Тъй като нямаше какво друго да направя насред гората, затягах - първо на всеки километър, после на всеки 100-200 метра, накрая бутах близо 10 км. до лагера.
Quick fix, няма да повярвате колко тъп и прост:

Оста изглежда ОК, но шлиците на левия курбел са "капут". Има луфт, който не може да бъде обран, колкото и да затягаш болтовете - при въртене левият курбел се размърдва от луфта и лека-полека "изпада". Натоварването от оста върху десния лагер пък го "избива" щом се заформи и луфт по дължината на оста. Самите лагери изглеждат абсолютно перфектни и нямат луфт нито откъм оста, нито откъм рамката.
Възможни причини:
1) Недозатягане при профилактика - съмнява ме, тъй като отделям значително внимание на тези детайли и гледам да затягам всичко колкото и както трябва/пише.
2) Яко напиняне - доста катерене е видяло това колело, но не виждам как току-така, без начален луфт, би стигнало до това състояние.
3) Багажникът ми за велосипеди, който ги стяга за курбелите - най-малко вероятният според мен вариант, тъй като от есента колелото не беше качвано на тоя багажник, а трудното качване на големия венец (признак на тръгнал да се вади десен лагер) се появи преди пътуването от този уикенд.
Озадачен съм, писах на Canyon, сега ще им пратя и снимки. Дори да не признаят проблема за гаранционен, със сигурност колелото тия дни ще се сдобие с нови лагери и курбели. Чак се замислям дали това не е перфектният момент за миграция към 1х10/11 с елипса отпред......
ПП: Детайлни снимки на шлиците мога утре да направя, но след опитите да се прибера до лагера със затягане, вече изглеждат наистина трагично.