[quote="nikitzo"]
[quote="Lubo"]
Но тук въпроса е, че хората дето карат по лавини знаят или поне БИ трябвало да знаят риска. А ако пострадаш на пистата може и да не е по твое желание.
Просто по лавини може да се кара, но трябва да се внимава и да знаеш КАК. Все пак състезанието на Езерата е на лавини пък няма пострадали. Просто съм виждал хора/самоубиици който пускат улея на Банско противно на всички правила - по 2-3 човека наведнъж, спират и се изчакват, подсичат цялата лавина и т.н. но те сами отиват там, а на пистат моеж да те тресне някой докатао си спрял както стана на Боровец, а това е ОСНОВНАТА причина за инцидентите. Там трябва да се метната повече усилия. Въпреки, че и аз съм от хорада дето карат бързо
[/quote]
Виждам, че си запознат с карането по неутъпкан сняг

, аз също съм чел книжки за това що е лавина и пр. и пр.
За съжаление малко са хората, които знаят за какво става дума:disagree:и отварят работа на ПСС.
Но както и да е аз винаги карам с очи и на гъза така да се каже.
А дали караш така, че да застрашаваш своя или друг живот няма значение все пак говорим за човешки живот.
[/quote]
Така вече съм съгласен,хората,които карат извънпистово трябва да познават отлично снежните условия,за да се предотвратяват злополуки,свързани най-вече с лавините,а за пистите ясно е,че на пистата трябва да се пазиим взаимно и тези,които не карат добре,да ходят на пистите за начинаещи,а тези,които мислят,че могат да карат,а всъщност не могат са си най-опасни...Освен това напоследък има достатъчно информация за тези,които се интересуват от безопасното практикуване на фрийрайд карането,ако се интересувате как да се предпазите от лавини,както и да разгледате някой от най лавиноопасните ни склонове,разгледайте сайта на Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил (БАССЕС) [url]http://befsa.com/[/url],за мен лично този сайт беше наистина много полезен,освен това пичовете от БАССЕС организират лавинни курсове...Мисля, че е адски тъпо да се решава проблема със забрана,като има и много по-добра алтернатива,ама си имат интереси ония,абе трева си по тънката линия да се мине...