Съвет при избор на хибриден велосипед

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвет при избор на хибриден велосипед

Мнениеот goroth » Нед Май 26, 2019 6:36 pm

Здравейте
Нов съм във форума и в колоезденето, след няколко дневно четене установих, че имам нужда от хибриден велосипед. Колелото ще се кара най вече в града,до близките села в който асфалта някъде е много зле,понякога ще се кара и по черни пътища, няма да се кара по време на дъжд и на сняг, разполагам с бюджет към 700 лева. Аз съм висок 185см и тежа 65кг. Какъв размер на рамката трябва да гледам? Прегледах някои модели, кой от тези мислите , че е най добре?
https://kadenas.bg/CROSS-AVALON-MAN
https://kadenas.bg/SPRINT-SINTERO-MAN-28-2018
https://www.shockblaze.com/bg/%D0%B2%D0 ... -2017.html
https://dragzone.bg/velosipedi/gradski- ... n-pro-2017
https://dragzone.bg/velosipedi/gradski- ... -comp-2018
https://dragzone.bg/velosipedi/gradski- ... -comp-2016

Не съм от София, другата седмица ще имам път на там и да меря някое колело.
Благодаря ви
goroth

Рейтинг: 1200

Re: Съвет при избор на хибриден велосипед

Мнениеот vencil » Пон Май 27, 2019 6:02 am

Не ти трябва мека вилка, вземи си нещо такова и се забавлявай. С хидравлични спирачки е доста приятно карането ;) .
https://kadenas.bg/Velosipedi/MTB/Trekki ... ID-28-2018
Аватар
vencil

Рейтинг: 1265

Мнениеот goroth » Вто Май 28, 2019 9:50 am

vencil написа:Не ти трябва мека вилка, вземи си нещо такова и се забавлявай. С хидравлични спирачки е доста приятно карането ;) .

Защо мислиш, че твърдата рамка би ми била по добре? Може да вдигна бюджета до към 950 лева, четох в една тема,че ти си със sprint sintero plus man, но го има налично само в Пловдив а ми е далеч да го пробвам.
goroth

Рейтинг: 1200

Мнениеот koopss » Вто Май 28, 2019 11:19 am

Твърда вилка +/-

+ опростява се конструкцията = не е нужно да смазваш, чистиш, да се ядосваш защо не се сгъва както ти се иска, да търсиш друга по-работеща вилка (всичките от този клас не са перфектния амортисьор, читав ще струва само той 400-500+ лева)
+ маха се тегло

- трябва практика да свикнеш на вибрацията в ръцете, дупките се взимат с екстравагантната поза "дръж кормилото ама не го докосваш"
- предната капла става по-предразположена (като задната) към изкривявания
Аватар
koopss

Рейтинг: 1315

Мнениеот Alexi » Вто Май 28, 2019 3:32 pm

goroth написа:
vencil написа:Не ти трябва мека вилка, вземи си нещо такова и се забавлявай. С хидравлични спирачки е доста приятно карането ;) .

Защо мислиш, че твърдата рамка би ми била по добре? Може да вдигна бюджета до към 950 лева, четох в една тема,че ти си със sprint sintero plus man, но го има налично само в Пловдив а ми е далеч да го пробвам.

качествена трекинг вилка ( въздушна лека работеща ) е около 500 - 600 лв .. всичко надолу е по добре да го няма
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот vencil » Сря Май 29, 2019 9:06 am

goroth написа:

Да така е, само че след една година каране реших да пробвам с твърда вилка как е и си останах с нея :evil: . За мен лично това е по-добрият вариант за колело което се кара градско, извънградско и по черен път поне веднъж годишно слагаме багажника дисагите и правим няколко дневен преход. Естествено за повече комфорт и удоволствие съм сменил седалката, гриповете и съм добавил малки рога, фактически в крайна сметка по този начин изцяло ми се промени усещането към колелото. Общо взето се получи нещо като гравел байк само че с право кормило :D .
Аватар
vencil

Мнениеот Franko Nero » Пон Фев 10, 2025 10:18 pm

Бате ви Франко ъпгрейдва една рамка закупена втора употреба някъде около 2001ва г. която по-принцип е 26", карбон/кевлар/алуминий и хром молибден, мина през права, после амортисьорна вилка 50мм (по- му мязаше) и 80мм такава и накрая реши да му сложи шини 28" и да стане хибрид, отново с амортисьор 80мм, но когато и да го погледнеше все нещо не му харесваше! После сложи нова права шосейна вилка и отново компроментира геометрията, докато с 300 заора не откри Tange Carlton, елегантна японска вилка и според него в момента е красота, финес, съвършенство... Остава да му купя едни ръкохватки Brooks и да преобрази отпред малко кормилната система, я по-фина лапа, я отдолу спенсъри, също може и да сменя задната венец касета с 11-36 зъба а не както е с 32 сега, но пък си е чисто нова а често продавам нови качествени части на безценица. А бате ви Франко си върши всичко сам и като изключим настройка на спици, не смята себе си за по-лош майстор от който и да е практикуващ!
Прикачени файлове
5.jpg
(492.27 KiB) 89 пъти
Franko Nero

Рейтинг: 1195

Мнениеот evilzet » Вто Фев 11, 2025 12:39 am

Пробвай и наплитане на капла, за да си завършен майстор. Аз съм си наплитал 2-3 и като изключим, че не меря опъна на спиците с уред, другото бива.
Тоя вибрейк, както си го моднал, си е позагубил силата, защото вече е двойно по-малко рамото, но и аз не се сещам за нещо по-добро. Всъщност защо не остана на 26 цола и гуми има тесни, и плочи големи.
evilzet

Мнениеот Franko Nero » Вто Фев 11, 2025 8:38 am

evilzet написа:Пробвай и наплитане на капла, за да си завършен майстор. Аз съм си наплитал 2-3 и като изключим, че не меря опъна на спиците с уред, другото бива.
Тоя вибрейк, както си го моднал, си е позагубил силата, защото вече е двойно по-малко рамото, но и аз не се сещам за нещо по-добро. Всъщност защо не остана на 26 цола и гуми има тесни, и плочи големи.
Не, вибрейка е с удължено рамо, изработих дебели планки от неръждавейка, по-скоро те са отвътре но ширината си е регулируема и в крайна сметка коват. Наплитане на спици може да пробвам, но ъгъла при задната капла от двете страни е различен предвид венците и ще си е играчка налучкването на дължината на спиците, после да купувам стенд, мерси, не смятам да си вадя хляба засега с това а 1 път наплитане на 15-20 години е по-добре да дам на някой макар в моя град да измряха по-кадърните "часовникари". Минах на 28 цола защото вече взех да остарявам а така велосипеда е хем по-бърз, хем по-малко усилие прилагам а и визията си е друга...
Franko Nero

Мнениеот vencil » Вто Фев 11, 2025 9:21 am

Удобна ли ти е седалката, кой модел е точно че не мога да преценя. Май е тунингована.
Аватар
vencil

Мнениеот evilzet » Вто Фев 11, 2025 11:15 am

Стенд е байка обърнат наопаки и една тел сложена за следене. Въпроса беше за чест и слава, да може да кажеш "всичко по този байк мога сам да си го ремонтирам".
Стандартния ви брейк има отношение близо 3:1 на рамото, че и повече, при теб е 1.5:1, т.е. двойно по-малко.
evilzet

Мнениеот Franko Nero » Вто Фев 11, 2025 12:50 pm

vencil написа:Удобна ли ти е седалката, кой модел е точно че не мога да преценя. Май е тунингована.
Незная към мен ли е отправен въпроса, ако да, мога да отговоря и да се подпиша под думите си, сменил съм десетки седалки, евтини, средно скъпи и по-скъпи с всякакви материи, включително и пълни с гел и всички те ми бяха адски неудобни, докато не купих мерцедеса на седалките Brooks. Две от трите ми колела са с такива и вече съм забравил че въобще седя на нещо докато карам ако ще и 5 години да не съм се качвал на колело! Който и модел да си избереш на Brooks от кожа, няма да сбъркаш, за другите материали нямам информация. И не, не е тунингована а в оригинален, нов, автентичен вид!
Franko Nero

Мнениеот Franko Nero » Вто Фев 11, 2025 12:55 pm

evilzet написа:Стенд е байка обърнат наопаки и една тел сложена за следене. Въпроса беше за чест и слава, да може да кажеш "всичко по този байк мога сам да си го ремонтирам".
Стандартния ви брейк има отношение близо 3:1 на рамото, че и повече, при теб е 1.5:1, т.е. двойно по-малко.
Да, благодаря разбрах те, може и да опитам като му дойде времето а за брейка също съм съгласен, но предвид дългия провод на жило до отзад създава една мека пружинираща, амортисираща сила и въобще не се усеща разлика или трудност при спиране.
Franko Nero

Мнениеот gore » Вто Фев 11, 2025 2:11 pm

evilzet написа:Стенд е байка обърнат наопаки и една тел сложена за следене.

Мнооого олдскуул е това решение.
Аз ползвам пигтейл (свинска опашка). :D
gore

Рейтинг: 1300

Мнениеот evilzet » Вто Фев 11, 2025 3:02 pm

Добре, айде тогава, едно парче оптично влакно, да е по-модерно :eyebrow: :eyebrow:
Плюса на телта е, че си я наместваш както искаш.
Последно ползвах една щипка на Волфкрафт та не е толкова важно кое ще ни показва кривината.
evilzet

Мнениеот vencil » Вто Фев 11, 2025 6:07 pm

Franko Nero написа:
vencil написа:Удобна ли ти е седалката, кой модел е точно че не мога да преценя. Май е тунингована.
Незная към мен ли е отправен въпроса, ако да, мога да отговоря и да се подпиша под думите си, сменил съм десетки седалки, евтини, средно скъпи и по-скъпи с всякакви материи, включително и пълни с гел и всички те ми бяха адски неудобни, докато не купих мерцедеса на седалките Brooks. Две от трите ми колела са с такива и вече съм забравил че въобще седя на нещо докато карам ако ще и 5 години да не съм се качвал на колело! Който и модел да си избереш на Brooks от кожа, няма да сбъркаш, за другите материали нямам информация. И не, не е тунингована а в оригинален, нов, автентичен вид!

Да бе видях го модела Swallow, аз също сигурно вече повече от 10 лета съм с кожен салон модела е В17 :D .

Изображение
Аватар
vencil

Мнениеот Franko Nero » Вто Фев 11, 2025 9:19 pm

Също отличен избор! Другата ми седалка е с пружини, на велосипед с дамска рамка, удобна както всички останали.
Franko Nero

Мнениеот evilzet » Вто Фев 11, 2025 10:36 pm

Теглил ли си я, вероятно е над половин кило.
evilzet

Мнениеот vencil » Сря Фев 12, 2025 6:51 am

evilzet написа:Теглил ли си я, вероятно е над половин кило.

Теглил съм я въпреки че нямаше смисъл понеже Brooks не крият теглото и (520гр.), моята е 514гр. Едва ли на някой който е с такова седло му пука колко тежи, комфорта + прохладата през жегите са несравними. Моето колело не е състезателно и тежи малко под 10кг. и нямам никакво основание да се притеснявам от подобни неща, но за маниаците на тегло повечето модели ги има и с титаниева основа а там се спестяват още 100+ гр. Щом можеш да видиш Brooks на подобни колела на мен какво да ми пука, наясно съм че по нашите ширини кожените седла са табу ама.... Фактически сега като се замисля това е единственият компонент от колелото който не бих сменил без да имам опрян пистолет на челото :D .
Изображение
Изображение
Аватар
vencil

Мнениеот Franko Nero » Сря Фев 12, 2025 11:12 pm

vencil написа:
evilzet написа:Теглил ли си я, вероятно е над половин кило.

Фактически сега като се замисля това е единственият компонент от колелото който не бих сменил без да имам опрян пистолет на челото :D .
Абсолютно си прав, пич, аз също за нищо на света не я сменям, просто уцелих 6ца с модел и форма за моя байк-хибрид!
Franko Nero

Назад към Общ форум