Крив Дерайльор?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Крив Дерайльор?

Мнениеот milendragomirov » Сря Сеп 25, 2013 8:10 pm

Вече попитах малко по назад но не получих адекватен отговор затова ще го обясня по подробно :roll2: .Та значи веднъж колелото ми беше навън на степенка вятърът го духна и то падна откъм страната на дерайльора но падна на земя уш на меко и след това дерайлорът на първа предавка започва долната му част да закачва спиците и то сериозно да я закачва кажете как се изправя как се оправя нови ли трябва ? Мерси предварително :beer:
Горд собственик на Cross Enduro
Аватар
milendragomirov

Рейтинг: 1160

Re: Крив Дерайльор?

Мнениеот spirov92 » Сря Сеп 25, 2013 10:20 pm

Изправя се, като приложиш сила в обратната посока. Но първо установи кое точно е криво - дерайльора или ухото. Резбата, която закрепя дерайльора към ухото, трябва да е успоредна на оста, а ролките да са успоредни на венците, когато си по средата на касетата (т.е. ако имаш 9 скорости, да си на 5-та). Изкривено ухо се изправя с някакъв лост. Аз имам една стара задна ос със гайки, която е със правилната резба и се навива на мястото на дерайльора. Може и с френски ключ.
Имай предвид, че след сериозно огъване и изправяне металът отслабва, и по-лесно се криви повторно. :wavey:
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот azsumlelqtidimitur » Чет Сеп 26, 2013 8:15 pm

ако ухото ти е криво (и аз имах същия проблем и поне при мен беше така) изнамираш един такъв-http://www.zkdoverie.com/uploads/product_f7e525af2508b867d05db690d1fd9.jpg и си го изправяш
azsumlelqtidimitur

Рейтинг: 1160

Мнениеот MacLeod » Нед Окт 06, 2013 9:15 pm

Много ме съмнява дерайльорът да се е изкривил при подобно падане, освен ако не е някое супер менте. Най - вероятно около 99% ухото ти е криво. Отиваш в сервиз да ти го изправят с прецизен уред или си го изправяш сам на ръка ( не толкова прецизно ). Или си взимаш ново ухо за 4,5 лева. Това му е идеята на ухото - да се криви при удар. Каквото и да направиш недей оставя обтегачът да опира в спиците, защото ако влезне между тях става мамата си трака.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот jrj » Нед Ное 10, 2013 7:04 pm

Смени ухото.
Аватар
jrj

Рейтинг: 1200

Мнениеот speka_rs » Пон Ное 11, 2013 9:27 am

колега за мен така и така си за ново ухо, по добре се пробвай да се изправиш, ако ли не ново ухо
внимавай все пак със ухото, защото е алуминий и много лесно се цепи
Specialized fanatic
speka_rs

Мнениеот nautilus33 » Пет Апр 29, 2016 11:32 am

Здравейте,
за да не пускам нова тема, реших да попитам тук, тъй като мисля, че и моя дерайльор е крив( май и ухото също).
Качвам и снимки, за да добиете ясна представа.
Дерайльорът го купих втора ръка, уж прав, тъй като стария се счупи. марката е срам х4.
Все още не съм го настроил, но когато се опитам да превключа на някоя от по-горните предавки, дерайльорът се обтяга доста странно, и направо се опитва да прехвърли веригата от трета на първа, че дори и да я метне между касетата и спиците.
Като оберна колелото надолу сглавата, се вижда, че долния край на дерайльорът( долната ролка) е издаден на вън, встрани от спиците, и двете ролки не са в една равнина с касетата.
Не знам дали дерайльорът е крив или ухото, понеже ухото ми се вижда криво, тъй като не е легнало на рамката както трябва, а в единия край има луфт, който се вижда, и частта, към която се хваща дерайльорът, като че ли е изкривена леко към касетата. Дано се вижда от снимките.
На последната ясно се вижда, как ролките се разминават и се изкривява рамото.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
nautilus33

Мнениеот Ozzie » Пет Апр 29, 2016 11:45 am

Ухото определено трябва да бъде изправено първо.
След това всичко останало, ако нещата не се оправят.
Във всеки случай, недей да караш велосипеда така.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот nautilus33 » Пет Апр 29, 2016 12:01 pm

Благодаря за бързия отговор. Ако просто го стисна на менгеме, дали ще се изправи? Понеже опитах да го удрям с тъпото на един секач, но не се изправи особенно. Също опитах и с клещи, но ме беше страх да напъвам, защото ми се струва, че е някаква сплав, която не се огъва, и се уплаших да не го счупя.
nautilus33

Мнениеот bobi108 » Пет Апр 29, 2016 12:03 pm

Ухото видимо не лежи добре на дропаута, наклонено е към касетата. Ако успееш да го стегнеш да легне правилно на мястото си ,дерайльора ще застане нормално...предполагам.
Опитай се да го притегнеш с отвертка ,без секача! :agree:
Аватар
bobi108

Рейтинг: 1386

Мнениеот Ozzie » Пет Апр 29, 2016 12:19 pm

nautilus33 написа:Ако просто го стисна на менгеме, дали ще се изправи?

Не. Колкото и да е мек алуминия, все пак има някаква еластичност, поради което е нужно, при изправяне с малко да се прескочи идеалната равнина. Менгемето няма да помогне това да се случи.

nautilus33 написа:Понеже опитах да го удрям с тъпото на един секач, но не се изправи особено.

И това няма да помогне, ама никак.
Както каза bobi108, възможно е и гайката която стяга ухото да е разхлабена.

Инструмента който ползват в някои сервизи изглежда така. Виждал съм също, в сервиз да ползват ос от колело, която се навива в резбата за болта на дерайльора и вече с нейна помощ да изправят ухото във вертикалната и / или хоризонталната равнина, според необходимостта.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот nautilus33 » Пет Апр 29, 2016 12:30 pm

Под пристягане с отверката, имаш предвид просто да навия гайката докрай, в случай, че е разхлабена ли? Понеже е натегната докрай.
Ако успея да намера нещо, което да навия на резбата за обтегача, как да процедирам- да хвана единия край с клещи или на менгеме и да огъвам псредством оста, която съм навил в ухото ли?
nautilus33

Мнениеот bobi108 » Пет Апр 29, 2016 12:48 pm

Не! Имах в предвид ,че причината е в уото, там където е хванато за рамката! На третата снимка се вижда ,че не лежи плътно . Има 3-4милиметра луфт,който трябва да го обереш с пристягане на болтчето, болтчетата ,които го свързват с дропаута!
Аватар
bobi108

Рейтинг: 1386

Мнениеот Ozzie » Пет Апр 29, 2016 12:55 pm

Първо свали дерайльора от ухото и затегни гайката, посочена с червената стрелка.
Hanger_Derailleur.jpg
Hanger_Derailleur.jpg (114.29 KiB) Прегледано 3575 пъти

Ако след тази процедура, ухото продължава видимо да не ляга добре в рамката, предприеми мерки за изправянето му. След като си убеден в резултата, монтирай дерайльора, като стегнеш болта докрай. Ако ролките на дерайльора все още не са успоредни на касетата и веригата седи усукана, то вероятно проблема е в дерайльора, но как се оправя крив такъв, не мога да дам съвет.

P.S. С клещи може и да успееш да го изправиш, но има вероятност да го нараниш. Раздвижен ключ вероятно би свършил работа.
Аватар
Ozzie

Мнениеот nautilus33 » Пет Апр 29, 2016 12:59 pm

Има само един болт, който е стегнат докрай. Луфтът се получава от това, че ухото е криво. Опитах да подложа твърда гума между ухото и рамката, надявайки се че ще стой изправено, но без успех. Явно трябва да се изправи някак.
nautilus33

Мнениеот nautilus33 » Пет Апр 29, 2016 1:02 pm

Ozzie написа:Първо свали дерайльора от ухото и затегни гайката, посочена с червената стрелка.
Hanger_Derailleur.jpg

Ако след тази процедура, ухото продължава видимо да не ляга добре в рамката, предприеми мерки за изправянето му. След като си убеден в резултата, монтирай дерайльора, като стегнеш болта докрай. Ако ролките на дерайльора все още не са успоредни на касетата и веригата седи усукана, то вероятно проблема е в дерайльора, но как се оправя крив такъв, не мога да дам съвет.

P.S. С клещи може и да успееш да го изправиш, но има вероятност да го нараниш. Раздвижен ключ вероятно би свършил работа.

Благодаря. Ще опитам тогава.
Иначе знаете ли кой може да помогне, ако дерайльорът се окаже крив или просто ще трябва да го сменя?
nautilus33

Мнениеот Brave » Пет Апр 29, 2016 1:28 pm

Поне на снимките, дерайльора изглежда прав, цялата кривина идва от ухото. То принципно това му е и работата - да поддаде първо. Но дори и да не съм прав и да е крив дерайльора, не би трябвало да е проблем да се изправи, защото той е сравнително нисък клас и е от стомана.
Иначе за ухото - изправяй го със затегнат куйк рилиз, защото ако не е стегнат и се опиташ да го изправиш, ще го изкривиш още по-зле. Ухото е най-слабо точно където е изрязано за да влиза остта и когато го напънеш навън, ще се подгъне точно там и ще заприлича на буквата S.

Иначе кой да помогне - очевидно някой велосервиз.
Brave

Мнениеот nautilus33 » Пет Апр 29, 2016 1:37 pm

ОК. Ами утре ако имам време ще се мъча :) Ако не в понеделник.
Сега се сетих нещо- стария дерайльор имаше някаква скоба от вътрешната страна, там където се захваща за ухото. Новият(втора употреба) няма. Това дали ще е проблем. Опитах да сваля скобата от стария, но е захваната някак и не излиза. Става дума за частта оградена с червено.

ПП междудругото стария дерайльор беше sx5.

Изображение
nautilus33

Мнениеот nautilus33 » Пет Май 06, 2016 3:20 pm

Малък ъпдейт след ремонта. Погледнете и кажете какво мислите

Опънах конец, за да ми е по-лесно да преценя дали ролките са в една равнина с касетата.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Някой може ли да ми каже колко точно трябва да е стегнат този болт, тъй като забелязах, че на стария дерайльор се е счупил, та предполагам може и това да е причината за счупения дерайльор.
Изображение
nautilus33

Мнениеот Kraken » Пет Май 06, 2016 5:20 pm

От винтчето на последната снимка се регулира отстоянието на водещата ролка на дерайльора до зъбчатките.Мисля,че беше 7-8мм. но не съм напълно сигурен.А колкото до изправянето на дерайльора ми се струва,че иска още малко да се отдалечи долната ролка от спиците(долната когато е в нормално положение колелото).Изправяй го в това положение понеже най лесно се вижда дали всичко е в една линия.
Как еднорък готвач приготвя пълнени чушки???
Kraken

Рейтинг: 1218

Мнениеот nautilus33 » Пет Май 06, 2016 5:25 pm

И на мен така ми се стори, но не посмях да натягам повече, че ме е страх да не го счупя. Дали ще е проблем ако го оставя така?

ПП разстоянието от долната ролка до спиците, когато веригата е на най-горната(най-голямата) зъбчатка отзад е около 1см, че дори може и по-малко. Не съм сигурен колко трябва да е по-пронцип или е различно при различните модели?
nautilus33

Мнениеот nautilus33 » Чет Май 12, 2016 4:51 pm

Според едно упътване в нета, при СРАМ дерайльори горната ролка трябва да е на 6-7мм от касетата, когато веригата е на най-голямата зъбчатка. При мен обаче по-близо от 1-1.3см не се доближава. Някакви идеи?
nautilus33

Мнениеот Alexi » Чет Май 12, 2016 5:53 pm

и така ще работи ,но ще сменя малко по мудно предавките
Аватар
Alexi

Назад към Веломеханик