помощ, че останах без пръсти - гето тублес?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

помощ, че останах без пръсти - гето тублес?

Мнениеот silvermax » Сря Апр 22, 2020 7:08 pm

Така малко предистория:

Онзи ден монтирам Schwalbe hurricane 27.5x2.00 на wtb frequency i19 с вътрешна. Помпя с една ръчна помпичка до към 4 атм, но борда на швалбетата не можа да се качи на шините напълно. Викам си "ми нищо отивам да покарам и те ще си легнат". Еми то отиде 40 км "покарване" че хубаво временце а у, но гумите не успяха да се качат. Останах малко очуден, но викам айде помпя още. Помпя до 5 атм (това е макса на швалбетата) и карам. ПАК не можа да се качи. Прибирам се и хващам едната с ръце дето не се е качила. Дърпам напред-назад като откачен - нищо не става! Изпускам гумата до колкото да стои раздута и щедро мажа с щедро осапунена вода там дето не ще да се качи борда, мажа и вътре при борда. Помпя 3...4...5 атм. НИЩО. Викам си "ей ся ти еб... майката" хващам гумата и почвам да напъвам! Отне буквално всичката ми сила и най-накрая изпука от едната страна. После същото и от другата и легна! Аз стоя плувнал и запъхтян от страни и не знам кво става... На другия ден викам да размонтирам да видя дали обръча (телен) се е поотпуснал. Чувай Гергино! Отново отне всичката ми сила да го сваля от шината! Гледам шината, гледам гумата, гледам бандажа. Гледам бандажа - ми половин, един милиметър. Викам си "ми ще го сменям с тиксо, кво да правя..." Стоя още малко и си викам "ми то да махам и вътрешната направо".

Не съм карал никога тублес и малко ме е страх, та сега събирам мнения дали ще е надеждно. Че съм се начел за гръмнали гуми, съсипани шини и пребити хора. Както подсказва сета, карам доста по асфалт. Не по тротоара, а по асфалт.. по възможност в лявата лента. :8D:
silvermax

Рейтинг: 1220

Re: помощ, че останах без пръсти - гето тублес?

Мнениеот Alexi » Сря Апр 22, 2020 7:19 pm

определени комбинации от гума/шина са така стегнати ,изтеглил си късата клечка като комбинация.. покарай гумите борда ще отпусне малко
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот martin.radev » Чет Апр 23, 2020 6:32 pm

Забелязъл съм, с Швалбе, че колкото по-тегава е за поставяне гумата, толкова по-трудно се запечатва тюблеса после. Брах много ядове със следния сетъп:
Schwalbe Marathon Almotion '28/2.15
в комбинация с 21мм шина - беше кошмар слагането и свалянето и до последно треперех, ако недай си боже се наложи да я правя на път - знаех, че ще пада голям смях. За късмет тая гума с рейс-гард в еволюшън снейк скин, няма пукане, а ако е имало е било нещо дребно, което Станса е запечатало и даже не съм разбрал
Аватар
martin.radev

Мнениеот Totem » Пет Апр 24, 2020 12:07 pm

Яко сапунена вода, иначе нито слиза от шината, нито се намества като хората. Моите са Hans Dampf и Nobby Nic на DT Swiss 533D, съчувствам ти напълно :D
Аватар
Totem

Рейтинг: 1234

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Съб Апр 25, 2020 2:44 pm

Първо, има една много обширна тема за tubeless във форума, която си струва да се изчете.
Не си прави никакви експерименти с тикса и тем подобни, нервите не си заслужават - директно Gorilla Tape или tubeless бандаж.
На асфалт, лично не виждам особени предимства от Tubeless-a, освен защитата от спуквания, която я има и в някои гуми, разбира се срещу повечко грамаж.
Това комбинацията между борд / гума / шина е деликатна работа, да ти прилепне (че и да прилепне правилно) може да не е никак лесно, особено с телен борд.

Лично ползвам Schwalbe Nobby Nic & Hans Dampf (EVO/TLE/Trail Star), с кевларен борд и Mach1 Neo Disc шини - без компресор и сапун не можеш, борда не издържа при налягане под 25 psi, закупената от България бройка е самата "крива мъка" (съвпадение? не мисля...) - отказал съм се да я изправям.
Отлепял съм борда няколкократно при агресивно каране, но спускането по шина е само едно :D
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Мнениеот silvermax » Вто Май 05, 2020 7:49 pm

^_WhitE_DeMoN_^ написа:Отлепял съм борда няколкократно при агресивно каране, но спускането по шина е само едно :D

ММм дааааа именно от тея спускания по шини много ме е страх... Въпроса е като толкова трудно ми пасва борда на шината, това успокоение ли е че ще държи тюблеса. То всъщност какво точно става като ти гръмне гумата? Аз посмъртно не виждам как би могъл например моя борд да излезе над ръба шината без противоположния му край да падне в канала на шината. Под тиксо всъщност имах предвид това армираното дето на английски му казват duct tape. Уж съм чувал че става с него. А иначе за защитата от спукване, мойте нямат никаква така че със сигурност ще ми е от полза.
silvermax

Мнениеот martin.radev » Сря Май 06, 2020 6:06 pm

Послушай WhiteDemon - използвай едно от следните:

https://www.ebay.co.uk/itm/Gorilla-Tape ... aIFU7wyFrQ

Или пък:
https://www.ebay.co.uk/itm/Notubes-Stan ... SwOlBeneKu

Нарочно съм дал линкове от Ebay - някой да не каже, че рекламираме тук.
И двете са чудесни. Относно притеснения, че ще изкараш гумата от шината мисля, че няма почва за такива притеснения. Стига шините и гумите да са ти Тюблес реди и да не караш прекалено напомпана гума, аз лично мисля, че шансовете това да се случи е като превишиш 40 PSI а не като караш с мека гума (аз карам с 19psi)
а съм 95кг...

С телен борд означава че това Швалбе Хюрикейн е от "Performance" линията нали? Ако е така - не те съветвам го правиш
Не съм привърженик, нито им се доверявам на телените бордове, който кара ДХ - може и да им е фен - аз НЕ съм.
Предполагам, че и ти (изхождайки от факта, че караш 27.5/2.00инча
а ниския клас на Швалбе е гаранция за пропиляно лято в гипсове и по болници.

С други думи, ако не си смениш гумите - не взимай под предвид нищо от това което съм писал по-горе, може и да не важи за теб.
Успех
Аватар
martin.radev

Мнениеот silvermax » Сря Май 06, 2020 8:53 pm

Ами да, Performance line са.. ама пусти швалбета не ги предлагат в друга серия, а шарката им ми допада много, както и ширината на гумата. Убих се да търся нещо друго освен тях, но уви. Абе май да си свиркам за сега пък току виж доживея да ги пуснат в TLR. Макар, че като им гледам продуктовата гама в момента пускат TLR само за специализираните си гуми, не за такива хибридни.
silvermax

Мнениеот evilzet » Сря Май 06, 2020 11:03 pm

Аз като карам от 3г. тюблес с noname армирано тиксо и още държи, да се притеснявам ли или да? Ааа и вентилите са ми от вътрешни гуми, даже единия е преста, другия шрадер, че такова имах подръка.
Нещо не схващам идеята да си купиш 2 вентила на цената на 4 вътр. гуми със все вентили.
Но това е, защото не съм манЯк, а просто си карам.
evilzet

Мнениеот Alexi » Сря Май 06, 2020 11:09 pm

вентилите от вътрешна гума не са подходящи за по широчки шини с по плоска средна част ,примерно на 30мм шина никакъв шанс - изпуска яко.. ДТ суис вентил е 8 лв ( това е най добрия вентил който съм ползвал ,а съм ползвал 5-6 вида вкл и стански ) :beer:
Аватар
Alexi

Назад към Веломеханик