Похвали/Порицай веломеханика си!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Похвали/Порицай веломеханика си!

Мнениеот gssatcc » Пет Мар 08, 2024 4:12 pm

Мина, написа лъжа и каза не знам :) Ей такива коментари носят много стойност.
Аватар
gssatcc

Рейтинг: 1820

Мнениеот to4kata » Пет Мар 08, 2024 6:52 pm

Ако става дума за мен, споделих това което ми отговориха по телефона. Чак да се квалифицира като лъжа ми се струва пресилено, но както прецените. Споменах, също че съм звънял спонтанно без да проверявам цени на сайта им. Като се отваря дума сега влязох и проверих, очевидно са ми дали цена за М6100 - 179 лв, но по телефона няма как да разбера това. Ако съм засегнал някой - извинявам се! Но чак пък лъжа ...
to4kata

Рейтинг: 1360

Мнениеот Alexi » Пет Мар 08, 2024 7:21 pm

като е за 5 минути смяната ,си го сменяш сам и това е .. хората от това печелят
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот to4kata » Пет Мар 08, 2024 7:31 pm

Сменям за първи път, когато звънях нямах представа какво и как. Затова ги и питах. Но ако преценявате, че съм прекрачил някакви граници, можете да изтриете поста. Освен това се и извиних! Извинете БЦ!
to4kata

Рейтинг: 1360

Мнениеот gssatcc » Нед Мар 10, 2024 7:56 pm

Няма прекрачени граници, но очевидно първият коментар беше хейт без основание. Нямам нищо общо с БЦ да не излезе, че ги защитавам. Изчерпахме темата :beer:
Аватар
gssatcc

Рейтинг: 1820

цени на услуги софия

Мнениеот ммк » Чет Май 09, 2024 9:18 pm

Днес реших да оставя в сервиза до нас ( засега няма да казвам кой ) новия велосипед на жена ми да му сменят спирачките sram, с които дойде, с нови slx , които им занесох в кутията както дойдоха от байк дискаунта. По принцип знам горе-долу как вървят цените и колко работа е, в случая реших да подкрепя малкия бизнес вместо да губя време да го правя сам или да го закарам в байкцентъра например. Занесох им и matchmaker, защото се чудеха как да монтират командата за скоростите на шиманската спирачка ...
Всичко хубаво, и друг път съм ходил на това място, но наскоро смениха собственика и реших да ги проверя и може би моя грешка, че не питах първо колко ще ми струва тази услуга и накрая ме зарадваха със сметка 120 лв :smash: :smash: Като споменах, че ми се струва нереално скъпо , ( 2 3 пъти по-скъпо от тази услуга в байкцентъа например ) отговориха, че скъсили маркучите и обезвъздушили спирачките ! :) Та според вас ок ли е тази цена , еб$т ли ме, нещо не съм наясно как вървят цените или просто аз съм тъпака, че не питах първоначално колко ще ми струва. :dontknow:
ммк

Рейтинг: 1320

Мнениеот Alexi » Чет Май 09, 2024 10:20 pm

ако задната минава през рамката си е играчка ,особено ако е мекица и минава и през чейнстея ( като Орбеята на жена ми например ,то е красиво ма да не пускаш нов маркуч ) .. скъсяването може да се направи и без обезвъздушаване ако си добър професионалист ... цената не е ниска но в София заплатите са високи и някой трябва да ги плаща все пак
Аватар
Alexi

Мнениеот the_rookie » Чет Май 09, 2024 10:26 pm

Питам, ...като ми кажат цена като тая в случая :bigeyes: ги питам дали познават стойноста на парите :crazy: и им пожелавам лека нощ! Между другото, една от причините за инфлацията е "лесни пари, лесно се харчат",...криворазбрано следствие на научно-техническия прогрес!
Аватар
the_rookie

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Май 10, 2024 9:58 am

Миналата година за такива пари струваше профилактика на вилка, което е със сигурност доста повече занимавка. С правилните инструменти прекарване на спирачка през рамката става доста бързо :dontknow:
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот zeedor4o » Съб Юни 15, 2024 9:13 pm

Много рядко ми се налага да ходя до велосервиз, защото всичко по велосипедите си ремонтирам сам. Но днес ми се наложи да отида до сервиз да свалим полуразглобен десен курбел (само да се издърпа с екстрактора) и капсуловано средно движение на квадрат от гола рамка. В сервиза ми обявиха цена 12лв за свалянето на курбела и 24лв за свалянето на средното! :crazy: За бога, едно средно на квадрат стува ново 15-20лв и за мен е абсурдно свалянето му да струва повече от самата част... Отдавна не следя ценоразписите във велосервизите, ама като гледам колегите от горните коментари също се оплакват от високи цени. Въпросът ми е, това нормални цени ли са за днешно време или са се опитали да ме избоцат? Става въпрос за Варна. Според вашите коментари ще преценя дали да казвам кой е сервизът.
Аз съм принцът на бял Ram
Аватар
zeedor4o

Рейтинг: 1559

Мнениеот the_rookie » Нед Юни 16, 2024 8:03 am

Лесни, немъчени пари- лесно се харчат!
"Въпросът ми е, това нормални цени ли са за днешно време или са се опитали да ме избоцат?" Хм,... дори щом си задаваш подобен въпрос, явно (дано греша) попадаш сред горните получаващи немъчени пари и допринасящи това да се случва! Според мен не е срамно, че тия са поискали подобна сума,...срамното е, че се навъдиха немалко "аристократи" готови да я плащат!
Уважението към трудът на другите е подценявана част от повсеместно изчезващия професионализъм!
Аватар
the_rookie

Мнениеот Gworan » Нед Юни 16, 2024 8:14 am

Не, не е нормално.
Един най-обикновен екстрактор за курбели си бях купил за 5-6лв, и "марков" IceToolz си взех за 14лв. Камъка за средно на квадрат и той е на такива цени.. Както човека е описал ситуацията, труда ще отнеме не повече от 5-10 минути. То бива да си цениш времето, ама да е в разумни граници...
Трябва да си Ел Патрон или просто да имаш повече пари от колкото разум за този сервиз...
Аватар
Gworan

Мнениеот Sprinter » Нед Юни 16, 2024 9:40 am

Има един основен закон в икономиката, който трябва да се учи в първи клас, заедно със събирането и изваждането - търсенето определя предлагането. В тази връзка - да, нормално е. Аз имам още по-фрапантен случай със CL гайка - някъде си бях затрил камъка, а трябваше спешно да сменям диск - в най-близкия магазин на една известна верига ми поискаха 10 лева!!! за да ми развият тъпата гайка и да я завият с новият диск (нося им каплата демонтирана при това)… естествено намерих друг сервиз, човека го направи без пари, после си накупих някакви неща от него само заради това.
Въпросът е, че не всеки има знанията и уменията да си свърши работа сам, с популяризирането на колоезденето във всякакви форми може би и пазара ще се нормализира - повече конкуренция и по-добри услуги…
Sprinter

Рейтинг: 1762

Мнениеот Франко » Нед Юни 16, 2024 5:57 pm

"Кофти гайка, на терсене място - 8часа" - стар лаф ;)
Не коментирам конкретния случай, но има много случаи, във всякакви сфери, в които цената на труда е по-голяма от цената на частта. Съвсем скорошен случай - цена на смяна на крушка на фар е в пъти по-голяма от цената на крушката (важи за някои марки и модели автомобили), ама клиента не си дава сметката, че за да я смениш, трябва да разглобиш половината предница на колата ... та така - не всичко е черно или бяло.
Франко

Рейтинг: 1354

Мнениеот andriii » Нед Юни 16, 2024 7:37 pm

Франко написа:"Кофти гайка, на терсене място - 8часа" - стар лаф ;)
Не коментирам конкретния случай, но има много случаи, във всякакви сфери, в които цената на труда е по-голяма от цената на частта. Съвсем скорошен случай - цена на смяна на крушка на фар е в пъти по-голяма от цената на крушката (важи за някои марки и модели автомобили), ама клиента не си дава сметката, че за да я смениш, трябва да разглобиш половината предница на колата ... та така - не всичко е черно или бяло.

оффтопик - потвърждавам думите за Хонда Джаз :D

и Похвала за техниците във Велобууст :agree: :agree: :agree: :beer:
За първи път съм при тях за поправка задна главина и смяна на чарокляци с нови. Точно, всичко подробно обяснено и супер отношение. Препоръчвам ги!
andriii

Рейтинг: 1440

Мнениеот Gworan » Пон Юни 17, 2024 6:23 am

Sprinter написа:… естествено намерих друг сервиз, човека го направи без пари, после си накупих някакви неща от него само заради това.

Както има един израз - "знаят как да ти вземат парите". Печелят си редовни клиенти и утре-вдругиден и ще им оставиш колелото примерно целия монтаж да ти сменят или ще искаш да ти наплетат капли. Ама като ти кажат 36лв за пет-минутна работа, която нито изисква специализирани/скъпи инструменти и техника, нито по-високи умения от това да можеш да развиваш болтове и гайки, дали ще се върнеш да питаш колко струва сглобяване на цяло колело?
Аватар
Gworan

Мнениеот Alexi » Пон Юни 17, 2024 6:52 am

тенденцията е труда да поскъпва постоянно ,примера с крушките е показателен скоро си сменях ксеноновите крушки на колата - доста разглобяване има особено от едната страна - маха се акумулатора и бушониерата ,абе 2 часа утрепах но спестих вероятно над 100 лв за труд при майстор ,при велосипедите няма как да е много по различно за това ако не сте с 2 леви ръце си накупете инструмента не е скъп и си правете каквото можете сами
Аватар
Alexi

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Юни 17, 2024 10:12 am

Рено или Нисан?
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Франко » Пон Юни 17, 2024 6:30 pm

Pr3d4t0R написа:

Рено или Нисан?

АУДИ ... и другите немски брандове не са по-добре
Франко

Рейтинг: 1354

Мнениеот Gworan » Вто Юни 18, 2024 8:10 am

Той труда поскъпва - факт. Като се замисля, не познавам програмист който да не си е налепил сам плочките в банята, или да не си е наредил сам паркета, щото труда толкова поскъпна. Но както и да е.
Само че примерите които давате с колите не са сравними с описаната по-горе ситуация. Човека е свършил почти цялата работа само носи голата рамка да му отвъртят курбела и средното.
По-сравнимо би било ако ти си разглобил половината предница на колата, извадил си фаровете, и ги носиш на майстора само да извади старите крушки, и за това да ти каже дай 100лв.
Като платих 300лв труд за смяна на съединител въобще не се изненадах, даже го очаквах. Ама тва не е за 5 минути работа с инструмент за 5лв, нали...
Аватар
Gworan

Мнениеот Alexi » Вто Юни 18, 2024 2:16 pm

доста ниска цена за смяна на съединител ,това да не е преди няколко години ? Програмист да си реди паркета няма да видиш ,простичко е .. докато някой му реди паркета той ще си пише програмите и ще изкара повече пари от колкото струва реденето на паркет от майстор ... като цяло пазара на труда е доста простичък - търсене и предлагане
Аватар
Alexi

Мнениеот Gworan » Вто Юни 18, 2024 2:21 pm

Просто ще трябва да се съгласим, че не сме съгласни. Не ми се спори.
Аватар
Gworan

Мнениеот the_rookie » Вто Юни 18, 2024 6:44 pm

Програмист покрив и паркет няма да ремонтира- защото не може (възможни са и изключения естествено), а не защото последното е долно (макар, че промиването на мозъци върви в тая посока)! За масовите автомобили у нас 300лв. труд за смяната на съединител си е напълно адекватно при липса на форсмажорни обстоятелства, а възникването на такива, при предварителна уговорка на цената, е редно да са за сметка на майстора! Това е единственото (абсурдно според мен) възможно оправдание за исканите пари за демонтаж на курбела и средното. При нас, цената на труда се вдига по-скоро заради липса на добре работещ пазар и момента с изнудването "Като можеш- направи си го сам!" който неимоверно настъпва покрай това... и точно такава е според мен ситуацията в конкретния случай! Мога да дам много примери с ремонти на покриви, бани и др. стройтелни дейности. Класика е да ти разкрият къщата и да се почне с извиването на ръце! Качеството на "майсторлъка" спрямо повишението на цените няма да коментирам!
пп Сега виждам "реакцията" с минус на предния ми коментар, вероятно някой "аристократ" се е засегнал :rofl: ... "Прост народ- слаба държава!" резултатите от PISA все пак трябва да се потвърдят и тук! :rofl:
Аватар
the_rookie

Мнениеот Alexi » Вто Юни 18, 2024 8:57 pm

еми "болен се гласи на легло" нали знаеш .. :D
Аватар
Alexi

Мнениеот Gworan » Вто Юни 18, 2024 10:01 pm

Извинявам се за офтопика.
Изглежда не съм се изразил правилно. Не съм искал по никакъв начин да кажа че конкретните 300лв за смяна на съединител за много. Напротив, исках да кажа обратното.
Също така примера който дадох за "програмиста и паркета" е много реална ситуация която съм виждал не веднъж. Работя вече над 10 години в тази сфера. Не са много, но предвид възрастта ми няма как да са повече. Така че отстрани изглеждате нелепо като казвате как нямало такова нещо да се случи. Показвате само невежеството си. Но все пак тук сме МТБ форум, никой не очаква да сте запознати и с работата на софтуерни девелопъри.
Но тук ще направя и аз една корекция на по-горе казаното от мен. Програмиста ще си нареди паркета, и не само това. Целия ремонт ще си направи сам. Първо - защото може, и такава работа не го плаши, въпреки че някои така си мислят. И второ - не само защото ще спести да плаща скъпо на майстор, ами защото ще го направи и в работно време докато работи от вкъщи. Т.е. не само може да си свърши довършителната работа в апартамента, ами може да го направи паралелно докато си "пише програмите".
"докато някой му реди паркета той ще си пише програмите и ще изкара повече пари от колкото струва реденето на паркет от майстор" - не всеки. Даже са малко тези които са така. Но поне ги осигуряват на това което взимат, и имат допълнителни здравни и поне 25 дена отпуск на година. Много хора си мислят че като излезет от ТУ и айде 10к заплата. Ама далеч не е така. Просто медиите много обичат да пишат глупости. Алекси, извинявай, но много често пишеш коментари с които показваш адската Байганьовщина. Казвам ти го с добри чувства, защото никога не е късно човек да си вземе забележка.
Аватар
Gworan

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Юни 19, 2024 8:46 am

+1 за мнението на Gworan

Аз като разбрах цената за квадрат за шпакловане рязко решихме сами да ги правим. Паркет даже е по-лесно, защото си има система да се реди, сравнено с маламашката, където си трябва майсторлък. Хубаво е, че повече професии могат да си докарват адекватен доход.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Lucky Loser » Сря Юни 19, 2024 9:57 am

<<< още един гъзърък тук

Точно защото не цял живот сме били IT-та и ръцете ни не са навряни там, дет' Слънце не огрява - сами си направихме ремонта на етаж от къща и отделно на малка двустайна къщичка.
Спестените пари са не малко, а удоволствието да обитаваш, пребиваваш място, което макар и да не си строил, си помогнал да се върне към живота - още по-голямо!
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот Boyan1984 » Сря Юни 19, 2024 10:37 am

https://www.reddit.com/r/bulgaria/comme ... %B4%D0%B6/
Чичаци сте, да си знаете :D Човека решил да сподели болката си и в редит, при себеподобните, белким му вдигнат малко самочувствието.
За протокола - нито съм ай ти, нито мога да редя паркет или плочки :D Не съм и пробвал де, нямам време от каране на колело.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот Alexi » Сря Юни 19, 2024 12:27 pm

Boyan1984 написа:https://www.reddit.com/r/bulgaria/comments/1djd5wh/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE_%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%B2_%D0%B8%D1%82_%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82_%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B2_%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B6/
Чичаци сте, да си знаете :D Човека решил да сподели болката си и в редит, при себеподобните, белким му вдигнат малко самочувствието.
За протокола - нито съм ай ти, нито мога да редя паркет или плочки :D Не съм и пробвал де, нямам време от каране на колело.

хахах смях се с глас на тая темичка то реване ,комплекси ,чупене на китки .. всеки знае че ИТ-тата са женчовци с 2 леви ръце тоя си редял сам плочките оня не знам си кво си - фантазии .. 100% за всичко се вика майстор и се гледа със страхопочитание как смята колко ще излезе всичко ( и да ,изкарва повече от ИТ жалкия чичак плочкаджия "дето всеки ден мъкне чували" )
Аватар
Alexi

Мнениеот Lucky Loser » Сря Юни 19, 2024 12:40 pm

:popcorn:
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум