Помощ за средно движение.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Помощ за средно движение.

Мнениеот Rick Grime » Нед Май 22, 2016 1:17 pm

Здравейте.
Знам, че темите са доста относно средното движение, но въпросът ми е малко по различен. Искам да сваля курбелите и движението, защото когато натисна с по голяма сила педала той прескача ( сякаш е разбита резбата ). Съществения ми въпрос е как да разбера какъв вид е средното ми движение? Колелото ми е доста старичко и надали е с Hollowtech II. И също така да споделите дали има различни видове инструменти за свалянето или е едно универсално. А за задните венци дали инструмента който се вкарва в касетата става за резба и шлици или са два отделни?
Благодаря :) :)
Rick Grime

Рейтинг: 1200

Re: Помощ за средно движение.

Мнениеот Ozzie » Нед Май 22, 2016 2:28 pm

Rick Grime написа: Съществения ми въпрос е как да разбера какъв вид е средното ми движение?

Пусни снимки, ще ти кажем. Врачките в момента са в почивка (четири почивни дни са все пак!).
Инструментите са различни, според типа средно. Правилно си предположил. Ако знаем какво е твоето, ще те насочим към правилния инструмент.

Rick Grime написа: А за задните венци дали инструмента който се вкарва в касетата става за резба и шлици или са два отделни?

Май са различни, но не съм сигурен. Не съм карал велосипед с главина на резба повече от 10 години, а когато ми се е налагало да свалям венци на резба съм ходил в сервиз.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Rick Grime » Нед Май 22, 2016 3:26 pm

Средното е Shimano Deore FC-MT60. Ето и един линк http://velobase.com/ViewComponent.aspx? ... 76495ec375
Rick Grime

Мнениеот bio » Нед Май 22, 2016 3:48 pm

незнам откъде да започна ...
1. трябва ти инструмент наречен екстрактор за курбели или инструмент за сваляне на курбели.
2. най-вероятно средното ти е на конус/чашка там в най-добрият случай ще ти трябва само секторен ключ + гарги.
за да ти каже някой какъв тип ти е средното ще трябва да пуснеш снимка.
3. зависи от задните венци на резба, има и такива с нормалния шлиц, има и такива с 2 или 4 зъба само.

.. описаният от теб проблем прескачане на веригата, не е в средното.
-износена верига/пренатегнато звено
-износени задни венци
-износени предни венци
-износен храповик отзад
.. и т.н.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот Rick Grime » Нед Май 22, 2016 4:04 pm

Проблема е, че колелото е на вилата :D
Утре ще може да пусна и снимка и да ви улесня максимално.
Благодаря за сега.
Rick Grime

Мнениеот Rick Grime » Нед Май 22, 2016 6:26 pm

Ако може да помогнете и за още един проблем.
Когато веригата е на най големият венец отпред и отзад се разбира дали веригата е къса. Къса е ( поне така аз го разбирам ), защото изобщо не може да качи на най-големия отзад а дерайльора е опънат на макс. Касетата ми е с седем скорости. Ще можете ли да ми кажете каква верига трябва да взема? Има ли определена само за 7 скорости? Дерайльора ми поддържа 6 и 7 за това не мисля, че е при него проблема.
Благодаря.
Rick Grime

Мнениеот bio » Нед Май 22, 2016 6:37 pm

Rick Grime написа:Ако може да помогнете и за още един проблем.
Когато веригата е на най големият венец отпред и отзад се разбира дали веригата е къса. Къса е ( поне така аз го разбирам ), защото изобщо не може да качи на най-големия отзад а дерайльора е опънат на макс. Касетата ми е с седем скорости. Ще можете ли да ми кажете каква верига трябва да взема? Има ли определена само за 7 скорости? Дерайльора ми поддържа 6 и 7 за това не мисля, че е при него проблема.
Благодаря.

да, веригата ти идва къса за тази комбинация, но тя НЕ е препоръчителна за каране, заради голямото усукване. може да добавиш звена ...
http://www.parktool.com/blog/repair-hel ... -section-2
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот Kraken » Вто Май 24, 2016 4:30 pm

Към автора на темата :това го прочети хубаво от началото до края и гледай снимките за определяне на дължината на веригата––(http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair011).Само,че и в този случай ще ти трябва машинка за монтаж-демонтаж на верига(съмнявам се да имаш звено за бързо освобождаване).Ако мислиш за в бъдеще сам да си поддържаш велосипеда си набави от сега ключове.Веригата с ръце я свали на рамката пред най малкия венец на курбела и виж как се върти средното и дали има луфт?Тогава ще разбереш дали е за смяна средното или е другаде проблема.Успех :agree: .
Как еднорък готвач приготвя пълнени чушки???
Kraken

Рейтинг: 1218

Мнениеот Rick Grime » Вто Май 24, 2016 5:35 pm

Чел съм я тази статия и точно от нея разбрах, че ми е къса, но както bio каза веригата се усуква и няма да се занимавам с нея. Имам машинка и съм свалял вериги с нея ( пак благодарение на статията :D ). А колкото до средното ще сваля веригата както ми предложи и ще погледна хубаво. Ще видя какво мога сам пък ако не става ще питам.
Rick Grime

Назад към Веломеханик