Sartor, като човек с елементарни познания по тази материя, аз се сещам за два вида компресия - висока и ниска. Като високата компресия означава втвърдяване, а ниската компресия - омекотяване на каквото и да било нещо с дадено съдържание (влизал съм в няколко часа по физика едно време). Та нещо не мога да ти хвана мисълта с тази висока, бавна и бърза компресия. Да, вилката може да се сгъва по-бавно и по-бързо, според компресията в нея.
Нека да видим дали часовете във форума, по физика и на терен са ми били достатъчни - Твърда вилка (висока компресия) - дропове и едри препятствия. Ниска компресия (мека вилка) - павета, плочки, дребни коренища и като цяло по-дребни препятствия.
Понеже колегата има две компресии и се интересува как работят, ще си позволя едно предположение - Ниската компресия в началото на хода - първите няколко см. от сгъването. Високата компресия - вероятно от средата към края на хода, когато вилката поема силен удар.
Ако някой по-вещ по темата чете, моля да ме поправи, ако греша някъде.
За САГ-а - на вилката ми таблица с килограми и препоръчително налягане (от - до). За моите килограми съм вкарал толкова въздух, колкото пише в таблицата. Пръстенчето за САГ-а седи вдигнато горе до короната и не го гледам. В този ред на мисли и аз имам един въпрос - Да се доверявам на таблицата или да помпя според показателя на гумения пръстен - САГ-а. Вероятно и на други вилки има такава таблица?

The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
A fire burns... within our forest... the blood is thick... and only black