Задна хидравлична дискова спирачка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Задна хидравлична дискова спирачка

Мнениеот Frozenyojk » Съб Апр 16, 2016 2:11 pm

Здравейте приятели ! :)
Търсих тема с подобен проблем, но не намерих . Та проблема е следния - значи спирачката се беше нагълтала с въздух и занесох колелото на сервиз да се обезвъздуши. Преди това бях забелязал, че като съм с по-голяма засилка, задната не зацепва. Просто намаля постепенно. Помислих си, че е от въздуха, но уви и обезвъздушаването не помогна. Сега като го подкарах малко из двора и натиснах задната изскърца много странно и силно. Когато не съм на колелото и завъртя задната гума спирачката лови веднага, но кача ли се просто спирачката гепи ротора и го намаля, не го спира веднага . Някакви идеи от какво може да се получи. Колелото го държа в мазето, където е малко по-влажно от обичайното, а спирачката е Shimano BR-M355. Благодаря предварително и се извинявам ако повтарям темата :) !
Frozenyojk

Рейтинг: 1200

Re: Задна хидравлична дискова спирачка

Мнениеот marsa » Съб Апр 16, 2016 2:22 pm

Омаслени накладки. Сменяш ги и почистваш диска със спирт преди да монтираш новите, също така може да почистиш и апарата ако е силно зацапан, и особено ако изглежда мазен.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Frozenyojk » Съб Апр 16, 2016 2:29 pm

Може ли само да попитам, кое точно е апарата, защото съм нов. Преди си мислех, че е диска, но сега като казваш да почистя И апарата се позачудих !
Frozenyojk

Мнениеот marsa » Съб Апр 16, 2016 3:13 pm

Устройството, което е в края на маркуча и през което преминава дискът - това е спирачният апарат, в който се намират и накладките. След като си неопитен и незапознат, най-добре потърси професионална помощ. Ако действаш сам, в никакъв случай не стискай ръкохватката на спирачката ако дискът е изваден от спирачката (свалена капла). Не използвай никакви препарати по накладките, и за почистване желателно ползвай само спирт и вода.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Frozenyojk » Съб Апр 16, 2016 3:37 pm

Усетих, че по едно време това бе най-тъпия въпрос във форума и не след дълго усетих кое е апарата -_- . За стискане на лоста и дума да не става като е извадена каплата и знам за накладките, че не се използват никакви препарати. Просто зададох доста тъп въпрос и впоследствие разбрах, че това за което ми говориш е така наречения Calliper в NFS :D
Frozenyojk

Мнениеот Vorac » Пон Апр 18, 2016 11:08 am

@Frozenyojk, сега знаеш повече терминология от половината хора във форума, които пък настояват да ползват (според мен несъществуващата) дума 'калипер'.

спирачен калипер - 466 гугъл резултата
спирачен апарат - 391,000 резултата
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот Frozenyojk » Вто Апр 19, 2016 7:52 pm

Ами в английския я има, но тук не ! Таа сега другото - как е най-добре да го почистя според вас ? :)
Frozenyojk

Мнениеот GECKO » Сря Апр 20, 2016 8:56 am

Brake Cleaner:

Изображение

Ако няма подобрение - сменяш накладките и минаваш със шкурка диска.

Също така за важна забележка - хидравлични дискови спирачки нямат нужда от смазване (в случай, че някой е решил да го прави)
Аватар
GECKO

Мнениеот Frozenyojk » Сря Апр 20, 2016 5:41 pm

Ами усеща се подобрение само, че лостчето е меко и ме дразни .. Има голям празен ход, но въпреки това всичко е супер ! :)
Frozenyojk

Мнениеот Dornier » Пет Май 13, 2016 7:28 am

Пускам мнение тука, темата е свързана със спирачки и не искам да пускам нова. Имам Acid Elexir 5. В меюала на продукта се използват подукти на същата фирма за смазване на спирачките и добавяне на флуйд, тези продукти могат ли да бъдат заменени с други? Ако да бихте ли дали насоки кои са подходящи? Какво означава масло DOT 5.1 или 4 също така и флуйд DOT 5.1 или 4?
Dornier

Мнениеот Alpina » Пет Май 13, 2016 8:27 am

Не съм сигурен какво си прочел за "смазване", но ако погледнеш мнението на GECKO по-горе, той отбелязва че те не се смазват. ;)
Що се отнася за "добавянето на флуид" - той не се добавя, ами се сменя и не просто флуид, ами спирачна течност. И не каквато и да е, ами конкретно DOT 4 или DOT 5.1.

И така - ясно ти е вече, че DOT 4 и DOT 5.1 са означения за спирачни течности. Сред тях има различни видове, според състава и характеристиките си, като това DOT 4 и DOT 5.1 отбелязват кой точно вид ти трябва, защото например DOT 5 има напълно различен състав и НЕ трябва да го ползваш.
До колкото спирачните течности трябва да отговарят на тези стандарти - лично аз не мисля че има значение каква точно марка ползваш, стига да е DOT 4 или DOT 5.1.

НЕ трябва да ги заменяш с други течности или други видове спирачна течност, защото спирачките ти просто няма да работят, а може и да ги съсипеш.

Също е желателно да сменяш спирачната течност поне 1 път годишно и най-добре да го направиш в сервиз, не защото е трудно да се смени (ако имаш каквото е нужно и знаеш как), но защото е добре да ползваш наскоро отворена.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Назад към Веломеханик