Избор на велосипед

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на велосипед

Мнениеот skyver » Чет Апр 14, 2016 3:38 pm

Здравейте! Живея в Стара Загора, висок съм 1.83 и тежа 80 кг. Решил съм да си закупя велосипед като до сега съм притежавал само един bmx когато бях малък и съм напълно начинаещ като целта ми е да карам по-рядко по шосе и най-често по Аязмото все пак съм от Стара Загора пък живот и здраве като напредна може и да ъпгрейдвам и да се запаля повече по планинските велосипеди. Тъй като съм напълно начинаещ в сферата аз гледам на първо място как изглежда един велосипед и така наречените хибриди не ми харесват, затова се спрях на планинско колело. Бюджетът ми е не повече от 900 лв. това дори го надхвърля но мисля че стига да си струва мога да си го позволя и затова пиша тук. Видях, че сте много отзевчиви при подобни въпроси и реших и аз да задам следния.. Спрял съм се на 29'' колело като предпочитам да го взема на място за да мога да го пробвам и огледам някой ако е наясно със старозагорските веломагазини да каже от къде е най-добре да си взема такъв и евентуално ако сте наясно с някакви промоции и прочие в интернет или в града ще се радвам да ми споделите. За сега съм се спрял на Косев и Тинков като те предлагат следното:

SPRINT APOLON PRO 29 ( http://www.kt-bikeshop.com/ShowProdSeqNo.aspx?SeqNo=657 )
CROSS GRX9 29 ( http://www.kt-bikeshop.com/ShowProdSeqNo.aspx?SeqNo=540 )
CROSS GRIP 924 29" ( http://www.kt-bikeshop.com/ShowProdSeqNo.aspx?SeqNo=316 )

Предполагам цената си показва кой е най-добър, но все пак искам да чуя мнения за това кой си заслужава като цена:качество и ако има някаква промоция от която мога да се възползвам, и е наистина изгодна, и за която естествено не знам ще се радвам да ми помогнете в избора.
skyver

Рейтинг: 1200

Re: Избор на велосипед

Мнениеот victortrt » Чет Апр 14, 2016 5:10 pm

По добра сделка от първите два посочени от теб няма да намериш. Те са относително равностойни според описанието, като спринтът има леко предимство във вилката и може би в теглото, а кросът в задния дерайльор и гумите /по-универсални и подходящи за асфалт/. Той е стар модел и вече го няма на тази цена навсякъде. Сега аналогичният модел е 999 лева.
Все са среден клас и просто вземи това, което ти хареса. Ако се запалиш сериозно така или иначе ще сменяш части, но май аполонът е по-удачен за бъдещо олекотяване, защото рамката му изглежда по-лека.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот skyver » Чет Апр 14, 2016 6:25 pm

Мисля си тъй като няма да правя кой знае колко екстремни неща дали по евтиния вариант като Grip-a няма да е по удачен като за мен
skyver

Мнениеот ferrarko » Чет Апр 14, 2016 9:15 pm

Което и да вземеш, няма да сбъркаш. Ако искаш да спестиш пари, поне вземи средния вариант.
MTB Cross GRX 9 - 27.5"
ferrarko

Рейтинг: 1232

Мнениеот victortrt » Пет Апр 15, 2016 8:28 am

skyver написа:Мисля си тъй като няма да правя кой знае колко екстремни неща дали по евтиния вариант като Grip-a няма да е по удачен като за мен

Щом си 80 килограма, ще е удачен, но в сравнение с другия крос е с доста по-лоша вилка /не се заключва, а на грх се заключва хидравлично, т.е. можеш в движение/, гумите са рошави и по асфалт шумят, върти се трудно, бързо се изтриват, също така има разлика в главините.
Грипа обаче е по-лек от ГРХ 9.
victortrt

Мнениеот skyver » Сря Апр 20, 2016 3:25 pm

В крайна сметка взех аполона. Благодаря Ви!
Прикачени файлове
13036442_952820898146614_922729346_o.jpg
(258.26 KiB) 167 пъти
skyver

Мнениеот skyver » Чет Апр 21, 2016 3:12 pm

Вместо да правя нова тема ще попитам нещо тук. Днес покарах доста по различен терен и забелязах, че задната спирачка може би тъй като повече я използвах започва да скърца като я натисна по силно по-много стръмно нанадолнище но по правите няма това скърцане това може ли да индикира че нещо не е наред или просто се окарват в момента тъй като това ми е първото каране на велосипеда след магазина. Също бих искал да попитам нещо което най вероятно го има на хиляди места във форума но ако някой му се пише нека все пак да попитам освен забърсването на вилката за да не полепват неща по нея на колко горе долу километра трябва да взема някакъв спрей да я пръскам и също веригата кога е най-удачно да я смазвам тъй като все още всичко е чисто ново и не съм напълно наясно. Последно искам да попитам кои части на колелото трябва да се избягват да се мокрят при евентуално миене на колелото? Благодаря Ви!
Прикачени файлове
13062521_953370631424974_4551492455236229004_n.jpg
13062521_953370631424974_4551492455236229004_n.jpg (171.67 KiB) Прегледано 894 пъти
skyver

Мнениеот victortrt » Чет Апр 21, 2016 3:52 pm

Избягвай да мокриш главините, средното движение и вилката или поне не срещу отворите им.
За вилките си има някакви силиконови смазки, които подхранват уплътненията, но има доста теми по тези въпроси.

Веригата е най-добре да се почиства при замърсяване /с парцал например/ и при нужда да се смазва /като почне са скърца, стърже и т.н./
Фабрично веригите са смазани добре с разтопена грес чрез потапяне в нея .

Смазването на веригата е доста сложна тема тука имаше много спорове по въпроса, говореше се за маслени бани, девици в полунощ и т.н., но всеки сам намира верния път.
Има различни смазки за верига, скъпи, евтини, тънки, дебели /според вискозитета, т.е. гъстотата/ и т.н.
Ако смазката е тънка, лесно влиза и лесно пада, ако е по-дебела се цапа лесно веригата и трудно се смазва отвътре.
Аз ползвам "масло за шевни машини и прецизни механизми" от железариите, което е тънка смазка за механизми, работещи при подобно натъварване като веригата като го слагам на някакъв найлон или парцалче, за да не пръска и да се разнесе равномерно по веригата.

Преди това чистя с парцал, напоен с газ за осветление /де факто чист керосин и относително добър и евтин обезмаслител/ само отвън и чакам да изсъхне на терасата, че смърди ужасно.

Ползването на машинка за верига с обезмаслител при относително нова верига води до разтваряне на греста или смазката отвътре в пиновете и до необходимост после да смажеш добре веригата и отвътре пак с машинка и масло, което да влезе .
Това налага да имаш две машинки, хаби се масло и ако то лесно влиза, при въртене на веригата лесно излиза и обратно.
Някои хора разтварят дебело масло в нещо, което се изпарява лесно с идеята да се нанесе лесно и след изсъхване да остане вътре, то освен че е играчка, не се знае в какъв вид остава вътре.
Като цяло веригата е консуматив и не заслужава кой знае какви магии като потапяне в буркан с бензин, пържене в тиган с грес и т.н.
Забърсване и леко равномерно смазване по често пак върши работа.
Вече ако се кара в кал или дъжд си иска основно почистване и смазване, защото водата пресича и отмива смазката.
victortrt

Мнениеот skyver » Пет Апр 22, 2016 11:51 am

Благодаря ти много! А за спирачките това ме притеснява малко и ме дразни дори това скърцане нормално ли е или имат нужда от нещо и пак да повторя че са на 1 каране може да им трябва разкарване? Може и да им липсва нещо затова питам ако някой има представа
skyver

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти