Понеже не открих такава тема, си позволявам да пусна нова. Тъй като от тази година започнах да се придвижвам в града с велосипед, не съм много наясно с възможностите за обличане през есента и зимата. Да уточня, че става въпрос за колоездене само в градски условия, което няма да бъде много интензивно (обикновено около 15-20 мин. до максимум 30-40 мин. каране), колкото да стигна до работа или някоя друга не много далечна точка на София. Също така не предвиждам да карам при сняг и мокро време, а също и ако температурите паднат под нулата.
Основният проблем, който срещам сутрин е, при ниска температура под 10 градуса, доста неприятното усещане от студения вятър в областта на лицето, което може да ми докара в най-добрия случай хрема или пък нещо доста по-сериозно. На тялото за момента не ми е студено, а и се съмнявам, че докато въртя ще имам такива проблеми по отношение на горната част от него (с изключение на главата). От друга страна, ако се навлека като ескимост, може да се изпотя, така че търся някакъв баланс между двете. Въпросите ми са към хората, които вече имат опит с колоезденето в студено време и могат да дадат някакви конкретни насоки как се обличат, защото не ми се иска да установявам истини на принципа проба-грешка. Може да посочите и конкретни магазини или стоки. Като за начало имам следните въпроси:
1. Какво яке да си купя- по-тънко, ветроустойчиво, като под него обличам по-дебели дрехи или обратното. Дали бих могъл да намеря такова с качулка и яка, които да покриват челото, бузите, устата и носа. Малко като нинджа да изглеждам

Или пък е по-добре да си слагам шал?
2. Относно ръкавиците и шапка, предполагам няма някакви особености.
3. За обувките, предполагам, че трябва да са по-високи, за да не ми е студено на кокалчетата.
4. При панталоните също ми е малко трудно да се ориентира, тъй като и без това зимата трудно намирам по-дебели - обикновено нося джинси.
5. Има ли някакви особености, които трябва да съобразя за самия велосипед. Приятел се оплакваше, че в студено време е спукал 3 пъти гума за един сезон, трябва ли да се промени налягането им и има ли проблем ако цял ден велосипедът стои навън, макар и под навес ?