Ден 2 – Лескова-Кашана
Един от интересните участъци по маршрута, с много варианти за преминаване и доста разнообразен. С Пламката решихме да си дадем зор и да се доберем до Кашана, а не да оставаме на Чавдар. Рано пиле, рано пее и въпреки че бяхме заспали рано предната вечер, ставането сутринта беше доста тегаво. С големи усилия успяхме да закусим, осветени единствено от светлината на челниците. Към 6 часа вече бяхме потеглили. Слънцето още не се беше показало зад хълмовете и росата и тънката стелеща се мъгла караха зъбите да потракват един в друг, още повече, че деня започна със спускане. Нещата бързо се промениха, и малко след влизането е гората започнаха да идват и много стръмните изкачвания, вярно не много дълги, но поне ние не намирахме сили да караме по тях. Виждаха се следи от други 2ма колоездача и по тях си лечеше, че за разлика от нас, те не са слизали да тикат колелата си. Явно имаше още много каране да изкараме с Пламката, докато стигнем това ниво.
https://www.dropbox.com/s/ojirph3dwmlpk ... 9.JPG?dl=0една панорама от не знам кой си връх, така и не разбрах как се казва, аз му казвам Бигла, макар и да не е точно тойКато цяло преобладава карането, само преди Белия камък има малко по-сериозно изкачване. Горе долу 3 часа ни беше отнело да стигнем до там.
https://www.dropbox.com/s/utziqakiibqcb ... 0.JPG?dl=0поглед от поляната пред Белия камъкСпряхме за кратка почивка, след което поехме към Зла поляна, само където едвам намерихме подсичащата пътека. Доста беше обрасло пред нея и се повъртяхме докато й намерим началото. През цялото време успокоявах Пламен, че само да минем поляната и почва спускане до Витиня. Е, това беше един от грешните ми спомени от предната година, и след Зла поляна се оказа, че си има доста каране докато почне спускането. А то спускането се оказа вече като, че се движиш по магистрала – широк път, покрит с чакъл, канавки за водата отстрани.
Няма смисъл да се следи за маркировка, той пътя е един, а заради отсечените дървета, марки почти и не са останали. Голям студ събрахме, докато се спуснем до Витиня. Седнахме до чешмата с мечето и се подсилихме с каквото имаше в раниците. Трябва да е било към 11 и нещо часа, понеже обяда решихме да го оставим за по-късно. С Пламката беше спокойно. Чувствахме се добре в компаниите си, всякакво напрежение липсваше и насладата от карането ставаше все по-голяма. Въпреки физическата умора, която се появяваше от време на време, по цял ден се чувствах абсолютно безгрижен, далеч от всякакви делнични проблеми, все едно се бях върнал в детството си.
С нови сили поехме по асфалта към Горно Камарци, като с повишено внимание търсихме отбивката за маркирания път за Арабаконак. Бях обяснил двата варианта на Пламен и понеже на него хич не му се караше по шосето, решихме да минем през гората. Любопитството ми ме накара да се съглася, въпреки че знаех, че по асфалта ще ни е по-лесно. И както си карахме почти подминахме отбивката, която приличаше на сметище, наистина доста неприятно място. Отсега искам да кажа, че повече не бих минал от там с колелото. Пътеката е наистина много обрасла, криволичеща между дърветата и оградата на горското стопанство. Има и места, които стават за каране, но като цяло си е тегава работа. И точно към края минаването започна да се превръща в мъка. До такава степен се сгъстяваше растителността, че единственото което виждаха очите ми бяха листа и клони. Тук някъде изгубихме и маркировката. Явно се бяхме объркали, но на мен не ми се минаваше пак през същия ужас. Видях на гугъл мапс, че след хълма пред нас трябва да стигнем път, затова вложихме всички усилия за да преодолеем стръмния наклон и множеството тръни, къпини и всякакви други бодливи растения, виреещи точно на това място. След няколко минутна борба, вземала жертви и от двете страни, успяхме да стигнем до равно място. Кръв се стичаше от всяко оголено място от тялото, а дрехите бяха закачени с бодли. Пред нас обаче седеше въпроса с намирането на маркировката. Тръгнахме на изток и след 500 метра се появи и тя. От тук до прохода вече беше лесно. На Арабаконок бяхме към 13 часа.
След кратка почивка поехме по прашасалия път. Явно заради малкото каране през гората имахме много сили и двамата с Пламката уверено си карахме нагоре. Това пък може да е предимството на минаването през гората, опитвайки се да си върна доброто настроение след екшъна от преди малко. Тук отново да кажа, че има много нови табели и преминаването е безпроблемно. Малко преди фургона с надписа за копривите, спряхме да починем. Интересно беше, че въпреки всичките тръни, гумите си бяха ок. Точно тогава видяхме огромен трън, стърчащ от на Пламен предната гума. Щом толкова време беше изкарал, ще устиска и до хижа Чавдар, не ни се правеше гума в момента. След това поехме надолу през обиколния път, по който бяхме минали и предната година. Не искахме и да виждаме коприви и къпини. Много ни се овидя качването нагоре, пътя не е много стръмен, но монотонен. Някакво безвремие ни беше обзело. Имаше вариант да не слизаме до Чавдар, но глада се оказа по-силен и въпреки че можеше и да няма ядене към 15:30 бяхме пред хижата. Нямаше никой. Не след дълго се появи Иво, хижаря. Оказа се че има супи и ние доволно си хапнахме. Иво е сладкодумец и поговорихме доста, после оправихме и на Пламката гумата. Нашата цел беше Кашана обаче и без да губим много време към 16:40 затикахме по стръмния баир.
Времето беше доста мръчкаво и студено, а на билото след вр. Баба си беше направо мразовито.
Вятъра беше брутално силен и трудно успявахме да пазим баланс на колелетата. Единствено се молех да не завали дъжд, че щяхме да станем на шушулки.
https://www.dropbox.com/s/gtul54yln7m16 ... 0.JPG?dl=0https://www.dropbox.com/s/x2s9lip31z25n ... 9.JPG?dl=0Към 19 часа бяхме на Кашана. Ники ни посрещна както трябва, както само той го умее. Много добър човек! Сменихме дрехите и се стоплихме на печката. Ах къде сте ми топли дрехи сега, за какво ви оставих вкъщи. След известно време се появиха и още 3-ма колоездачи – 2 момчета и едно момиче – същите, който не дочакахме на Лескова снощи. Техния план беше да оставят колелата и да ги вземат на Узана отново. Въпреки че следващия ден не предлага много каране, има такива спускания, че не знам как бих се чувствал ако нямам колело и трябва да ги ходя пеш. Не мерси, по-добре да си го тикам, но да си е с мен. След хапването и душа с Пламката бързо се понесохме към бунгалото. Времето за следващия ден не го даваха много добро и затова решихме да видим сутринта какво е положението и да преценим тогава.