от IVANIVANIVAN » Сря Май 04, 2016 11:08 am
Здравейте на всички фенове на велосипедите!
Искам да помоля за съвет за закупуване на нов велосипед. Държа да отбележа, че съм пълен нууб и абсолютно нищо не разбирам от съвременните технологии в този спорт. За последно съм имал колело 1992г, когато обикаляхме с компанията навред и нашир родния град и покрайнините и по цял ден не слизахме от колелетата.
Аз както и много други, изчетох доста теми във форума и най-накрая се престраших преди да се хвърля отново в приключения, да поискам малко помощ при избора.
Ето и малко първоначални данни да дам, които мисля че са задължителни (ако трябва и друга информация, ще я напиша):
1. Височина 185 см.
2. Тегло 80 кг. (Може да добавя и раничка на гърба 2-3-5 кила например).
3. Разкрач 85 см. (Измерен по метода описан в форума).
4. Нося маратонки №46-47. (Не се смейте! Пиша го, понеже карах едно колело на колега, а на завоите маратонките ми опираха в предната гума и щях да се пребия на средата на булеварда)
5. Ъпгрейди няма да правя. (Не съм такъв маниак на преоборудване на фабрични изделия).
6. Предпочитам велосипеда да е чисто нов. На старо не пазарувам нищо. Не искам тепърва да почвам да му правя ремонти и да подменям дефектирали детайли.
7. Предполагам, че трябва да има калници. В града се предполага да има много локви след дъжд.
8. Да няма багажник, понеже ми изглежда ненужно за мен и грозно.
9. Да е с дискови спирачки. Мисля, че при мокро време и минаване през локви, другите не са много надежни.
10. Ще го карам предимно градско по асфалт (е да не забравяме и огромните дупки на пътя) - до 10-50 км на седмица. И по-рядко по леки пътеки в парковете в София. Извън града също малко ще се ползва, но пак по асфалт и черни пътища с леки наклони, без силно пресечени месности. Екстремно спускане/изкачване по наклони няма да правя. Нямам приятели за екстремно каране на велосипеди и е малко вероятно. Така, че предполагам, че трябва да си взема хибриден модел?
Разглеждах в няколко магазина модели, но всички ми изглеждат почти еднакви. И всички продавачи ми препоръчват нещо, което "уж" ще е най-подходящо за мен. Да ама аз съм си Тома Неверни, понеже съм си патил от такива продавачи. Преди да купя ТВ, комп, телефон и каквото и да е, първо чета по форуми поне месец, вслушвам се във всякакви мнения, после отивам на място да видя на живо и чак тогава се решавам на покупка. Може и през интернет да го поръчам с директна доставка, но пак ще го погледна и на живо в магазин, преди това. Иначе живея в София.
Видях, че има и български производители на велосипеди. Аз съм родолюбец, пазарувам много български стоки и предпочитам да дам парите си на българска фирма. (Но това не е задължително условие, стига да ми предложите добро решение за добри пари).
Покупката ще я направя до края на месеца, стига да имам изгодно предложение.
Благодаря предварително за отделеното време.