Минимално допустина дебелина на дисковете?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Минимално допустина дебелина на дисковете?

Мнениеот alexmitev » Сря Окт 08, 2025 12:10 pm

Здравейте,

преди 3 години смених дисковете с Hope (203 отпред и 180 отзад), които като нови бяха 1.8mm дебели. Преглеждам ги редовно и при последното замерване се оказа, че предният е дебел само 1.2mm, а задният 1.4mm.
Интересувам се какво би станало ако продължавам да ги карам - има ли някой (за предпочитане жив :D), който е карал и оцелял с дискове под 1.5mm?
Основно ме притеснява следното:
1. има ли реална опасност да се счупят така че да блокира някое от колелата и да направя човка
2. има ли опасност да повредя спирачните апарати заради по-извадените бутала (спирачките са SRAM G2 RSC)

Това, че може би спирането не е оптимално, не ме притеснява толкова - не съм екстремен карач.

Също така ми е доста странно, че дисковете са свършили преди накладките?! Карал съм ги с метални накладки SRAM, което им е скъсило живота, но чак толкова? Или просто дисковете Hope са без-надеждни (Hope-less)?

Понеже карам и през зимата на сняг, с металните накладки се получва един доста неприятен ефект. Спирането винаги е адски шумно, така че стряскам всички хора в радиус от 50 метра и по-важното - накладките не държат в първите 20-30 метра, докато изсъхнат. После изсъхват, но за следващото спиране пак са мокри и реално пак нямам спирачки. Ако съм с органични накладки, няма ли да е по-добро спирането на мокро (така ще спечеля и по-малко износване на дисковете и по-тихо спиране)? Може би органични за зимата и метални за лятото?
"Фиксираната (заварена) седалка на ST 530 S остава неподвижна при каране.
Планинският велосипед ST 530 S се продава със звънец, фар и стоп, светлоотразители на каплите и педали."
alexmitev

Рейтинг: 1318

Re: Минимално допустина дебелина на дисковете?

Мнениеот Bi11y » Сря Окт 08, 2025 5:01 pm

alexmitev написа:Здравейте,

преди 3 години смених дисковете с Hope (203 отпред и 180 отзад), които като нови бяха 1.8mm дебели. Преглеждам ги редовно и при последното замерване се оказа, че предният е дебел само 1.2mm, а задният 1.4mm

https://www.hopetech.com/_repository/1/ ... ook_2023(1).pdf

Min. Thickness 1.5 mm според производителя . Смени ги за твоя безопасност .
Bi11y

Рейтинг: 2000

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Окт 08, 2025 5:04 pm

Като правило кога са за смяна - имат ли ръб, който усещаш с пръст време е. Така както пишеш и двата най-вероятно.

Колко бързо се износват зависи от накладките, но най-вече колко енергия трябва да спрат. Ако си тежък (85 кг+) е нормално да се износват по-бързо.

Също карам зимата и на мокро, и не съм имал такива проблеми. Шимано и сега Hayes метални - никакви грижи. Да, усеща се лека загуба на сила ако е оставена да не се ползва по-дълго време, но бързо си възвръща нормалната работа. Приятели със Sram спирачки и накладки винаги са им цвилили, но това са наблюдения от преди години - всички минаха на Шимано, Hope или Hayes.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Alexi » Сря Окт 08, 2025 8:15 pm

1.3 e горе долу минимума ,ако не искаш да се счупи и да се пребиеш
Аватар
Alexi

Мнениеот alexmitev » Чет Окт 09, 2025 9:49 am

Pr3d4t0R написа:Приятели със Sram спирачки и накладки винаги са им цвилили, но това са наблюдения от преди години - всички минаха на Шимано, Hope или Hayes.

Шумът ли е основната причина да минат на други марки? Защото преди няколко години SRAM се водеха с добра сила и модулация.
Планинският велосипед ST 530 S се продава със звънец, фар и стоп, светлоотразители на каплите и педали."
alexmitev

Мнениеот motomarzel » Чет Окт 09, 2025 11:07 am

alexmitev написа:
Pr3d4t0R написа:Приятели със Sram спирачки и накладки винаги са им цвилили, но това са наблюдения от преди години - всички минаха на Шимано, Hope или Hayes.

Шумът ли е основната причина да минат на други марки? Защото преди няколко години SRAM се водеха с добра сила и модулация.

Тези преди няколко година бяха преди около 15 и тогава бранда беше все още Avid...

Причините са много:
- използват DOT, който абсорбира вода.
- изискват по-честа профилактика
- до скоро бяха със система от затворен тип, която е по-сложна за поддръжка и се оказа не толкова надеждна
- изоставаха и по отношение на спирачна сила и като цяло поведение сравнено с конкурентите.
- не бяха достатъчно надеждни - често имаха проблеми с уплътненията (особенно на ръкохватките).

Сега след като пуснаха Maven - там вече е по-различно, който ги е карал, твърди че представянето им е изключително добро.
Аватар
motomarzel

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Окт 09, 2025 11:27 am

По-конкретно от Code R минаха на Zee и Saint, и мнението че двете Шимански са по-мощни и няма нужда да се стискат силно. Последните 5 фодини беше. Също и на мокро не цвилят.

@Алекс може би със Sram дискове ще е по-добре на мокро. Не би трябвало да имаш усещането, че няма спирачка, когато са мокри.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот alexmitev » Чет Окт 09, 2025 12:39 pm

Pr3d4t0R написа:По-конкретно от Code R минаха на Zee и Saint, и мнението че двете Шимански са по-мощни и няма нужда да се стискат силно.

Нали Шиманските нямали модулация? Това беше основният аргумент да се спра на SRAM, особено за зимата... ("Power is nothing without control"?)

Pr3d4t0R написа:@Алекс може би със Sram дискове ще е по-добре на мокро. Не би трябвало да имаш усещането, че няма спирачка, когато са мокри.

Явно комбинацията Hope дискове + SRAM накладки не се е оказала много подходяща в моя случай. Което се доказва и от факта, че дисковете свършиха, а накладките още имат над 50% живот :crazy: (като дисковете Hope не са само за органични накладки!)
Сега съм поръчал някакви евтини дискове от ali, не мога всеки път да давам по 200+ лв., ще видим с тях как ще е. Ако и те цвилят, ще слагам органични накладки поне за зимата...
alexmitev

Мнениеот pcconsult » Чет Окт 09, 2025 1:45 pm

В моя тежък случай дисковете ми Hope Heavy Duty са дебели 2.3мм (220/203), а ги карам с китайски спирачки! Хем спират, хем не цвилят. Карал съм със SRAM, Zee и Magura MT5 апарати. От всичките тези баш китайските апарати и накладки се справят най-добре. Към 150лв струва целия комплект. В AliExpress и се водят ///Pro E4. От комплекта ползвам само апаратите с накладките. Лостчетата от Shimano Zee. Една идея само се стискат по силно, но в сравнение с другите също спират добре, не прегряват. Накладките ми издържат два пъти повече време, а и струват по 10лв (купил съм си десетина комплектчета).
Правя чертежи за рамки. Вижте ми сайта.
Мъничък ютубър с наднормено тегло. :D
Аватар
pcconsult

Рейтинг: 1247

Мнениеот Lucky Loser » Чет Окт 09, 2025 1:48 pm

Кога са виждали зор по време на градското ти каране, че да цвилят, имах си хаз да не спират?!
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот pcconsult » Чет Окт 09, 2025 2:21 pm

Lucky Loser написа:Кога са виждали зор по време на градското ти каране, че да цвилят, имах си хаз да не спират?!

Колкото и да пиша най-добре е да ти ги покажа, че си ми наблизо.
Аватар
pcconsult

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Окт 09, 2025 2:26 pm

alexmitev написа:Нали Шиманските нямали модулация? Това беше основният аргумент да се спра на SRAM, особено за зимата... ("Power is nothing without control"?)

Субективно е това - със сигурност Шиманските в по-малко ход на лостчето достигат до 70% от макс спирачната им сила. За някои това ги прави твърде хапливи, други (като мен) им допада. Аз лично минах от Saint с XTR лостче без ServoWave на Hayes Dominion - наистина лостчето им се оперира изключително леко и се дозират линейно, като са мощни минимум колкото Сейнт.

alexmitev написа:Сега съм поръчал някакви евтини дискове от ali, не мога всеки път да давам по 200+ лв., ще видим с тях как ще е. Ако и те цвилят, ще слагам органични накладки поне за зимата...

Zitto floating дисковете са им доста добри.

ПП На градско каране няма шанс да се натовари, която и да е спирачка както трябва. Да, можеш да дръпнеш рязко лостчето и да тръгне да те обръща, но това и V-Brake ще го направи.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот pcconsult » Чет Окт 09, 2025 2:34 pm

Всъщност виждали ли сте максимално подгизнали от дъждовна вода спирачни апарати с накладки, които не издават никакъв звук при спиране? Баш това се получи с тези мои китайци. Такъв дъжд ме валя, точно когато ги монтираха, че нямаше нищо сухо по мене докато се прибера, а спирачките хем не шумяха, хем си спираха.
Аватар
pcconsult

Мнениеот Lucky Loser » Чет Окт 09, 2025 2:42 pm

Всъщност май не правиш разлика да караш градско подгизнал и да спускаш пътека в планината подгизнал в продължение на 10-20+ мин или.. ?
Може би за теб всичко е еднакво? :popcorn:
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот alexmitev » Чет Окт 09, 2025 2:47 pm

Pr3d4t0R написа:Zitto floating дисковете са им доста добри.

Като гледам, имат и доста реплики като Snail, IIIPRO, ZRACE, BUCKLOS и т.н., които визуално поне са 1:1. Избрах една от алтернативните марки, да видим какво ще дойде :)
alexmitev

Мнениеот alexmitev » Чет Окт 09, 2025 3:30 pm

Pr3d4t0R написа:Аз лично минах от Saint с XTR лостче

А какво прави необходимо смесването на лостче и апарат от различни модели? Няма ли модел, който да е достатъчно добър сам по себе си? :)
alexmitev

Мнениеот pcconsult » Чет Окт 09, 2025 3:40 pm

Lucky Loser написа:Всъщност май не правиш разлика да караш градско подгизнал и да спускаш пътека в планината подгизнал в продължение на 10-20+ мин или.. ?
Може би за теб всичко е еднакво? :popcorn:

Има си други хора в YouTube, които са се спускали с такива спирачки и техните отзиви също са добри. Без техните мнения аз нямаше да ги взема.
Аватар
pcconsult

Мнениеот motomarzel » Чет Окт 09, 2025 5:26 pm

pcconsult, моите уважения, поинтересувах се от тези спирачки, бях ги чувал и преди и имат своите достойнства, които не мога да отрека, но определено не са за сериозно каране и още по-малко за по-продължително спускане.

+ ниска цена
+ изглеждат добре (макар че това е субективно)
+ добра спирачна сила (докато са студени)
+ прогресивно спирачно усилие
+ маркучи, игли и бурета съвместими със системата на Шимано
+ съвместими със скобите на Sram matchmaker
+ съвместими с накладки Hope

- бързо прегряват
- алуминиеви бутала, които влошават прегряването на спирачната течност
- в дългосторен план буталата и техните уплътнения са с недостатъчна надежност, а резервни части няма

https://www.youtube.com/watch?v=v4O4vwt7xAM

За кого са подходящи? За хора, на които не им се налага да правят дълги спускания - градско каране, XCO състезания, спускания с кратка продължителност.
Бих ли си купил такива? Да, ако:
- съм притиснат от бюджета и планирам да ги експлоатирам по един от описаните по-горе начини
- правя велосипед, който планирам да експлоатирам предимно зимата
- за велосипед за дете (може би)
- сетъп-а ми позволява да използвам по-големи ротори, за да намаля загряването

За това и подкрепям мнението на останалите, че е трудно да оцениш качествата на продукти за планинско колоездене, експлоатирайки ги в градска среда.

alexmitev написа:

А какво прави необходимо смесването на лостче и апарат от различни модели? Няма ли модел, който да е достатъчно добър сам по себе си? :)

Има, но всеки човек е различен и всеки има различни предпочитания, в случая на колегата явно не му е допадало усещането на ServoWave лостчетата и за това ги е сменил, други имат различни усещания и предпочитания и за това правят комбинации.
Аватар
motomarzel

Мнениеот pcconsult » Чет Окт 09, 2025 6:09 pm

Все пак автора на темата се е определил, че не е екстремен карач. По тази причина може и да са достатъчно добри.
Аватар
pcconsult

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Окт 10, 2025 9:30 am

alexmitev написа:

Необходимо не, но XTR Race лостче без ServoWave прави Saint-a да се дозира по-линейно. Прави по-лесно човек да е прецизен, когато настилката е с малко сцепление - заслужава си за предна, за задна не. Motomarzel е прав - доста субективна е тази част с усещането на лостчето за дозиране.

pcconsult написа:Все пак автора на темата се е определил, че не е екстремен карач. По тази причина може и да са достатъчно добри.

Даже ХС каране е много по-ектремно и натоварващо, от което и да е градско.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот alexmitev » Пет Окт 10, 2025 6:33 pm

pcconsult написа:Все пак автора на темата се е определил, че не е екстремен карач. По тази причина може и да са достатъчно добри.

Аз се замислих, че реално не-екстремните карачи май хабим повече спирачките :)
Например като спусках от яз. Калин към Пастра ми заминаха 1/3 от дисковете, защото държах през цялото време спирачките. Докато някой екстремист щеше да го пусне с 60км/ч почти без спирачки :)
alexmitev

Назад към Веломеханик