Помощ за избор на хибриден велосипед

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Помощ за избор на хибриден велосипед

Мнениеот speeeder » Пет Юни 17, 2016 3:04 pm

carmo написа:Ей, виж на какво попаднах. Направо ще черпиш (ако не го изпуснеш). http://olx.bg/ad/prodavam-velosiped-cro ... c9da288ba2 Преди време съм го виждал и пробвал на живо, мислейки да сменям моя хибрид. За цената си като нов е чудесен, а за тази е направо подарък. Това са му компонентите https://hemus-bikes.com/shosejni-velosi ... 8-man-2009 а ако не ти говорят нищо, другите участници в темата ще потвърдят че си струва всеки лев (и десен оборот на педалите) :D Наистина е много лек на пипане и вървене и смятам че ще ти стане -съдейки по височината на седалката е каран от висок човек.

И аз го гледах днес, но 53 см няма ли да ми е малко? По всички калкулатори за моя ръст се предлага 56 - 58 см.
speeeder

Рейтинг: 1202

Мнениеот carmo » Пет Юни 17, 2016 3:14 pm

Смятам че за твоя ръст ще ти е добре, защото предната част на рамката е по-дълга, което е по-важно от ориентировъчната височина на рамката която всички калкулатори ползват за базова. Като звъннеш на човека (което не знам как още не си направил) го питай колко е висок и дали му е удобно.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот speeeder » Пет Юни 17, 2016 3:35 pm

Писах на човека, каза че той е 185 см и рамката му е удобна. Казах му да го праща пък ще видим. :praying:
speeeder

Мнениеот carmo » Пет Юни 17, 2016 4:00 pm

Пробвах точно този размер тогава и ми беше висок на чатала и дълъг на ръцете. Висок съм 164см, бос крак 78см. Като сметнеш 53 рамка + 17 курбел + 6-7 за макс. смъкната седалка , ще ти остане свободната и зона за регулиране по височина. Ще се радвам че съм ти помогнал, но ще е несъизмеримо с твоето удоволствие от покупката и ползването. Нека впише оглед преди плащането и ако можеш иди с някои дето има повечко опит с колелетата, да огледа за дреболии. Големи ядове не очаквам -щом почти не е карано, но зависи и къде и как е съхранявано. Стискам палци и да се похвалиш след първото возене :agree:
carmo

Мнениеот victortrt » Пет Юни 17, 2016 4:54 pm

Дано ти хареса и ти е добре на размер /тези калкулатори са малко условни, защото нашите хибриди са с МТБ ориентирани рамки, тоест по коса е горната тръба и трябва да се мери/, което предполагам ще е така с леки настройки на седалката.
Предполагам си наясно че височината й трябва да е такава, че стъпил на петата си, кракът ти трябва да е изпънат при най отдалеченото положение на педала от седалката. Дори да не можеш да стъпваш добре /като го гледам на снимка ще можеш на пръсти/ на земята седнал, това не значи, че трябва да смъкнеш седалката, слиза се от нея при покой или се стъпва на бордюр.
Вече за дължината има някакви правила, но както ти е удобно в рамките на ограничението на релсите.
Педалите са малко очукани, което е логично, но им личи заради формата им и ако не са ти удобни, от този тип http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... p-613.html са доста приятни /според мен/ за предимно градско и шосейно каране, не нараняват подметките на обувките /маратонките/ и при очукване не им личи, а няма как да не се очукат в бордюри и други подобни.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот speeeder » Вто Юни 21, 2016 8:11 am

Момчета, велосипедът пристигна. Нямам думи... carmo беше прав. Удоволствието от карането е несравнимо. Особено след като съм слязъл от планински велосипед. Много леко въртене, добра стабилност, хубава инерция и скорост. Това в комбинация с удобната рамка е повече от всичко, което съм очаквал. А, забравих да кажа, че колелото е наистина ново. :P
Определено ще трябва да ви се отблагодаря с бири, особено на carmo за прекрасната находка.

Още веднъж благодарности за помощта!!!
speeeder

Мнениеот carmo » Вто Юни 21, 2016 8:54 am

Да ти е честито, да те радва и да си вееш перчема с кеф и лекота. :agree:
carmo

Мнениеот L&R » Вто Юни 21, 2016 9:41 am

Честито, изглежда много балансиран избор! Хибрида е много удобен и функционален велосипед, тепърва ще го оцениш на дългите преходи.
Аватар
L&R

Рейтинг: 1310

Мнениеот victortrt » Вто Юни 21, 2016 9:58 am

Честито и от мен и добре дошъл в клуба на "хибридните колоездачи".
Общо взето много добър избор е този велосипед, защото вече почти няма подобни или поне не на нормални цени.
Този тип велосипеди са си предназначени за каране в града и около него и според мен са по-адекватен избор от нисък клас МТБ с по-гладки гуми заради обхвата на скоростите и гумите /кой каквото да говори гладки и тесни е по-добре за въртене от гладки и широки дори разликата да е само от теглото/
С хибрид ако се засилиш на равното преди баира, спокойно можеш да го изкачиш на среден или най-голям венец заради лекотата на въртене, инерцията и тесните гуми и е много удачен вариант както за равни пътища, така и за не много хубави пътища с леки изкачвания и спускания, каквито около София се намират.
За съжаление с оглед размерите на София, е желателно да съобразиш маршрутите си с най-близките изходи от нея, защото ако си от Люлин е малко непрактично да караш до Бистрица и нататък, защото карането ти реално почва след кръговото на Икея, далеч по - лесно е да врътнеш към Сливница, Божурище и Брезник или към Перник през Суходол /много хубав и живописен маршрут/.
victortrt

Мнениеот 2WBGST » Вто Юни 21, 2016 12:22 pm

Честито :beer: Всъщност GRX8 e с по-добра окомплектовка(вилка, скорости, курбел и пр.), с горен монтаж на жилата и твърде ниска цена спрямо Cross Avalon Man-2015. Това колело е идеално и за по-дълги преходи по едно 50-80 км/ден. Със здраве да си го караш! Този хибрид съм го виждал на живо (във веломагазин) преди години и наистина смея да твърдя, че е една идея по-добро решение (като форма и геометрия на рамката) спрямо Драг Гранд Каньон или пък Спринт Синтеро Ман. Само главините тогава на GRX8 бяха - joy tech, не ми допадат, но това е маловажен проблем (евтина карантия :D ).
2-Wheels-BG-STreet
2WBGST

Рейтинг: 1255

Мнениеот carmo » Вто Юни 21, 2016 1:00 pm

Сигурно си направил печатна грешка, понеже моделът е FRX8 (не GRX8 -което е МТВ), но наблюденията ти са верни :D Принципно цените на велосипедите бяха други, когато беше актуален модел преди 5 години. Кво нещо а -старият собственик го продава с малка загуба, а новият го купува на голяма печалба.
carmo

Мнениеот speeeder » Вто Юни 21, 2016 1:22 pm

Определено 2WBGST трябва да говори за FRX8 понеже един съсед е с GRX8 и разликата е огромна, дори за мен. :D
Иначе главините наистина са Joytech, но аз едва ли мога да направя разлика дори и със старите Velotec от планиския велосипед. Не са ми ясни предимствата и недостатъците на тези компоненти. Но в тази връзка имам един въпрос. При огледа на колелото нарочно хванах здраво задната капла и проверих за луфт. Установих едва доловим такъв, по-скоро се усеща, отколкото да се вижда.
Та въпросът ми е трябва ли да карам колелото на сервиз, за да се отсрани този луфт или такъв толеранс си е допустим?
speeeder

Мнениеот victortrt » Вто Юни 21, 2016 4:20 pm

Понеже е с ви-брейк не е добре да има луфт или крива капла. Пробвай първо да стегнеш куик релийза по-добре и пак пробвай. Иначе няма лошо да се заведе на веломеханик за профилактика /да настроят скорости и постегнат спиците най-малкото/, защото не се знае кое как е било.
victortrt

Мнениеот lord_chuldarkar » Вто Юни 21, 2016 4:51 pm

Аз мога да предложа един крос разор като тоя от линка, но с V-brake, друга лапа и право кормило. Колелото е на ~2300км (мога да приложа тракове от страва) върви добре, около 14-14.5кг е, давам го със стойка за вода (kross), звънче cateye и 1 комплект резервни накладки.

Още не съм го пуснал за продажба, понеже малко се колебая дали да го задържа или да вземам шосейка, търся му към 330лв. Ако имаш желание пиши на лични.

http://bikes4you.eu/index.php/velosiped ... -28-detail

Ето неактуална снимка (от миналата година)
https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=57CE89D6
Аватар
lord_chuldarkar

Рейтинг: 1230

Мнениеот victortrt » Вто Юни 21, 2016 5:05 pm

lord_chuldarkar написа:Аз мога да предложа един крос разор като тоя от линка, но с V-brake, друга лапа и право кормило. Колелото е на ~2300км (мога да приложа тракове от страва) върви добре, около 14-14.5кг е, давам го със стойка за вода (kross), звънче cateye и 1 комплект резервни накладки.

Още не съм го пуснал за продажба, понеже малко се колебая дали да го задържа или да вземам шосейка, търся му към 330лв. Ако имаш желание пиши на лични.

http://bikes4you.eu/index.php/velosiped ... -28-detail

Ето неактуална снимка (от миналата година)
https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=57CE89D6

Май е късно вече, защото няколко поста нагоре:

Мнениеот speeeder » Вто Юни 21, 2016 9:11 am
Момчета, велосипедът пристигна. Нямам думи... carmo беше прав. Удоволствието от карането е несравнимо. Особено след като съм слязъл от планински велосипед. Много леко въртене, добра стабилност, хубава инерция и скорост. Това в комбинация с удобната рамка е повече от всичко, което съм очаквал. А, забравих да кажа, че колелото е наистина ново. :P
Определено ще трябва да ви се отблагодаря с бири, особено на carmo за прекрасната находка.

Щом се е стигнало до :beer: явно работата е опечена.
А според мен запази твоето, защото тия пари, които ще ме вземеш не си струват. Ако си вземеш шосейка, ползвай рейзъра за града или за по-груби терени, каквито несъмнено ще намериш при вас /но само нагоре и надолу, може по павета, но недей по стълбите/, а той може да се преправи на планинско колело с едни по-широки и рошави гуми.
victortrt

Мнениеот lord_chuldarkar » Вто Юни 21, 2016 9:31 pm

victortrt написа:
lord_chuldarkar написа: А според мен запази твоето, защото тия пари, които ще ме вземеш не си струват. Ако си вземеш шосейка, ползвай рейзъра за града или за по-груби терени, каквито несъмнено ще намериш при вас /но само нагоре и надолу, може по павета, но недей по стълбите/, а той може да се преправи на планинско колело с едни по-широки и рошави гуми.

Чукча не читател :)

Инак по всяка вероятност рейзъра отива в olx до края на този или другия месец, за изброените от теб дейности имам шокблейз р9 елит и наличието на 3 велосипеда ще ми дойде вповече. (това без да броим един от практикер който се надявам да продада в най скоро време за скромна сума и едно шосейно от 80те което може и да не види бял свят)
Аватар
lord_chuldarkar

Рейтинг: 1230

Мнениеот carmo » Сря Юни 22, 2016 7:05 am

speeeder написа:Определено 2WBGST трябва да говори за FRX8 понеже един съсед е с GRX8 и разликата е огромна, дори за мен. :D
Иначе главините наистина са Joytech, но аз едва ли мога да направя разлика дори и със старите Velotec от планиския велосипед. Не са ми ясни предимствата и недостатъците на тези компоненти. Но в тази връзка имам един въпрос. При огледа на колелото нарочно хванах здраво задната капла и проверих за луфт. Установих едва доловим такъв, по-скоро се усеща, отколкото да се вижда.
Та въпросът ми е трябва ли да карам колелото на сервиз, за да се отсрани този луфт или такъв толеранс си е допустим?

Има малък толеранс при силен страничен напън, но не трябва да има луфт характеризиращ се с пукане при леко местене в същите посоки. За да не гадаем и да стават "грешки в превода" скокни до някои вело майстор, да го огледа цялостно и да провери това ти съмнение.
carmo

Мнениеот speeeder » Сря Юни 22, 2016 8:16 am

Ясно, в събота ще се ходи до веломайстор, макар че луфтът е точно при силен страничен натиск. Нищо не пука и не се вижда да мърда.
Отделно, направи ми впечатление, че каплите са захванати с болтове, а не с quick release, но предполагам, че в случая е търсено намаляване на теглото и не е основание за притеснение.
speeeder

Мнениеот L&R » Сря Юни 22, 2016 8:27 am

Производителя е сложил главини с болтове за да си спести някой лев, не тегло.
Аватар
L&R

Мнениеот speeeder » Сря Юни 22, 2016 8:30 am

L&R написа:Производителя е сложил главини с болтове за да си спести някой лев, не тегло.

Хаха, :roll2: . Аз пък веднага търся технологичното предимство. А може ли да се сменят болтовете с quick release? И ако да, има ли значение модел, марка?
speeeder

Мнениеот L&R » Сря Юни 22, 2016 9:04 am

Трябва да смениш самите главини, но сега не се впускай в излишни разходи, ако караш надалеч, освен резервна гума и помпа метни в чантичката и един ключ 15, има и мулти тулове с вграден.
Аватар
L&R

Мнениеот carmo » Сря Юни 22, 2016 9:28 am

Погледни го от добрата страна -трудно някой ще ти ги гепи, ако си го вързал безпризорно само за рамката и не си носи ключ. :D
carmo

Мнениеот speeeder » Сря Юни 22, 2016 9:38 am

carmo написа:Погледни го от добрата страна -трудно някой ще ти ги гепи, ако си го вързал безпризорно само за рамката и не си носи ключ. :D

Като знам как ги крадат не смея и да си помислям да го връзвам безпризорно. :look:
speeeder

Мнениеот victortrt » Сря Юни 22, 2016 9:54 am

За дълъг път това с гайките не е добре, освен ключ си вземи и някакви добри гуми със защита от спукване за всеки случай.
victortrt

Мнениеот 2WBGST » Пет Юни 24, 2016 8:02 pm

:beer: Да де FRX8 (това е модела), но набързо пуснах коментара. Пък това пукане ще си е от главините "джой" - няма, обаче "тек"-а не е за пренебрегване. Карал съм с такава задна главина много е зле! Минах на FORMULA с quick release си е супер по 3,5 години издържа яко каране(извънградско и градско). Най-добре давй-задната капла за пренаплитане (с нови спици) и си сложи някоя от следните главини
1) https://www.dimibike.com/velosipedi-kol ... m328qr.htm (като цена качество е ОК)
2) http://screambikes.eu/bg/zadni-glavini/ ... ov32s.html (НАЙ-ДОБРОТО)
3) http://screambikes.eu/bg/zadni-glavini/ ... tx800.html (нов продукт, доколко е читав нямам мнение)
2-Wheels-BG-STreet
2WBGST

Мнениеот Alexi » Пет Юни 24, 2016 9:49 pm

victortrt написа:За дълъг път това с гайките не е добре, освен ключ си вземи и някакви добри гуми със защита от спукване за всеки случай.

жената кара велосипед с такива главини ,последния път лепих гума без да смъквам каплата от вилката :evil: щото нямах с кво
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот speeeder » Нед Юни 26, 2016 5:41 pm

След карането днес и спускане по неравен асфалт с висока скорост се появи пукане при всяко сгъване на вилката. Не се забелязва промяна в работата, но при натиск в началото на хода се чува всеки път едно средно силно "пук".

Някакви идеи какво може да е и да ходя ли на сервиз?
speeeder

Мнениеот carmo » Пон Юни 27, 2016 7:54 am

Може да е периферен шум -жила, брони , команди (не от вилката), но ако при оглед не откриеш нещо странично и смяташ че идва от нея, по-добре скокни до сервиз, щото с предницата шега не бива.
carmo

Мнениеот speeeder » Чет Юли 14, 2016 8:17 am

carmo написа:Може да е периферен шум -жила, брони , команди (не от вилката), но ако при оглед не откриеш нещо странично и смяташ че идва от нея, по-добре скокни до сервиз, щото с предницата шега не бива.

Ходих до сервиза в Младост, до пътеките. Човекът там погледна вилката и каза, че това си е нормално пукане от напрягането на пружината и да не се притеснявам. На по-късен етап щели да изпуснат семерингите и тогава направо се сменя цялата вилка.
Повече ме притеснява обаче шум във веригата, за който също го попитах и той каза, че и това си е нормално. Да, ама като слушам въртенето при други велосипеди, не се чува подобно нещо. Шумът е много интересен. Скоростите са настроени така, че превключването е бързо и безупречно. Никъде не се чува жулене или стържене, но при въртене от веригата се чува постоянно много мазно щракане. Все едно при движението си всеки прешлен издава звук. Смазвам и почиствам редовно, но този шум си е постоянен и не мога да определя откъде идва. Най ме е страх, ако става въпрос все пак за опиране някъде, това да не доведе до износване на апаратите. Вие как мислите?
speeeder

Мнениеот 2WBGST » Чет Юли 14, 2016 1:09 pm

Това колело е поне на едно 5 години. Щом скърца вилката и др. неща, може и да е карано много.
1. Не стана ясно, какво е износването на задните венци, на курбела и на пласмасовите колелца на задния дерайльор? Това, че командите превключват добре, не значи че задвижването не е амортизирано.
2. Веригата с интрумент /http://screambikes.eu/bg/instrumenti-za-veriga/7323-instrument-za-proverka-na-veriga-park-tool-cc-3.html/ може да се измери разтягането.
3. Има значение и първоначалното състояние преди смазването. Ако всичко е било ръжда по верига, зъбчатки, дерайльор и курбели - значи колелото е било занемарено в някакво влажно мазе. А продължителната ръжда скапва металните части.
Поогледай си задвижването и ако има силно износване на зъбчатки и разтягане на веригата може да се наложи подмяна с нови.
Виж също и дали не пука централното движение - то също като се поизноси почва да пука, скърца, и т.н. да издава неприятни звуци.
Последна промяна 2WBGST на Чет Юли 14, 2016 1:32 pm, променена общо 1 път
2-Wheels-BG-STreet
2WBGST

ПредишнаСледваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти