Аз вече взех Пулса, макар и не точно този от снимките и дори смених средното, понеже оригиналното GXP почна доста да пука след няколко карания - течеше ръжда от лагерите и беше за смяна (може и аз да съм му "помогнал" малко, като стегнах курбелите повече от предвиденото).
Отделно, че като го разгледах, хич не ми хареса като начин на изпълнение - лагерите бяха доста открити и ги пазеше само по една метална пластина от двете страни, като отдясно цялото натоварване падаше върху нея, понеже стоеше между лагера (26мм) и оста (24мм)!!! Общо взето цялото средно на SRAM е доста срамно като реализация и ми напомня на "надеждността" на Школника ми от края на 90-те

Странно е и решението отляво оста да контактува с лагера на средното в набраздената си част, която при това не е 22мм по цялата си ширина, а варира от 22 до 21мм и общо взето винаги има луфт, тъй като контактът с лагера е много малък. Като цяло много бих се радвал ако някой ден успея да разкарам всички SRAM-ни части и органи от колелото
По тази причина сложих средно на Shimano с втулка отляво 22/24мм и ми излезе наполовина като цена и надявам се по-добро като качество.
Не е за пропускане фактът, че линията на веригата, както и при предишното ми колело, отново беше заводски сгрешена (около 45мм отзад и около 42мм отпред!) и сложих допълнителен спейсър 2.5мм отдясно, за да са почти равни. Без този спейсър, при по-силно напъване на 2х11, веригата отзад се качваше на 10-ти венец! Тъй като средното едва ли някога е било сменяно, допускам че всички Pulse QRS2, които не са направени на 1х, би трябвало да имат този проблем. Не можах съответно да покрия изискването на Shimano предният декланшор да е с линия на веригата 48.8мм, но засега работи прилично.
За монтажа на средното с прес-фита си взех специално менгеме, което се отваря на 120мм и тежи 12кг

Курбелите ги стегнах съвсем леко, при по-силно стягане се въртят по-трудно и това явно доста скъсява живота на средното.
Въпросният преходник на SRAM от BB-30 към BSA е някакъв полимерен, но влиза доста плътно в рамката (засега нищо не пука!) и изглежда така:

- bb30_bsa_adapter.JPG (24.12 KiB) Прегледано 3369 пъти
Иначе май има вариант да се сложи на Hope средно PF41 за 200лв, което би трябвало да изкара повече. Казвам "май", защото средното на Hope е за 41мм, а диаметърът на рамката е 42мм.
Там обаче ме притеснява контактът алуминий-алуминий м/у средното и рамката, който след време сигурно ще клеяса и ще стане невъзможно да се извади, докато полимерът мисля че е за предпочитане.
Но ако с това средно на Shimano за 25лв. изкарам един сезон, хич и не смятам да се хвърлям на Hope, което за тия пари трябва да изкара 8 сезона - което мисля че няма как да стане, а и едва ли ще карам същото колело
Лагерите на Hope са сменяеми, но струват към 60лв.
Такива работи, беше си приключение, което Pulse можеше да ни спестят, ако просто бяха направили рамката на BSA, а не на BB-30, и бяха спазили правилната линия на веригата...
"Фиксираната (заварена) седалка на ST 530 S остава неподвижна при каране.
Планинският велосипед ST 530 S се продава със звънец, фар и стоп, светлоотразители на каплите и педали."