Съвместимост на списрачен лост с команда

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Съвместимост на списрачен лост с команда

Мнениеот demeus » Чет Май 19, 2016 5:08 am

Здравейте, в момента съм със спирачно лостче XT-m785, което е i-spec-b стандарт,. Интересува ме дали към лостчето ще мога да закача команда Saint-m820 или Zee-m640, а ако не стават някой може ли да ми посочи съвместим шифтър и да ми обясни как става самото поставяне.Благодаря !
“ The more you Learn, The more you Earn ”
Аватар
demeus

Рейтинг: 1320

Re: Съвместимост на списрачен лост с команда

Мнениеот bobisimeonov » Чет Май 19, 2016 6:43 am

И аз съм със XT-m785 i-spec-b имам и команда Zee-m640 но не виждам начин командата да се закачи за лоста, освен ако няма някаква допълнителна планка за това. Ако има ще е интересно и за мен да разбера.

Виж това , ако може да помогне. принципа май е горе долу същия
http://www.pinkbike.com/forum/listcomments/?threadid=167972
bobisimeonov

Рейтинг: 1200

Мнениеот demeus » Чет Май 19, 2016 7:10 am

Мерси за линка . Малко :offtopic: - zee-то може ли да качва/сваля няколко предавки наведнъж ?
Аватар
demeus

Мнениеот uBaH » Чет Май 19, 2016 7:15 am

Нито нормалната Saint-m820, нито Zee-m640 могат да се комбинират със спирачното лостче на XT-M785.
I-Spec-B съвместимите команди, към момента, са специфични модели от сериите Deore, SLX, Deore XT, XTR и Saint (SL-M820-I).
Zee, като бюджетно ориентирана серия, не предлага I-Spec-B съвместима команда.

Монтажа е лесен, стига да разполагаш с всички необходими крепежи (които идват в комплект с командата) - https://www.youtube.com/watch?v=F7eM8Upd4kI
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот bobisimeonov » Чет Май 19, 2016 10:47 pm

demeus написа:Мерси за линка . Малко :offtopic: - zee-то може ли да качва/сваля няколко предавки наведнъж ?

Zee качва по 3 предавки и сваля по 2
bobisimeonov

Рейтинг: 1200

Мнениеот Вилката » Пет Май 20, 2016 7:39 am

Защо държиш на i-spec монтажа? Вземи си командата, която искаш, но с гривна. Аз даже предпочитам монтажа с гривни, защото дава възможност по-прецизно да си нагласиш разположението на лостчетата, независимо едно от друго. I-spec те ограничава в това отношение, а грамовете, които се пестят са незначителни.
Аватар
Вилката

Мнениеот demeus » Пет Май 20, 2016 1:13 pm

По-събрано е,май това е единственото преимущество,а минусите са си бая повече .Везните се накланят все повече към покупка на обикновена такава.Тук пък идва другият проблем-каква да бъде : XT,Zee или Saint
Аватар
demeus

Мнениеот Вилката » Нед Май 22, 2016 6:22 pm

Аз ползвам XT спирачка и команда. Доста събрано си стои комбинацията и с гривни. Дори съм пуснал малко разстояние м-у двете гривни, защото така пасва на моята ръка по-добре. Наистина ми изглежда малко натруфено заради индикатора на командата, но той може да се премахне лесно, в комплекта влизат необходимите за това части.
Относно работата на командата - качва 4 и сваля 2 с един замах. Свалянето е двупосочно - и за палец и за показалец. Работи отчетливо. Доволен съм като цяло. За другите нямам наблюдения.
Аватар
Вилката

Мнениеот demeus » Пет Май 27, 2016 8:47 pm

Чудих се, чудих се и най-накрая си взех "Saint"-а, ама обикновения, не "spec" - иалния и определено останах доволен от тази си покупка
Аватар
demeus

Мнениеот Alexi » Вто Май 31, 2016 2:33 pm

а Сайнта по колко предавки може да качи/свали с едно натискане ,и с показалеца като натиснеш лостчето веднага ли сменя или като го пуснеш
Аватар
Alexi

Мнениеот demeus » Вто Май 31, 2016 9:33 pm

Може да сваляш до 4 предавки с едно натискане на лостчето (на кликове), с палеца може да вдигаш до 2 скорости, а с показалеца една,която сменя при натискането, а не при освобождаването на лоста.
Аватар
demeus

Мнениеот Alexi » Сря Юни 01, 2016 7:15 am

избирам си и аз команда за 10 ,като ми се ще да има мултирелииз което доста стеснява избора и са скъпички
Аватар
Alexi

Мнениеот demeus » Сря Юни 01, 2016 7:44 am

Еми според мен "Сейнта" е най-удачният вариант,Взех я за 90 лв.,ХТ-то беше 75 лв,а е почти същата като SLX-а,само някакви козметични разлики.ХТR-а пък си е скъпичък."Светеца" си е и ДХ команда,би трябвало да издържа на повече "блъскане"
Аватар
demeus

Мнениеот Alexi » Сря Юни 01, 2016 2:48 pm

за ХТ-то не си прав ,има мултирелийз по скоро СЛХ-а е като деоре ,с леки козметични разлики ..
Аватар
Alexi

Мнениеот moridinbg » Сря Юни 01, 2016 5:09 pm

Разликата между XT и SLX e в допълнителната настройка на ХТ-то и това, че при него калипера е forge-нат от цял блок халумин, докато при SLX е сглобен от два.
Практически разлика в употребата няма, а настройката я я използваш някога, я не...
Аватар
moridinbg

Мнениеот demeus » Чет Юни 02, 2016 7:20 am

Alexi написа:за ХТ-то не си прав ,има мултирелийз по скоро СЛХ-а е като деоре ,с леки козметични разлики ..

Напълно е възможно,не съм ползвал тези команди и явно са ме подвели в магазина,но и аз си бях решил предварително за "Светеца" и разпитвах по-скоро информативно.Моя е грешката е ,че пиша за непроверени неща.Но си оставам на мнението,че "Saint" е по-добрият вариант,а е само с 15 лв. повече от Xt-то-нови.Мисля си,че и при евентуална бъдеща продажба на първата ще се продаде по-бързо и с по-малка загуба.
Аватар
demeus

Мнениеот Alexi » Чет Юни 02, 2016 7:33 am

moridinbg написа:Разликата между XT и SLX e в допълнителната настройка на ХТ-то и това, че при него калипера е forge-нат от цял блок халумин, докато при SLX е сглобен от два.
Практически разлика в употребата няма, а настройката я я използваш някога, я не...

ти говориш за спирачките ,ние за командите :) спирачките вярно са почти еднакви според всичко което съм чел
Аватар
Alexi

Мнениеот uBaH » Чет Юни 02, 2016 7:42 am

@moridinbg - всъщност, при последните модели от трицифрената генерация спирачки на Shimano, и при XT и при SLX, калиперите са от две части. Старото XT (775) е с forged калипер от една част ;)
Сега загледах и новите М8000 / М7000, че не им бях обръщал внимание и видях, че калиперите им също са от две части.

BR-M785: Изображение BR-M675: Изображение BR-M775: Изображение

Иначе по темата - някой по-горе беше писал, че Zee командата може да сваля по две предавки с едно движение на лоста. Аз имам такава (от скоро) и все си мисля, че сваля само по една. Трябва да проверя тия дни и ще пиша.
Аватар
uBaH

Назад към Веломеханик