Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот borisfx » Пет Сеп 23, 2016 9:35 pm

Мога ли да забърсвам и почиствам рамката на колелото с парцал напоен с WD 40. Чувал съм че WD 40 почиства идеално и освен това оставя тънък слой, който отблъсква водата и така пази рамката от ръждясване, което пък е полезно при консервиране на велосипеда през зимата, ако няма да се кара. Страх ме е само като почиствам с WD 40 да не повреди и свали лепенките по рамката на велосипеда, че едно от приложенията му е точно за сваляне на разни лепенки и стикери.
Как мислите - може ли WD 40 да повреди нещо по рамката на велосипеда - боята, гланца, лепенките... Или пък няма проблем, мога спокойно да си почиствам рамката с парцал напоен с WD 40.
borisfx

Рейтинг: 1265

Мнениеот mbg » Пет Сеп 23, 2016 9:41 pm

WD40 има разни разредители в него, единия се държи като газ за горене... може да ти прецака нещо по боята. Едно време за консервиране купувах една гъста жълта грес - обмазва се цялото колело, после в найлон и се захвърля навън. После пролетта - яко бърсане.
Аватар
mbg

Рейтинг: 1302

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Пет Сеп 23, 2016 10:04 pm

Грес...за съхранение... :crazy:

Фърляш му един найлон отгоре и си готов. Кой щи чисти после тоя мазнйоч ВД-40? Освен ако не живееш на брега на морето или байка е постоянно изложен на влага не би трябвало да имаш проблеми със стоманена рамка, още повече с алуминиева.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот mbg » Пет Сеп 23, 2016 10:08 pm

Едно време за стоманените беше така... колелата ми са стоели винаги навън. Чистенето е... торба парцали и 30 минути търкане :D
Аватар
mbg

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Пет Сеп 23, 2016 10:28 pm

Това е мърлява работа. Стоманената бангия я държех в абонатната където вода се стичаше от стените и не съм имал проблеми с ръждата. С цените на велосипедите в днешно време е бая безотговорно да го съхраняваш навън ако питаш мен но това е отделен въпрос. Както и да е с ВД-40 недей, ще прецака стикерите, за боята не знам но ако бях на твое място не бих рискувал. Кой знае с какво са го 'лакирали'. Лично аз си го съхранявам в спалнята а на боя и стикери не треперя, напротив даже се кефя на 'бойните рани' :beer:
ЧестоНеадвкватен

Мнениеот skulboy » Пон Сеп 26, 2016 5:03 pm

Оглеждам се за непретенциозен ротор с размер 180мм, ще e заден и ще го гушкат метални накладки. Спрях се на два евтини 1 и 2. Кой ли ще върши по-добра работа според вас :dontknow:
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Рейтинг: 1360

Мнениеот MIKEY MOUSE » Сря Сеп 28, 2016 8:06 pm

Видове средно движение с размери. По бледи спомени- Ozzie беше качил подробни картинки...Моля Ви дайте повече информация. Благодаря. :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот bio » Сря Сеп 28, 2016 8:10 pm

MIKEY MOUSE написа:Видове средно движение с размери. По бледи спомени- Ozzie беше качил подробни картинки...Моля Ви дайте повече информация. Благодаря. :wavey:

това ли търсиш ?!?
http://www.sheldonbrown.com/bbsize.html
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот MIKEY MOUSE » Сря Сеп 28, 2016 8:24 pm

[quote="bio"e]
това ли търсиш ?!?
http://www.sheldonbrown.com/bbsize.html[/quote]

Теоретично -да, но никога не ползвам shedonlrown, нямам капацитет да поема това количество информация . Струва ми се,че тук във Форума имаше пост с по-концентриран и по достъпен материал. В случай ,че не го открия ще се възползвам от линка. Благодаря. :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот Nocturne » Съб Окт 01, 2016 8:05 pm

Къде в София се продават повечко сервизни китове (уплътнения) за Rockshox вилки, нужен ми е такъв за Recon 351 Solo air от 2009. Видях, че в bikelab.bg има някакви.. другаде?
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот bio » Съб Окт 01, 2016 8:26 pm

Nocturne написа:Къде в София се продават повечко сервизни китове (уплътнения) за Rockshox вилки, нужен ми е такъв за Recon 351 Solo air от 2009. Видях, че в bikelab.bg има някакви.. другаде?

евнтуално може да погледнеш в темата за уплътненията и да си потърсиш от "Хубата". за София не мога да те ориентирам, но едва ли някой освен bikelab.bg (RAM) ще имат.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот stoyancha » Пон Окт 03, 2016 6:08 am

Някой с групсет Sram GX би ли ми споделил отзиви?
Аватар
stoyancha

Рейтинг: 1399

Мнениеот cyclopz » Вто Окт 04, 2016 4:43 pm

stoyancha, aз съм с NX, което е по-нисък клас, и съм като цяло доволен... не знам какви отзиви очакваш, питай нещо конкретно, ако те интересува.

Сега и от мен един въпрос - купих си нова помпа за шок Рокшокс, помпя монарх рт3, малко ми е странно, че един ход на помпата дава 20 psi? от 200 отива на 220 само с едно напомпване, и на 240 с второ? нормално ли е? И от друга страна, само едно докосване на бутона за изпускане, на свой ред сваля 20 psi. Струва ми се малко прекалено, моля, който ползва, да каже?
Аватар
cyclopz

Рейтинг: 1372

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Вто Окт 04, 2016 7:12 pm

Много е да, мойта на Кюб помпа с под 1 и бутона сваля с 2 а точно тия 2 пси при мен са 2-3% саг.
ЧестоНеадвкватен

Мнениеот mbg » Вто Окт 04, 2016 9:20 pm

Виж дали под бутона нямаш винт за настройка колко да спада. Помпенето е що годе нормално, помпата е с редуктор за да може да напомпи макс налягането.
Аватар
mbg

Мнениеот skulboy » Сря Окт 05, 2016 5:28 pm

Абе аз ли откачам или съм прав. Настройвам си задната хидравлика, центрирана както си трябва. Седна ли на колелото, отиде ли тежест отзад и като стисна лоста диска криви? Получава се някакво усукване, което или идва от рамката или от каплата, кво пък ще да е това? На някой случвало ли му се е?
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Рейтинг: 1360

Мнениеот Lucky Loser » Сря Окт 05, 2016 8:31 pm

skulboy написа:Абе аз ли откачам или съм прав. Настройвам си задната хидравлика, центрирана както си трябва. Седна ли на колелото, отиде ли тежест отзад и като стисна лоста диска криви? Получава се някакво усукване, което или идва от рамката или от каплата, кво пък ще да е това? На някой случвало ли му се е?

И при мен се получва това, само че при предната капла. По същия начин, като натисна спирачката, докато съм движение и просто се вижда как каплата се изкривява наляво.
Обясниха ми го, че се дължало на разхлабени спици, но на пишман майстори не вярвам. По-скоро някой по-знаеш тук да каже :)
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот mbg » Сря Окт 05, 2016 10:58 pm

Кой от двата rebound-a е по-добър? Правя компилация между Tora 302 и 318, първата е с дефекти по стеншъните, втората - с дефектни ботуши, според серийния номер и двете са от 2008-ма година. Синия е от 302-ката, отвора за маслото е от два цилиндъра един в друг с прорез и дебита се регулира според застъпването им; от 318-ката - острие. Другата разлика е в уплътнението - гумено за 302 спрямо полимерно пружиноподобно, не знам как точно се казва. Или да не се чудя толкова, от по-големия модел би трябвало да е по-добър...

Изображение Изображение Изображение Изображение

Lucky Loser написа:
skulboy написа:Абе аз ли откачам или съм прав. Настройвам си задната хидравлика, центрирана както си трябва. Седна ли на колелото, отиде ли тежест отзад и като стисна лоста диска криви? Получава се някакво усукване, което или идва от рамката или от каплата, кво пък ще да е това? На някой случвало ли му се е?

И при мен се получва това, само че при предната капла. По същия начин, като натисна спирачката, докато съм движение и просто се вижда как каплата се изкривява наляво.
Обясниха ми го, че се дължало на разхлабени спици, но на пишман майстори не вярвам. По-скоро някой по-знаеш тук да каже :)

Да нямаш луфт, при мен това беше проблема. Ако е с машинни лагери може да се наложи по-сериозно побутване на каплата за да се отмести по оста (ако леглата им не са разбити).
Аватар
mbg

Мнениеот Lucky Loser » Сря Окт 05, 2016 11:09 pm

Това е интересното, луфт няма...
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот mbg » Сря Окт 05, 2016 11:11 pm

Хвани един по-голям ключ или отвертка и се опитай да изместиш главината докато е центрована спирачката... по нея (между диска и накладките) може да се видят 1-2мм отместване.
Аватар
mbg

Мнениеот bio » Чет Окт 06, 2016 7:09 am

по принцип при по-високия клас вилки ... ползват това "полимерно" уплътнение. реално ... няма да има разлика като работа на двете, евентуално това от 318-ката ще има повече кликолове. това на 302-ката прави четвърт оборот мисля, докато другото се върти много повече и може по прицизно да се настрой, но пак ти казвам в тази част няма да усетиш голяма разлика в поведение/работата на вилката.
трябва да сравниш и дължината на двата шиша. скоро правих една присадка от въздушен revelation на пружинен sektor и се оказа, че не мога да ползвал шиша ... защото беше малко по-дълъг и вилката ставаше 160mm. при revelation-a вуздушната пружина държи събран шиша от масланата камера, а при sektor-а пружината идва малко по-дълга и я свиваш с по-късия шиш.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот mbg » Чет Окт 06, 2016 12:16 pm

Има малка разлика, но има и спейсърче, която я обира.
Аватар
mbg

Мнениеот TheGeek » Чет Окт 06, 2016 7:31 pm

Взех евтино една спирачка Shimano m615, с лек теч от буталата. Реално на мен ми трябва само лостчето, понеже моето има проблем, но реших все пак да я разглобя. Семеринга на едното бутало е заминал, някой срещал ли го е като част и да я ремонтирам и ползвам цялата? Иначе ще си ползвам само лостчето и резервен маркуч :beer:
TheGeek

Рейтинг: 1227

Мнениеот Любо » Чет Окт 06, 2016 8:00 pm

Имало или щяло да има тест на Cannondale и GT в БълХария! Някой нещо?
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот mbg » Чет Окт 06, 2016 11:12 pm

TheGeek написа:Взех евтино една спирачка Shimano m615, с лек теч от буталата. Реално на мен ми трябва само лостчето, понеже моето има проблем, но реших все пак да я разглобя. Семеринга на едното бутало е заминал, някой срещал ли го е като част и да я ремонтирам и ползвам цялата? Иначе ще си ползвам само лостчето и резервен маркуч :beer:

семеринг ли е или обикновено уплътнение? С правоъгълен профил ли е? Въпроса без снимка и информация поражда повече въпроси отколкото отговори... най-вероятно е стандартен чарк.
Аватар
mbg

Мнениеот TheGeek » Чет Окт 06, 2016 11:25 pm

Ако беше обикновено уплътнение, щях да отида в първия магазин и да купя масло устойчиво уплътнение :beer: Става дума за семеринг и както повечето вече знаем във велочастите няма нищо стандартно, просто за да ни карат да си купуваме целия чарк :D Въпросът ми е повече зададен към хора които вече са правили подобен ремонт и на тях дадената информация им е повече от достатъчно.
TheGeek

Рейтинг: 1227

Мнениеот emilio94 » Пет Окт 07, 2016 4:28 am

Няма такива уплътнения,не се предлагат като резервна част. :banghead:
emilio94

Рейтинг: 1185

Мнениеот Alexi » Пет Окт 07, 2016 6:19 am

аз имам теория че от прегряване заминават тия семеринги ,по ниските класове на Шимано страдат от това заболяване .. можеш да и измериш размера и да я потърсим
Аватар
Alexi

Мнениеот yohrdan » Пет Окт 07, 2016 8:14 am

Здравейте,
търся си велосипед за града.

От Пловдив съм, регистрирах се,
за да потърся препоръки като,
модели към които да се насоча или да избягвам. За моята височина - 1.80, коя дължина е препоръчителна?

Претенциите ми са: дискови спирачки, да е леко и да има амортизатори.

Разполагам с 500 лева.
yohrdan

Рейтинг: 1200

Мнениеот darki » Пет Окт 07, 2016 8:40 am

yohrdan написа:Претенциите ми са: дискови спирачки, да е леко и да има амортизатори.

Разполагам с 500 лева.

Всички модели с дискови спирачки и "да има амортизатори" - ако става дума за заден амортисьор за 500 лева трябва да избягвате . Заден амортисьор и и лек градски велосипед са несъвместими неща и бих добавил ,че леките компоненти струват много повече от 500 лева. Ако дисковите спирачки за хидравлични няма да Ви хареса разхода по тяхната поддръжка.
darki

Рейтинг: 1555

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум