от скоро съм се запалил по колоезденето. В момента карам един доста стар велосипед (на около 10-15 години (евтин модел)) докато вляза малко в час (изминавам около 20-25 км дневно), но ми се иска да си купя нещо по-добро, защото този издава скърцащи звуци, спирачките не работят, често пада веригата

Разглеждах, разглеждах и за момента съм се спрял на това http://screambikes.eu/bg/velosipedi-gra ... -2016.html
Най-вероятно вече забелязахте, че гледам за велосипед до 700 лв.
Не съм запознат с това какво да гледам в един велосипед, нито пък да разпознавам дали частите са му качествени или не и точно заради това съм тук, за да видя вашето мнение.
Колелото ще се кара градско, но не само (точно за това съм се ориентирал към хибридите).
Идеята ми е като посвикна и заякна да си правя по-дълги trip-ове с повече катерене и спускане (точно за това гледам и нещо с дискови спирачки).
Пък видиш ли след година-две може да се включа в някое събитие за обиколка на страната.

Не съм избрал планински велосипеди, защото обмислям да карам предимно по асфалт (планински пътища, но все пак по асфалт).