Избор на велосипед за начинаещ

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на велосипед за начинаещ

Мнениеот todor_119 » Пон Апр 04, 2016 8:27 pm

Здравейте,
186 см съм висок 88 килограма търся велосипед подходящ за асфалт и черен път, мисля че на това условие отговарят така наречените хибриди, бюджета е ограничен около 500 550 лева. Ще се кара по около 20 км на ден. Спрял съм се на този модел http://maxbike.bg/products/cat_id/38/product_id/3398 какво Ви е мнението за велосипеда и алтернативни варианти.
todor_119

Рейтинг: 1200

Re: Избор на велосипед за начинаещ

Мнениеот victortrt » Вто Апр 05, 2016 9:00 am

Общо взето това е единственият вариант, който влиза в бюджета ти и за парите си дава нещо стойностно /24 скорости макар и начален клас, но адекватен на типа велосипед/, но може този размер рамка да ти идва малък и/или да се налага смяна на колчето на седалката с по-дълго.
На това колело гумите са по-скоро за черен път, отколкото за асфалт и вилката му е като за градски велосипед /т.е. с много малък ход/. Всичко друго си му е наред.
Алтернативи са му драг гранд каньон про и крос авалон, но те са по-скъпи /над 600 лева/.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот irgnet » Вто Апр 05, 2016 10:19 am

Според мен в твоя бюджет нямаш друг избор.
Относно рамката ще ти е добре, 53 см е висока така че няма да ти е малка.

Все пак ако имаш възможност тествай го на място.
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот Speedmaster™ » Вто Апр 05, 2016 10:54 am

http://shop.leader96.com/product/view/3 ... bs-hf-blue
https://kadenas.bg/Velosipedi/CROSS-AREAL
Можеби подходящ е повече cross areal,от първия линк едно типично градско колело с нисък клас компоненти,най ценно в него е рамка и вилка.
Аватар
Speedmaster™

Рейтинг: 1448

Мнениеот carmo » Вто Апр 05, 2016 11:46 am

Чудесно е че преди да пуснеш темата си разгледал аналогичните и си си оформил приоритети и бюджет. Сега остава да прецениш дали попадащите в него те удовлетворяват или ще го завишаваш. Иначе алтернативата ти е някакъв хибрид на старо, но в добро състояние -ако искаш по-горен клас компоненти. Тази вилка наистина е за градски велосипеди, ходът и е 50 мм и е по-скоро за комфорт. От тая гледна точка е и предложението на горния колега с велосипедите оборудвани с твърди вилки, които са по-ефективни на асфалт, но на черен път си е стрес за дланите. Трябва да си прецениш % съотношение на едното спрямо другото покритие, но като за начинаещ и универсален велосипед хибридите към които си се насочил са правилния избор.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот Alexi » Вто Апр 05, 2016 11:57 am

според мен за хибрид е по добре твърда вилка от колкото тежка и неработеща нисък клас някаква вилка и то с малък ход .. комфорт от такава не чакайте ,само ще тежи при по дълги преходи + допълнителни грижи щото такива вилки и не изкарват много
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот Vorac » Вто Апр 05, 2016 12:02 pm

Alexi написа:според мен за хибрид е по добре твърда вилка от колкото тежка и неработеща нисък клас някаква вилка и то с малък ход .. комфорт от такава не чакайте ,само ще тежи при по дълги преходи + допълнителни грижи щото такива вилки и не изкарват много

Съгласен съм на пълно :beer: . Макар че основния фактор против разните NEX-ове за мен е че вилката си иска поддръжка като всяка амортисьорна вилка, а не предлага почти нищо като работа.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот Alexi » Вто Апр 05, 2016 12:09 pm

в интерес на истината Сънтур имат доста добри въздушни трекинг вилки да не кажа че доминират тоя сегмент 700с ,но не се слагат на нисък клас велосипеди щото са скъпички ,400-600 лв .. дори гледам че предлагат такава вилка на 15 ос :eyebrow:
Аватар
Alexi

Мнениеот victortrt » Вто Апр 05, 2016 12:55 pm

Значи, независимо дали ни харесва или не, по-читавите откъм оборудване хибриди са с меки вилки.
Спринта е по-добре от лидера и кроса с твърдите вилки откъм задвижване, главини, спирачки и т.н.
Освен това тези вилки дори да спрат да работят, после вършат работа като твърда вилка. Въпреки това при по-изправената позиция на хибрида, те поне малко омекотяват малките неравности, т.е. вършат някаква работа, а именно да не блъска вилката много по ръцете на велосипедиста при леки неравности.
Ако на човека му допадне с мека вилка винаги може да надгради с един ncx или нещо въздушно.
Ако иска твърда, пак може да се намери.
victortrt

Мнениеот Vorac » Вто Апр 05, 2016 1:11 pm

victortrt написа:... да надгради ...
Ако иска твърда, пак може да се намери.

Aa, твърдите вилки с компенсация за рамка, предвидена за амортисьорна вилка, гонят 200 пари и искат поръчка от чужбина.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот victortrt » Вто Апр 05, 2016 1:32 pm

http://www.amazon.de/davtus-Trekking-St ... B001NVDT80
Така е, но ги има.
Според мен по-логично е да се ъпгрейдне амортесьорната вилка, защото те /трекинг моделите на сънтур/ доста се развиват. Така или иначе колелото не е някой лек хвърчалник, за да се спестява тегло от вилка. Гумите имат по-голям потенциал за сваляне при смяна, а и повече ще се усети.
Аз съм с ncx с хидравлично заключване, стандарно сложена на драг гранд каньон ТЕ и нямам грам забележки, но и си я поддържам /чистя след всяко каране, смазвам и т.н./. Мога да кажа, че с тази вилка това колело вози по добре в града, по шосе и по леки черни пътеки от xct /това преди време/.
victortrt

Мнениеот carmo » Вто Апр 05, 2016 3:26 pm

Мисля си че човекът като начинаещ с определеният си бюджет и за разходки в близката околия, добре се е ориентирал. Аспектите за които ние говорим за сега може да са далеч от него, ако си няма опит, а като покара ще започне да разбира и нюансните съображения. Сега ще се чуди твърда или мека вилка, а е по-важно да си избере правилен размер рамка -за да не му е къса отпред.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот todor_119 » Вто Апр 05, 2016 4:41 pm

Благодаря за отговорите и алтернативните предложения остава само да ги огледам и да пробвам за да взема крайно решение. Парите не са много като за стойностен велосипед, но нещата ще се модифицират така или иначе.
todor_119

Мнениеот victortrt » Вто Апр 05, 2016 5:35 pm

Парите не са най-важното в случая.
Вярно е, че цените се вдигат всяка година, но и качеството си се вдига. Избраният от теб велосипед най-добре ще замени парите ти за велосипед. Лидера е трудно откриваем, с най-нисък клас задвижване и капли с плетка на спиците, която не е препоръчителна за нисък клас колело. Кросът е по-добре, но по-скъп и с твърде странна за моите разбирания вилка /твърда, но дълга, защото рамката е за мека вилка/.
Ако можеш да се спазариш да ти сменят гумите с нещо такова http://bikescenter.bg/v-nshni-gumi-bg/2 ... ide-700-bg без доплащане или с приспадане на стоковите, ще си ОК.
Въпросът е, че това колело е податливо на всякакви подобрения откъм всички негови основни и периферни компоненти /вилка, скорости, периферия, дори мисля, че рамката позволява задна дискова спирачка/
victortrt

Мнениеот Alexi » Вто Апр 05, 2016 7:14 pm

добре е да се има предвид ,че всякакво ъпгрейдване на вече закупен велосипед излиза доста скъпо .. аз ако сега на тоя акъл купувах нов велосипед си давам 2к и карам каквото трябва .. а сега пак ще дам 2к като мина на 2х10 с ХТ части ,работеща вилка ,хубави гуми и т.н неща дето съм сменил само че ще си остане крос :)
Аватар
Alexi

Мнениеот todor_119 » Вто Апр 05, 2016 7:21 pm

Alexi написа:добре е да се има предвид ,че всякакво ъпгрейдване на вече закупен велосипед излиза доста скъпо .. аз ако сега на тоя акъл купувах нов велосипед си давам 2к и карам каквото трябва .. а сега пак ще дам 2к като мина на 2х10 с ХТ части ,работеща вилка ,хубави гуми и т.н неща дето съм сменил само че ще си остане крос :)

Като цяло си прав, но съм начинаещ няма как да закопая 2к лева и колелото да събира прахоляк. Предпочитам нещо евтино и малко по- малко да го направя както си трябва.
todor_119

Мнениеот Speedmaster™ » Вто Апр 05, 2016 8:25 pm

Аз винаги правя велосипедите си сам,по-скъпо излиза но слагаш това което ти трябва и може да се каже че излиза по този начин по-евтино и нещо като на изплащане.Не помня да съм чупил велосипед,само износвам детайли от преходите,най често се сменят,верига,зъбни касети,предни плочи,колодки и много външни гуми.Но тях не ги мисля,но всичко е сложно защото трябва да се търсят подходящи рамки и др.компоненти до крайната цел и да можеш да разчиташ на него.
Аватар
Speedmaster™

Рейтинг: 1448

Мнениеот irgnet » Сря Апр 06, 2016 1:05 am

Колега,
в крайна сметка прекалено много мнения получи и само те разколебават.
Взимай го този спринт синтеро за 570 кинта и следващите 2-3-4 години ще го мислиш за друго колело евентуално ако се зарибиш /ако не това ще си го търкаляш/

ПС: На есен си взех Ferrini Vintage дето в онлайн магазина е 650лв го взех на промо за 450. Твърда вилка, чисто градски модел /прилича на украйната от едно време/ , но ми е супер удобно и в града и по шосе движа вече само с него, Върви добре на черни пътища също. Рамката ми е 560 мм. На синтерото е 530. Висок съм колкото теб и ти казвам, че размера ще ти е ОК.

ПС2: Преди време се намираха модели на Cross razor 28-ци за по 420-480лв в продавалника, ама скоро не съм засичал.
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот victortrt » Сря Апр 06, 2016 8:42 am

До автора на темата, това за 2К се отнася за планински велосипеди и поначало е вярно, но само за тях. Там обаче става въпрос за велосипеди, които да издържат на по-други условия на експлоатация, качествените вилки напр. са на цени колкото ти е бюджета, т.е. има за 150, има и за 500 лева.
За сносен хибрид не ти трябват толкова пари.
Този спринт, който си си избрал е най-доброто ново предложение на пазара в момента.
Може да има някъде други варианти /стари модели/, но е въпрос на късмет.
Големият въпрос е къде и как ще се кара велосипеда.
В града е едно /ако е с натоварено движение и чести спирания и тръгвания/, по шосе е друго, а по пътеки трето.
Хибридът горе-долу става еднакво добре, но не идеално за трите начина на каране. Евентуалното предимство на един или друг начин на каране се коригира лесно със смяна на гумите
Това http://bikesport.bg/bg/products/1330-%D ... %BD%D0%B8_ е много интересен велосипед, има го по разни магазини на по-ниска цена.
Право кормило, 24 скорости Ацера, задна главина на шлици и стоманена вилка са супер комбинация за бърз хибрид с твърда вилка /което само по себе си е доста рядка и ценна комбинация/. Багажникът и калниците не са домислени, но ако се махнат или пък сложат по-нормални калници, които да вършат работа колелото става чудно. Ценното в него е хубавата лека алуминиева рамка, която е перфектна за твърда вилка и съответно твърдата вилка.
Феринито е по-трекинг ориентирано, има по-голям обхват от скорости и по-леки гуми, така че става и за града и за извън него.
Та и това ферини е добър вариант въпреки твърдата вилка, защото тя е стоманена, а стоманата по-добре поема вибрациите от алуминия /но е по-тежка/.
victortrt

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти