От къде да купя в България!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

От къде да купя в България!

Мнениеот zoomaniak » Сря Май 02, 2018 10:41 am

https://www.maxxis.com/technology/bike-technology

A Kevlar® material positioned between the tire tread and the casing. Similar to MaxxProtect technology, Kevlar® Inside varies in thickness and provides optimal puncture protection.

За модел - Cannondale Habit 6 grey/27.5

Днес сутринта - гледам забит як трън - изваждам го с пинсета около 1 см и ссссссссссссссссссссс пак спадна. Вчера я купих гумата - тъпо.
Не мога да карам - за това махнах спирачките
Аватар
zoomaniak

Рейтинг: 686

Re: От къде да купя в България!

Мнениеот protiven » Сря Май 02, 2018 11:15 am

zoomaniak написа:https://www.maxxis.com/technology/bike-technology

A Kevlar® material positioned between the tire tread and the casing. Similar to MaxxProtect technology, Kevlar® Inside varies in thickness and provides optimal puncture protection.

За модел - Cannondale Habit 6 grey/27.5

Днес сутринта - гледам забит як трън - изваждам го с пинсета около 1 см и ссссссссссссссссссссс пак спадна. Вчера я купих гумата - тъпо.

Просто си направи гумите безкамерни и ще се родиш: viewtopic.php?f=4&t=68823
Аватар
protiven

Рейтинг: 1447

Мнениеот zoomaniak » Сря Май 02, 2018 9:11 pm

Protiven

Благодаря за мнението ти. Но не искам да се прераждам. Виждам тук само твоят отговор. Чувствам се странно. Не мога цял живот да карам по трасета и пътеки и когато мина през некоя селска полянка - напреко - да я спукам на секундата от некакъв смотан трън защото живея в бедна държавица където никой магазин не зарежда стока за ценители.

Не искам да съм абониран за сервиза.

Вече имам няколко абонамента:

1. Хладилник
2. Прахосмукачка
3. Айфони
4. Айпади
5. Макове
6. Телевизор
И т н.....

Уж се надявах да нямам проблеми с колело за 3 400 лв след 25% отстъпка на фона на старото ми колело за под 200 лв още не съм му пукал гума над 5 г.

Купих ново и се чудя кой производител слага толкова меки гуми като материя. С клечка за зъби ще я спукам. Или е брак или има неква схема.

Никой на живо не ми каза пич купи си такива и такива външни и вътрешни гуми ако искаш да минаваш отвсякъде.

Тук само един човек ми писа за тях. Или живее извън България или е много богат и всичко налива извън България или нещо друго.

Не знам - поръчах си помпа и лепенки. Сега ще лепя тоест след 2-3 дни.

Ако и тва не проработи - ще дам 70 лв за боза :)

Съмнявам се бозата да ме задоволи...

Накрая ще поръчам през нета по DHL за 160 лв доставка и утре са при мен.

После слушам:

- Ам то няма бизнес в България.

Странно ми е.
Аватар
zoomaniak

Мнениеот Alexi » Сря Май 02, 2018 9:51 pm

в момента има доста добри магазини и наличности на части/консумативи в БГ ,и цените са добри .. естествено не могат да се мерят с Байк Дискаунт или ЦРЦ ,но са прилични .. на първото спукване преди години и аз се чувствах странно .. след 20-30то вече се чувствах нормално :D преминах през боза с леки и бързи гуми ,сега съм с боза и по масивни гуми търпящи тормоз ,преминаване през полянка с тръни не е никакъв проблем .. та и ти ще извървиш своя път :D а колко струва велосипеда няма никакво значение ...
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот stoyancha » Сря Май 02, 2018 10:18 pm

Ако искаш гума и за 200лв си купи, пак ще се спука. Tubeless ти е единсвеният вариант при спукване да можеш да си продължиш карането. Ако не те устройва и той се захвани да измислиш нещо ново, пантетоваш го и т.н
Аватар
stoyancha

Рейтинг: 1399

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Май 02, 2018 11:42 pm

Имай предвид, че си платил основно за марката. Компонентите са начален/среден клас.

Гумите му са вестници и в ниският клас на швалбе за мтб. Нормално е такова колело на има леки гуми - направи ги безкамерни и трънки даже няма да разбереш, че са ги пробили.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот keel » Чет Май 03, 2018 2:30 am

zoomaniak написа:Protiven

...стока за ценители.

Странно ми е.

Да, трябва да си сериозен ценител да дадеш 3К+ за Recon Silver, Acera, Tektro...
Жалко че още няма I-bike, сигурно и повече щеше да дадеш, стига да да има отхапана ябълкна на челната тръба, познавам и други тракива Ай-ценители. :rofl:
Ся сериозно - като ти мине афекта, предполагам ще осъзнаеш, че хората по-горе са ти дали най-доброто решение - безкамерни гуми с "боза"
Това е нещо, което поне за мен няма минуси!
Performance серията на Швалбе може първоначално да се заинати, но най-вероятно ще стане дори и с тях.
Аватар
keel

Рейтинг: 1384

Мнениеот zoomaniak » Чет Май 03, 2018 3:29 am

stoyancha написа:Ако искаш гума и за 200лв си купи, пак ще се спука. Tubeless ти е единсвеният вариант при спукване да можеш да си продължиш карането. Ако не те устройва и той се захвани да измислиш нещо ново, пантетоваш го и т.н

Съмнявам се, че тези гуми, които търся ще се спукат от бабини зъби, шипкови или розови бодли. Та мисля да измисля как да ги купя по нормален начин. До тогава ще лепя и после боза.

Когато преглеждаш често гумите след тревисто каране - просто вадиш с пинсета остатъци или цели парчета. Нищо повече - материала и цялата идея е на типа на ‘бронежилетката’ няма непробиваема жилетка, но все пак стандартен куршум спира (бодил). То като е затруднен при забиване се чупи бодила. Остава 2-5 мм острие. Вече извадих десетки от първото пукане.

Пукат гумата тези които получават добър ъгъл на забиване и поради меките гуми след всяко завъртане се самозабиват и влизат навътре. Срещу тях е борбата... и т н.

Но предполагам всичко това го знаете.

И плюс това технологията при производство на гуми е развиващ се процес, бизнес и не стои на едно място.

Странното е в България никой не ползва такива гуми. Предпочита ‘абонамент’ за сервиз или ремонтирай сам.

Но логично ли е да се доверя на бозата при условие, че щом извадя трън 11 мм и гумата издиша. Карал съм неизвестно време забит...

А спускане през овчи пътеки и горски поляни над 1-3 часа ми гарантира предполагаема щета от над 10 тръна по 11 мм - ко правим като,ги извадим.

И това колко дни в месеца - 4 седмици по 2 дни са ми над 30-50 тръна по 11 мм.

Тук никой не говори от опит за каране по пресечена полу-горска месност. Да каже:

- Карах, спусках се 3 часа и накрая извадих 45 трънчета. Гумата спадна - напомпах я и продължих.

Никой не дава ‘срок на годност’ на тая боза. При цена 50-100 лв за старт при разход на годишна база ще надскоча и 200 лв на гума... тоест по скъпо излиза на теория.

Каране по бялата крайна линия на главен път е още по рисковано за гумите. Там не се почиства... има всичко. Дори е по-рисковано и от бабини зъби.

И също как влияе температура на бозата. Тук не видях някой да кара по асфалт и при 35 гр или 45 гр.

Въпроси за обсъждане - технически много. Отговори малко...
Аватар
zoomaniak

Мнениеот zoomaniak » Чет Май 03, 2018 3:35 am

stoyancha написа:Ако искаш гума и за 200лв си купи, пак ще се спука. Tubeless ти е единсвеният вариант при спукване да можеш да си продължиш карането. Ако не те устройва и той се захвани да измислиш нещо ново, пантетоваш го и т.н

Срещу такива е борбата:

https://www.icloud.com/sharedalbum/#B0b ... 81DFFDE095

Забиват се под ъгъл точно до грайфера.

Безопасни за ‘меки гуми’ и полу-безопасни.

https://www.icloud.com/sharedalbum/#B0b ... 52C53980E0
Аватар
zoomaniak

Мнениеот zoomaniak » Чет Май 03, 2018 3:48 am

Alexi написа:в момента има доста добри магазини и наличности на части/консумативи в БГ ,и цените са добри .. естествено не могат да се мерят с Байк Дискаунт или ЦРЦ ,но са прилични .. на първото спукване преди години и аз се чувствах странно .. след 20-30то вече се чувствах нормално :D преминах през боза с леки и бързи гуми ,сега съм с боза и по масивни гуми търпящи тормоз ,преминаване през полянка с тръни не е никакъв проблем .. та и ти ще извървиш своя път :D а колко струва велосипеда няма никакво значение ...

Полянки :) колко тръна извади. Или ги оставяш в гумите забити. Сега по-често преглеждам гумите...... и си нося пинсета.

Но не говоря за полянки. Някой ако е карал в района на село Драгичево област София ще ме разбере. Там 99% са поляни с различна денивелация.

Особенно от Люлин планина. Всички коларски, горски, черни пътища са обрасли през сезона и се ‘почистват’ от жегата когато всичко изгори и слегне.

Всяка пътека прокарана от овце и кози също е обрасла...

Мочурливи места.

Долове.

Горски пътища.

Въобще съм адски притеснен при преход с жена ми със спални чували - тва 80% от времето ни ще е да лепим гуми. Тук не видях с боза да са правели преходи.

От област София можете да пуснете преход до област Трън само по горски, ловни пътеки и пресечена местност.

Слизате на пътя само при планинските проходи: Владая и Перник и т н...

Но дори и тях мога да заобиколя но става тегаво... и всичко да пропадне заради кофти гуми или боза.

Трябва да съм бетон.
Аватар
zoomaniak

Мнениеот zoomaniak » Чет Май 03, 2018 3:58 am

Alexi написа:в момента има доста добри магазини и наличности на части/консумативи в БГ ,и цените са добри .. естествено не могат да се мерят с Байк Дискаунт или ЦРЦ ,но са прилични .. на първото спукване преди години и аз се чувствах странно .. след 20-30то вече се чувствах нормално :D преминах през боза с леки и бързи гуми ,сега съм с боза и по масивни гуми търпящи тормоз ,преминаване през полянка с тръни не е никакъв проблем .. та и ти ще извървиш своя път :D а колко струва велосипеда няма никакво значение ...

Преди ходех до село с Балканчето. Село Долна Диканя и гума не спуках. После с първият ми бюджетен байк... пак нищо не спуках. Тесни и ‘твърди’ гуми..........

Село Долна Диканя е в близост до ловно стопанство Студена. Всичко около това село до град Дупница е пресечена месност с огромни хълмове и фраш от пътеки и пътища сред природата от всякакъв характер.

Може да стигнете и до границата.

И т н....
Аватар
zoomaniak

Мнениеот Alexi » Чет Май 03, 2018 6:29 am

излязъл си един път в гората ,спукал си гума и генерализираш :D вземи си тюблес капли и гуми ,сипи им боза - карай .. гуми ще правиш само от сериозни срязвания/скъсвания на борд .. перформанс серията на Швалбе с която си обут е скапана ( една гума ти е 20-30 лв ,хубавите са по 70-100 ) те дето се пукат лесно ,ами нямат и сцепление .,.
Аватар
Alexi

Мнениеот zoomaniak » Чет Май 03, 2018 6:31 am

Alexi написа:излязъл си един път в гората ,спукал си гума и генерализираш :D вземи си тюблес капли и гуми ,сипи им боза - карай .. гуми ще правиш само от сериозни срязвания/скъсвания на борд .. перформанс серията на Швалбе с която си обут е скапана ( една гума ти е 20-30 лв ,хубавите са по 70-100 ) те дето се пукат лесно ,ами нямат и сцепление .,.

Ще се пробва - то така и така ще се забавя при намирането на другите. :peace:
Аватар
zoomaniak

Мнениеот bcdd » Чет Май 03, 2018 7:33 am

Аз преди няколко години излязох да карам шосейката на по дълго разстояние за пръв път, и за прекрасен късмет спуках и двете едновременно ,от тогава съм карал доста колела и не съм пукал гуми от няколко години ~ за мен си е чист късмет,така че карай си вземи си резервна лепенки и т.н
bcdd

Рейтинг: 1170

Мнениеот martinic3 » Чет Май 03, 2018 7:34 am

Не съществува гума която да не може да се спука, дори и да не ти се пробие външната, вътрешната може да се спука. Най-доброто против спуквания е безкамерната гума с "боза". Освен ако не е напълно срязана гумата, бозата запува всички дупки и можеш да продължиш да ползваш гумата.
martinic3

Рейтинг: 1200

Мнениеот Dim » Чет Май 03, 2018 8:26 am

Я някой да ми обясни каква е разликата между външна с боза и външна с вътрешна с боза, що се касае до устойчивост на тръни, че карате човека да набие една камара пари за тюблес, вместо да си сложи едни самозалепващи, дето са по 12кинта! Е така и аз се интересувам какви са тия извънземни плюсове на тоя тюблес, за които не съм чувал, доколкото знам единственото предимство е, че може да се кара с ниско налягане и няколко десетки грама по-леки, ама ниско налягане и крос кънтри и една две фафли в повече или по-малко в раницата! :dontknow:
Dim

Рейтинг: 1025

Мнениеот Sartor » Чет Май 03, 2018 9:05 am

Dim написа:Я някой да ми обясни каква е разликата между външна с боза и външна с вътрешна с боза, що се касае до устойчивост на тръни, че карате човека да набие една камара пари за тюблес, вместо да си сложи едни самозалепващи, дето са по 12кинта! Е така и аз се интересувам какви са тия извънземни плюсове на тоя тюблес, за които не съм чувал, доколкото знам единственото предимство е, че може да се кара с ниско налягане и няколко десетки грама по-леки, ама ниско налягане и крос кънтри и една две фафли в повече или по-малко в раницата! :dontknow:

Тези вътрешните с боза са времена работа. Причината е, че бозата изсъхва с времето и става неизползваема - или я няма или е станала на дъвка. Един приятел така дълго време си мисли, че няма проблеми, докато не си спука вътрешната с боза и от там излезе само една дъвка и после със зор я махна (да не говорим, че като "застине" и гумата натежава от едно място - дисбалансира се, бозата не се изпарява, понеже гумата е затворена).

Освен това тези вътрешните с боза не те спасяват от snake bite - пак онзи приятел го разбра по трудния начин. :D
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот Dim » Чет Май 03, 2018 9:22 am

Нещо не ми се връзва, как бозата ще се спече като не може да се изпари водата, и колко да са временни година със сигурност издържат, 24лв. на година не ми се струва кой знае колко, като се има предвид, че при тюблеса редовено се долива. Това с прещипването се случва ако се кара с ниско налягане.
Dim

Мнениеот madsnake » Чет Май 03, 2018 9:54 am

Аз също карам високо налягане заради килограмите ми. Снейк байтове не съм имал досега, само тръни. Ще взема да пробвам да напляскам боза във вътрешните да видим какво ще стане :)
Аватар
madsnake

Мнениеот protiven » Чет Май 03, 2018 10:55 am

Това с "набиването на една камара пари за тюблес" са пълни глупости. Аз преди 2 години конвертирах не-tubeless ready шини с не-tubeless ready гуми в безкамерни и оттогава не съм имал абсолютно никакви проблеми, а бозата съм я сменял само веднъж!
Аватар
protiven

Рейтинг: 1447

Мнениеот zoomaniak » Чет Май 03, 2018 10:56 am

madsnake написа:Аз също карам високо налягане заради килограмите ми. Снейк байтове не съм имал досега, само тръни. Ще взема да пробвам да напляскам боза във вътрешните да видим какво ще стане :)

Аз мислех - принципно - дали баровете са от значение за пукане при тръни - когато караш крос кънтри ли се казва - май да.

Усещам като съм на меко - пръст - треви - и т н скоростта се убива и се замислих ако са 2 бара - ще се убие още повече и ще се влача :) и при по-ниски барове пукането май е по-улеснено...

Но при носене на мобилна помпа - може да се манипулират баровете за пътища, които са неползвани с години.... но яко друсат. Не знам - не открих сериозна логика за този тип каране.
Аватар
zoomaniak

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Май 03, 2018 11:42 am

Предимството на безкамерните е основно да се кара на по-ниско налягане, което при МТБ освен повече сцепление дава и по-ниско съпротивление:
viewtopic.php?f=4&t=55579#p517760

Не излиза по-евтино с вътрешни с боза, а те не спасяват от снейк байт, докато с безкамерна трябва да е значително по-силен удара, за да се скъса външната.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот didonch » Чет Май 03, 2018 11:55 am

Интересна тема!
Ако караш като мен предимно XC, то защитата от пробиване излиза на първо место. Тук голямото предимство на безкамерните гуми лекичко остава на заден план.
Моят опит: до сега карах само с вътрешни, а моят авер само безкамерни. Аз си пукам най-редовно гуми като излизам, аверчето пък периодично или ги прищипва, или отлепя в резултат на което всичко наоколо става само боза. Следва търкане/бърсане на гадости, монтаж на вътрешна (ако носиш такава). Та според него да караш безкамерни с налягане над 1,8 си е мазохизъм-по добре слагай вътрешни и си джиткай на воля. Боза долива на около 3 месеца, понеже преди да навлезем из храсталяците, горските пътеки си има 10-12км асфалт, който ако е нагорещен явно си казва думата върху бозичката вътре.
По отношение на безкамерните много ми е интересно как някой е успял конвертира примерно континентал, който не е маркиран че е подходящ за безкамерна в такава: ами че той тече/пени се от всякъде :dontknow: .
Така достигнах и до mrwolfBanger, понеже пичовете твърдяха че това чудо може да се кара и без въздух вътре, в крайна сметка реших да рискувам с едни 75 еврака и да видя какво е това чудо.
Дойде, монтирах го карах с въздух, без въздух(без въздух може да се кара само ако Banger Small се монтира на външна до 2,1", иначе си трябва въздух). Минах през какви ли не пътеки пълни с каманаци, корени, трънаци .... абе беше си яко тестване, в резултат на което не видях никакви поражения по борда на гумата (maxxis ikon), който е известен с много калпави бордове.По външната имаше бодилчета колкото искаш - бях почнал да ги чопля за да ги вадя, ама в един момент ми писна и ги оставих там, след като не спада гумата да си стоят не ми пречат.
Предимството на ниското налягане е че като караш по черни пътища, пълни с камъчета следи то гуми на трактори.... не те хваща вибрационната болест, а и на всичкото отгоре хабиш и по малко енергия при педалиране (май имаше и някъде научно доказан тоя парадокс).
didonch

Рейтинг: 1578

Мнениеот madsnake » Чет Май 03, 2018 12:28 pm

Вижте сега, ниско налягане за едни, за други е каране по капла. Високо налягане за едни е ниско налягане за други. Вярвайте ми, ако си напомпя задната гума на 1.8 атмосфери ще съм в константен снейкбайт
Аватар
madsnake

Мнениеот taurus13 » Чет Май 03, 2018 2:49 pm

Sartor написа:
Dim написа:Я някой да ми обясни каква е разликата между външна с боза и външна с вътрешна с боза, що се касае до устойчивост на тръни, че карате човека да набие една камара пари за тюблес, вместо да си сложи едни самозалепващи, дето са по 12кинта! Е така и аз се интересувам какви са тия извънземни плюсове на тоя тюблес, за които не съм чувал, доколкото знам единственото предимство е, че може да се кара с ниско налягане и няколко десетки грама по-леки, ама ниско налягане и крос кънтри и една две фафли в повече или по-малко в раницата! :dontknow:

Тези вътрешните с боза са времена работа. Причината е, че бозата изсъхва с времето и става неизползваема - или я няма или е станала на дъвка. Един приятел така дълго време си мисли, че няма проблеми, докато не си спука вътрешната с боза и от там излезе само една дъвка и после със зор я махна (да не говорим, че като "застине" и гумата натежава от едно място - дисбалансира се, бозата не се изпарява, понеже гумата е затворена).

Освен това тези вътрешните с боза не те спасяват от snake bite - пак онзи приятел го разбра по трудния начин. :D

Не и откакто сам си бъркам бозата....вече 8 месеца не съм спукал гума и бозата не е изсъхнала....предпочитам да наливам бозата във вътрешни, за да не правя свинщина при всяко махане на външна гума. а заводските бози са скапани....изсъхват лесно и не запушват пробойни лесно.....причината е че са с консистенцията на грунд за латекс.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот LiveByTheCode » Чет Май 03, 2018 2:58 pm

Плюс на тюблеса - не спирам да слагам вътрешна гума и да махам тръни. Тръните ги махам на 30 ноември като сменям гумите. Боза доливам на 4-5 месеца, 1 литър боза спокойно ти стига за 2 години. 1.5 предна 1,7 задна, за 3 години с безкамерни съм пукал само един път срязах гумата отстрани, 60 % от каранията ми са без раница :D

Обаче тука продължават няколко човека във форума да казват как от бекамерните гуми нямало смисъл :rofl:
LiveByTheCode

Рейтинг: 1488

Мнениеот Dim » Чет Май 03, 2018 3:16 pm

Ако вникнеш в същината на нещата ще проумееш, че тук става дума за едно и също нещо, БОЗА!, въпросът е къде е по-добре да се намира тази боза, във вътрешната или във външната гума и струва ли да се минава на тюблес, когато единствената цел е превенция срещу тръни, и вътрешна с боза ще върши същата работа, ако не е и по-добра, заради допълнителния слой гума, и по-голямата му еластичност!
Тюблеса е приложен при мтб-то, за да може да се кара с ниско налягане, а не да предпазва от спуквания, за това е измислена бозата, хубаво е човек да смее, но е още по-хубаво да разбира кога се смее на собственото си невежество! ;)
Dim

Мнениеот zoomaniak » Чет Май 03, 2018 6:28 pm

В този як форум има огромна индивидуална сила. Точно силата на индивида и индивидуализма спрямо околните фактори и на база натрупан опит тук чрез споделянето му - дават възможност на всеки чирак да стане майстор спрямо индивидуализма си.

Едни карат само по трасета. Други ги гонят диви прасета и карат по секви крос - кънтри терени. Трети уважават топлият асфалт и знаят как влияе на гумите.

Четвърти уважават вибрационната болест и се учат как да карат без да им паднат пломбите :) жена ми това я притеснява хихик.

Мен пък пукането на гуми. Утре ми идва комплекта и ще лепя. Боза само във вътрешната гума. Трудно бих представил себе си омазан в боза ако е във външна гума. А и не вярвам да почна тая година да карам по трасета или агресивно. Достатъчно ми е срещу коли като карам хихик - клаксоноидите се задействат на секундата :)

Кефите всички.
Аватар
zoomaniak

Мнениеот zoomaniak » Чет Май 03, 2018 6:31 pm

mrwolfBanger Ще стане ли на 27.5 цола кат моето или и каплата се гледа.
Аватар
zoomaniak

Мнениеот didonch » Пет Май 04, 2018 8:27 am

Има си модификации за 26"; 27,5"; 29", и още три варианта според стила и целите които искаш да постигнеш.Има подробно описание на сайта им(от където и можеш да си поръчаш).
С тая джиджавка смятам че съм намерил златната среда между вътрешна и безкамерна и най-вече смятам да зарежа мъкненето на резервна вътрешна, постоянно да гледам от къде минавам ....
Както се казва разни хора .... разни стилове на каране.
didonch

Рейтинг: 1578

Следваща

Назад към Общ форум