Матово боядисване на колело

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Матово боядисване на колело

Мнениеот asl » Нед Май 15, 2016 12:32 pm

Здравейте.Намерих една тема за боядисване на колело,но тя е от 2006,за това реших да направя нова.Въпросът ми е следния:Като боядисвам колелото с матова черна боя(преди това съм махнал старата с шкурка) трябва ли да се лакира,или с нещо друго да се напръска,защото след като го боядисах,започна да избива ръжда?
И ако го напръскам с лак,ще бъде ли отново матова боята?
asl

Рейтинг: 1200

Re: Матово боядисване на колело

Мнениеот Speedmaster™ » Нед Май 15, 2016 1:49 pm

Доколкото разбирам искате велосипеда да с матова боя,има прозрачен матов спрей но флакона е десетина лева и не знам дали си заслужава инвестиция.Може да постигнете този ефект ако го закарате на прахово,взимат 6-8лв.за цяла рамка и вилка и могат да го направят в черен мат,но когато е матова се цапа повече спрямо гланцираните.Трябва да го разглобите и подготвите,може да свалите цялата боя на пясъко-струене или с терминатор за сваляне на боя.Ако беше с оригинална боя може да се махне само гланца преди да се закара в камера за прахово.Когато всичко е готово напръскате вътрешните отвори за отичане на вода с спрей течна грес на флакони,когато засъхне става нещо като вътрешно покритие вътре в рамката и спира корозия от влага.Това е при метални рамки,мога да ви покажа спрея с който се постига този ефект!
Аватар
Speedmaster™

Рейтинг: 1448

Мнениеот asl » Нед Май 15, 2016 3:52 pm

Аз питах един бояджия и на него не му се занимаваше.Изтърках боята и сега като го боядисах с матовия спрей,след седмица някъде избива ръжда.Дали има някакъв спрей,който да използвам след като е нанесен матовия слой?
asl

Мнениеот Speedmaster™ » Нед Май 15, 2016 8:27 pm

Щом тръгва ръжда би следвало да няма грунд под боята,но като цяло тези спрейове са нетрайни.Нямам голям опит в тази свера но повечето метални рамки имат някакъв грунд и обработка под боята.Карал съм на прахова боя две метални и една алуминиева рамка и са държали с години без проблем.Наскоро боядисвах една газова бутилка след сваляне на цялата боя и не е тръгнала ръжда още след праховото боядисване.
Аватар
Speedmaster™

Мнениеот chaveto » Нед Май 15, 2016 9:21 pm

Като начало за да не тръгва отново ръжда ще трябва да изтъркаш всичко до метален блясък и тогава да се боядисва. Обаче със спрейчетата от по 4-5лв няма да стане, иска си хубави материали за да стане както трябва. Ако държиш ти да го правиш и да го направиш както трябва ще трябва доста труд.
Започваш с търкане и премахване на ръждата. След това трябва да пръснеш някакъв филер, продава се на спрей. След това филера се търка на вода 800-1000 като номер на шкурката, внимаваш да не го протриваш. След филера ти трябва вече боята, нанасяш боя която е купена от магазин за автобои, но затворена във флакон под формата на спрей. След боята (база) се пръска мат (матов лак) който запечатва базата и става матов цвета. Един вид това са част от процедурите при нанасяне на автобоя или по друг начин казано така се боядисват автомобилите.
П.С филера не може да го прескочиш, автобоите са по агресивни и ще вдигнат старите бои....
chaveto

Мнениеот asl » Нед Май 15, 2016 9:24 pm

Много играчка ми се струва това.За сега ще го оставя така.Ако някой може да оредложи бояджия от Пловдив,който на прилична цена да може да боядиса колелото?
asl

Мнениеот chaveto » Нед Май 15, 2016 9:51 pm

Най лесния и евтин вариант е написан по напред. Сваляне на пясъкоструйка и после на прахово.
chaveto

Мнениеот Speedmaster™ » Пон Май 16, 2016 6:12 am

Друг метод да спрете корозията е да закарате рамката да ви я подцинковат.Трябва да свалите всичко от велосипеда,чашките на челото се свалят с тънкостенна тръба сцепена на четири,майсторите в сервизите имат такива фабрични.Боята се премахва на пясъкоструйка и ще имате различен по своему велосипед ако го оставите на цинк.Аз съм карал детайли на такъв майстор в моя град и стоят на влага с години без да имат корозия,след цинка може да се закара на прахово но трябва да попитате дали няма да има проблем защото ги нагряват на 180°.
Аватар
Speedmaster™

Мнениеот Speedmaster™ » Вто Май 17, 2016 9:03 am

Много играчка ми се струва това.Ако някой може да предложи бояджия от Пловдив,който на прилична цена да може да боядиса колелото?

http://prahovoboiadisvane.com/contacts.php
Има фирми сами си подготвят всичко,но трябва да попитате.
Аватар
Speedmaster™

Мнениеот chaveto » Сря Май 18, 2016 5:50 am

За цинка не трябва да има затворени части по рамата. А това значи, че трябва да се дупчи ако има затворени.
chaveto

Мнениеот bdog » Сря Май 18, 2016 11:34 am

Само да вметна, че праховото боядисване е лоша идея за алуминиеви рамки. Има сериозен риск от разкаляване и омекване поради загряването.
Аватар
bdog

Рейтинг: 2000

Мнениеот asl » Чет Май 19, 2016 2:05 pm

Благодаря за мненията.
asl

Мнениеот Петър Велков » Чет Май 19, 2016 7:22 pm

Виж какво прави и Plasti Dip, аз съвсем скоро с него ще си пръсна рамката и вилката на шосейката ;)
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Giant Reign 1.5 (Fox + XT)
Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Giant Defy Advanced 1 Ultegra
Аватар
Петър Велков

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик