Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот marsa » Чет Юли 14, 2016 9:15 pm

Наскоро използвах най-грубия възможен метод за свалане на педали - разглобяване на педала, запилване на оста като легло за ключ, стягане на въпросното място в менгеме и прикачане на лост около метър към курбела. Педала беше за шестограм 8мм, леглото беше предварително овализирано, а оста около него - напукана.

Та ако педала може да се прежали (за доста модели се продават резервни оси), това е крайното решение.

По въпроса за шосейните педали - всички шосейни Шимано идват с жълти парчета, с изключение на Dura-Ace. Предполагам логиката е начинаещите колоездачи да имат по-голям толеранс за грешка в настройката на парчетата в началото, тоест парчетата да са "по-щадящи". Ако си се сдобил с педали и се чудиш кои парчета да вземеш, то всички са напълно съвместими, въпрос на личен избор е.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот billclinton » Чет Юли 14, 2016 9:34 pm

Малко :offtopic: - Видяхте ли го Фрум днес как тичаше без велосипед :D
Ей отдавна не се бях смял така на Тура
billclinton

Рейтинг: 1525

Мнениеот Alexi » Чет Юли 14, 2016 10:07 pm

махни платформата ,и оста да се хване с нещо по яко като тръбен ключ това е тънка резба ще се развие всякак ... а набиването на тръба на Г-образния шестограм не е добра идея - той пружинира и се губи въртящ момент ( все едно да катериш с мекица :) )
Аватар
Alexi

Мнениеот vencil » Пет Юли 15, 2016 6:05 am

billclinton написа:Малко :offtopic: - Видяхте ли го Фрум днес как тичаше без велосипед :D

Ами не беше много смешно да ти кажа :nono: , можеше да ги изпотрепят. Не по този начин трябва да се решават състезанията, добре че поне съдиите взеха правилното решение.
Аватар
vencil

Рейтинг: 1265

Мнениеот Любо » Пет Юли 15, 2016 6:18 am

Фрум е един истински шампион, не се предава до последно .
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот THEZOGGO » Пет Юли 15, 2016 10:46 am

marsa написа:По въпроса за шосейните педали - всички шосейни Шимано идват с жълти парчета, с изключение на Dura-Ace. Предполагам логиката е начинаещите колоездачи да имат по-голям толеранс за грешка в настройката на парчетата в началото, тоест парчетата да са "по-щадящи". Ако си се сдобил с педали и се чудиш кои парчета да вземеш, то всички са напълно съвместими, въпрос на личен избор е.

Благодаря!
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот MIKEY MOUSE » Пет Юли 15, 2016 11:18 am

billclinton написа:Малко :offtopic: - Видяхте ли го Фрум днес как тичаше без велосипед :D

Нищо смешно! Борба да дупка.Поклон пред спортния дух. :agree: Вече може да бъде равен с Ланс и Еди Меркс. Всичките минуси са за организаторите.
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот MIKEY MOUSE » Пет Юли 15, 2016 11:23 am

Нищо смешно! Борба за победа -до дупка. Поклон пред състезателния дух!!! :agree: Вече може да се нареди до Ланс и Еди Меркс. Всички минуси са за организаторите ,че не могат да озаптят олигофрените по трасето!!!

ПП Искрено съжалявам за двойния пост. Не подчертавам мнението си , просто сгреших. Извинете ме. :praying:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот billclinton » Пет Юли 15, 2016 2:00 pm

MIKEY MOUSE написа:

Нищо смешно! Борба да дупка.Поклон пред спортния дух. :agree: Вече може да бъде равен с Ланс и Еди Меркс. Всичките минуси са за организаторите.

Ами смешно си беше - като гледах повторението вечерта пак се смях и не бях само аз.Гледал съм сигурно над 50 обиколки(от трите големи заедно)и такова нещо не бях виждал(никой не беше виждал)
Борбата до дупка си е борба до дупка,спортния дух си е спортен дух - признавам че Фрум не ми е любимец,но не мога да отрека че е най добрия и наистина интелекта му на колоездач се доближава до този на Ланс(за Еди Меркс не мога да коментирам защото никога не съм го гледал как се състезава - тогава съм бил на 10 години)Но според това което е постигнал Меркс - никой не може да бъде сравняван с него(дори и Армстронг на който съм върл почитател)А на Фрум му е още рано да бъде сравняван с когото и да било

И за финал - това което направи Фрум беше смешно - това което се случи няколко часа след това в Ница не беше
billclinton

Мнениеот Kobeto » Пет Юли 15, 2016 8:12 pm

Някой има ли представа от какъв метал са изработени болтовете по рамката на колелото - за шок, стави на окачване, ушите за проходната ос?
И още един въпрос: Може ли на струг да бъде изработен болт с вътрешна резба ("женски") и с плоска глава с шестограм, ако бъдат дадени съответните размери?
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
A fire burns... within our forest... the blood is thick... and only black
Аватар
Kobeto

Рейтинг: 1580

Мнениеот Ozzie » Пет Юли 15, 2016 9:17 pm

Kobeto написа: от какъв метал са изработени болтовете по рамката на колелото - за шок, стави на окачване,

има стоманени, има и алуминиеви
Kobeto написа:Може ли на струг да бъде изработен болт с вътрешна резба ("женски") и с плоска глава с шестограм, ако бъдат дадени съответните размери?

може
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот ABSOLUT » Съб Юли 16, 2016 3:02 pm

@Kobeto
За каква рамка търсиш болтове?
Питам, защото аз търсих за моя RAM AM и се чудех кой, къде ще ми ги изработва, сложно, скъпо и т.н.
А решението се оказа много просто, писах им на RAM Bikes и едно услужливо момче ми отговори, че ги имат и си ги взех за 30 български левчета.
Останах изненадан и много доволен. :beer:

2016-03-11-20160311-12234722.jpg
2016-03-11-20160311-12234722.jpg (126.04 KiB) Прегледано 2191 пъти
Аватар
ABSOLUT

Рейтинг: 1245

Мнениеот Kobeto » Съб Юли 16, 2016 5:16 pm

[quote="ABSOLUT"] За едното ухо, което държи проходната ос на Shockblaze Skin. В четвъртък съм им писал мейл и не ми отговориха. В петък съм им звънял няколко пъти на стационарния и мобилния телефон, и пак греда. Реших докато чакам, да поема някаква инициатива поне. Един стругар ми каза, че негов колега в града може да го изработи, но при него ще ходя в понеделник. Аз лично се надявам на оригинален болт.
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
Аватар
Kobeto

Мнениеот THEZOGGO » Съб Юли 16, 2016 9:13 pm

Някой може ли да предложи читави шосейни обувки - 44 номер - до 70 евро?

Мерси : )
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот THEZOGGO » Нед Юли 17, 2016 12:20 pm

Някой да кара с тези обувки MAVIC KSYRIUM ULTIMATE?

http://www.fahrrad.de/mavic-ksyrium-ult ... 65237.html

Ако, да може ли да сподели някакви впечатления?

Разбира се и в по-ниския клас на Мавик ми е интересно как са нещата с твърдост на подметката и проветрение. А и размера е важен. Чета, че ако нося 43.2/3 трябва да си поръчам 44.2/3.

Та някой каращ с обукви на Мавик?
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот rodopi_biker » Нед Юли 17, 2016 10:06 pm

Мога ли с помпа за вилки/амортисьори да помпам гуми с автомобилен вентил?
Аватар
rodopi_biker

Рейтинг: 1220

Мнениеот Ozzie » Нед Юли 17, 2016 10:16 pm

За моженето - може, ама ще ти се бръкне здравето да помпаш... :nuts:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот marsa » Нед Юли 17, 2016 10:16 pm

Може, но би отнело много повече време, тъй като тези помпи са с много по-малък дебит, за да постигат голямо налягане. По-често срещано е обратното - много вилки могат успешно да се помпат с обикновена преносима помпа.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот vafi » Сря Юли 20, 2016 3:00 pm

Пограшка ми изпратиха TURBO SPRAY , вместо TOP CATT

Въпроса ми е може ли да го ползвам по предназначение по движението, сглобките, вилката и т.н. :dontknow:
Amsterdam is like the Tour de France. Just a lot of people on drugs riding bikes!!!
Аватар
vafi

Рейтинг: 1412

Мнениеот Kobeto » Пет Юли 22, 2016 10:09 am

На задния ми дерайльор (Shimano SLX RD-M675-SGS) има един превключвател с две позиции. При позиция "On" сгъването на компонента става по-трудно. Каква е точната функцията на този превключвател и може ли да се кара постоянно, когато е включен? :beer:
Аватар
Kobeto

Мнениеот superdude54 » Пет Юли 22, 2016 10:19 am

Kobeto написа:На задния ми дерайльор (Shimano SLX RD-M675-SGS) има един превключвател с две позиции. При позиция "On" сгъването на компонента става по-трудно. Каква е точната функцията на този превключвател и може ли да се кара постоянно, когато е включен? :beer:

Това се казва clutch механизъм. Когато караш е хубаво да е на ON - тогава рамото държи веригата добре опъната. Когато искаш да сменяш гума го преместваш на OFF, за да можеш лесно да сгънеш рамото и да изкараш гумата от дропаутите.
superdude54

Рейтинг: 1270

Мнениеот THEZOGGO » Пет Юли 22, 2016 11:14 am

Имам следния проблем:

Ползвам обувки Sidi Genius 5 Fit Carbon 2016
Парчета: sm-sh11

Обаче болтовете за една от дупките на едната обувка идват къси. По 10 мм дължина са иначе.

Ще трябва да купя явно 13.5 мм болтове.

Но дали могат да се намерят такива болтове по железарийте. да речем в Баухаус?

Ако ги поръчам през интернет с доставката ще дойдат на 10 евро.

Някой имал ли е същия проблем с размера на болтовете, тоест да са дошли къси и как е решил проблема?
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот hakama » Пет Юли 22, 2016 6:48 pm

Kaква е процедурата за подновяване на обява - веднъж я биднах, но преди 20дни.
Мога ли да я пусна на ново, как да я изтрия - модератор ли трябва?
Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

Мнениеот Ozzie » Съб Юли 23, 2016 10:39 pm

След като изтекат 20 денонощия от публикуването или избутването на обявата, същата бива автоматично изтрита от форума. Едва след това имаш право да пуснеш обява за същия артикул. Пише го в правилата за пазара.
Аватар
Ozzie

Мнениеот taurus13 » Съб Юли 23, 2016 11:13 pm

superdude54 написа:
Kobeto написа:На задния ми дерайльор (Shimano SLX RD-M675-SGS) има един превключвател с две позиции. При позиция "On" сгъването на компонента става по-трудно. Каква е точната функцията на този превключвател и може ли да се кара постоянно, когато е включен? :beer:

Това се казва clutch механизъм. Когато караш е хубаво да е на ON - тогава рамото държи веригата добре опъната. Когато искаш да сменяш гума го преместваш на OFF, за да можеш лесно да сгънеш рамото и да изкараш гумата от дропаутите.

По-скоро е за когато спускаш тая позиция по-твърдата...да не се лашка много веригата.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот billclinton » Вто Юли 26, 2016 4:10 pm

Колеги!
От къде в София да си купя 3 спейсъра от по 10мм. - сини на цвят.
Вчера като се връщах от Витоша на велоалеята на Борис на единия от светофарите до мене спря един пич.Загледах се във велосипеда му и видях че си е сложил сини спейсъри под лапата,които много добре изглеждаха на колелото му(което също беше в черно синьо и бяло).Докато се наканя да го питам от къде ги е купил и той отпраши напред.
Реших да мина през Драг(център) ама сините спейсъри им бяха много тъмно сини.
http://screambikes.eu/bg/286-vilki?orde ... =286&n=105
На линка се виждат трите вида - тия от 2лв и от 2.50 са прекалено тъмни , а от тия по 1.50 нямаха в наличност и не можах да видя дали са по светли.
Дайте няква идея
billclinton

Мнениеот jinsou420 » Чет Юли 28, 2016 4:03 pm

Здрасти...откъде мога да си купя плоча за сингъл спийд до 50на лв.
Kindzadza
Аватар
jinsou420

Рейтинг: 1397

Мнениеот Speedmaster™ » Чет Юли 28, 2016 11:17 pm

http://www.bg-bike.com/%d0%ba%d0%be%d0% ... %ba%d1%82/
Наскоро взимах от магазина им в Пловдив,42 зъба.Звъннете по телефона защото в сайта не съществува,модела е на sram.
Аватар
Speedmaster™

Рейтинг: 1448

Мнениеот THEZOGGO » Пон Авг 01, 2016 12:36 pm

Можете ли да препоръчате хубава грес за пивотите на мека рамка? Цената е без значение. Каква точно трябва да бъде греста?
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот _DK_ » Сря Авг 03, 2016 8:19 am

Tъп въпрос:
Възможно ли е при демонтирана задна капла (QR oс) рамка Specialaizd Hardrock 2010 да отваря разстоянието между дропаутите с около 5мм или рамката е крива?
Аватар
_DK_

Рейтинг: 1220

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум