Смяна на Вилка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Смяна на Вилка

Мнениеот me1sun » Нед Юни 05, 2016 7:50 pm

Здравейте колеги! Искам да ви попитам имам Пасати Ак-47 производство на Крос и вилката е двукоронна на пасати. С ботуши дължина 260мм и ход между 160-170мм, обаче влиза около 30мм да не кажа 20 :Д. Можете ли да ми помогнете като ми кажете какво мога да направя, смисъл с каква мога да я сменя за около 100-150 лв макс 200. Много не ги разбирам, тези които ги гледам,но те са все с по 120, 130мм ход. А ако е смени с толкова малка вилка геометрията ще се смени и няма да може да се кара или пък да се дигне със спейсъри ама то нали може макс три. Дали ще ми свърши работа нещо от порядъка на Rock shox xc28 или тора, епикон? Ще кача снимки на колелото за да видите за какво става въпрос. Също така трябва да подменя и доста части, така че кажете с какви може, разбира се в бюджетен вариант.

П.С. Моля само без коментари от порядъка на: ,,Брат купи си нов байк и да се свършва''
Ако не може нищо да се направи ще се стигне до покупка на ново колело .

снимки: http://me1sun.snimka.bg/other/kolelo.913343.37032001
me1sun

Рейтинг: 1200

Re: Смяна на Вилка

Мнениеот compira » Нед Юни 05, 2016 8:37 pm

Ти сам си дал отговор на въпросите ти!

:beer:
Аватар
compira

Рейтинг: 2000

Мнениеот me1sun » Пон Юни 06, 2016 9:09 am

Какво имаш в предвид ново колело ?
me1sun

Мнениеот Brave » Пон Юни 06, 2016 12:22 pm

Виж сега - не знам как разбра хода на тази вилка че е 160-170 мм, ама ме съмнява да е толкова. Това че горните тръби имат място за такъв ход, не значи, че реално има възможност да потъне толкова. Освен това, в случая за геометрията те интересува друга мярка - разстоянието от остта до долната чашка (axle to crown). Т.е. измери си това разстояние на твоята и сравнявай с това на други вилки. Иначе спейсърите могат да ти вдигнат кормилото, но няма как да променят челния ъгъл, така че те не са опция.

Иначе колкото и да не искаш да получиш този отговор - смени поне вилката с еднокоронна и рамката с твърда, ако не можеш да си позволиш цяло колело.
Сигурно е написано не повече от 2000 пъти тук - тези рамки със подобен заден амортесьор (всъщност проста пружина) са невероятна глупост - при педалиране клатят, защото курбелите са част от задния триъгълник и няма никакъв анти скуат ефект, при по-сериозни неравности повече пречат, защото са склонни да те подхвърлят, заради липсата на забавяне в разгъването, а и тежат излишно много. Вилката, ясно, че си прозрял колко не става.
Brave

Мнениеот compira » Пон Юни 06, 2016 9:09 pm

me1sun написа:Какво имаш в предвид ново колело ?

Ново!!! По-точно друго след като имаш ограничени средства. Сурни го това на някой за 50-70-90 лева, добави тези мах 200 лева и за 250-300 лева все ще си вземеш в пъти по-добър твърдак от това!!!

ПП: Не се обиждай, но това е реалноста.

Това с :beer: по това време си остава!
Аватар
compira

Мнениеот carmo » Вто Юни 07, 2016 10:35 am

Просто не си струва да сменяш вилката с по-добра, защото останалото е :banghead: ако имаш по-сериозни намерения. Това колело става само за разходка в парка. Доста хора като тинейджъри сме минали през такива моделчета и сме наясно с разликите, и именно за това получаваш такъв тип (напълно добронамерени) съвети. Ако финансово си далеч от ново свястно колело -разгледай нещо втора ръка, с твърда алуминиева рамка -примерно това http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... ink=e5r2wc или това http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... ink=e5r2wc и прогнозната инвестирана сума ще е доста по-смислена.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот me1sun » Вто Юни 07, 2016 8:51 pm

Благодаря ви за мненията ще си помисля какво да направя :)
me1sun

Назад към Веломеханик