Подръжка на колелото :)

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Подръжка на колелото :)

Мнениеот Andrei88 » Вто Май 17, 2016 8:18 pm

Здравейте наскоро си взех велосипед и сега дойде ред да го подържам , моя велосипед специялно сабира стршно мноого прах по венците веригата оста и дори отстрани на гумите ми ,
което много ме озадачи тайкато имам приятел с колело на 4 години неговото капка прах не сабира а караме 2мата по едни патеки .
Сега получих препоръка да си почитвам и смазвам колелото по следния начин ...:
четка за зъби течна гас защото миришела по малко от нафтата :) , да търкам с течната гас веригата и венците докато се изчистят после къпа да ги избърша и да си купя силикон спрей и да напръскам веригата с него като той щял да ми предпази колелото и от прахта .
Ако може някой да даде адекватно мнение или други добри варианти за почистване и подръжка на ходовата част на колелото ?
Благодаря ви предварително :)
Andrei88

Рейтинг: 1200

Re: Подръжка на колелото :)

Мнениеот pufa » Вто Май 17, 2016 10:03 pm

Купи си суха смазка за верига като не искаш да лепи. Може и тефлонов спрей.
Аватар
pufa

Рейтинг: 1180

Мнениеот Andrei88 » Сря Май 18, 2016 8:34 am

само толкова ? Никой ли няма да каже някакъв начин да си чистиш и подържаш колелото в добра кондиция и дали този който съм казал аз е добър и безопасен за колелото ми ?
Andrei88

Мнениеот victortrt » Сря Май 18, 2016 9:54 am

Ами това е сложна тема и има много писано за подръжка на веригата, смазването изобщо и т.н. Общо взето няма идеален метод, защото прахът полепва по смазката, а ако няма смазка пак не е добре. Желателно е след смазване да се забърше излишното и при прашни карания често да се почиства и смазва.
Вече за гумите и главините зависи от повърхността им, дали е гладка или по-матова.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот bb_king » Сря Май 18, 2016 9:55 am

Изображение Изображение
bb_king

Рейтинг: 1345

Мнениеот hellp » Сря Май 18, 2016 12:25 pm

hellp

Рейтинг: 1220

Мнениеот Andrei88 » Сря Май 18, 2016 12:47 pm

Много интересна статия , но все пак не ми отговаря на въпроса ,че дори се обърках допълнително от терминологията там .
На мен ми се иска да си изчоствам веригата и венците на колелото сам , както казах препоръчаха ми едни уж майстори да си купя течна гас за да почиствам колелото след това да го забърсвам и после със силиконов спрей за смаска (той се явява някаква сухаьсмаска която отблъсквала прахта.
Също така не съм сигурен как точно да ползвам гаста , казаха че и бензин ставало но меришел повече ,та как да нанеса гаста върху веригата и венците, дали на парцалче и да търкам или директно върху самите области който искам да почистя.
След това добре ли е и с влажен парцал да се почисти или само да подсуша със сух парцал и да нанеса спрея.
Което също незнам как дазстани да пръсна само по веригата ли или и по венците и делейора?
Ако някой е по компетентен да каже :)
Andrei88

Мнениеот Vorac » Сря Май 18, 2016 2:39 pm

@Andrei88, ще каже, даже сигурно една камара ще се изредим да пишем, защото всеки си има негова си процедура, която за него си работи и съответно е в някакъв смисъл "правилна".

Аз примерно си смазвам веригата и вилката след всяко планинско каране или всяка седмица градско каране. Пускам водоструйка когато дерайльорите се превърнат в буца кал с болтчета (и после спазване с тефлонов спрей) или в края на сезона. И толкоз - то като го люшкаш колелто, калкта си пада, а и тя не пречи функционално. :beer:
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот victortrt » Сря Май 18, 2016 2:52 pm

Andrei88 написа: Също така не съм сигурен как точно да ползвам гаста , казаха че и бензин ставало но меришел повече ,та как да нанеса гаста върху веригата и венците, дали на парцалче и да търкам или директно върху самите области който искам да почистя.
След това добре ли е и с влажен парцал да се почисти или само да подсуша със сух парцал и да нанеса спрея.
Което също незнам как дазстани да пръсна само по веригата ли или и по венците и делейора?

Споко, газта е силно летлива, тоест разтваря разни масла и гадости и бързо се изпарява след няколко минути.
Най ефективно е с напоен с газ парцал и особено с машинка за почистване - така изглежда, има я и в Лидл от време на време http://screambikes.eu/bg/instrumenti-za ... bieri.html, защото в първия случай разтворената от газта гадост отива по парцала, а във втория в газта в самата машинка. Ако поливаш, ще капе и цапа други части.

Забрстването, за което са ти казали е точно това - газ на добре напоен парцал, въртиш веригата, сух парцал, въртиш докато спре да става мръсен, изчакваш малко, смазваш като ако е спрей, пак ти препоръчвам да се пръсне на парцал или найлонче и да се разнесе с въртене, за да не пръсне по дисковете например.

При ползване на машинка има обаче и други особености, свързани с това, че е възможно да отмиеш и смазката вътре в звената на веригата и да се налага после да я смазваш пак с помощта на машинката, при което ако смазката е гъста, трудно ще влезе и трудно ще излезе оттам, а ако е рядка лесно ще влезе и лесно ще излезе. Тоест ако ползваш машинка за почистване, ще трябва след всяко почистване да смазваш добре. Ако ползваш парцал с газ е по лесно в това отношение, защото се налага да смазваш само външно пак с парцал.
Венците и плочите само се чистят с парцал с вода или разтворител /газ в твоя случай/. Веригата ги смазва после. Няма причина да ги смазваш, те нямат нужда от това.
Дерайльорът има нужда от почистване на ролките, за други манипулации е по-добре в сервиз
victortrt

Мнениеот Andrei88 » Сря Май 18, 2016 3:57 pm

Благодаря за изперпателния отговор , много ми помогна .
Делайора не мисля да го пипам че не знам изпбщо какво да го правя....
Тези дни ще гледам да си взема силиконовия спрей тип смаска за който споменах и такава газ и ще пробвам да видим какво ще се получи ,че моето колело събира адски много прах и боклуци а не разбирам защо . Моят приятел който кара с мен няма подобен проблем.
Andrei88

Мнениеот 2WBGST » Сря Май 18, 2016 3:57 pm

Ако си по-сръчен и имаш време, може да почистваш с много тънка отверка и тесни памучни лентички – звено по звено. Ползваш летлив органичен разтворител (газ, ацетон, промишлен етанол и пр.). Вода може само за грубо миене, особено ако си карал след дъжд. И после трябва веднага да подсушаваш с парцали, преди да почистваш с разтворител.
При липса на спрей можеш да пробваш следното:
1) С малка тънка отверка и тънка памучна лента, грубо отстраняваш натрупаната кал, косми и пр. боклуци по курбела, задните венци, веригата и дерайльора.
2) С напоените в разтворител тънки лентички почистваш дерайльора, задните и предните венци. После и веригата звено по звено. Отвътре на звеното лентичката я втикваш с помощта на тънка отверка.
3) Избърсваш почистената верига с парцал и после във всяко членче капваш течна смазка.
4) Много добре избърсваш с парцали излишната смазка по веригата, венците и дерайльора.
2-Wheels-BG-STreet
2WBGST

Рейтинг: 1255

Мнениеот victortrt » Сря Май 18, 2016 4:27 pm

Андрей, не се занимавай със силиконови спрейове, за да не пръснеш където не трябва, вземи си това - http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0% ... 0%97+100ML и смазвай след всяко почистване, но не с капване директно ако нямаш двор или тераса, а на парцал, найлон например торбичка, фолио, хартия за печене, изобщо нещо, което по-скоро не попива и изобщо не пропуска и с него нанасяш по веригата, после въртиш, за да се разнесе равномерно с помощта на този парцал или каквото там е, забърсваш със тънък сух парцал излишното и това е.
След другото каране и почистване, пак.
Това е напълно подходяща тънка смазка, която може да се използва за вериги /по спецификация е за метални части, които работят при средни и бързи обороти и ниско натоварване/и не лепне много мръсотия по нея, когато е забърсана, пере се лесно, влиза и в пиновете и е лев и нещо.
victortrt

Мнениеот Andrei88 » Сря Май 18, 2016 4:44 pm

Какво значи там кадето не трябва ?
Я обяснете аз искам да се науча все пак ?
Ако трябва да пръсна със спрея на кърпа и да мажа така или салфетка.
А иначе мисля пред блока или на двора ми зависи каде съм да си го правя това , а не у нас :)
Andrei88

Мнениеот victortrt » Сря Май 18, 2016 5:02 pm

Май вече го казах - не трябва да попада спрей по дисковете и спирачките, логично е да не добре и по педалите. С пръскането на нещо и после размазване по веригата е по-добре отколкото директното пръскане.
victortrt

Мнениеот Andrei88 » Чет Май 19, 2016 9:08 am

Мхм блг за отговора .
А нещо за подръжката на хидравличните спирачки трябва ли да се знае ?
Andrei88

Мнениеот victortrt » Чет Май 19, 2016 12:20 pm

Сигурно трябва, но аз не мога да помогна, защото съм с контра на едното колело и ви-брейк на другото.
Логиката на механиката показва, че рано или късно ще трябва да се сменят накладки и по-рядко дисковете.
Това, което ти трябва да знаеш за тях май е само една дума - "сервиз" :beer:
victortrt

Мнениеот Andrei88 » Чет Май 19, 2016 1:32 pm

Хах , да ама в моя град сервизите не са на ниво да ти кажа ....
И предпочитам и аз самия да имам поне основни знания за нещата
Andrei88

Мнениеот victortrt » Чет Май 19, 2016 1:56 pm

И да ги имаш познанията, пак си трябва оборудване за целта.
victortrt

Мнениеот Andrei88 » Чет Май 19, 2016 3:15 pm

Значи за профилактика не ми трябва кой знае какво ако нещо ми липсва ще си го набавя , а пък и знанието само по себе си е важно поне ще знам за какво става въпрос и няма да ме ментят в магазините или да ме прекарват през пръсти без да знам ;)
Andrei88

Мнениеот Andrei88 » Нед Май 22, 2016 11:56 pm

Да вмъкна към подръжката и гумите ми :)
Така моят майстор не тачи марката швалбе и само ме базика за тях че не са хубави гуми аз имам хвалбе расинг ралф който са около 40 и някой лев . задната е започнала леко да ми се измята , което ми казват било нормално за повечето швалбе гуми ....
Та мисля да си ги продам докато са още читави и нови (1 месец съм ги ползвал) и да си взема нещо ново (това го споменах в пост за гуми по горе но не ми дадоха нужната информация ) .
Та въпрос едно е вярно ли е че швалбе са не качествени гуми според вас и въпрос номер две кой гуми са качествени :) (защото 40тина лева за гума и да не е качествена ми се вижда кофти) явно цената не определя качествето тук !
Дайте предложения за качествени гуми 29цола като аз карам 70% асфалт и 30 % офф роад което ще рече искам здрава гума която да не ми обива въртящия момент но и да е стабилна до колкото е възможно :) (май малко невъзможна комбинация искам хех )
Общо взето да е пак в този диапазон паричен и да здрава стабилна гума която да не обива прекалено много въртящия момент на пътя :).
Andrei88

Мнениеот xargs » Пон Май 23, 2016 10:32 am

Точно цената е определяща при Швалбе - гумите им по 60-90лв са супер, но по-евтините наистина са скапани.

Максис държат като цяло добри цени и около 40лв има хубави гуми. Някой Crossmark или Ардент би ти свършил работа.
Аватар
xargs

Рейтинг: 2000

Мнениеот Andrei88 » Пон Май 23, 2016 11:19 pm

мда тази ардент ми допада да ти кажа ама има там някакъв размер 2.10 2.20 2.25 дето незнам моята колко е и до колко мога да сложа :(
Andrei88

Мнениеот billclinton » Вто Май 24, 2016 10:40 am

Andrei88 написа:мда тази ардент ми допада да ти кажа ама има там някакъв размер 2.10 2.20 2.25 дето незнам моята колко е и до колко мога да сложа :(

На някои рамки е изписано от вътрешната страна на рамката при гумата до какъв размер гума може да се сложи.Но в твоя случай е излишно - не съм виждал рамка за XC на която да не може да сложиш 2.25(така че слагай смело 29x2.25)Виж вече ако искаш по широки - ще трябва да мериш разстоянието
billclinton

Рейтинг: 1525

Мнениеот Andrei88 » Вто Май 24, 2016 2:03 pm

Добре а някой ползвал ли е тази гума да си лаже мнението от към издържливост и самата и работа

http://bikelab.bg/v-nshna-guma-ardent-29x2-25-skinwall
Andrei88

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Вто Май 24, 2016 7:31 pm

Аз съм с такива и съм доволен, добре се търкалят на мокро и кал държат в рамките на разумното. На мокър асфалт се хлъзгат ако не внимаваш но то няма мтб гума която не се хлъзга а на павета си е направо опасна ако не си им свикнал. Спукване до сега нито едно но и не съм карал толкова в балкана камоли а за аграрщини да не говорим.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот Andrei88 » Вто Май 24, 2016 9:35 pm

е то и аз не съм карал в балкан до сега .... черни пътеки и разбити пътища, бордури , павета в хасково нямаме :) ама така като ми го казваш че се хлъзгала моята не се хлъзга на мокро почти само ако качвам някакви гладки повърнохсти и то под ъгъл , абе ако не види някакъв зор изобщо не се хлъзга да ти кажа .
Andrei88

Мнениеот Andrei88 » Сря Май 25, 2016 8:48 am

я кажете каква е разликата от едната максис и тази

изглежда да е по добра а пък е с 1 лев по ефтина :) как става тоя номер незнам
Andrei88

Мнениеот darki » Сря Май 25, 2016 8:57 am

Andrei88 написа:я кажете каква е разликата от едната максис и тази

изглежда да е по добра а пък е с 1 лев по ефтина :) как става тоя номер незнам

Този гума много много не става за:
Andrei88 написа: Дайте предложения за качествени гуми 29цола като аз карам 70% асфалт и 30 % офф роад"
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот Andrei88 » Сря Май 25, 2016 9:16 am

Ами коя става ? Само да не е шосейна .....
И искам да е качествена (демек издържлива и да не се деформира).
Andrei88

Мнениеот darki » Сря Май 25, 2016 9:58 am

Andrei88 написа:Ами коя става ? Само да не е шосейна .....
И искам да е качествена (демек издържлива и да не се деформира).

Maxxis Icon, Maxxis Aspen, Continental X-King, Continental Speed King 2.2, Continental Race King и т.н.
darki

Рейтинг: 1555

Назад към Продукти за крос-кънтри