ход на вилката за XC и Mountain Cross

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Мнениеот КапитанПланета » Пет Яну 23, 2004 8:21 pm

[quote="TOYAGA"]
Много по-интересно ми е да видя разчастен RTWD, щото U-Turn-a е много труден за заобикаляне (и тва ако не е каламбур!) от патентна гледна точка именно поради простотата си... Аз викам да гепим вилката на Капитана и да я изкормим!:D:D:D
[/quote]

[quote="bikerider"]
Леле, Капитане, само ако знаеш какво сме ти намислили с TOYAGA... [/quote]

Ами аз между другото от доста време и се каня, обаче ще ми е сефте и леко се притеснявам, та е още девствена горката.... :X:I:I:I Ще съм много по-спокоен (и тя също) ако ни помагат приятели [:p]:D.
Само кажете и действаме. Може у нас, може и при Каймата - както ви е по-удобно :D;).

Four wheels move the body, Two wheels move the soul.
КапитанПланета

Рейтинг: 1705

Мнениеот Newone » Пет Яну 23, 2004 9:35 pm

Няма да си сакатя велосипедчето, споко:8D:Просто се притеснявам като чета множеството ревюта[:0]Bikerider, ти можеш ли да направиш нещо за "Скарабейчито"?Please:o)

Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Рейтинг: 2000

Мнениеот КапитанПланета » Пет Яну 23, 2004 10:34 pm

[quote="тучо чучо"]

Основният недостатък е, че и без това малкия челен ъгъл стана още по-малък и това ме кара да се чувствам като на Чопър;) Колелото е доста по- нестабилно, особено в остър завой с по-висока скорост.
....
С други думи, напролет живот и здраве ще скачам на друга рамка с по-голям челен ъгъл:D
[/quote]

При мен се появи същия проблем. Преди бях с вилка 75мм. Сега като минах на 100-120мм тежестта се прехвърли повече към задното колело и предното няма достатъчно сцепление... Даже паднах поради тази причина - на завойче, което преди съм си го взимал на дадена скорост без проблем, сега се оказа че предното колело поднася и става кофти:xx(:. Сега и аз се оглеждам за нова рамка, та питането ми е ти на какво си се спрял (ако не е тайна;)).

КапитанПланета

Мнениеот Admin » Съб Яну 24, 2004 1:57 am

[quote="КапитанПланета"]

Ами аз между другото от доста време и се каня, обаче ще ми е сефте и леко се притеснявам, та е още девствена горката.... :X:I:I:I Ще съм много по-спокоен (и тя също) ако ни помагат приятели [:p]:D.
Само кажете и действаме. Може у нас, може и при Каймата - както ви е по-удобно :D;).

[/quote]

Капитане, след днешните ни умувания над твойта вилка, мисля, че едно отваряне в присъствието на Bikerider и Toyaga ще й дойде добре. Ама айде и мен да ме викнете, а? ;):D
Ха сега да ви кажа какъв й е проблема, т.е. дали изобщо има проблем, де.:?: (Капитане, извинявай, че те изпреварвам, ама ми е много интересно дали е нещо дефектна или си е така;)).
Та значи, вилката е с RTWD, само че като се регулира хода, включително от крайно до крайно положение, т.е. промяна с 20мм, вилката изобщо не потъва/не се разгъва съответно. Все си седи вирната на максимум. Мен това доста ме озадачи, защото всички други вилки с променлив ход, които съм виждал, като се намали хода, потъват надолу, което е добре и за геометрията с оглед изкачването. Та въпросът е дали вилката на Капитан Планета е с дефектен RTWD или просто е направена така, че въпреки промяната на хода, височината й да не се променя (което според мен е странно). :?:Ще уточня и още нещо интересно – като се върти регулатора за хода, се усеща промяна в твърдостта на пружината, което значи, че вътре нещо става. Ама дали това "нещо" е промяна на хода.....:D
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот КапитанПланета » Съб Яну 24, 2004 2:40 am

Admin, благодарско че описа положението вместо мен :^:. Ми айде като ти мине изпита ще се организираме:8D:. Bikerider, Toyaga кво ше кажете ?

EDIT : Забравих да кажа най-важното : бирата е от мен !
КапитанПланета

Мнениеот C_Mo » Съб Яну 24, 2004 9:13 am

[quote="КапитанПланета"]

Admin, благодарско че описа положението вместо мен :^:. Ми айде като ти мине изпита ще се организираме:8D:. Bikerider, Toyaga кво ше кажете ?

[/quote]

Щом има отваряне на вилки и бира бройте ме и мен.
Аватар
C_Mo

Мнениеот КапитанПланета » Съб Яну 24, 2004 10:54 am

[quote="xtr"]

[quote="КапитанПланета"]

[/quote]

[/quote]

You are always welcome ! Като се разберем за ден, час и място ще ти пиша:8D:.
КапитанПланета

Мнениеот TOYAGA » Съб Яну 24, 2004 11:57 am

@ Капитан Планета

Опа съм за корменето и бирата! Стига да успеем да се стиковаме във времето...

BTW, системата RTWD TРЯБВА да скъсява вилката безстепенно също като U-Turn! Установеното от тебе и Admin състояние обаче (въртиш, вътре нещо става, обаче вилката не се свива, респ. разгъва) изглежда не е рядкост и е нещо като "детска болест" на RTWD...:xx(:

Ако имаш някой около тебе, който да разбира немски, виж това [url]http://www.mtb-news.de/forum/t93104.html[/url]. Явно има някакъв проблем, но не е ясно какъв...:xx(:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот КапитанПланета » Съб Яну 24, 2004 12:38 pm

Toyaga,

[color=blue]>>> Опа съм за корменето и бирата! Стига да успеем да се стиковаме във времето...[/color]

А дано ! Аз имам як екшън идната седмица и после се очаква леко затишие. Дано и вие да можете.

[color=blue]>> BTW, системата RTWD TРЯБВА да скъсява вилката безстепенно също като U-Turn! Установеното от тебе и Admin състояние обаче (въртиш, вътре нещо става, обаче вилката не се свива, респ. разгъва) изглежда не е рядкост и е нещо като "детска болест" на RTWD...:xx(:

Ако имаш някой около тебе, който да разбира немски, виж това [url]http://www.mtb-news.de/forum/t93104.html[/url]. Явно има някакъв проблем, но не е ясно какъв...:xx(:[/color]

За съжаление нямам хора с немски около мен, но едно успях да си преведа "Manitou suxx" :xx(:.
То нали това е идеята - да попрактикуваме reverse engineering и да се пробваме да хванем какъв е принципа на работа. Аз от малък имам страстта да си разглабям играчките за да видя "какво има вътре". Даже тогава го правих с ясното съзнание че няма да мога да ги сглобя пак, и въпреки това любопитството надделяваше. Тръпката си заслужава :B)::})::D. Да не говорим пък какъв кеф е да го сглобиш и то да вземе да проработи :D.
КапитанПланета

Мнениеот КапитанПланета » Съб Яну 24, 2004 3:08 pm

Положението с моя Black се изясни. Не е дефектна вилката ами просто не е RTWD. Тая врътка дето я връткахме с Админ се оказа че не е за RTWD а за компресията (по-твърдо и по-меко). В сайта на Answer има два модела black - elite rtwd и elite 100 който е с Lockout. Логиката ми беше че като вилката ми не е с lockout значи е RTWD. Да, ама не :(!::V::xx(:.
Разбира се това не означава че почерпката се отлага [:p]:D:D:8D:
КапитанПланета

Мнениеот C_Mo » Съб Яну 24, 2004 4:18 pm

[quote="КапитанПланета"]

Положението с моя Black се изясни. Не е дефектна вилката ами просто не е RTWD. Тая врътка дето я връткахме с Админ се оказа че не е за RTWD а за компресията (по-твърдо и по-меко). В сайта на Answer има два модела black - elite rtwd и elite 100 който е с Lockout. Логиката ми беше че като вилката ми не е с lockout значи е RTWD. Да, ама не :(!::V::xx(:.
[/quote]

Айде тази вечер ... любопитно ми е да видя бригадата сърдити чичковци ;)
Аватар
C_Mo

Мнениеот КапитанПланета » Съб Яну 24, 2004 6:33 pm

[quote="xtr"]

[quote="КапитанПланета"]

[/quote]

Айде тази вечер ... любопитно ми е да видя бригадата сърдити чичковци ;)
[/quote]

Чак сега го виждам поста (18:30) и е малко късно, пък и да не беше, така ме е подгонила службата, че тази вечер май няма да се спи... А, и да те предупредя - бригадата сърдити чичковци сме много тежки откъм организация - един като може, другия не може и после обратното :xx(:, така че абсурд да си направим среща от днес за днес [:p]. Виж примерно ако кажеш някаква дата след седмица-две по може да стане нещо :8D::8D::8D:.
КапитанПланета

Мнениеот КапитанПланета » Съб Яну 24, 2004 6:40 pm

ИЗВОД :
Купил съм си Black Comp, с лепенка Elite. Разликата в цената comp/elite май беше 50 лв. Добра цена за лепенки, ама поне да не падаха толкова бързо. Леко съм бесен.
КапитанПланета

Мнениеот Admin » Съб Яну 24, 2004 7:25 pm

[quote="КапитанПланета"]

ИЗВОД :
Купил съм си Black Comp, с лепенка Elite. Разликата в цената comp/elite май беше 50 лв. Добра цена за лепенки, ама поне да не падаха толкова бързо. Леко съм бесен.
[/quote]

Леко съм шашнат! [:0]:xx(::(
100% ли си сигурен? Особено след като Toyaga каза, че подобен проблем се среща, може би все пак си е с RTWD. Нали и книжката ти беше за Elite, или тя е за цялата серия Black? (не обърнах внимание като я гледах) :?:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот КапитанПланета » Съб Яну 24, 2004 7:46 pm

Админ, 100% съм сигурен... Нещо не ми вървеше работата, хвана ме саклета и не се сдържах - разкостих я :})::})::}):[:p]. Видях как действа врътката в левия крак и ми стана ясна работата - няма и помен от RTWD. След това свалих всички Service Guides за black 04 (те са само нещо като exploded view) и направих визуална сверка на всички части. Моя все едно е бил elite rtwd, но са му сменили rtwd-то с една проста врътка, която натиска/отпуска пружината, с което се променя само твърдостта но не и хода. В крайна сметка се получава това което се вижда в service manual-a на black comp...
Можеш сам да видиш разликите. Би трябвало да е това (дясната част) :
[url]http://www.answerproducts.com/serviceguides.asp?function=64&guideid=70[/url]
а е това :
[url]http://www.answerproducts.com/serviceguides.asp?function=64&guideid=69[/url]

Ти видя какво пише на ваденката - elite...

EDIT : книжката е за всички Black 04 (има я и на сайта на answer). Интересното е че в тази книжка за rtwd става въпрос само при Platinum. Абе кашата е пълна...
КапитанПланета

Мнениеот jokata » Нед Яну 25, 2004 10:41 am

[quote="КапитанПланета"]

ИЗВОД :
Купил съм си Black Comp, с лепенка Elite. Разликата в цената comp/elite май беше 50 лв. Добра цена за лепенки, ама поне да не падаха толкова бързо. Леко съм бесен.[/quote]
[quote]
Ти видя какво пише на ваденката - elite...

EDIT : книжката е за всички Black 04 (има я и на сайта на answer). Интересното е че в тази книжка за rtwd става въпрос само при Platinum. Абе кашата е пълна...[/quote]

Капитане, и аз съм изумен [:0]. След като на теб могат да ти извъртят такъв номер, какво ли ще ми се случи на мен, дето разбирам малко.
Не зная, но явно в България трудно се променят порядките (а и мисленето - и още по-трудно ще става май... :((() :}):
Човек без идея е като риба без велосипед.
Аватар
jokata

Рейтинг: 1700

Мнениеот КапитанПланета » Нед Яну 25, 2004 4:38 pm

Joka, ами явно толкова си разбирам... Като я купувах още не бяха излезли manual-ите за 2004 а аз бях чел тези за 2003, а има доста разлики... Освен това много се бях запалил да си взема вилка и действах малко прибързано:xx(:. Абе както и да е... Най-много да я продам (като COMP разбира се) и да си взема нещо от вън.
КапитанПланета

Мнениеот КапитанПланета » Нед Яну 25, 2004 4:46 pm

Въртят ми се някакви идеи за намаляване на хода с 20мм, но ми звучи прекалено лесно за да е истина [:p]. Идеята е да си поръчам на стругар долната подпора на пружината, но по-къса с 20 мм. Профилът е съвсем елементарен и мисля че няма да е проблем. Мисля че е възможно, защото Fluid Flow Damping-a в десния крак е смятан за ход 90-120 мм а при мен така ще стане 100 мм, което ме устройва. Какво ще кажете по въпроса?
КапитанПланета

Мнениеот TOYAGA » Нед Яну 25, 2004 5:27 pm

Капитане, още преди Answer да обновят сайта си, коментирахме някъде тук гамата за 2004 и аз ти казах, че положението е много объркано и като OEM има всякакви комбинации. Затова не се и учудих, че има Elite с RTWD (BTW, има и Elite с SPV), независимо от факта, че с RTWD е само Aftermarket-версията на Black Platinum. Просто в момента Manitou правят custom-вилки по спецификация на всеки отделен производител и едва ли не за всеки отделен модел.

Съвсем друг е въпросът ОТКЪДЕ в БАС се е взел Comp с лепенки на OEM-ски Еlite и най-вече – ЗАЩО ПО ДЯВОЛИТЕ някой от БАС си е позволил да ти вземе пари като за такъв?!? Без значение дали е твърдял че това, което ти продава Е с RTWD или НЕ Е с RTWD.

ОТВРАТ!!!

Скъсяването на хода най-вероятно е изпълнимо, но можеш да имаш предвид и това, че аз имам един Black Elite 80-100 модел 2002 (стандартна Aftermarket-версия с регулиране preload-а, rebound-a и хода, в перфектно състояние, черен на цвят) с който сигурно ще се разделя още през тази година...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Newone » Нед Яну 25, 2004 6:07 pm

Капитане, ако ти трябва вилка с малък ход, помисли си за моя Skareb Comp/sorry, Toyaga;)/
Аватар
Newone

Мнениеот КапитанПланета » Нед Яну 25, 2004 7:41 pm

От БАС не са ми казвали че вилката е с RTWD. Аз търсех Elite със регулируем ход 100-120 и те ми дадоха тази, затова реших че е с RTWD. Сега за кашата с афтермаркет и ОЕМ вилки на Answer... Ако отвориш сайта им ще видиш че има два вида Black Elite - единия е с Lockout а другия - с RTWD. Предполага се че това са им афтетрмаркет вилките. След това сваляш service manual-a (всички "мануали" са писани явно от различни хора, които не са се съгласували помежду си и са били доста разсеяни докато го правят). Там също има два вида Elite - Black Elite и Black Elite RTWD. Хубаво. След това отваряш книжката която върви с вилката и там виждаш че само Platinum е с RTWD и се явява единствения Black с регулируем ход... Така че БАС не са ми виновни - имам точно това което пише в книжката, която са ми дали с вилката, сиреч вилка със 120 мм ход, Rebound adjust и FFD. Ни повече ни по-малко. Това че на сайта на Answer пише съвсем други работи няма нищо общо. Сега се сещам и че Black Comp който се продаваше в БАс беше без rebound adjust, сиреч 50-те лева не съм ги дал само за стикери. Иначе вилката ми е 1:1 със service manual-a на Comp. За мен положението е следното : или в AnswerProducts цари пълна каша и несъгласуваност или се опитват да "работят" клиентите си с цел да изкарат нялкоко долара в повече (може и двете). Честно казано се чувствам изигран на дребно от тях и нямам намерение да се занимавам с пластмасовите им вилки повече (мале колко съм страшен :)).
Бях запланувал да си взема някаква хубава рамка тази година, обаче се появиха непредвидени разходи и не знам дали ще се справя а не ми се правят компромиси, тъй че точно сега не ми се дават пари И за нова вилка. Ще опитам тоя номер с намаляването на хода белким закърпим положението (защото в момента съм като на чопър :) )
КапитанПланета

Мнениеот Admin » Пон Яну 26, 2004 12:05 am

А-а-а, явно кашата наистина е страхотна!:(!: Вилката ти съвсем очевидно не отговаря на никой от моделите Black 2004, които са на сайта на Manitou. (Toyaga, не са ли това моделите за крайния пазар? Защо казваш, че Black Elite RTWD е OEM-ска версия, като я има там? Аз ли не съм разбрал нещо?). :?:
Капитане, ти казваш, че отговаря на Comp – този от миналата година ли имаш предвид? (Защото за 2004г. в сайта няма такова животно).
И продължавам да се чудя как изобщо се е получило това. Може би твоята наистина е някаква ОЕМ-ска версия – тогава и БАС имат някаква вина, защото се предполага, че би трябвало да ти продават aftermarket, нали?:}): Само че, ако е така, най-много морална отговорност да им търсиш. :(
Друг вариант, за който се сещам, е грешката да е в Manitou – доколкото помня, вилките се появиха в БАС няколко месеца преди да бъде обновен сайта им. Чудя се дали не е възможно пръвоначалните модели да са били по-различни от това, което са решили да бъде в крайна сметка продуктовата им гама за 2004г. (и което е в сайта). :?:
Е, ако не друго, имаш си “уникален” Black Elite. :D
Аватар
Admin

Мнениеот КапитанПланета » Пон Яну 26, 2004 12:57 am

Админ,

[color=blue][i]>>> Капитане, ти казваш, че отговаря на Comp – този от миналата година ли имаш предвид? (Защото за 2004г. в сайта няма такова животно). [/i][/color]

Значи, на сайта като отидеш на "tech support", кликваш на "Service Guides", избираш "forks/black/2004", после на "2004 Black Comp Schematics" и се отваря pdf, на който виждаш точно копие на моята вилка. В products няма 2004 black comp, обаче в service guides има. Книжката която вървеше към вилката може да свалиш от "tech support/product manuals/forks/black/2004/2004 black". Там в началото са описани всички black-ове. Виж им характеристиките - нямат почти нищо общо с описаното на сайта в products... Просто наистина при Answer всичко е пълна бъркотия. В случая БАС нямат никаква вина (макар че признавам си първоначално тях почнах да "благославям"), освен може би това че ми обясняваха как с тая врътка ще си променям хода, но това беше едно ново момче което не бях виждал дотогава и явно още не беше съвсем навътре в материята.
ТАКА ЧЕ :
1. Има пълно съответствие между книжката (product manual) и това, което е вилката. Според книжката (product manual) моята вилка не е някакъв OEM-ски клонинг а си е чист Black Elite със следните характеристики 100 OR 120 MM TRAVEL / COIL SPRING / FLUID FLOW DAMPING (REBOUND ADJUST) / SINGLE CROWN / RA CASTING.
2. Няма НИКАКВО съответствие между моделите на сайта (в products) и тези в книжката...
Такааа, значи ако ти гледаш сайта (products) оставаш с впечатлението че ако видиш Black Elite, то той ще е или с lockout или с RTWD. Отиваш в магазина, виждаш elite който няма lockout и по метода на изключването стигаш до извода че това е Black Elite RTWD. Купуваш си го, отваряш книжката и четеш характеристиките на някаква съвсем друга вилка... Аз тогава (беше доста преди да дойде 2004та) реших че това е някакъв "ранен" вариант на книжката и има грешки. Затова я игнорирах и продължих да живея с мисълта че имам вилка с регулиране на хода 100-120, макар че ти видя какво е "регулирането". Значи настройвам си "RTWD-то" на минимален ход обаче колелото си се държи и изглежда като при 120мм, а то какво било - ами аз само съм си напъвал пружината ...
КапитанПланета

Мнениеот bikerider » Пон Яну 26, 2004 2:03 pm

[quote="КапитанПланета"]

[quote="TOYAGA"]
Много по-интересно ми е да видя разчастен RTWD, щото U-Turn-a е много труден за заобикаляне (и тва ако не е каламбур!) от патентна гледна точка именно поради простотата си... Аз викам да гепим вилката на Капитана и да я изкормим!:D:D:D
[/quote]

[quote="bikerider"]
Леле, Капитане, само ако знаеш какво сме ти намислили с TOYAGA... [/quote]

[/quote]

Както ти прецениш :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пон Яну 26, 2004 2:05 pm

[quote="xtr"]

[quote="bikerider"]

[quote="TOYAGA"]

[quote]А тва фолио/боя няма да описвам след време как се разпада и какво прави с маслото и клапите на хидравликата [/quote]

Бррр! Намирисва ми на честичка профилактика за новата вилка на скъпата.:xx(: Нищо де, за тия пари-толкова, пък и след като проблема ти е известен, значи най-вероятно си му намерил и чалъм. Предполагам, че не е проблем олющената гадост да се почисти и изхвърли...

Don't forget to remember
[/quote]

не е :)
виж истинския проблем е да се доолющи останалата гадост, голяма играчка е.
човека за когото говоря даже мислеше да накисва пружините в DOT за да се махне гадорията.
но и XTR е прав - проблема го има само при големите вилки с масло и в двата крака (Boxxer).

[b]Do, or do not - there's no try...[/b]
[/quote]

Но въпросният проблем съм го забелязвал само на две вилки. И двете бяха на около 4 години. И смяната на маслото за тях е било нещо, което се случва на другите.

...fucker...

[/quote]

Така е - и аз съм виждал само 2 стари Boxxer-a. Но не мисля, че това променя нещата :D
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пон Яну 26, 2004 2:06 pm

[quote="xtr"]

[quote="КапитанПланета"]

[/quote]

[/quote]

а така :)
и аз съм IN :8D:
Капитане, ти ли ще се нагърбиш доброволно с организацията? :D
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пон Яну 26, 2004 2:11 pm

[quote="КапитанПланета"]
...и нямам намерение да се занимавам с пластмасовите им вилки повече
[/quote]

Добре дошъл в клуба :D:8D:
Аватар
bikerider

Мнениеот screamBoy » Пон Яну 26, 2004 10:48 pm

are be ti pa kakto si karal onowa twojto Manitu sega taka karash i Shivera, i iskash da e bilo oshte to takowa, a ? shtoto znam i hora deto mnogo si im hareswat Manitu-tata, osobeno kato powedenie w planinite.
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот КапитанПланета » Пон Яну 26, 2004 10:53 pm

[quote="screamBoy"]

are be ti pa kakto si karal onowa twojto Manitu sega taka karash i Shivera, i iskash da e bilo oshte to takowa, a ? shtoto znam i hora deto mnogo si im hareswat Manitu-tata, osobeno kato powedenie w planinite.
[/quote]

ScreamBoy, и аз съм доволен от поведението на вилката - работи много мазно и нямам забележки в това отношение. Имам обаче забележки към НЕКОРЕКТНИЯ подход на Answer към клиентите им (виж по-горе)... А, и е вярно това че слагат пластмаси на места където си има натоварвания.
КапитанПланета

Мнениеот bikerider » Вто Яну 27, 2004 11:48 am

[quote="screamBoy"]

[/quote]

ако се опитваш да ми намекнеш че KOETO и да е Manitou (дори Dorado), работи толкова мазно колкото Shiver DC със масло Motul, [size=200]просто забрави[/size] :D:D:D:D:8D::8D::8D:
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Архив