Счупена пружинка на команди Alivio

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Счупена пружинка на команди Alivio

Мнениеот oduh » Сря Юли 06, 2016 9:13 pm

Здравейте,
След леко падане днес командата (alivio-палци) за задния дерейльор не се връща само след смяна на предавка - надолу. По-бърза скорост си връща нормално.

Не е драма, мога да карам така, но исках да питам дали ако отвия болтчетата отдолу ще изпадат натегнати чарколяци и пружини? Мога ли да си го поправя сам, или да ходя на сервиз?
oduh

Рейтинг: 1240

Re: Счупена пружинка на команди Alivio

Мнениеот oduh » Чет Юли 07, 2016 11:09 am

Уау, това горното все едно на 5 водки съм го писал. Аз не си разбирам! Превеждам:

Дясната команда за задните скорости (палци, Alivio 1-9) от вчера не работи добре. Сменя скоростите, но палецът за downshift не се връща сам в изходна позиция. Ако му помогна лекичко - всичко е ок.
Предполагам, че връщането се осъществява чрез някаква еластична пластинка/пружинка и има вариант тя да се е счупила. Друг вариант е да е клеясало нещо.

Мисля да пробвам сам да се справя и ако някой има да казва "Не, колега, спри! Ще се разхвърчат пружини и не можеш да си го сглобиш после!" ... еми да побърза :)
oduh

Мнениеот xargs » Чет Юли 07, 2016 12:04 pm

Еми то тъй или иначе не работи. Отваряй :)
Аватар
xargs

Рейтинг: 2000

Мнениеот oduh » Чет Юли 07, 2016 12:11 pm

Е, точно там е въпросът - в момента си работи ... с малко неудобство, че се налага да си го връщам ръчно в изходна позиция (палчето). Иначе дерейльора си чатка идеално.
oduh

Назад към Веломеханик