Търся съвет

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Търся съвет

Мнениеот Vanhyo » Вто Апр 05, 2016 7:48 pm

Здравейте,

Търся съвет за покупка на планински велосипед, бюджет до 500лв

Търся нещо надежно, за всекидневно каране във всякави времеви условия, за което знам, че ще мога да го ползвам за години напред без постоянно да се чупи или да иска смяна на части/ремонт

Спрял съм се на CROSS GRX 7 29 или CROSS GRX 7 27.5, казват, че са "издържливи и надежни" каквото и да означава това.

Впрочем, аз вече си имам планинско колело от супермаркет, и съм вдигнал ръце от него, все нещо се чупи или иска нови части или пък нещо друго, за сега върви, след две седмици не се знае какъв проблем може да излезе...

Какво ще ме посъветвате ?
Vanhyo

Рейтинг: 1200

Re: Търся съвет

Мнениеот Admin » Сря Апр 06, 2016 5:49 am

Здравей,
Колкото и а не ти хареса, на първо място мога да ти препоръчам увеличаване на бюджета. За 500 лв. издръжливост и надеждност трудно се купуват. Не знам как и по колко караш, но при сериозно каране няма велосипед в този ценови клас, който да издържи дълго без повреди. Тези байкове са за лежерно каране по леки терени.
Моделът, за който питаш, е добър за парите си, но все пак е с евтини части и е възможно често да се нуждае от сервизиране за това или онова... Вилката му ще е директно за смяна, ако смяташ да разчиташ на нея и изобщо, трудна работа при този бюджет.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Stoyanov » Сря Апр 06, 2016 9:19 am

Ако не можеш да увеличиш бюджета за ново, по-добре да се ориентираш към втора ръка :)
Stoyanov

Рейтинг: 1255

Мнениеот carmo » Сря Апр 06, 2016 10:41 am

Прави са горе писалите. За Кросовете по-добре добави 200лв и гледай версиите 8 (не 8М). Рамките са еднакви, но другото е по-добро, а и в последствие може да се ъпгрейдне вилката -ако се зарибиш по оф-роуд терените. Ако обаче ти трябва байк за разходки 7-миците ще ти вършат работа, но ако ще се движиш предимно градско и шосе -разгледай и други типове по-подходящи велосипеди. Прецени къде как и колко ще караш.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот Vanhyo » Сря Апр 06, 2016 11:30 am

Карам предимно в градско, с колело ходя на работа..

А за тези пари какво друго може да ми препоръчате ?
Vanhyo

Мнениеот carmo » Сря Апр 06, 2016 12:00 pm

Примерно това http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... v-mat.html е типичен ърбън -лек , бърз и евтин. Компонентите по трансмисията са аналогични на GRX 7 но за града е по-подходящо. Това http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... n-mat.html е вариантът му с предно окачване и става и за черни пътища. Води се крос тип, но ги наричат и хибриди. Това е трекинг тип http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... v-mat.html и си има всичко необходимо за ежедневно всесезонно колело. Примерите са на почти еднакви модели на един и същ производител за да видиш различията в типовете велосипеди. Най-отдолу може да прочетеш и описанията за всяко.
carmo

Мнениеот victortrt » Сря Апр 06, 2016 12:08 pm

Замислял ли си се дали нещо подобно като идея http://olx.bg/ad/custom-blue-and-black- ... 924eb0e650 ще ти хареса.
Това са велосипеди, на които почти няма какво да им се счупи. Изхабяват се гуми, верига, венци и т.н., но това важи за всеки велосипед.
Това си има спирачки и свободен венец и ако си в равен град или маршрутът ти го позволява, ще ти върши работа за каране по асфалт, но не и по черно.

Има също така доста предложения втора ръка на стари градски велосипеди от западна Европа, които също стават за града с малки подобрения.

Има и това ново предложение - http://screambikes.eu/bg/velosipedi-gra ... -2014.html , но нисък клас, който не че няма да ти свърши работа, но не е удачен за последващи подобрения.
Това също - http://screambikes.eu/bg/velosipedi-gra ... -2014.html
Давам примери с драг, защото имат нещо като наличност на тези модели.
Крос имат също подобни два модела /водят ги ърбън, единият от тях ти го е показал предния колега/, но са над 500 лева, като за този модел според мен разликата над 500 лева си струва - http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... glanc.html
Но това е велосипед само за асфалт и бетон, т.е. за града.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот Vanhyo » Сря Апр 06, 2016 12:09 pm

@carmo
Първият ми харесва, но гледам, че нямат в наличност
Vanhyo

Мнениеот Vanhyo » Сря Апр 06, 2016 12:15 pm

victortrt написа:Замислял ли си се дали нещо подобно като идея http://olx.bg/ad/custom-blue-and-black- ... 924eb0e650 ще ти хареса.

Това е интересно ще трябва да си помисля,

Все пак преди да купя нещо искам да знам, че ще го карам дълго време без проблеми, ако ли не то и сега си имам колело...
Vanhyo

Мнениеот victortrt » Сря Апр 06, 2016 1:59 pm

За ареала - в електронния магазин го няма, но в реалните магазини все още го има /За София Байк център, Колелото и др./
За фиксито - този тип е измислен за минимална подръжка и тегло, няма нищо излишно, веригата не се гъне настрани и изхабява толкова, няма скорости, команди и прочие фини механизми.
Ако се кара на свободен венец и със спирачки е доста по-удобно.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот Vanhyo » Сря Апр 06, 2016 11:07 pm

За ареала - в електронния магазин го няма, но в реалните магазини все още го има /За София Байк център, Колелото и др./

Къде се намира това ? Какво им е работното време и Бачкат ли събота ?
Vanhyo

Мнениеот carmo » Чет Апр 07, 2016 8:00 am

Vanhyo написа:@carmo
Първият ми харесва, но гледам, че нямат в наличност

И аз видях това, но ги ползвах като примери за типовете велосипеди. Ако ще е само градско Сприя-та на Крос (която е също "ърбън" но с вътрешни скорости) показана от колегата също е лесна и чудесна. Не знам от къде си но тук http://www.crosscycle.com/bg/shops.html може да видиш адреси / телефони на магазините им, и може да провериш за наличности. Предполагам липсата ще е временна -нали сега почва сезона.
carmo

Мнениеот Vanhyo » Чет Апр 07, 2016 8:11 am

Още нещо, с това градско колело може ли да се кара по павета и разбит път ? Или лек черен път ?

Моделът, за който питаш, е добър за парите си, но все пак е с евтини части и е възможно често да се нуждае от сервизиране за това или онова... Вилката му ще е директно за смяна, ако смяташ да разчиташ на нея и изобщо, трудна работа при този бюджет.

Не се самислих но, защо е дирекно за смяна ?
Vanhyo

Мнениеот carmo » Чет Апр 07, 2016 8:27 am

Предполагам питаш за Ареал-а? Може, няма какво да му стане. По скоро на ръцете ще ти е дискомфортно (ако не сложиш меки ръкохватки), но обикновено хората за такива терени предпочитат хибридите -заради предното окачване, гасящо отчасти вибрациите.
carmo

Мнениеот Vanhyo » Чет Апр 07, 2016 9:21 am

carmo написа:Предполагам питаш за Ареал-а? Може, няма какво да му стане. По скоро на ръцете ще ти е дискомфортно (ако не сложиш меки ръкохватки), но обикновено хората за такива терени предпочитат хибридите -заради предното окачване, гасящо отчасти вибрациите.

Просто няма да стискам кормилото в такива случаи :) Важното е колелото да не се чупи...
Vanhyo

Мнениеот carmo » Чет Апр 07, 2016 10:25 am

Ми тогава го търси и вземай. Което ти е неприятно като неравности ще свикнеш да заобикаляш. За комфорт спрямо лекота на вървене с експерименти ще си подбереш адекватно налягане в предната и задната гуми и другото ще е пей сърце. Ще си има гаранция и фирмен сервиз.
carmo

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти