Смяна на твърда седалка с по-мека при Cross Fusion?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Смяна на твърда седалка с по-мека при Cross Fusion?

Мнениеот mce » Съб Апр 25, 2020 11:30 am

Здравейте,

Наскоро си купих Cross Fusion 27,5" и миналия уикенд го изкарах за пръв път. Не знам дали не сгреших, но първо го карах на едно място по черен път, който след дъждовете беше станал на малки, твърди вълнички от спечена кал, и друсаше постоянно, та след малко каране седалката така ми подби четирибуквието, че на следващия ден, като опитах да карам отново, все едно си сядах на очите, и трябваше да изчакам няколко дни да премине болката. Още когато купувах колелото, седалката ми се стори неудобна, но продавачът ме увещаваше първо да опитам със заводската. Е, опитах, и резултатът не беше приятен. Въпросът е сгреших ли, че не карах първо на асфалт, и има ли свикване? Ако я регулирам напред-назад дали ще подобри положението, или да мисля за нова? Ако купувам нова - каква? Гледах в съседна тема, че на дълъг път меката можела да бъде по-неудобна, но не беше обяснено защо - моля за някакво обяснение в тая посока!?

П.П.Колелото иначе е прекрасно - върви "само" :D
mce

Рейтинг: 1200

Re: Смяна на твърда седалка с по-мека при Cross Fusion?

Мнениеот Lucky Loser » Съб Апр 25, 2020 12:16 pm

Според мен която и да е седалка да опиташ за първи път, все ще ти се стори неудобна, особено ако ти е първо каране за сезона или просто от доста време не си карал(при мен поне в повечето случаи е така.. Хвала, Бояне, че купих от теб Ergon-а, идеална е за мен :) ). А твоят случай е бил и малко хардкор.. "твърди вълнички от спечена кал, и друсаше постоянно".

Възможно е разбира се просто да не е твоят размер.. Бих препоръчал да караш поне още 1-2-3 пъти с нея и тогава да я смениш, нещо което можеш да направиш по всяко време :)
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Рейтинг: 2000

Мнениеот MMN » Съб Апр 25, 2020 1:12 pm

Аз, също се сблъсках с подобна ситуация миналата година, пак с Cross, но traction sl7, общо взето същото, като fusion!
Първоначално, мога да кажа, че и мен си ме болеше отдолу. След два месеца мога да кажа, че посвикнах със седалката, докато не ме заболяха "топките"! ( Но да къжа първо, че не е от седалката ме заболяха, в последствие се оказа, някаква "футболна херния"!) Та обвиних седалка за тази ми нова болка и отидох до байк ц. И си взех малко по мека седалка със съдействието на персонала...като ми обясниха, че и с новата ще си ме боли, ако не карам често!
Еее преди месец, след като изкарах колелото от зимен сън...мога да кажа че персоналът на байк ц. Се оказа прав.... Боли си ме и в момента :)
MMN

Мнениеот Yash » Съб Апр 25, 2020 1:35 pm

Как да се определи широчината на седалката:
https://youtu.be/E7j9LUVJrjA

https://youtu.be/xSWlwzqGKik

За комфорта и с каква седалка се кара няма значение какво е колелото. Важно е да се намери точната седалка. Другото важно нещо е да се нагласи правилно.
Но дори горните неща да са направени, след период на некаране си има болки и дискомфорт.
Аватар
Yash

Рейтинг: 1980

Мнениеот mce » Съб Апр 25, 2020 3:36 pm

Не съм карал от много години и наистина си беше хардкор простатен масаж + масаж на тазобедрените кости. Ще ѝ дам още един шанс на тая седалка, но на асфалт, и обмислям да си сложа нещо за омекотяване първоначално, като засега най-гениалната ми идея е памперс за възрастни :lol: Ако не стане, ще избера нова.
mce

Мнениеот Boyan1984 » Съб Апр 25, 2020 3:47 pm

Ееее, то и удобните седалки изискват време докато ти станат удобни. Сигурно е секира седалката, но и ти от доста време не си карал. Дай й шанс две седмици, ама карай по възможност редовно.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот Alexi » Съб Апр 25, 2020 4:58 pm

изпусни си малко гумите
Аватар
Alexi

Мнениеот Drunken MadLoud » Съб Апр 25, 2020 6:37 pm

Не съм проверил Cross-а точно с каква седалка е окомплектован, но е вярно че след продължителна пауза от некаране, може да изпиташ "гъзобол". Моят съвет е също да спазиш правилото за две седмици употреба на какъвто и да било нов компонент по колелото...било то и седалка , и ако нещата не се оправят, може би наистина трябва да се насочиш наистина вече към друга седалка. Както и не знам какъв е опита ти в колоезденето, но може да обърнеш и внимание на техниката ти за преминаване през неравни участъци, т.е. дали ставаш от седалката където терена го изисква, или не. Ако това не се спазва, мисля че няма да намериш седалка която да ти е до там комфортна. :beer:
Аватар
Drunken MadLoud

Рейтинг: 1840

Мнениеот Франко » Съб Апр 25, 2020 7:49 pm

Имах този проблем предни години, но го реших с клин с подложки - тази година, с клина е мнооого по-поносимо.
Франко

Рейтинг: 1354

Мнениеот madsnake » Съб Апр 25, 2020 11:55 pm

За дълги карания (8+ часа ХС) си трябва комбо от удобна седалка + подложка на шортите/клина. За по-кратки може и само удобна седалка. Удобна седалка се избира основно като си премериш разстоянието между седалищните кости и вземеш съответният размер седалка. Ужасно погрешно е схващането, че меката седалка е удобна седалка. Удобна е за градски велосипед, при който изминаваш по макс 15км в посока. Другото важно е да караш правилно твърдак, което значи доста голява част от времето, да не седиш на седалката, а да си изправен. И не на последно място, както казаха и други по-нагоре в темата, ако не си карал дълго, и най-удобната седалка ще ти се стори един персонален ад.
Аватар
madsnake

Мнениеот Mastersboom » Пет Май 15, 2020 8:29 pm

Да ти кажа според мен се свиква, в началото на сезона или след дълга почивка, дори и с full suspension байк пак ме боли, при мен болката трае около 3 дни и след това квото и да правя не чувтвам болка в задните части. При теб нещата са по различни, с трърдак, и при това си карал на черен път :nuts: относно гумите ти препоръчвам ако караш xc а като гледам колелото е точно за това, да ги слагаш на 1.9 бара ако си от 65 до 75 кила, ако си по тежък или по лек ще спаднеш или покачиш налягането с малко и си готов. КЪСМЕТ!! :beer:
Mastersboom

Рейтинг: 1220

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Май 18, 2020 10:56 am

Освен по ширината между седалищните кости седалка се избира и по това колко наклонен си на велосипеда. Като цяло правилото е колкото по-легнал караш толкова по-тясна е тя. Мека и широка седалка в никакъв случай! Те са за градски колела, които ги караш седнал като на фотьойл за малко в парка с децата.

Също така когато караш МТБ тежестта на тялото ти трябва да е в краката, а не изцяло на седалката - точно, за да не те набива както си описал. На моят задник му е много по-тегаво на асфалт, защото тогава е равно е се отпускам на седалката.
Аватар
Pr3d4t0R

Назад към Общ форум