Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот Gworan » Вто Юли 04, 2023 9:14 am

_SoRa_ написа:Настройката е безплатна. :)

Каква настройка, да врътнат няколко клика ребаунда?
Аватар
Gworan

Рейтинг: 2000

Мнениеот Jorozan » Вто Юли 04, 2023 9:57 am

Привет колеги, може ли мнение за Orbea Onna 30 29"?
Ще се кара основно градско и пътеки/черен път. Нищо сериозно...
Jorozan

Рейтинг: 1180

Мнениеот Alexi » Вто Юли 04, 2023 11:44 am

_SoRa_ написа:
martin.radev написа:Поискаха ти 200 лева за Fox Float DPS ли?
Това за смяна на маслата и почистване, или пълен ребилд?

Пълната профилактика на този шок във VeloBoost включва следното:
✅ диагностика
✅ тест на ръчен dyno стенд
✅ пълно разглобяване
✅ химическо и ултразвуково почистване
✅ върхов клас масла, греси и тунинг добавки r.s.p.
✅ помпене с чист азот на всички пневматични камери
✅ финален тест след сервиза

Цялата процедура струва 100 лв.

Отделно сервизният кит за пневматичната му част е 49 лв и още 49 е кита за хидравличната част. Общо 198 лв.
За вилката профилактиката е 100лв. Сервизните китове за нея са 39 лв и семерингите 64 лв. Общо 203 лв. Настройката е безплатна. :)

напълно излишно за нов шок .. иди в някой сервиз да му капнат малко фокс флуид в камерата и газ ( дори няма нужда да се смъква от рамката )
Аватар
Alexi

Мнениеот martin.radev » Вто Юли 04, 2023 2:23 pm

Абе и аз за това се зачудих - тоя Фокс ДПС - от Неврона дето го взе есента ли??
тоя шок е за първа сервизация - може би наистина малко масло и почистване, чак пък химическо и ултразвуково почистване.., айде пък сега ;)
То вместо две сервизации, човек да стисне малко зъби и на 2рата година ще ти е по-насметка да си купиш чисто нов...
Аватар
martin.radev

Мнениеот _SoRa_ » Вто Юли 04, 2023 3:45 pm

Да, Неврона от юли 2022 г.
https://www.bike24.com/p2145269.html
Това ще ми свърши на първо време работа. Може да го оставя и в сервиз да го погледнат има ли нужда от сервизиране.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот the_rookie » Сря Юли 05, 2023 2:47 am

Alexi написа: .. иди в някой сервиз да му капнат малко фокс флуид в камерата и газ ( дори няма нужда да се смъква от рамката )

Туй с газа в някой сервиз определено не е добра препоръка, освен ако НЕ го помпят с игла,...пък същото без да го свалят поне аз не знам как ще стане! Ако ти знаеш такъв вариант- сподели, би било добре за всички!
martin.radev написа:То вместо две сервизации, човек да стисне малко зъби и на 2рата година ще ти е по-насметка да си купиш чисто нов...

Може и да си прав, ако намериш такъв със същите настройки,... ако те обаче са по-специфични и шока е добре адаптиран- по-добре си го подържай!
Аватар
the_rookie

Мнениеот Alexi » Сря Юли 05, 2023 5:59 am

а имах предвид газ по пътеките .. IFP не трябва да се пипа на шок на половин година ,рано е
Аватар
Alexi

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Юли 05, 2023 10:12 am

Ооо шока е нов - в никакъв случай не е нормално да омазнява.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Alexi » Сря Юли 05, 2023 10:44 am

напротив ,нормално е .. има ли масло ,винаги по малко от него излиза през семерингата и обикновено се полепя по пръстена на сага .. вече ако тече по сериозно е друга работа
Аватар
Alexi

Мнениеот evilzet » Чет Юли 06, 2023 12:23 pm

Омазняват си, моя от нов е така, и поне 3 пъти съм му сменял на въздушната камера уплътненията и пак пуска. Плюса е, че като спре да омазнява, знаеш че е за доливане на фокс флуид ;). Бих го обърнал, но няма място на рамката.
evilzet

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Юли 06, 2023 1:05 pm

Моят Fox DPX2 (2019та), който се е от нов при мен, никога не е омазнявал. Сервизиран редовно (понякога даже два пъти в годината) и винаги работеше перфектно.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот evilzet » Чет Юли 06, 2023 1:21 pm

Моя е от 2015 и на Таня е същия и пуска по малко и доста други съм виждал омазнени. Базов Фокс е, но едва ли това е причината.
evilzet

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Чет Юли 06, 2023 5:53 pm

Аз съм същия байк и окачване като Sora, винаги е имало леко омазняване, но не до там че да се вижда или да се лепи прах, но на пипане се усеща. Малко по нататък почнах и от Hyper Wiper на RSP да капвам по стежените преди всяко каране, та и може и от това да е.

ПП: Лично не съм имал оплаквания от работата нито на шока нито на вилката. Миналата седмица ги обслужиха във Велубууст и там ми казаха, че проблеми от сорта на течове по камерите и прочее не е имало.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот the_rookie » Чет Юли 06, 2023 11:01 pm

Alexi написа:а имах предвид газ по пътеките ..

:agree:
Alexi написа: .. IFP не трябва да се пипа на шок на половин година ,рано е

Зависи какво е правил през тоя период!

Да "побабувам" и аз оше малко на тоя шок! Сравнително лесен ориентир (без демонтаж) за състоянието на налягането в камерата под IFP е "съпротивлението" на синята врътка при превключване от заключено към отворено. Ако налягането е паднало (например заради теч), стержена върху който действа врътката няма да се връща веднага към позиция "заключено" или дори остава в междино положение без да стига до края. Подобен беше проблема преди с шока на evilzet, като при него имаше и "почукване". За целта- в покой и без товар се превключват режимите от заключено/средно/отключено и обратно. После отново превключваме бавно заключено/средно/отключено, като сега внимателно се следи за усилието прилагано върху лостчето. След това се заключва и окачването се свива няколко пъти (до колкото е възможно, може и с покарване на колелото). После отключваме бавно (отново в покой и без товар), като пак следим вниматело за усилието прилагано върху лостчето. Ако се усеща разлика в усилието/работата, то е много вероятно да има проблем в хидравличната част. Необходим е известен усет!
Аватар
the_rookie

Мнениеот _SoRa_ » Съб Юли 08, 2023 10:44 am

https://www.bike-components.de/en/Xpedo ... ls-p55778/
По-евтин вариант на тези пинове има ли?
_SoRa_

Мнениеот K99k » Пон Юли 10, 2023 3:35 pm

_SoRa_ написа:https://www.bike-components.de/en/Xpedo/Spike-Spare-Pins-for-Platform-Pedals-p55778/
По-евтин вариант на тези пинове има ли?

Има но са смотани и меки поне тези които съм ползвал и знам, струват към 13.40 във велосипед бг . Отделно кой знае дали ще паснат тези бяха М4 резба.
K99k

Рейтинг: 1240

Мнениеот _SoRa_ » Нед Юли 16, 2023 1:09 pm

Мога ли да смеся две различни "бози"?
Сега гумите са пълни с тази https://www.bike24.com/p2244556.html
Мисля да опитам със Станс. Но ако трябва да махам гумите, да махам старата боза и да почистя каплата и гумите няма да правя тази гимнастика.

Препоръчайте помпа, която да ползвам при повреда на гумата по време на каране.
Нося патрони с со2, но с тях не мога да контролирам количеството на вкарания въгл. оксид.
_SoRa_

Мнениеот martin.radev » Вто Юли 18, 2023 4:44 am

На 1вия въпрос:

По мой опит - НЕ, или поне недей - виждал съм лош ефект с доливане на Станс - на Еффето марипоса боза - пресече се и до края на деня всичко стана на топка вътре
като любопитен факт: събра почти цялата налична боза в тази топка и гумата изглеждаше като чистена на ръка от вътре, или поне по-чиста - отколкото аз някога съм успявал ръчно да почистя.

на въпроса с помпата - онзи ден видях на живо и в действие тази -
https://www.bike24.com/p2211093.html?so ... b0caf2ce7a

Силно впечатлен съм от обема въздух, който вкарваше, а и от всички детайли, за които са помислили до най-малката подробност.
Аватар
martin.radev

Мнениеот gssatcc » Чет Юли 20, 2023 11:57 am

Видях новината за официалното откриване на Specialized Concept магазина и по-специалното сервизната част, която е с персонала на Baze. Изникна ми въпрос. Това значи ли, че Baze вече ще си сменят персонала или някаква друга трансформация ще се случи?
Аватар
gssatcc

Рейтинг: 1820

Мнениеот emo_gp » Чет Юли 20, 2023 10:13 pm

Здравейте, интересува ме машинките които тестват налягане т.нар. Smart gauge които са до повече psi ще вършат ли работа за шокове и вилки? Идеята ми е да се настройва по-финно налягането, понеже с помпичката която имам имам съмнение, че налягането спада докато я развия!
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Рейтинг: 1450

Мнениеот martin.radev » Пет Юли 21, 2023 3:01 am

Ползвам такъв Smart-Gauge на Топийк и мислех, че ще мога да го използвам и за шока - но не става.
Губи много въздух, повече отколкото докато отвивам маркуча..
Виж за вилката работи перфектно с голяма точност, просто трябва силно да се притиска към вентила.
Аватар
martin.radev

Мнениеот emo_gp » Пет Юли 21, 2023 6:03 am

martin.radev написа:Ползвам такъв Smart-Gauge на Топийк и мислех, че ще мога да го използвам и за шока - но не става.
Виж за вилката работи перфектно с голяма точност, просто трябва силно да се притиска към вентила.

Благодаря за отговора а модела D2 ли е който ползваш ?
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Рейтинг: 1450

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Пет Юли 21, 2023 4:02 pm

emo_gp написа:Здравейте, интересува ме машинките които тестват налягане т.нар. Smart gauge които са до повече psi ще вършат ли работа за шокове и вилки? Идеята ми е да се настройва по-финно налягането, понеже с помпичката която имам имам съмнение, че налягането спада докато я развия!

Това е въздуха в маркуча. При единия тип помпи ти натискаш и отпускаш иглата при всяко припомпване, докато стигнеш до развиване реално остава налягането в маркуча. Мойта на Кюб завиваш втори елемент който натиска иглата, съответно след развиване остава само въздува в маркуча. Като завиеш помпата част от въздуха в шок/вилка отива "фира" за да изравни налягането между помпата и въздушната камера. Почти съм сигурен че от там са ти "загубите".
ЧестоНеадвкватен

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Пет Юли 21, 2023 4:02 pm

emo_gp написа:Здравейте, интересува ме машинките които тестват налягане т.нар. Smart gauge които са до повече psi ще вършат ли работа за шокове и вилки? Идеята ми е да се настройва по-финно налягането, понеже с помпичката която имам имам съмнение, че налягането спада докато я развия!

Това е въздуха в маркуча. При единия тип помпи ти натискаш и отпускаш иглата при всяко припомпване, докато стигнеш до развиване реално остава налягането в маркуча. Мойта на Кюб завиваш втори елемент който натиска иглата, съответно след развиване остава само въздува в маркуча. Като завиеш помпата част от въздуха в шок/вилка отива "фира" за да изравни налягането между помпата и въздушната камера. Почти съм сигурен че от там са ти "загубите".
ЧестоНеадвкватен

Мнениеот the_rookie » Пет Юли 21, 2023 8:24 pm

_SoRa_ написа:Препоръчайте помпа, която да ползвам при повреда на гумата по време на каране.
Нося патрони с со2, но с тях не мога да контролирам количеството на вкарания въгл. оксид.

Принципно патрона е за еднократна употреба, тоест взимаш размер (патрон) според гумите, помпиш на максимум (колкото позволява обема на сгъстеното СО2) и изпускаш с това което мериш (smart gauge) до необходимото налягане! За помпи разгледай и предложенията на SILCA!
Аватар
the_rookie

Мнениеот martin.radev » Нед Юли 23, 2023 5:10 am

emo_gp написа:
martin.radev написа:Ползвам такъв Smart-Gauge на Топийк и мислех, че ще мога да го използвам и за шока - но не става.

Благодаря за отговора а модела D2 ли е който ползваш ?

ползвам този - 16:52мин.
Доволен съм, определено има разлика от това, което си мисля, че "по усет" мога да определя стискайки гумата, дори не съм близо до резултата.
https://www.youtube.com/watch?v=BJo8VbG ... artinRadev
Аватар
martin.radev

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Юли 24, 2023 1:02 pm

И аз имам същият като Мартин - мислех си, че е твърде скъп, обаче е отлично изработен и си заслужава цената.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Lucky Loser » Пон Юли 24, 2023 1:09 pm

И аз, и аз! :beer:
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот martin.radev » Пон Юли 24, 2023 2:37 pm

:beer:
Аватар
martin.radev

Мнениеот _SoRa_ » Съб Юли 29, 2023 5:30 am

За колело с размери 27.5 задължително ли трябва да търся вилка 27.5?
При равни други условия (офсет, ход, ос, стрежен и т.н.) мога ли сложа вилка за колело 29?
Някои са (като моята) 27.5/29, но са рядкост или оем.
Axle to crown е с разлика от около 20-22mm, което предполагам ще се отрази на челният ъгъл и от там на средното.
_SoRa_

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум