За някои новости във форумите...

Тук ще намерите упътване за ползване на форума и правилата за общуване в него. Това е мястото за вашите предложения, критики и каквото друго се сетите, свързано с форума или сайта като цяло.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 600 / 10

За някои новости във форумите...

Мнениеот Admin » Пон Яну 09, 2006 3:49 am

Здравейте!
Възнамеряваме да въведем следните нови неща:

1.Създаване на "Важни теми". Такива ще има повече или по-малко във всеки от основните форуми. Те ще са "закотвени" най-отгоре. Целта е въпроси от еднакъв вид да се обсъждат в тях и никъде другаде, за да се избягват ненужни повторения. Постове и теми, които засягат вече разискван в тях въпрос или пък мястото им е в някоя от важните теми, ще бъдат изтривани и/или премествани там. Тези важни теми ще бъдат следени най-стриктно за записи извън темата (off-topic) и за обиди, заяждания и т.н. Всякакви такива ще бъдат премахвани от тях, независимо от желанието на авторите им (ако това не е някой от нас).
За да добиете представа, ето и примери:
- за Продукт-консулт
"Важна тема: вилки Suntour Duro, модели 2005/2006, всички модификации"
"Важна тема: RAM AM 2005/2006"
и т.н.
- за Веломеханик
"Важна тема: монтаж и демонтаж на курбели и средно движение"
"Важна тема: Обща поддръжка и смазване на велосипеда"
и т.н.

Даден въпрос ще трябва да е доста специфичен и задълбочен, встрани от често срещаните проблеми, за да бъде разискван извън тези теми.

Тъй като броят на тези теми едва ли ще е малък, може да се наложи увеличаване на броя на теми, които ще се показват на една страница. Примерно от 30 на 60. Това означава и скролиране, но за всички, ползващи функцията Active Topics, нещата едва ли ще се променят.

Във важните теми ще бъдат поместени и връзки към теми от ЧЗВ или други, които имат отношение към разглежданите въпроси.

Надявам се в края на седмицата първите такива теми да са факт, няма как да стане моментално, тъй като ще е нужна доста работа от моя страна, на първо място да допълня ЧЗВ с теми от последните няколко месеца и да прочистя форумите от излишните теми, а също и да добавя новото правило към другите.

Идеята за създаването на такива теми е на Harka!:agree:

2.Форумът "Анкети" вече ще е само за въпроси, свързани с колоезденето. За другите неща можете да пускате анкети в Бла-бла или Други. Мислех промяната да е занапред, но реших, че е най-добре и досегашните анкети да бъдат разпределени по местата им. Друга новост е, че аз и модераторите ще имаме право директно да изтриваме анкети, които смятаме за неприемливи, ненужни и т.н., като даваме или не даваме обяснение за това, по наше усмотрение.

3.Страницата, която се показва пред новите потребители при влизане във форумите, ще бъде сменена с вариант на български, съдържащ Правилата за общуване във форумите, съвет за използване на търсачката и ЧЗВ, обяснение на това що е то "важна тема" и какво да правим с нея и каквото друго полезно се сетя. Разбира се, всички тези неща няма да важат само за новите потребители, а и за всички досегашни.

Възможно е да бъдат направени и други промени в правилата на форумите, ако се намери формулировка, която по обективен начин да казва що е то глупост така, че да не ме превърне в деспот или заложник на самия себе си, на собственото ми субективно мнение или това на някой друг, формулировка, която ако бъде използвана за изтриването на някой пост, да е сигурно, че поне 90% от хората са смятали това за глупост, ненужна почти никому, вредяща почти на всеки. Ако някой успее да създаде такава формулировка и да обори евентуалните забележки, може и тя да залегне в правилата.

Приемат се всякакви коментари.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот klmn » Пон Яну 09, 2006 8:43 am

Разгеле!:usclap::thumbu:
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот EmZo » Пон Яну 09, 2006 10:08 am

Чудесно! Дано това задоволи въпросните скъпи и многоуважавани продуценти на форумЪТ и ги върне като активно продуциращи! Аз лично мисля че беше наистина необходимо да се въведат тези мерки, и се надявам чрез тях нашия скъп форум да придобие, по-интелигентен вид :)
:beer:
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот GECKO » Пон Яну 09, 2006 12:34 pm

Идеята е добра, ще се радвам да я видя как работи за едно по-добро обшуване :beer:
Аватар
GECKO

Мнениеот marshall__ » Пон Яну 09, 2006 12:48 pm

А защо не се измисли нещо и срещу възможността един човек да притежава [b]n[/b] на брой акаунта?

Едит: и още нещо в връзка с новите правила, ЧЗВ и по-конкретно - сърча. Дали е от мен проблема - незнам, но при желание да потърся нещо в архива през него, избирайки опцията "Archived Posts" като "Entire Message" със каквато и да е ключова дума ми излиза:

[size=67]"Microsoft OLE DB Provider for SQL Server error '80040e14'

Cannot use a CONTAINS or FREETEXT predicate on table 'FORUM_A_REPLY' because it is not full-text indexed."[/size]

В същото време, ако избера опцията "Subject Only" пак при "Archived Posts", след като специално копирам името на някоя архивирана тема и го сложа за ключов израз ми излиза, че няма намерени теми?
Аватар
marshall__

Рейтинг: 1995

Мнениеот Admin » Пон Яну 09, 2006 1:17 pm

[quote="marshall__"]

А защо не се измисли нещо и срещу възможността един човек да притежава [b]n[/b] на брой акаунта?

Едит: и още нещо в връзка с новите правила, ЧЗВ и по-конкретно - сърча. Дали е от мен проблема - незнам, но при желание да потърся нещо в архива през него, избирайки опцията "Archived Posts" като "Entire Message" със каквато и да е ключова дума ми излиза:

[size=67]"Microsoft OLE DB Provider for SQL Server error '80040e14'

Cannot use a CONTAINS or FREETEXT predicate on table 'FORUM_A_REPLY' because it is not full-text indexed."[/size]

В същото време, ако избера опцията "Subject Only" пак при "Archived Posts", след като специално копирам името на някоя архивирана тема и го сложа за ключов израз ми излиза, че няма намерени теми?
[/quote]

Нека ме поправят хората, които са в час, но при наличието на общи IP адреси за потребителите на една LAN мрежа, няма как да разбера кой колко ника има. Да, знам за много случаи с повече от едн ник. За някои от тях самите хора са ми казвали За други съм се досетил сам. За трети само предполагам. А причините човек да има повече от един ник? Мога да ти изброя десетина поне... Просто няма как, а и няма да реши никаква или почти никаква част от проблема.

Относно търсенето ти - пробвай да търсиш във форум Архив, но не archived topics. Едно време имах проблеми с архивирането на теми, затова и създадох този форум - в него темите са си нормални, не са архивирани. Предполагам, че грешката идва от това.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Пон Яну 09, 2006 1:20 pm

Още една промяна:
Вече дори и в Бла-бла няма да бъдат допускани теми, които по наше усмотрение не съдържат никаква идея или смисъл. Забележете, има разлика между тема, която е пълня лигня, но все пак за някаква група от хора има смисъл или идея. Друго е тема като sdsc например, която очевидно има смисъл само за автора си.
Аватар
Admin

Мнениеот RaveUnit » Пон Яну 09, 2006 3:16 pm

за 1 - това е някакъв много, много лош майтап, нали ? в частта да има ОЩЕ повече sticky теми ?!?

в частта за повече заглавия на страница - отдавна го чакам

предлагам ти да направиш раздел 'Справочник' и в него да даваш воля на всичките си тези твърде лоши идеи (като повече стикита, раздуване на ЧЗВ и тям подобни) :)
Човекът с косачката 37OH55V O773H \../{o.O}..l. Гот ми е сред тия идиопати в тая идиокрация
RaveUnit

Рейтинг: 1720

Мнениеот christ728 » Пон Яну 09, 2006 4:17 pm

Admin, MAC адреса - чрез него би трябвало да можеш да разбираш дали има един човек с повече от един ник. зарежи IP-то.
Седалищният нерв много тънко усеща приближаващите приключения!
christ728

Рейтинг: 1200

Мнениеот PtD » Пон Яну 09, 2006 4:20 pm

[quote="christ728"]

Admin, MAC адреса - чрез него би трябвало да можеш да разбираш дали има един човек с повече от един ник. зарежи IP-то.
[/quote]

:clap:
Защо не по ЕГН? То горе-долу толкова лесно може да се установи, колкото и MAC адреса...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот christ728 » Пон Яну 09, 2006 4:38 pm

PtD, не е така, защото ЕГН-то можеш да го мениш, докато, ако си смениш мак адреса, просто няма да можеш да влезеш в и-нет (доставчикът ти няма да те пусне); единствено, ако влизаш с нечии друг мак и негова парола....
всъщност лошото на мак-а е, че ако си на модем, няма да стане работата. освен, ако не ти влиза в лан картата.
christ728

Мнениеот PtD » Пон Яну 09, 2006 5:32 pm

[quote="christ728"]

PtD, не е така, защото ЕГН-то можеш да го мениш
[/quote]

WTF :bigeyes:

[quote]
докато, ако си смениш мак адреса, просто няма да можеш да влезеш в и-нет
[/quote]

Е, щом твоят провайдер е такъв...

[quote]
всъщност лошото на мак-а е, че ако си на модем, няма да стане работата. освен, ако не ти влиза в лан картата.
[/quote]

А драги другарю, кой извън LAN сегмента ти вижда MAC адреса, а? ВзЕми прочети малко, па тогава ръси бисери.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пон Яну 09, 2006 6:10 pm

@christ728:
Няма 1:1 съответствие между човек и компютър. Преди да мислиш за бан по каквото и да е, обърни внимание, че човек може да има повече от един компютър. Особено важи за интернет-клубовете.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот christ728 » Пон Яну 09, 2006 11:44 pm

PtD,не зная дали провайдърът ми е такъв - има нужда да ми засече лан картата, за да ме пусне и се съмнявам, че и твоят е по-различен.
за бисерите - има си съответните програмки...просто трябва да знаеш къде да потърсиш. не се изказвай неподготвен!:D

bikerider, много си прав. като се дозамисля, все трябва човек да може да си влезе в сайта и от друг комп.... по-скоро, просто като предложение ми дойде идеята. изпълнението нито ми е ясно, нито смятам да се занимавам с него (като изкл. работата със смяната на мак адреса):beer:
christ728

Мнениеот marshall__ » Вто Яну 10, 2006 12:07 am

[quote="christ728"]

... bikerider, много си прав. като се дозамисля, все трябва човек да може да си влезе в сайта и от друг комп....
[/quote]

То не става въпрос за влизане или излизане, а за максимално предотвратяване на <s>повторно</s> <s>потретно</s> подесетно регистриране от едно и също ИП, но явно няма да стане така както си мислех..
Аватар
marshall__

Рейтинг: 1995

Мнениеот Alpina » Вто Яну 10, 2006 12:37 am

@christ728
Admin и модераторите могат да видят само IP-то на юзъра (това е опцията която им дава форума), както и да направят справка за други юзъри от това IP. За справна по MAC адрес трябва да ползваш друг софтуер... и не във всички доставчици има заключване по MAC адреси на IP-тата, което може да значи, че някой дори като му баннеш MAC-адреса той ще го смени и пак ще вилнее ако това му е целта...

Когато си в някоя голяма мрежа повечето потребители имат така наречените "маскирани IP адреси" т.е. те имат различни IP-та в мрежата си, но извън нея от останалия свят се виждат само с едно, зад което могат да седят десетки, дори стотици хора.... дори като пример ще ти дам, че често това е проблем за играещите по гейм сървъри, защото банвайки IP-та на някой "хакер" банват още 50 човека...
Та така стои ситуацията с много доставчици и юзъри, особено от по-малките градове където рядко има реални IP-та
Та за бисера PtD е прав, ако ти си с маскирано IP, то софтуера няма да стигне до него, а до онова, под което излизат всички и неговия MAC - пак опираме до баннване на десетки потребители зад този MAC:crazy:

Относно "шизофрениците" аз не ги понасям и не ги разбирам, ако е форум за забавлени - да, но това все пак е по-специализиран такъв...
Аз си бях направил acc и след 10 мин. забелязах, че месеци преди това пак съм бил направил и съм го забравил - обадих се на Admin разбрахме се и той го зарти. Нормално е мисля и да има по 2 юзъра от реално IP, все пак примерно и брат ми се интересува, а не ика да ползва моята "самоличност", както и аз не го желая...
Друго преди бях направил аcc-то (забравеното) за да чета ЧЗВ се информирам малко преди покупката на колелото - да има и такива юзъри, които си намират инфото без да постват, така че не требва да се чистят и тези, които нямат постове - тогава нямах какво да кажа, да се меся в темите, а и знам как се работи с доста безизвестната за много народ "екстра" Search
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот RaveUnit » Вто Яну 10, 2006 12:47 am

от една страна MAC адреса е почти произволен (с натъртване на почти)
от друга защо не се загледаме какви са причините хора да ползват няколко регистрации и съответно да се намалят тези причини ?

Както беше дал пример GECKO, има и хора дето си правят регистрация специално за да направят някаква по-различна изява, е, с още по-сложните и комплексни ограничения тази група хора ще стават все повече, ъ ?
Човекът с косачката 37OH55V O773H \../{o.O}..l. Гот ми е сред тия идиопати в тая идиокрация
RaveUnit

Рейтинг: 1720

Мнениеот Windstream » Вто Яну 10, 2006 3:11 am

Любо, ще извиняваш, ама за sticky-тата нищо не спомена, поне не на мен. Аз съм твърдо [color=red][b]против[/b][/color], само ще пълнят страниците с глупости, които макар и важни за едни, за други ще са си чиста пречка.
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Мнениеот Admin » Вто Яну 10, 2006 11:52 am

Добре де, темите може и да не са най-отгоре - важното е да поддържам Продукт-Консулт в рамките на три страници и те да са там, за да има обективна причина някои теми да бъдат изтривани, когато се повтарят. Същата мярка ще бъде прилагана и за теми, чиито отговор го има в ЧЗВ - ще бъдат изтривани и посетителят насочван с РМ към ЧЗВ и search. Това ще влезе в сила в момента, в който публикувам обновените правила, за което ми трябва малко подготовка - надявам се до края на седмицата, че и по-рано даже.
Аватар
Admin

Мнениеот did » Вто Яну 10, 2006 12:35 pm

Admin, виждам, че много правилно си усетил настроенията и съм убеден че мерките, които предприемаш, ще имат добър резултат. Продължавай все така - со кротце, со благо и со малко кютек.

Това, че не просто мародератостваш из форумите, а с болка и любов се стараеш да правиш нещата по-добри, ме кара да ти се възхищавам и ми се иска да вярвам, че макар отвреме навреме да изтърваш юздите, магаретата с криволичене ще вървят в правилната посока. Магаретата са готови да съдействат по всякакъв начин.

Това, че сега нещата изглеждат трудни, противоречиви, неясни не е проблем. Проблем ще е ако започнеш да се "справяш" с проблемите с прилагането на чужди, готови рецепти, т.е. мързеливо. Ти обаче избираш по-трудния път, свързан с много неизвестни и изискващ много любов към това, което правиш. Поздравления!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот velco » Вто Яну 10, 2006 1:00 pm

Какви MAC-ове, какви 5 лева, бе? Що не вземете малко да се образовате или поне да прочетете какво е туй router?

Ей, нЕма спасение от чалгата, нЕма спасение от HomeLAN(:puke:) поколението!
:paperba: Proud member of the "Brown Paper Bag Team(tm)"
velco

Рейтинг: 1700

Мнениеот thekidtwist » Вто Яну 10, 2006 1:12 pm

@did
не бих могъл да съм по-съгласен
:bowdown:
One only needs two tools in life: WD-40 to make things go, and duct tape to make them stop.

The journey is the reward.....
Аватар
thekidtwist

Рейтинг: 1752

Мнениеот Admin » Вто Яну 10, 2006 1:57 pm

Митко, благодаря за добрите думи, но тези мерки могат да дадат резултат само по отношение на един от проблемите. Има и други проблеми във форума, на които също ще обърна повече внимание в бъдеще, но това със сигурност няма да се хареса много на един или друг. Както и да е, като съм готов с обновените правила, ще ги съобщя.
Аватар
Admin

Мнениеот did » Вто Яну 10, 2006 2:33 pm

[quote="Admin"]

Има и други проблеми във форума, на които също ще обърна повече внимание в бъдеще, но това със сигурност няма да се хареса много на един или друг. Както и да е, като съм готов с обновените правила, ще ги съобщя.
[/quote]

говориш за толерантността, нали?

бъди милостив, моля те, не нося на бой.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Admin » Вто Яну 10, 2006 3:38 pm

Промените в [url=http://mtb-bg.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1182]Правилата за общуване[/url] вече са направени!

При първа възможност същият текст ще бъде сложен на мястото на сегашния при регистрация на нов потребител.

Нарочно не съм направил конкретните промени по-видими от другата част, за да може всеки да се запознае отново и изцяло с правилата.

Във връзка с този нов текст [size=67]"Всеки посетител се съгласява, че написаното от него може да бъде използвано в бъдеще за създаване на специални теми (форумен справочник, форумна енциклопедия) или други форумни материали, в които текстове от различни автори да бъдат обединени за получаване на единен текст или тема, отговарящ/а/ на въпроси със сходна тематика. За целта отделните текстове могат да претърпят и технически корекции/редакции, които не засягат съдържанието им."[/size] искам да направя уточнението, че той, както и другите промени, важат от момента на редакцията нататък, т.е. от днес. Ще помоля, ако някой желае досегашните му постове да не бъдат използвани за посочените в текста цели, да ме уведоми тук или на РМ.

Искам също да подчертая, че след като има желание за повече строгост, тя ще бъде прилагана и по отношение на всички досегашни правила! Често се случва някой да си позволи обида, заяждане или друго подобно действие с извинението, че това е провокирано от безкрайните повторения на едни и същи въпроси, от непоглеждането към ЧЗВ и т.н. Ще видим дали това е причината, като се опитаме да я премахнем. (Аз лично мисля, че не е). Не забравяйте, че хората са равни по закон (разбира се и според правилата на форума) и това, че смятате някого за идиот, глупак или каквото друго си пожелаете, не ви дава право да го обиждате, нагрубявате и т.н.
Аватар
Admin

Мнениеот Phantom » Вто Яну 10, 2006 4:33 pm

Админ,имам две предложение.
Когато имате възможност мисля че непречи авторите на мненията които ще използвате за други теми да бъдат известяване на РМ.
ПРИМЕР: "Вашето мнение от тема "ХС 60" беше използвано/включено за/във "Важна тема:Профилактика и ремонт на SR Suntour ХС 60" "
Като отдолу бихте могли и да копирате част от мнението.
Второто:Когато един потребител е бил неактивен повече от 2 месеца,ако е посочил е-майл в регистрацията си,бива известен че ако в срок от един месец не посети форума(регистриран) ще бъде изтрит профилат му.
Успех и лека работа по форума :beer:
Лесно ми е, защото се задоволявам само с най-доброто.
Phantom

Мнениеот Admin » Вто Яну 10, 2006 4:44 pm

В случая не става дума за бъдещите "Важни теми", а за една още по-нататъшна идея, която изобщо не знам кога ще ми остане време да осъщесвя. Тя е за създаване на поредица от теми във форум ЧЗВ, които ще са компилация от постове, засягащи дадена група въпроси, но изчистени от всякаква странична информация Най-вероятно авторът на постовете ще си личи, но тъй като технологията на сглобяване на такива теми още не е ясно каква ще е, не мога да кажа от сега. Идеята е да се получи нещо, което ще е по-лесно за ползване от самото ЧЗВ (сегашното), но ще е с по-тясно съдържание (само по някои теми). Както казах, това е въпрос на неясно бъдеще...
Аватар
Admin

Мнениеот axelmax » Пон Яну 16, 2006 7:38 pm

админ-мани ги тея селектирани теми ,4е стана ужасно да се ориентираш,казахти го ама сте хго акйа и тук мойе и некои друг така да мисли
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Admin » Пон Яну 16, 2006 7:57 pm

И какво му е трудното да се ориентираш? Всеки посетител, който е малко от малко редовен, ползва Active Topics. Освен това по този начин най-често дискутираните продукти ще си имат съответното място - който го интересува нещо за тях, гледа там и пита там. По-добре ли е да има по 3-4 теми на страница за един и същи продукт, вместо да е само една на три страници? Ако на това му казваш трудно ориентиране...
Освен това хората, на които им е писнало от теми за често обсъжданите продукти, ще могат съвсем лесно да подминават въпросните теми. Ако не го правят, значи и на тях им е интересно кой какъв нов въпрос е успял да измисли и кой какво му е отговорил.
Разбира се, в момента форумът изглежда претрупан с такива теми, а ще има още такива и то не само в Продукт-консулт. Но на практика това не е нищо повече от преструктуриране и канализиране на информацията. Един пример: влиза Х, без да погледне каквото и да било и пита за сетен път нещо за Climber-а. Темата му се изтрива, той получава РМ и ако знае как да го прочете, разбира, че без малко ровене няма да се мине. Преглежда набързо форума и хоп, ето ти тема за Climber. Чете, чете и хоп, въпросът му вече го няма, щото е отговорено десет пъти на него. С други думи, много съм благодарен на Harka, че измисли този чудесен начин за разтоварване на форумите от вечно повтарящи се въпроси! :thumb:
Така че можеш да очакваш още такива теми, дори и за продукти, които още не са се появили на пазара (като Tora и Rux например), но е ясно, че ще предизвикват лавина от въпроси.
Мога да ти гарантирам, че след седмица-две няма да изпитваш никакво неудобство. Като отидеш в Продукт-консулт вместо да виждаш три нови теми за Climber, ще виждаш доразвитие на дискусията в съответната тема и толкоз. Какво му е сложното?
Аватар
Admin

Мнениеот kagami » Пон Яну 16, 2006 10:09 pm

@Admin
Поздравления за "Важните теми"!! Доколкото мога да преценя, вложил си и продължаваш да влагаш ужасно много труд в подредбата на информацията, но съм сигурна, че резултатът ще си заслужава усилията. "Веломеханик" става все по-информативен и user-friendly отдел на форума. Харесва ми и това, че темите не са sticky, защото щеше да се получи проблeмът, за който спомена Windstream - задръстване на страницата c неподвижни заглавия. Много добро решение сте изнамерили с Harka! :agree:
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Назад към Мнения, предложения и въпроси за форума и сайта