Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот Pr3d4t0R » Съб Сеп 17, 2016 6:22 pm

Ми другият път ползвай DHL - 24 лв. за представителство и 24 лв. за да платят таксите вместо теб. Алтернативата е човек да загуби минимум 2 часа от живота си по събиране на документи и ходене по митнически гишета, за да свърши всичко сам.

БГ пощи доста опростяват нещата и то на добра цена.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот stoyancha » Съб Сеп 17, 2016 7:00 pm

kawasuna написа:Искам да споделя моето горчиво разочарование от НОВАТА УСЛУГА „МИТНИЧЕСКО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО” на Български пощи ЕАД, в сила от 1 юли 2016 година.
Ако човек си купи изгодно стока от международен онлайн магазин и цената е 35лв, за да си получи пратката от Български пощи ЕАД, човек трябва да приготви допълнително още 22,38лв?!?!? Не ви се вярва, но е истина:
1) Аз като получател на международна пратка бях уведомен, че пратката е задържана на
митница "под митнически контрол" и ми бяха поискани документи необходими за
освобождаване на пратката от митница.
2) Когато занесох документите в Митническо бюро на пощенска станция Стара Загора ми казаха, че трябва да попълня Декларация съгласие да бъда представляван от Български пощи ЕАД пред митническите органи за освобождаване на пратката.
3) На въпроса ми защо досега е било възможно да се представлявам САМ, а от 1.07.2016г. трябва да плащам 12лв. за услугата "Митническо обдлужване" ми беше обяснено, че има ново споразумение между Агенция "Митници" и "Български пощи" ЕАД.
4) Митническият служител беше крайно дистанциран, неангажиран и недоволен, че аз му задавам такива въпроси.
5) Пощенският служител не знаеше каква е процедурата и само повтаряше, че трябвало да попълня и подам Декларация съгласие.
6) След като два поредни пъти ме върнаха и всеки път искаха различни документи, реших да дам съгласие да бъда представляван от Български пощи ЕАД пред митническите органи за освобождаване на пратката, да си платя 12лв. за услугата и да си получа най-накрая пратката.
7) Но...изненадаааа! Получих пратката с придружителна Колетна покана от Български пощи ЕАД (виж снимката по-долу). Там пише, че дължа на Български пощи ЕАД не само 12лв за услугата, но също така дължа и пощенска такса 3,50лв допълнително.
8) Като добавим и сумата 6,88лв дължимо ДДС, сборът нараства на 22,38лв от такси и цена на услугата.
Това се случи и при мен но сумата е различна.

Дали може тия неща да ги подам на ръка?Незнам кога ще си оправят пощата,и дали тоя мейл ще стигне до тях

След като стоката е от страна извън ЕС е нормално да си имаш такива главоболия.
Аватар
stoyancha

Рейтинг: 1399

Мнениеот kawasuna » Съб Сеп 17, 2016 7:37 pm

А незнам дали е нормално за старана извън ЕС, но досега съм получавал доста пратки и такива истории не е имало.А относно ДНЛ как да избера тая опция като продавача определя това?????
Аватар
kawasuna

Рейтинг: 1240

Мнениеот stoyancha » Съб Сеп 17, 2016 7:53 pm

Взех нови спирачки и си скъсих кабела на задната, но спирачната й сила в сравнение с предната и начинът, по който се усеща лостчета са различни и мисля, че има въздух в нея. Та, някой пробвал ли е този вариант за изкарване на въздух от системата? https://www.youtube.com/watch?v=6QfiV1FgLxw

п.с спирачката е чисто нова и не мисля, че се нуждае от bleed
Аватар
stoyancha

Мнениеот bio » Съб Сеп 17, 2016 8:38 pm

stoyancha написа:Взех нови спирачки и си скъсих кабела на задната, но спирачната й сила в сравнение с предната и начинът, по който се усеща лостчета са различни и мисля, че има въздух в нея. Та, някой пробвал ли е този вариант за изкарване на въздух от системата? https://www.youtube.com/watch?v=6QfiV1FgLxw

този модел ... или друг ?!? shimano .. ?!?
и как точно скъси маркуча ?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот stoyancha » Съб Сеп 17, 2016 8:43 pm

bio написа:
stoyancha написа:Взех нови спирачки и си скъсих кабела на задната, но спирачната й сила в сравнение с предната и начинът, по който се усеща лостчета са различни и мисля, че има въздух в нея. Та, някой пробвал ли е този вариант за изкарване на въздух от системата? https://www.youtube.com/watch?v=6QfiV1FgLxw

този модел ... или друг ?!? shimano .. ?!?
и как точно скъси маркуча ?

Маркучът го скъсих по този начин - https://www.youtube.com/watch?v=mdxYzDNY8OE
А, май по-добре за изкарването на въздуха ще бъде така - https://www.youtube.com/watch?v=NxxWQ4lFHio

За спирачка Zee става въпрос.
Аватар
stoyancha

Мнениеот Pr3d4t0R » Съб Сеп 17, 2016 11:02 pm

Взех Сейнт втора ръка и трябваше да го оправя, защото имаше доста въздух. Следвах инструкциите от Шимано, които дойдоха с блийд кита (същия от клипчето) - http://www.shimano.com/media/techdocs/c ... 746864.pdf

Най-вероятно ще стане и само през лостчето, но маркуча на задната е дълъг и ще отнеме време. Като избуташ течността през апарата остава съвсем малко въздух в лостчето, който с няколко стисквания като на видето изчезва.

Лесно и бързо - само трябва да си купиш спринцовка за вливане от аптека, с която маркуча в комплекта пасва перфектно.

ПС Махни накладките и диска надалеч, че моите ги омазах заради двете си леви ръце :D
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот kawasuna » Съб Сеп 17, 2016 11:19 pm

От къде да си взема такъв комплект за обезвъздушаване?
Аватар
kawasuna

Мнениеот Pr3d4t0R » Съб Сеп 17, 2016 11:38 pm

http://bfy.tw/7klF

обаче тук е на друга цена разбира се:
https://www.bike-components.de/en/Shima ... 40-p28447/
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот kawasuna » Нед Сеп 18, 2016 4:54 am

А от бг.може либда се купи
Аватар
kawasuna

Мнениеот Yash » Нед Сеп 18, 2016 6:43 am

kawasuna написа:А от бг.може либда се купи

http://screambikes.eu/bg/instrumenti-al ... imano.html

Пети резултат от търсенето в Гугъл. Хубаво е да се направи малко усилие.
Аватар
Yash

Рейтинг: 1980

Мнениеот demeus » Нед Сеп 18, 2016 7:38 am

“ The more you Learn, The more you Earn ”
Аватар
demeus

Рейтинг: 1320

Мнениеот kawasuna » Нед Сеп 18, 2016 2:57 pm

Благодаря
Аватар
kawasuna

Мнениеот Kobeto » Вто Сеп 20, 2016 9:51 pm

Някой пробвал ли се е да отваря капсуловани лагери на педали? Има ли опция за смазване там? :dontknow:
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
A fire burns... within our forest... the blood is thick... and only black
Аватар
Kobeto

Рейтинг: 1580

Мнениеот bio » Вто Сеп 20, 2016 10:16 pm

Kobeto написа:Някой пробвал ли се е да отваря капсуловани лагери на педали? Има ли опция за смазване там? :dontknow:

онея малките бръмбъзъци ли бе ... иди си купи нов. дай снимка, принципно всичко се отваря ... уж.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот mbg » Вто Сеп 20, 2016 11:39 pm

Снимка имаш ли? По принцип се сваля капачката с игла, като се пъхне откъм центъра... прави се сериозна промивка с Меглио, сушене и смазване... ако задира след промивката - нов. Зависи как е монтиран, ако е с набиване и не излиза - напичаш педала със сешоар и с леко почукване или придърпване излиза.
Аватар
mbg

Рейтинг: 1302

Мнениеот Alexi » Сря Сеп 21, 2016 7:18 am

сменяй го не са скъпи
Аватар
Alexi

Мнениеот bio » Сря Сеп 21, 2016 7:20 am

а ... да не говориш за лагери с 2Z капсуловка (метална капсуловка). принципно се сваля, но се изкривява леко и след това доста трудно се изправя/поставя правилно.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Kobeto » Сря Сеп 21, 2016 9:05 am

Педалите са пластмасов Cube за 70 лева. И левият пука яко. На оригиналните педали SHIMANO, PD-M424 SPD (с автомати) левият беше започнал да пука. После едни шитове за 30 лева купих и при тях левият почна да пука по някое време. И накрая този Cube уж за повече пари. За 4 месеца 3 чифта педали). Та идеята ми е да се пробвам да съживя Шиманските, докато Кюбските са на преглед в магазина, дето ги купих. Колелото е в гаранция, но не съм сигурен дали изобщо трябва да се обаждам за тия педали (на Шимано). Въпросът ми се отнася за двата вида педали, защото по всяка вероятност ще се наложи сам да се спасявам с това пукане. А нови педали няма да си купя
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
Аватар
Kobeto

Мнениеот bio » Сря Сеп 21, 2016 9:19 am

а ... ами кажи така.
http://lmgtfy.com/?q=shimano+SPD+repair&l=1
но ти трябва специален инструмент да отвиеш тапата. най-вероятно имаш мръсотия в педала ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Kobeto » Сря Сеп 21, 2016 11:16 am

Благодаря, bio :beer: Ще си потърся начин да отворя капачката без специалния инструмент :) Пък ако оплескам нещата, здраве да е
Аватар
Kobeto

Мнениеот bio » Сря Сеп 21, 2016 11:27 am

Kobeto написа:Благодаря, bio :beer: Ще си потърся начин да отворя капачката без специалния инструмент :) Пък ако оплескам нещата, здраве да е

само виж кой педал с каква резба на капачката беше, че не ги помня.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Kobeto » Сря Сеп 21, 2016 11:56 am

bio написа: само виж кой педал с каква резба на капачката беше, че не ги помня.
В един подобен клип показват - на левия педал капачката се развива по нормалния начин (обратно на часовниковата стрелка). А на конкретния модел си има обозначение за посоката на развиване на капачката и на самия педал спрямо курбела. Но е хубаво, че напомняш, че понякога човек гледа, а не вижда и стават поразии :D
Аватар
Kobeto

Мнениеот mbg » Сря Сеп 21, 2016 12:29 pm

Ако изрично не е написано, посоката указва накъде се завива - на всяка част от байка е така :D
Аватар
mbg

Мнениеот Kobeto » Пет Сеп 23, 2016 2:58 pm

Разглобих педала на Cube. Във външния край на самия педал има малко капсуловано лагерче, което внимателно избих. Вътрешния край на педала е без лагер - там триенето става между оста и едно набито цилиндърче в педала и смазка между тях. Изчистих резбата на курбела, резбата на педала, оста, вътрешната страна на педала, леглото на лагерчето .. всичко светна. Намазах всичко с грес, монтирах и сега пак пука това животно. Направо нямам идея в такова просто устройство какво може да създава такъв проблем. В педала нямаше мръсотия и затова сметнах за излишно да разглобявам лагарчето. Вече започвам да си мисля, че средното ми е дало фира. Някой с някакви идеи за премахване на това пукане? Педали за 70 кинта се разпукаха преди педалите на 23-годишния ми стоманен BMX. Потресен съм. От Байк Център деликатно ми напомниха, че причината е в неправилна експлоатация и гаранция няма.
Аватар
Kobeto

Мнениеот Alexi » Пет Сеп 23, 2016 3:30 pm

устройството както си го написал е като на педали от 20 лв .. имам такива на Рокброс ( китайски ) и те така се разпукаха и ги наритах ,но поне не съм дал много пари
Аватар
Alexi

Мнениеот marsa » Пет Сеп 23, 2016 4:14 pm

Това устройство с тефлонова втулка и лагер е много разпространено и го има както в педали за 20лв, така и за 500 че и повече. Най-вероятно лагера е съсипан (не разбирам защо не си го сменил, след като така и така си разглобил педала), или пукането е от съвсем друг компонент.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Kobeto » Пет Сеп 23, 2016 6:43 pm

marsa, такова лагерче в специализиран магазин за велосипеди и вело части ли трябва да търся или някъде другаде? Не съм купувал лагери никога. След време неизбежно ще се наложи и смяна на лагери на кобилицата на окачването. Като се замисля, такива работи има по разни магазини за бормашини, винтоверти, градинска техника и тем подобни, а и в специализираните магазини за лагери, но не знам дали са подходящи за велосипеди :dontknow: . Между лагери и лагери има разлика.
Аватар
Kobeto

Мнениеот Boyan1984 » Пет Сеп 23, 2016 7:14 pm

Каква разлика има? Да не мислиш, че някой прави лагери специално за велосипеди?
Има си определени стандарти и най-различни модели и мерки, които се ползват за най-различни неща. Искам да кажа че лагер, който се ползва за нещо различно от велосипед, намира приложение при някаква друга машина.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот mbg » Пет Сеп 23, 2016 8:33 pm

Самия лагер е стандартен чарк и си има номерче на него, което е каталожен номер, отговарящ на еди-кои си размери. Ако няма номерчето, се измерва - външен, вътрешен диаметър и дебелина и по тях се търси лагера - има си каталози с размерите. Разбира се, всеки лагер има вариант от под 50 стотинки, левче, пет, десет и нагоре...
Аватар
mbg

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум