Съвет за велосипед

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвет за велосипед

Мнениеот Веселин Иванов » Съб Апр 16, 2016 9:47 pm

Здравейте! Реших да си купя велосипед. На 25 години съм и не съм карал колело от дете.Вискок съм 183 см. , крака ми е 86 см.В магазина определиха, че съм за L размер . Спрял съм се на RAM Mentor.1 27.5 http://www.bikecenter.bg/product/ram_bi ... ot1_27dot5 (най-скъпата окомплектовка 1249 лв. на модела) Ще карам главно в града и от време на време в планината ,но нищо по серизно като спускания и т.н. Въпросът ми е заслужава ли си велосипеда като цена/качество като се има впредвид че ще получа отстъпка в цената.Също така , от трите окомплектовки на модела , струва ли си да взема най-скъпата спрямо по-добрите и части .Какво друго бихте ми препоръчали като модели велосипеди.Благодаря предварително! :)
Веселин Иванов

Рейтинг: 1240

Re: Съвет за велосипед

Мнениеот ferrarko » Съб Апр 16, 2016 10:24 pm

Здравей.
Като за начало се замисли колко точно градско и колко в планината. Замисли се през какви пътища ще минаваш: градски алеи, паркове, градски разбити с бордюри, планински утъпкани пътеки или диви пътеки.За какво ще го използваш, за ходене до работа, за разходки, спорт... Какъв ти е стила-характера, как точно ще караш: спокойно, динамично, агресивно. Горе долу имаш ли идея какво точно искаш да има колелото(визия и части) и какво искаш да може да прави то. Може и да съм пропуснал нещо....
Но ако си определиш тези неща и ги споделиш, ще получиш по конкретни съвети и отговори. Както е казал ечо Пух "колкото повече, толкова повече", но не винаги по повечето или по скъпото е нужно.
Ако караш 90% градско и 10% в планината и не се юркаш по дивите и черни пътеки и като гледам си се насочил към МТБ, можеш да се замислиш и за хибриден велосипед. Само за първоначален пример , посочвам това http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... v-mat.html
MTB Cross GRX 9 - 27.5"
ferrarko

Рейтинг: 1232

Мнениеот Веселин Иванов » Съб Апр 16, 2016 11:23 pm

Като цяло мисля да го ползвам остовно в гарада...до работа..по паркове...идеята ми е ако се зарибя след някакви разходки в планината, да не ми се налага да купувам ново колело.Идеята е да имам универсално колело (знам че няма такова), но поне да мога да сменям частите а не цялото колело :).А и се кефа доста на визия..смисъл АМ байковете доста ми допадат,но незнам дали ще се зарибя достатъчно.Абе като цяло и аз нз какво искам :).Като покарам малко може би ще разбера.Като беше казал един съфорумец "Можеш да караш байк в града с колело за планината,но обратното не става".Иначе идеята за този RAM Mentor мисля че е удачна...знам ли ?
Веселин Иванов

Мнениеот Веселин Иванов » Съб Апр 16, 2016 11:31 pm

Забравих да вметна че като дете бях луда глава.Карахме доста с колела които по никакъв начин не могат да се сравняват с тези които се карат в момента.Усещането ще е като да се кача на мерцедес примерно! Имам няколко приятели които си купиха подобни колела скоро и мисля с тях от време на време да покараме планиско :).Знам ли и аз до каква степен ще се запалим...:)
Веселин Иванов

Мнениеот Веселин Иванов » Нед Апр 17, 2016 10:23 pm

Мисля че вече окончателно съм се спрял на http://www.bikecenter.bg/product/ram_bi ... ot1_27dot5. Въпросът ми е според Вас дали е подходящ за мене като размер на рамката? По-горе споменах колко съм висок (1.82 см с крак 86 см.) :).И един последен въпрос който незнам дали е подходящ за тази тема,но все пак да попитам за Вашето мнение.Има ли смисъл да се боядисва байка с цел прикриване на марка и т.н? В една от темните на форума прочетох ,че доста от Вас са загубили байковете си от кражби.Даже се замислям за някакъв вид GPS за кучета.. :):):) който според мен става и за велосипеди.:) https://www.thetrackr.com/ Благодаря предварително! :)
Веселин Иванов

Мнениеот ferrarko » Пон Апр 18, 2016 11:31 am

Гледам другите които са по-наясно, със скъпите модели не отговарят.
От това което виждам, компонентите са доби, марката и тя има добро реноме.
Не си дал други колелта за пример, с които да сравним.
Кято цяло колелото е добро, според мен!
MTB Cross GRX 9 - 27.5"
ferrarko

Рейтинг: 1232

Мнениеот victortrt » Пон Апр 18, 2016 11:42 am

По всяка вероятност наистина си за размер на рамката L, но пробвай.
И да го боядисаш, пак ще е ясно, че е колело рам.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот Vorac » Пон Апр 18, 2016 11:49 am

Много ясно че ще се зарибиш по планини, даже още това лято, това е планински велосипед, все пак, дърпа си нагоре, а като караш по асфалт все се опитва да кривне по пътечката в страни или направо през шубраците. :eyebrow:

За заключването - правилно си започнал да се ориентираш. В 'Общ форум' има тема за откраднати велосипеди - може да хвърлиш едно око как най-често изчезват велосипеди (от мазета и стълбища, като че ли). Моето впечатление, е че дали ще ти откраднат колелто е чист късмет, освен ако го държиш постоянно под око. Крадат колела за 3000лв, крадат и колела за 50лв (все на приятели).

Заключението към което бия е, че ако ще караш по паркове и от време на време ще го заключваш пред магазини или в охраняем паркинг на работа - ок. Ако обаче възнамеряваш да го заключваш докато си на работа, на кръчма в центъра и прочее, е оферта евтино и гадно градско колело, а за планината отделно. Нещо, дето като го врзъваш, не боли да си дадеш сметка "Има малък шанс да не си го намеря после".
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот Веселин Иванов » Пон Апр 18, 2016 9:48 pm

Благодаря Ви за мненията!Определено велосипеда ще е този, а колкото до кражбите...прочетох доста теми и мнения на потърпевши.Ще си карам байка с кеф и без притеснения.Ако е писано да става ще стане.Едното ми око ще е постоянно в него. :):):) А ако някой се оптита да го свие :smash: :smash: :smash: :smash: :smash:
Веселин Иванов

Мнениеот Симеон » Вто Май 10, 2016 9:04 am

Здравейте и аз ще си взимам велосипед и ще се кара основно крас кънтри ,но трябва да държи и на доунхил.
Ето и велосипедите, които харесах ама незнам кой да си взема
http://olx.bg/i2/ad/focus-dirt-decision ... 17a1737b0e
http://www.bikecenter.bg/product/ram_bi ... tordot2_26
Бюджета ми ще е 1300лв или 850 лв ,първо трябва да видя в кое училище ще вляза и чак тогава ще получа парите. Блг предварително
Симеон

Рейтинг: 1200

Мнениеот Boyan1984 » Вто Май 10, 2016 10:06 am

Ако ще караш даунхил със Менторчето - свиркай да дойдеме да те снимаме как го правиш.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Рейтинг: 2000

Мнениеот Симеон » Вто Май 10, 2016 10:48 am

Да не оскате да ме качвате в FAIL ARMY :rofl: :rofl:
Симеон

Мнениеот Симеон » Вто Май 10, 2016 10:53 am

А какво мислите за фокуса
Симеон

Мнениеот Alexi » Вто Май 10, 2016 2:11 pm

да не почне да ти прави фокуси само :D
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот Симеон » Вто Май 10, 2016 10:35 pm

Ми да се надяваме не. Мале сега като си избирам колело се чувствам се едно играя руска ролетка. :rofl: :roll2: :roll2:
Симеон

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти