Дайте съвет какво да подменя за да сваля още теглото

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Дайте съвет какво да подменя за да сваля още теглото

Мнениеот Петър Велков » Сря Юли 06, 2016 3:05 pm

moridinbg написа:Теория, теория, теория за карбона...

Теория, теория, грешна теория за карбона :)

/offtopic

Напомням, ако скоро не съм: тежа 110 кг. в момента и имам две колелета - планинско и шосейно, и двете - карбонови, тежащи съответно 10,8 кг. и 8 кг., второто бидейки на 10+ години с (може би) първата карбонова рамка в България - Drag Izoard, Mavic Ksyrium и пълен Dura-Ace монтаж. И двете колелета ги мъча подобаващо - катерене в изправена позиция, бързи спускания по технични участъци с планинското, профучаване с 50+ км/ч по павета с шосейката и т.н. Планинското пък, да му се невиди - Grand Canyon CF SL, рамката му е (я има, я не) 50-на грама по-лека от алуминиевата, а струва бая повече - защо ли? Едва ли защото е по-чупливо.

А ако вие сами си строшите рамката - например със страничен удар в камък/дърво, независимо от това дали гаранцията е 5, 50 или 500 години, или пък "доживотна" (до чий живот, питам аз?), то тя няма да бъде призната, няма да обяснявам защо.

Ама като ми пееш, Пенке ле, кой ли те слуша.

ПП: Скоро ще сменям дискове така или иначе, ще тествам AiNeon-ите. Пък да ги видим колко не спират - ако не друго, поне за такива тестове съм перфектен с теглото ми и с това че карам 29-ка със 160 и 180 мм. дискове. Иначе и XT-тата се кривят, и какво от това?
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Giant Reign 1.5 (Fox + XT)
Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Giant Defy Advanced 1 Ultegra
Аватар
Петър Велков

Рейтинг: 2000

Мнениеот b1k3ra » Сря Юли 06, 2016 3:09 pm

Добре де, не съм искал да обидя колегите с карбонови колела, нито да твърдя, че всички се чупят.
Просто за себе си прецених, че няма да имам притеснения, a с парите за карбонова рамка ще мога да взема малко по-тежка алуминиева и ще ми останат за подмяна и на някой от другите компоненти.
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот b1k3ra » Вто Юли 12, 2016 11:06 am

След смяна на рамката се появи проблем с настройката на скоростите. Както и да пипам обтягането на жилото на предния дерайльор, има триене и вибрации при въртене в единия от двата крайни варианта - или малка плоча с последните големи зъбчатки, или голяма плоча и псоледните няколко малки. Обаче не мога да преценя дали е само от реглажа на предния дерайльор, или не съм поставил добре средното и курбелите. Не знам заблуждавам ли се, но и като че ли веригата седи по-усукана. Също така, освен типичното метално дрънкане от допира на веригата в дерайльора, на малките зъбчатки отзад вибраците ми се струва, че идат и от минаване на веригата по зъбите под по-голям ъгъл от колкото трябва?
На старата рамка със сигурност не беше така. Според описанието на средното, за 68мм като за моята рамка, трябва да има по един спейсър от всяка страна. За съжаление не помня на старото средно и старата рамка имаше ли някъде допълнителен...
b1k3ra

Мнениеот uBaH » Вто Юли 12, 2016 11:29 am

При 68 мм муфа и шиманско hollowtech II средно, трябва да имаш 2х2,5 мм от страната на плочите и 1х2,5 мм от другата страна ;)
Аватар
uBaH

Мнениеот b1k3ra » Вто Юли 12, 2016 11:47 am

Моето средно е Sram GXP. И при него ли е така и защо в инструкциите са показани само по един от всяка страна?
b1k3ra

Мнениеот b1k3ra » Пон Авг 01, 2016 8:18 am

Най после успях да развия старите педали и да сложа новите.
Махнах и командата на вилката.
В момента теглото с кошницата за вода и компютъра е 10.29.

И понеже шило в торба не седи, а междувременно започнах да въртя и шосейни междуградски, сега съм изправен пред нова дилема :D
38/12 с тази рамка и тегло ми идва вече прекалено леко. За скорости над 32-33 каданса е прекалено голям за мен. И в момента имам 2 опции:
- Да търся нов курбел с голяма плоча над 40-42 (което обаче значи, че и малката ще е по-голяма и ще загубя предавки за катерене) и да взема едни шосейни гуми за асфалтови разходки - примерно Maxxis detonator 1.25.
- Да не се занимавам с глупости и да си взема и една шосейка. Обаче това значи проблеми със съхранението - четвърто колело вкъщи и скандали с жена ми :D Да не говорим, че взема ли такова, ще се започне аналогична процедура по него...
b1k3ra

Мнениеот Петър Велков » Пон Авг 01, 2016 3:32 pm

Аз за себе си отдавна избрах варианта с шосейката. За да си спестя тия главоболия с олекотяването, директно "скочих" на карбон с пълен Dura-Ace монтаж и, да ти кажа, не че не може да стане по-леко - просто не ми е по финансите :D
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Аватар
Петър Велков

Мнениеот compira » Вто Авг 02, 2016 7:56 pm

:offtopic:

b1k3ra написа:... четвърто колело вкъщи и скандали с жена ми :D ...

A ти щом чак на четвъртото става проблема с жената значи си перфектен... :) :beer: :beer: :beer:
Аватар
compira

Мнениеот b1k3ra » Вто Авг 02, 2016 8:00 pm

compira написа::

A ти щом чак на четвъртото става проблема с жената значи си перфектен... :) :beer: :beer: :beer:

Е четири общо в семейството, ако бяха само моите толкова... :D
b1k3ra

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Авг 02, 2016 8:22 pm

Курбела ти не позволяват ли просто да смениш плочите, вместо да купуваш нов? (трябва да съблюдаваш стъпката между тях спрямо капацитета на предния дерейльор)
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Alexi » Вто Авг 02, 2016 8:45 pm

дори да го надхвърли леко примерно ако е 10 да стане 12 ще работи дерайльора ,моя така го изтезавам в момента (fd-m8025 на курбел 26-38) не забелязвам аномалии
Аватар
Alexi

Мнениеот b1k3ra » Вто Авг 02, 2016 10:03 pm

Не ставаше лесно. Срамските курбели с малки плочи (до 38 голяма) са със 104 BCD, а големите 120.
Взех си вече нов курбел Х7 42/28. Обаче сега веригата идва къса... Изобщо не иска да качи на най-големия венец отзад, а отпред качва с много зор колкото и да регулирам :(
b1k3ra

Мнениеот Петър Велков » Сря Авг 03, 2016 6:47 am

Ако ти се наставя - имам 2-3 парчета от по 4-6 сегмента KMC X10.93, мога да ги потърся и да ти ги дам. Ама това ще добави тегло! :D

Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Аватар
Петър Велков

Мнениеот b1k3ra » Сря Авг 03, 2016 8:07 am

Петър Велков написа:Ако ти се наставя - имам 2-3 парчета от по 4-6 сегмента KMC X10.93, мога да ги потърся и да ти ги дам. Ама това ще добави тегло! :D

Благодаря за предложението. Мислих наставяне, но навсякъде пишат, че не се препоръчва. Ще ходя за нова днес. И дано не ми е много зле касетата, та да износи бързо новата верига.
А за теглото, аз и без това добавих малко с този курбел :(
Въпреки, че е един клас нагоре, големите плочи си оказват влияние...
b1k3ra

Мнениеот b1k3ra » Пон Авг 15, 2016 11:26 pm

Напоследък взех да въртя много по асфалт, затова направих и шосеен/градски сетъп на колелото. А всички по-рано споменати в темата компоненти се пазят и могат ще се връщат за каране в планината.
Сложих твърда карбонова вилка Java с тегло 760 грама, карбонови спейсъри, външни гуми Schwalbe Kojak 1.35, по-късо кормило Ritchey flat 580 с тегло 163 грама и рога Scott (59 грама) за повече позиции за захват.
За съжаление не съм в София за да претегля велосипеда в този му вид, но предвид грамажите на сменените компоненти, би трябвало да е около 9.5 кг.
Във всеки случай карането му така е невероятно.

Изображение
b1k3ra

Мнениеот Alexi » Пон Авг 15, 2016 11:38 pm

мда тия гуми много променят поведението по асфалт ,имам ги същите и аз съм си събрал сет за шосе макар и с тежички шини които обмислям да сменя .. но и така си лети де ,много се търкалят Коджаците :)
Аватар
Alexi

Мнениеот bio » Вто Авг 16, 2016 8:19 am

чудесен байк поздравления !!! имам две съвсем леки забележки.
1. изпилил си толкова много тегло, а си накичил бидонче, чантичка с инструменти ...
2. това с двете конфигурации е малко странна работа.
особено със смяна на вилка, колела ... кормило и всичко покрай него. преди близо година си взех твърда вилка и я смених за проба, повече никога не се върнах на голямата си вилка(150мм). преди три седмици ... смених mtb колелата с шосейни такива(622). при мен това е свързано само със смяна на касетата и QR-и (5мин) ... тази седмица се надявам да ми остане време да сложа дебелите гуми, за да изпробвам овална плоча 32t.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот b1k3ra » Пон Авг 22, 2016 8:56 am

Снощи най-после успях да претегля колелото.
Без да махам километраж, звънец, стойка за гпс и кошницата за вода кантара показа 9.465кг.
Мисля за сега да се кротна и да си го карам така... Догодина идеята е да го оставя в планинската конфигурация, а да си взема една шосейка и нея да докарам до тегло под лимита на UCI :D
b1k3ra

Мнениеот Alexi » Пон Авг 22, 2016 7:47 pm

хеех доста амбициозно ,там става дума за велосипеди около 15к лв със съответните леки части :D аз като разбрах ,че мекицата на Нино е под 8 кг починах :)
Аватар
Alexi

Мнениеот Петър Велков » Пон Авг 22, 2016 11:19 pm

Alexi написа:хеех доста амбициозно ,там става дума за велосипеди около 15к лв със съответните леки части :D аз като разбрах ,че мекицата на Нино е под 8 кг починах :)

Не е задължително да е чак толкова скъпо. Швабите от Canyon предлагат Ultimate CF SLX 9.0 за 6000€ с тегло от 6,3 кг. ;) За 3300€ пък моделът 8.0 те "качва" на "цели" 6,7 кг., което също е под лимита на UCI.

Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Аватар
Петър Велков

Мнениеот b1k3ra » Вто Сеп 06, 2016 8:49 am

Оказа се, че вилката не можа да изкара и месец. Вчера забелязах три пукнатини започващи някъде от ухото нагоре по левия "ботуш" пред спирачния апарат. Въпреки, че предвидливо слязох на 160мм диск. И въпреки, че колелото не беше карано по нещо повече от павета и кофти асфалт. В дупки дори не е влизало. И като се има предвид, че нямам и 70кг.
Връщам си амортисьорната вилка и Racing Ralph, а за шосейно каране за съжаление ще се наложи да търся шосейка преждевременно.
Аз повече с китайски творения мисля да не експериментирам...
b1k3ra

Мнениеот bio » Вто Сеп 06, 2016 6:46 pm

разгледай внимателно може да е някакъв дефект в боята.
карам "жълта" карбонова вилка с 180mm диск и въобще не я щадя. в крайна сметка почти всички се прави на изток от Рая.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот b1k3ra » Вто Сеп 06, 2016 6:55 pm

Не мисля, че може да е проблем с боята. Когато взимах вилката я рагледах изключително внимателно отвсякъде. Тези пукнатини ги нямаше тогава. Отделно не са и много повърхностни, защото като прокарам нокът през тях се усещат.
Не мисля да се правя на опитно зайче - ще държи или не. Гаранция ако/когато се пръсне, ще бъде в най-неподходящия момент, с най-неподходяща скорост и т.н. Колкото и да ми е крива и грозна мутрата, аз си я харесвам и не мисля да я подлагам на асфалтови процедури...
Вилката отива директно в кофата.
b1k3ra

Мнениеот compira » Вто Сеп 06, 2016 9:07 pm

b1k3ra нищо не пречи само боята да се е напукала. Все пак слоя боя не е малък. Иначе bio я тормози неговата по DH трасета направо и си е жив и здрав. А и ако се е напукала толкова много от отдавна ще си направил безплатна манипулация при енчев.
Аватар
compira

Мнениеот moridinbg » Сря Сеп 07, 2016 12:25 am

Аз така мислих, че ми е пукнат chainstay-ят на рамката - 200% сигурен бях даже. Накрая се оказа, че е пукнат само лака отгоре, ама вече я бях препилил...
Високотехнологичният метод да се разбере дали има пукнатина в карбонов компонент е като се пусне ток през него и се гледа с термална камера - пукнатините се загряват и светват веднага.

Гето методът, който не е 100% надежден за микроцепнатини, но пък е безотказен за малко по-големи е да почукаш с монета по вилката. Там, където кърбонът е здрав, дрънчи много отчетливо. Около и върху пукнатините тропа осезаемо по-глухо. Малко като тропане по здраво яйце и по счупена черупка.
Аватар
moridinbg

Мнениеот Петър Велков » Сря Сеп 07, 2016 8:25 am

bio написа:...в крайна сметка почти всички се прави на изток от Рая.

Няма никакво значение къде се "прави" нещо, а какъв е контролът по качеството. Защото no-name карбоновите седалки и карбоновото Selle SMP може и в един "гараж" да се правят, но аз счупено SMP до сега не съм видял, докато другите се трошат като яйца по Великден (нали някой заговори за черупки).

Та, имайки това предвид - аз, карайки два карбонови велосипеда, не само не бих чакал да се напука (било то само боята или цялата вилка), ами и въобще не бих си монтирал какъвто и да било no-name карбонов компонент, ако ще и да ми го подаряват. Дори известно време ме беше страх да карам шосейната ми карбонова рамка на Drag, но ме успокоява това че е по-тежка от повечето алуминиеви ;)

Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Аватар
Петър Велков

Мнениеот b1k3ra » Сря Сеп 07, 2016 8:36 am

Опитах метода с почукване с монета.
Според мен това е приложимо само в случаите, когато зоната на проверка е с еднаква форма, дебелина, наблизо няма снадки с други тръби или елементи и т.н.
В моя случай пукнатината върви през голяма промяна в дебелината, формата. Съответно няма как да се получи еднакъв звук.

Ето къде са пукнатините при мен. На реална снимка няма как да се видят, но ги драснах на снимка на вилката от нета:
Изображение
b1k3ra

Мнениеот bio » Сря Сеп 07, 2016 8:49 am

на твое място бих свалил боята във въпросния участък, за да видя отдолу как е суровия материал. или бих я дал на някой, който ремонтира карбонови въдици и т.н. да си каже мнение.
safety first.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Петър Велков » Сря Сеп 07, 2016 10:15 am

Няма как да се свали боя от карбонов компонент без нарушаване на неговата здравина, за съжаление.

Според мен вече взетото от b1k3ra решение (кофата) е най-правилно.

Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Аватар
Петър Велков

Мнениеот autosvet » Сря Сеп 07, 2016 10:32 am

По принцип боята е тънък слой, а лака отгре доста по-дебел. Лака е доста еластичен и често при структурни напрежения се пука боята под лака. Вероятноста да е само боята в тази зона е голяма. На твое място бих рискувал да сваля боята (многоо внимателно) преди да я изхвърля и после задължително прелакиране ако е само боята. Разбира се нама да е неочаквано творението на поднебесните да си е имало вътрешен дефект между слоевете.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик