[quote="Admin"]
или ще продължава да се върти (което е по-вероятно, но пак продължавам да се чудя дали ще може да го прави).
[/quote]
Според мен това е идеята. Не би трябвало да не може да го прави, щото е зацепена в утъпкан сняг, а той като гледам ще се утъпква достатъчно от относителния натиск. Btw, един от моментите с веригата е точно такъв - по-голяма площ/по-малък относителен натиск.
[quote="Admin"]
Общо взето, ако приемем втория вариант, чуденката ми се върти около това, че при велосипед търкалянето идва от самата форма на колелото, докато тук са две колела, свързани с верига.
[/quote]
Второто колело е паразитно, можеш да го изключиш от уравнението
[quote="Admin"]
Предполагам, че главината си е стандартна, с freewheel механизъм (даже и за дискова спирачка е), но ми е интересно дали когато колоездачът престане да педалира задното "колело" ще продължи да се върти... (щото то всъщност вече не е баш колело):dunno:
[/quote]
Ами като игнорираш паразитното колело, отговора е да. Колелото трябва да продължи да се върти от инерцията, съответно и веригата да се движи.
Разбира се, под голям наклон е възможно влачене на веригата, не можах обаче да видя дали може да се разчита на кантовете на двете задни колела за голям наклон, това на мен ми е по-любопитно, щото да се шматкам с тва чудо на умерени наклон като ПСС с ратрак е малко безсмислено, поне за мен...