Повредена резба курбели - Spin Bike

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Повредена резба курбели - Spin Bike

Мнениеот icemans » Чет Окт 09, 2025 11:42 am

Здравейте, колеги. Знам, че вече има няколко подобни теми, но бих искал тук да обединя два въпроса.

Става въпрос за Spin Bike SB BH 1.8. И на двата курбела резбата на педала е леко повредена, като обаче на левия е малко повече, защото при повече натоварване се чува скърцане в долно положение. Сменях педалите, но не е от това. Чувал го от там и даже леко се усеща скърцането.
По-големият проблем е, че размера на квадрата (diamond в този случай) не е стандартен 14мм а е 15мм. В началото мислих, че са стандартни, но след като поръчах няколко нови, които не станаха, установих че всъчщност има разлика в този размер. Намерих и подобна тема в Интернет, в която се споменава същия проблем.

Сега въпросите ми са два:
1. Дали някой има представа дали може да се намери такъв курбел на приемлива цена?
2. Дали си заслужава ремонтът с втулка? Намерих една обява в OLX, в която предлагат ремонт като само за левия курбел цената е 70лв?!?!? Някой има ли представа дали има по-евтини опции?

Благодаря.
icemans

Рейтинг: 1220

Re: Повредена резба курбели - Spin Bike

Мнениеот pcconsult » Чет Окт 09, 2025 1:51 pm

Май си за нови курбели! Този път си избери такива без квадрат!
Правя чертежи за рамки. Вижте ми сайта.
Мъничък ютубър с наднормено тегло. :D
Аватар
pcconsult

Рейтинг: 1247

Мнениеот icemans » Чет Окт 09, 2025 3:08 pm

А как да си сменя курбела, като не мога да намеря такъв с 15мм квадрат (ромб в този случай). И ако не е с квадрат как да го захвана за самата ос?
icemans

Мнениеот pcconsult » Чет Окт 09, 2025 3:37 pm

Много ясно, че ще трябва да смениш и средното движение. Те не са скъпи. Упс - това на велотренажор ли е?
Аватар
pcconsult

Мнениеот icemans » Чет Окт 09, 2025 6:10 pm

Да

Изображение

А това е курбела:

Изображение Изображение
icemans

Мнениеот pcconsult » Чет Окт 09, 2025 6:13 pm

Извинявай! Тогава няма да мога да помогна с подходящ съвет. Може би трябва да питаш във фирмата, която ги произвежда/внася.
Аватар
pcconsult

Мнениеот Kkrase » Чет Окт 09, 2025 8:24 pm

А дали не може с подходяща пила да хванеш курбела на менгеме и да изпилиш вътрешния квадрат от 14мм до 15мм, все пак 1мм не е нищо, ако се пили примерно по 5/6 пъти на страна и да въртиш 4-терите страни да ги пилиш равномерно, един алуминиев курбел бързо ще се докара до желание размер. Трябва доста сръчност и инструменти, но ще ти илзезе най-евтино и ако си като мен постояно наврян в гаража, даже ще ти достави удоволствие. Успех
Аватар
Kkrase

Рейтинг: 1458

Мнениеот icemans » Пет Окт 10, 2025 12:29 pm

Ами май това ми е последната опция, въпореки че тя разликата май не е само 1мм, както написах, защото стандарта май е 12.6мм. И трябва да стане доста точно, че има доста голямо натоварване там, но да, ако нямам друг вариант може би ще опитам това.
icemans

Назад към Веломеханик