Току-що се връщам от маршрута Княжево - х.Белите брези (малко под Златните мостове) и мога да споделя, че за първи път го качих, без да слизам да бутам никъде (освен на леда под Бялата вода)
и без да почивам, въпреки че в момента не съм в добра форма. През по-голямата част от маршрута (и като време, и като разстояние) бях на 22х42.
Alexi написа:където няма да можеш да се качиш с подобна касета 42/45 зъба няма да можеш и със сегашния си сетъп ,то не е само до предавки
Преди бутах на поне 2 места - общо към 300 метра, които не можех да кача по никакъв начин с 22х36 и почивах на поне още няколко места, въпреки че бях в много по-добра форма, т.е.
предавките определено имат значение. Отделно, че се изпомпвах и стресирах значително повече на участъци, на които сега просто се забавлявам и въртя без да му мисля. Със сигурност съм натоварвал извънредно не само сърцето, но и ставите.
Alexi написа:като предавка 22-42 е ненужно лека движиш се по бавно от колкото ако буташ
И скиорите с пантите ще са по-бързи нагоре, ако слязат от ските, но въпреки това те пантят, а не ги носят на гръб, защото за това са отишли!

Сега скоростта в тези 300 метра може и да е малко по-ниска, отколкото ако бутам (вероятно 2.5-3км/ч), но
цялостната скорост е по-висока (за когото има значение), понеже първо не губя време да почивам, да слизам и да се качвам (то и тръгването не винаги е лесно), и второ като цяло съм в по-добър тонус, понеже не си развалям ритъма и пулса, а и най-важното удоволствието е много по-голямо и имам сили за по-голям маршрут

Това ме подсеща за времената, когато катерех с бегача по шосето към Златните - той не можеше да поддържа под 8км/ч заради предавките и теоретично трябваше да съм по-бърз, отколкото с маунтин байка, но на практика бях по-бавен, понеже ми излизаше душата и почивах често, отделно че горе бях като парцал.
Така че
за мен този ъпгрейд е един от най-важните по колелото, заедно с вилката с променлив ход Pike U-turn и гумите Maxxis.
Качвам и една снимка от финалната точка на маршрута (досега не бях карал на сняг, но гумите Maxxis се справиха повече от отлично, въпреки моята неувереност):
"Фиксираната (заварена) седалка на ST 530 S остава неподвижна при каране.
Планинският велосипед ST 530 S се продава със звънец, фар и стоп, светлоотразители на каплите и педали."