ..... гледах я уж ама не мога да видя дали е по настрани или не е .
Та утре пак по път за работа ще оставям колелото и тоя път ще му кажа да обърни по сериозно внимание днеска за 5 мин ме оправи уж ... каза готово и не направих тестово кръгче ама утре си го оставям да си работи и да го оправя както трябва ако не може да си го прати на завода като с дефект .
Незнам дали може така ама би трябвало да може :)
Andrei88

Мнениеот Andrei88 » Нед Мар 27, 2016 3:07 pm

Абе да попитам аз дали някой друг с аполон 29 има същия проблем с гумата и часта която сменя скоростите или е само при мен като дефект ?
Andrei88

Мнениеот Alexi » Нед Мар 27, 2016 3:42 pm

я го снимай проблема аз не мога да си го представя
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот Andrei88 » Нед Мар 27, 2016 5:42 pm

ами имам снимка но тук не ми дава да ги качвам....
сега ще кача снимка на гумата в фб
сега ще кача снимката на гумата
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
Andrei88

Мнениеот Alexi » Нед Мар 27, 2016 5:47 pm

нищо не се вижда от тая снимка ,къде опира гумата в декланшора ли
Аватар
Alexi

Мнениеот Andrei88 » Нед Мар 27, 2016 6:27 pm

в това което ми сменя скоростите на големите венци.
Andrei88

Мнениеот Alexi » Нед Мар 27, 2016 6:43 pm

това трябва да го оправят по гаранция щото не е нормално
Аватар
Alexi

Мнениеот Andrei88 » Нед Мар 27, 2016 6:59 pm

еми да ама ако е масово на всички колела как да го оправят ми кажи ?
моя човек не можа да го фиксира закарах го на още един майстор и той каза друга гума просто не можа да измисли нищо друго :(.
За това питам тук някой знае ли дали е масов дефект на самото колело или е само при мен ако е при мен да ми го сменят или оправят в завода , но ако не е как да стани?
Andrei88

Мнениеот jokerface » Нед Мар 27, 2016 7:05 pm

Няма значение масов ли е или единичен длъжни са да ти го оправят, ако не могат се преминава към други процедури (като замяна, връщане на пари и тн.)
jokerface

Рейтинг: 1220

Мнениеот billclinton » Нед Мар 27, 2016 8:19 pm

Andrei88 написа:еми да ама ако е масово на всички колела как да го оправят ми кажи ?
моя човек не можа да го фиксира закарах го на още един майстор и той каза друга гума просто не можа да измисли нищо друго :(.
За това питам тук някой знае ли дали е масов дефект на самото колело или е само при мен ако е при мен да ми го сменят или оправят в завода , но ако не е как да стани?

Абе какъв е тоя търговец,как така ще ти продаде колело на което гумата му опира в декланшора.Отивай и сменяй - то така не може да се кара(даже се чудя как си карал до сега)
И направи една снимка отгоре да видиме къде точно опира - отстрани на гумата или отпред( предполагам че опира само когато е на най малкия венец отпред)Ако опира отстрани има вероятност да е сложено по късо средно

Гумите са си нормални за планински велосипед - не може да се каже че са прекалено широки - 29x2.25(57x622)
billclinton

Рейтинг: 1525

Мнениеот Andrei88 » Пон Мар 28, 2016 1:52 am

ами аз не разбирам много от колела все още ....
Качил съм снимка то там си личи колко е близко но това се осеща само като го карам то се чува как стърже дори .
По принцип не знам това дали е голям проблем или малък тайкато от магазина кадето взех колелото самия търговец много неглеже погледна на самия проблем и си ме пусна да си карам ...
Ако е сериозен проблем да ходя да протестирам и да ми го праща в завода за подмяна или поправка знам ли ?
Andrei88

Мнениеот carmo » Пон Мар 28, 2016 9:43 am

Ти нали каза че ще вземеш това колело щото търговецът е "твой човек". Сега е време да докаже компетентност и съпричастност. Това не е добре и нормално и си в правото си да търсиш решение на проблема. Преди ти бях писал за вероятна причина и решение, но може и средно с по-дълга ос (за да изнесе предните венци и курбела леко надясно. Най-лесно е да се смени гумата с по-тънка 2.1 (за да не изглежда странно и предната) и грайферите да не са много "разперени" на страни. Временно не го карай на преден най-малък венец.
carmo

Мнениеот Andrei88 » Пон Мар 28, 2016 10:57 am

Не че е мой човек просто човека влизаше в положение за някой неща .
Ами на мен ми неудобно да ходя и да споря (казвам споря защото вече съм ходил за този проблем и ако ида пак може да се изнерви знам ли) с хората мислех си директно да звъна на спринт офицялните представители да ги питам дали е нормално и ако не дали мога да си го пратя да оправят проблема.
Andrei88

Мнениеот Boyan1984 » Пон Мар 28, 2016 11:01 am

Човек нали има гаранция, имаш пълното право да отидеш при търговеца и вече да задействате гаранцията.
Кво се притесняваш. :dontknow:
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот Alexi » Пон Мар 28, 2016 11:05 am

ако откаже да се занимава звънни направо на Спринт .. няма нищо неудобно да си търсиш правата .. и аз мисля ,че си със средно с грешна линия на веригата друго логично обяснение нямам .. или рамката не е за гуми с 2.2 балон
Аватар
Alexi

Мнениеот Andrei88 » Пон Мар 28, 2016 11:19 am

Еми днеска ще гледам да мина и да видим какво ще стани .
Andrei88

Мнениеот billclinton » Пон Мар 28, 2016 11:27 am

Andrei88 написа: и ако ида пак може да се изнерви знам ли)

И гледай да не го изнервиш ей - че освен развален велосипед да не вземеш да хапнеш и някой бой :evil:
billclinton

Рейтинг: 1525

Мнениеот Alexi » Пон Мар 28, 2016 11:30 am

мда или да си прибере велосипеда и да си ходиш пеша :evil:
Аватар
Alexi

ПредишнаСледваща

Назад към Продукти за крос-кънтри