Избор на Велосипед CROSS мнения и съвети.

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на Велосипед CROSS мнения и съвети.

Мнениеот goshyvanev » Сря Май 04, 2016 1:17 pm

Привет колеги, от едно известно време искам да си закупя велосипед. Винаги съм карам ниско бюджетни и сега съм решил да се сдобия с малко по-скъпо колело. Желанието ми е да е българско производство, хубаво е да стимулираме собствената си икономика. И след много четене, гледане и питане, си изградих мнението ,че по съотношение цена-качество сред Българските производител CROSS е №1. Спрял съм се на тези два модела. Основната разлика между двата е дизайна на рамката (сечението на тръбите) и вилката.

http://velosiped.bg/cross-fusion-man-27-5-bjal-mat.html

http://www.crosscycle.com/bg/catalog/mt ... 9-109.html
goshyvanev

Рейтинг: 1200

Re: Избор на Велосипед CROSS мнения и съвети.

Мнениеот russian » Сря Май 04, 2016 1:47 pm

Колега незнам , кой ти е казал, че Кросс са производител Н1 в България ти си знаеш, но погледни някои от моделите в този ценови диапазон на тези два линка. От изброените Cross GRIP 27,5" Черен мат за 1030лв е най-удачния вариант :) Вилката е сравнително добра. Задвижващата система е прилична, малко шмекеруват като слагат XT а другото е Аливио, но все пак е ОК :) Рамката е бюджетна. Шините са си тяхно производство и доста хора се заблуждават, че като са с капси са много добри. Това не е така... но е друга тема... Все пак хвърли едно око на велосипедите в линковете и съпостави компонентите и цената :) за ShockBlaze специално сега има представяне на модела р5 http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... ckblaze-r5. разгледай и нея :)

http://shockblaze.com/bg/bikes/QuantityType:1/
http://bikesport.bg/bg/products/c/велосипеди/планински-велосипеди/b/sprint
Аватар
russian

Рейтинг: 1120

Мнениеот ferrarko » Сря Май 04, 2016 1:48 pm

Не си прав, че разликата е само в формите на рамката! Фюжъна е с по-добра окомплектовка: вилка, скоростна система.....
Като цяло Фюжъна е по-добрия избор и отговаря на цената си, единствения недостатък за мен е бялата матова боя. Ако не ти е проблем цената и боята вземи Фюжъна.

Не знам дали Cross са N1, но във всички магазини ги хвалят, същото се чете и в форума, че са отзивчиви и когато има проблем винаги го оправят.
MTB Cross GRX 9 - 27.5"
ferrarko

Рейтинг: 1232

Мнениеот goshyvanev » Сря Май 04, 2016 4:20 pm

Мнението ми, затова че кросс за №1 е изградено на база много питане и четене. Не казвам, че другите производители правят по-лоши велосипеди. Ако погледнем реално и безпристрастно, какво е велосипеда рамка, вилка и аксесоари. Всички производители използват едни и същи вилки и аксесоари в зависимост ценовия клас. Остава здравината на рамката и отношението от страна на фирмата производител. От много места чувам ,че кросс е най-коректната фирма по отношения на гаранция и обратна връзка с клиента. Ще ви дам пример с мой приятел, който си купи CROSS преди 3.5 год. и рамката му започна да скърца много дразнещо, обиколи всички майстори и никой не можа да разбере от къде скърца рамката. Накрая се свърза със завода и им обясни проблема с идеята да му кажат от къде може да е, и от там му отговориха ,че независимо от това ,че е изтекла гаранцията ще му сменят рамката. И му казаха в кой магазин кога да отиде и ще му бъде сменена за тяхна сметка. Ето затова мисля че кроос са №1.
goshyvanev

Мнениеот victortrt » Сря Май 04, 2016 4:48 pm

Няма лошо всеки да харесва някоя марка, както и марките да се стараят да бъдат харесвани.
Аз искам обаче да задам няколко въпроса относно това къде ще се кара колелото и защо трябва да бъде точно мтб и точно с 27.5 цолови гуми.
Ако хибрид ти е "нежен", защо не се насочиш към 29 цоловите велосипеди, които са по-удачни за градско най малкото защото по-лесно се намират по-гладки гуми за тях. Дори 29 цоловият вариант на модела Фюжън е с по-хубава вилка.
Само питам.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот goshyvanev » Сря Май 04, 2016 4:59 pm

victortrt написа:Няма лошо всеки да харесва някоя марка, както и марките да се стараят да бъдат харесвани.
Аз искам обаче да задам няколко въпроса относно това къде ще се кара колелото и защо трябва да бъде точно мтб и точно с 27.5 цолови гуми.
Ако хибрид ти е "нежен", защо не се насочиш към 29 цоловите велосипеди, които са по-удачни за градско най малкото защото по-лесно се намират по-гладки гуми за тях. Дори 29 цоловият вариант на модела Фюжън е с по-хубава вилка.
Само питам.

Да съм честен, много се колебаех м/у 27.5 и 29. Пробрах и двата варианта 29 ми се струват много големи, а мисля да го карам и в гората по черни пътеки. Затова ся спрях на 27.5 . А за вилката 2 два магазина ми казаха ,че SR SUNTOUR SF14 XCR 32 LO COIL 27.5 е по-добра от Rock Shox XC30 TK 29". Не казвам ,че е така защото не разбирам. Това са мнения на търговци.
goshyvanev

Мнениеот victortrt » Сря Май 04, 2016 5:08 pm

Щом си пробвал и си решил за размера, няма проблем.
Ще споделиш ли обаче в кои магазини и по какъв повод ти обясниха за вилките, че май по-скоро са си хвалели това, което са мислели, че ще вземеш.
victortrt

Мнениеот goshyvanev » Сря Май 04, 2016 5:13 pm

victortrt написа:Щом си пробвал и си решил за размера, няма проблем.
Ще споделиш ли обаче в кои магазини и по какъв повод ти обясниха за вилките, че май по-скоро са си хвалели това, което са мислели, че ще вземеш.

Велозоната - Думите им бяха нещо от вида "По-добре висок клас SUNTOUR от колкото нисък клас ROCK SHOCK" и с още един магазин близо до тях ми казаха същото.
goshyvanev

Мнениеот victortrt » Сря Май 04, 2016 5:24 pm

Така или иначе в ценовия клас, който си набелязал, си за сънтур, но ако ти кажат, че Kross е в пъти по-добър от Cross, защото ........... и Kross с вилка XCT и задвижване или обтегач altus е по-добре от Cross на същата цена с вилка XCR и задвижване /обтегач/ deore със сигурност не им се връзвай.
victortrt

Мнениеот goshyvanev » Сря Май 04, 2016 5:56 pm

victortrt написа:Така или иначе в ценовия клас, който си набелязал, си за сънтур, но ако ти кажат, че Kross е в пъти по-добър от Cross, защото ........... и Kross с вилка XCT и задвижване или обтегач altus е по-добре от Cross на същата цена с вилка XCR и задвижване /обтегач/ deore със сигурност не им се връзвай.

Аз изобщо не ги гледам тия KROSS, аз съм решил да е произведено в БГ. Не знам ,толкова много наблягат о предлагат тия Kross, според мен имат по-голяма печалба от тях. Според тях Kross са най-добрите в европа и няма по-надеждни велосипеди. Чак взеха да ме дразнят, аз му обяснявам " искам да е българско производство" те пак не та не все предлагат някакви чужди. Плюс това велозоната продават РАМ. А от РАМ са прекратили договора с тях и напрактика нямаш гаранция, това не го казват. Като цяло не им вярвам и не мисля да си взема колело от тях.
goshyvanev

Мнениеот ferrarko » Сря Май 04, 2016 6:01 pm

:D скоро и аз ги слушах тези приказки!
Може да прочетеш тук ако ти е интересно viewtopic.php?f=27&t=181066
MTB Cross GRX 9 - 27.5"
ferrarko

Мнениеот Alexi » Сря Май 04, 2016 6:47 pm

goshyvanev написа:

Велозоната - Думите им бяха нещо от вида "По-добре висок клас SUNTOUR от колкото нисък клас ROCK SHOCK" и с още един магазин близо до тях ми казаха същото.

XCR не е висок клас а по скоро нисък ,вилката струва под 100 лв в някои онлайн магазини което е колкото сервизен комплект О-пръстени за висок клас вилка
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот goshyvanev » Сря Май 04, 2016 7:12 pm

@Alexi

Вярвам ти, може ли да ми дадеш някакъв линк, където мога да разгледам, как вървят класовете на вилките,че търсих но явно не търся както трябва. Ако не можеш, ще ми препоръчаш ли някой читави.
goshyvanev

Мнениеот goshyvanev » Чет Май 05, 2016 2:43 am

http://www.ustrem-bg.com/shop/hardtails ... x-275.html предложиха ми този модел и ще ми направят отстъпка от 15%. И си мисля дали да е той или Fusiona, аз лично като не разбиращ виждам разликата във вилката и дизайна на рамката, другото ми обягва. Извинявам се за многото въпроси, но целта ми е да взема максималното за парите, които имам.
goshyvanev

Мнениеот hatamoto » Чет Май 05, 2016 7:30 am

С две ръце за офертата от Устрем! Имах тоз модел и беше една от най-добрите покупки, които съм правил.
За тези пари едва ли ще намериш нещо по-добро.
hatamoto

Рейтинг: 1230

Мнениеот Alexi » Чет Май 05, 2016 7:34 am

заслужава си ,доста е намален а още 15% надолу си е направо подарък
Аватар
Alexi

Мнениеот hatamoto » Чет Май 05, 2016 8:06 am

В продължение на мнението ми по - горе, и в подкрепа на становището на Алекси, мога да споделя, че Traction G27 SLX е много повратлив, лек и стабилен велосипед, който върви страхотно!
За тези пари получаваш компоненти, които не са от най-високия клас, но са невероятно практични:
- При мен вилката работеше страхотно (85 килца тежа без раници и т. н.);
- Въпреки, че командите са Alivio и управляват девет скорости, работят страхотно + факта, че имаш възможност да превключваш както с палец и показалец, така и само с палец. Бяха пренесени на следващия ми велосипед;
- 9те венеца на задната ос са напълно достатъчни;
- Въпреки че дерайльора е стар модел, няма shadow технология, превключва много леко и работи безупречно! И той бе запазен и монтиран на следващият велосипед.
- Рамката е много лека за този ценови диапазон;
- Вървеше страхотно както в града, така и по черни пътища.

Нещата, които смених по велосипеда бяха само лапа, педали, ръкохватки, седалка, кормило и гуми. Всичко останало си го карах в оригиналния вид повече от година и не съм имал никакви проблеми!

Все пак мнението ми не е препоръка, и изразява личното ми пристрастено виждане за велосипеда.

Поздрави! :beer:
hatamoto

Мнениеот ferrarko » Чет Май 05, 2016 9:57 am

Наистина офертата от устрем е много добра!
MTB Cross GRX 9 - 27.5"
ferrarko

Мнениеот skyver » Чет Май 05, 2016 12:24 pm

Alexi написа:
goshyvanev написа:

XCR не е висок клас а по скоро нисък ,вилката струва под 100 лв в някои онлайн магазини което е колкото сервизен комплект О-пръстени за висок клас вилка

Относно вилките и класовете им, много хора са обяснявали за това и искам само да изясня накратко

Йерархията на вилките SR Suntour са XCT< XCM< XCR като XCR е най високата от изброените, те се слагат на велосипеди от нисък до среден клас като от XCR моделът има създадени в Тайван и естествено Китай.. Хубавите XCR които имат еднаква производителност с тези на Rockshox(xc 28,30,32) са създадени в Тайван и струват над 200лв. Тайванската XCR я водят една от най-добрите от бюджетните вилки включително и Rockshox(xc 28<30<32), защото цената и е по-ниска за същото качество и производителност. Офертата от устрем си заслужава определено стига да имаш парите!
skyver

Мнениеот goshyvanev » Чет Май 05, 2016 1:33 pm

Грешката е моя, линка който дадох беше ориентировъчен, но от тази цена ми намалвт 15% в магазин в Бургас.
goshyvanev

Мнениеот Alexi » Чет Май 05, 2016 2:14 pm

skyver написа:Относно вилките и класовете им, много хора са обяснявали за това и искам само да изясня накратко

Йерархията на вилките SR Suntour са XCT< XCM< XCR като XCR е най високата от изброените, те се слагат на велосипеди от нисък до среден клас като от XCR моделът има създадени в Тайван и естествено Китай.. Хубавите XCR които имат еднаква производителност с тези на Rockshox(xc 28,30,32) са създадени в Тайван и струват над 200лв. Тайванската XCR я водят една от най-добрите от бюджетните вилки включително и Rockshox(xc 28<30<32), защото цената и е по-ниска за същото качество и производителност. Офертата от устрем си заслужава определено стига да имаш парите!

това реално е една и съща вилка с козметични разлики .. за среден клас може да се говори при вилките Раидон и Епикон ,а за висок при Аион примерно ,вилки от по 500-600 лв вече могат да минат за висок клас ,докато вилка за 200 лв - не
Аватар
Alexi

Мнениеот skyver » Чет Май 05, 2016 2:43 pm

@Alexi
извинявам се ако не си ме разбрал, но никъде не съм написал че XCR е среден клас вилка това което твърдях с поста си е, че тази вилка или поне моделите след 2014 се слагат на велосипеди както нисък до почти среден клас ако не и среден.. самата вилка си е нисък клас спрямо високите и средните класове вилки на Suntour, но е най-добрата сред ниския клас на Suntour, а това че Тайванската и Китайксата имат само козметични разлики не е вярно за това може да се провери и в гооглето.
skyver

Мнениеот goshyvanev » Чет Май 05, 2016 9:59 pm

Rock Shoxk XC30 или Suntour XCR32 ? Питам защото се колебая м/у два велосипеда и като цяло раликата е във вилката и в цената.
goshyvanev

Мнениеот skyver » Чет Май 05, 2016 10:31 pm

goshyvanev написа:Rock Shoxk XC30 или Suntour XCR32 ? Питам защото се колебая м/у два велосипеда и като цяло раликата е във вилката и в цената.

Това зависи от велосипеда. Попринцип както писах по-горе дават Suntour XCR 32 като по-добрия вариант, но не поради това, че е по-добра, а по скоро защото предлага възможност велосипедът с нея да е с по-висок клас компоненти тъй като е по евтина, а предлага каквото и rockshox xc30. Вземи велосипеда който ти хареса щом се чудиш между двете.. няма да сгрешиш при всички случаи
skyver

Мнениеот goshyvanev » Чет Май 05, 2016 10:45 pm

Благодаря, аз като цяло съм ги решил и чакам да се оправи времето и ще го взема. Исках да съм по информиран, както споделих с едно момче тука от форума, едно време карахме най-обикновени байкове за по 200-300 лв. и ги тормозихме максимално а те ни служиха вярно. Станахме много подробни и забравяме същността на колелото, а то е да ти доставя удоволатвие независимо какво е. Благодаря за съветите, след 3-4 и аз ще се похваля с покупката. :)
goshyvanev

Мнениеот hatamoto » Чет Май 05, 2016 11:07 pm

Бих заложил на XC30. По-лека и без луфт, за разлика от от сънтура.
hatamoto

Назад към Продукти за крос-кънтри