Спонсори

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Спонсори

Мнениеот DanzkA » Нед Дек 18, 2016 6:36 pm

Здравейте! Занимавам се с планинско колоездене(спускане) не съм един от най-добрите но винаги съм в 6цата,а се занимавам от 2год.
Нямам материални средства и опирам до това някой да бутне рамо.Та как става със спонсорирането.Трябва да предлагам на всеки един ли ?
DanzkA

Рейтинг: 1200

Re: Спонсори

Мнениеот Admin » Пон Дек 19, 2016 6:08 pm

Здравей, едва ли точно аз мога да ти дам най-добър съвет, но докато се включи някой с повече опит в спонсорирането, ето ги моите 5 стотинки:
Според мен подходът при търсене на спонсори е горе-долу като при търсене на работа. Трябва да си наясно какво точно можеш да предложиш и от какво имаш нужда насреща. Казваш, че имаш стабилни резултати в последните 2 години - това е добре, но не е всичко. Ако решиш да отправяш предложение за сътрудничество до определен(и) спонсор(и), помисли за всякакви други начини, по които може да си им полезен. Състезанията в България нито са толкова много, нито са толкова значими, така че е важно и извън тях да работиш за популяризиране на марките, които те подкрепят. Това предполага да си добре информиран за продуктите, за да можеш например да разясняваш на приятели, познати и дори на непознати всичко, което би могло да ги заинтересува относно велосипеда ти, екипировката ти, спонсорите ти. Когато си добре информиран, трябва и да си активен, т.е. да споделяш статуси и информация в социалните мрежи, цитирайки спонсорите си, можеш да помислиш за създаване на видеоклипове, за фотосесии, за интервюта и т.н. - все неща, които да създадат имидж и известност на теб, а чрез теб и на спонсорите ти. Разбира се, трябва да си от време на време и на тяхно разположение - например да им помагаш при разни събития, да им даваш обратна информация за продуктите, да участваш в техни видеоклипове или фотосесии и др.
Та прецени си от всичко това дето изредих, с какво ти конкретно можеш да се ангажираш. Помисли и за някакви твои, оригинални идеи. Напиши всичко в едно резюме, с точки и подточки и бъди готов да го изпратиш на когото трябва.
Според мен не е добре да изпращаш наред - общността е малка, бързо ще се разчуе и всеки ще започне да коментира, че еди кой си търси просто някой да му подари едно колело. Аз лично първо бих анализирал много точно от каква точно подкрепа имам нужда - дали ми трябва нов велосипед, дали само консумативи и резервни части за моя велосипед, дали ми идват в повече разходите за участие в състезанията и т.н. Когато изясниш параметрите на подпомагането, от което се нуждаеш, трябва да помислиш едновременно по няколко въпроса:
1) Коя компания може да ти осигури подкрепата, от която се нуждаеш? Очевидно е, че ако очакваш от малко квартално магазинче да те снабди с DH велосипед и да поеме поддръжката му, това е близко до невъзможното.
2) Коя от компаниите, които могат на теория да осигурят необходимата подкрепа, би имала мотив да го направи на практика? Този мотив може да бъде местна принадлежност (примерно фирма/магазин в твоя град), може да бъде лично познанство, може да бъде дори това, че харесваш точно техните продукти и искаш да работиш конкретно с тях.
Според мен важното е да си искрен и открит и да си свършиш изброената предварителна работа. Когато сведеш възможните спонсори до някаква малка бройка, тогава можеш вече да им изпратиш по един или друг начин предложение за сътрудничество. Тук вече не знам кой подход би бил по-добър - дали да пратиш едновременно до двама-трима и да преговаряш успоредно (пести време, но може да създаде лошо впечатление) или по-скоро да изпращаш предложенията едно по едно, като водиш преговорите последователно (това ми се струва по-коректно, но може да се проточи във времето).
И накрая, пак казвам - това е чиста теория, базирана на това как аз виждам възможните отношения и как бих подходил. Предполагам, че на практика има още една дузина начини да се случат нещата - например, ако се познаваш с топ-състезателите, които са в един или друг отбор, да подшушнеш, че си търсиш и ти място под някое слънце. :D
Успех!
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Назад към Общ форум